Gezamenlijke aanpak zelfstandig wonen

Samen met een groot aantal organisaties zet de gemeente zich in voor het verbeteren van de combinatie van wonen, welzijn en zorg. De doelstellingen voor de jaren 2022-2026 zijn vastgelegd in het programma Woonwijs, dat onlangs is vastgesteld door de gemeenteraad. Om het commitment met de uitvoering van het programma te onderstrepen hebben betrokken partijen vandaag het Nieuwegeins Akkoord Woonwijs ondertekend.

Wethouder Hans Adriani van Wonen gaf hiervoor de aftrap tijdens een online bijeenkomst. Vanwege de coronamaatregelen hebben vertegenwoordigers van de andere organisaties hun handtekening gezet vanuit hun eigen werkplek. Met dit akkoord verbinden de partijen zich aan de opgave en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de uitvoering daarvan.

“Een mooie mijlpaal, omdat we alleen door samen te werken deze complexe opgave op een goede manier kunnen invullen. Alle partijen erkennen het belang van de gezamenlijkheid om het mogelijk te maken voor mensen in Nieuwegein om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te (blijven) wonen”, aldus de wethouder.

Zelfstandig wonen Het programma Woonwijs richt zich op maatregelen die ervoor zorgen, dat mensen zelfstandig kunnen (blijven) wonen. Denk hierbij aan mogelijkheden voor het aanpassen van een woning of verhuizen naar een beter geschikte woning, zorg en ondersteuning die thuis wonen mogelijk maken en de nabijheid en toegankelijkheid van voorzieningen. Hiermee wordt het beter mogelijk voor ouderen om langer thuis te blijven wonen en voor mensen met een beperking om zelfstandig te kunnen wonen.

De maatregelen betreffen zowel het woningaanbod als het aanbod op het gebied van zorg en welzijn. Daarom is het akkoord ondertekend door verschillende woningcorporaties, welzijnsorganisaties, zorgaanbieders, zorgkantoor en ontwikkelaars/beleggers. Partijen die nog niet zijn aangehaakt, maar wel denken een bijdrage te kunnen leveren, zijn van harte welkom om zich alsnog aan dit akkoord te verbinden.

De Gein Express is weer in de prijzen gevallen met de actie Rabo Clubsupport 2021

Stichting Gein Express uit Nieuwegein heeft € 1.839,91 euro gewonnen bij de Rabo Clubsupport-actie. De stichting wil, samen met heer eerder gewonnen bedrag vsan € 2.584,76 gebruiken voor de aanschaf van een elektrische bus. Het is voor de tweefde keer op rij dat Gein Express in de prijzen viel. ‘We zijn de Rabobank Utrecht en Omstreken erg dankbaar voor de financiële steun’ zo laat de stichting weten in ee nreactie op haar website.

Gein Express organiseert uitjes voor 55-plussers en wil daarmee eenzaamheid onder Nieuwegeinse ouderen bestrijden. Deelnemers worden met een bus thuis opgehaald en na het uitje weer teruggebracht. ‘Vanwege Corona ligt dit wel even stil’ zo laat de organisatie weten. Het bestuur heeft dinsdag 23 november jl. besloten de uitjes met de Gein Express te stoppen t/m vrijdag 31 december 2021. Gein Express hoopt begin volgend jaar de activiteiten voor ouderen weer te hervatten, maar dat is afhankelijk hoe het Coroinavirus zich ontwikkeld.

Ook eerder dit jaar moesten de uitjes af worden gelast vanwege de Coronamaatregelen. De organisatie heeft toen met veel leden telefonisch contact gehad, om de eenzaamheid wat te verzachten. ‘Iets wat zeer gewaardeerd werd door onze leden’, aldus Ad Visschers, voorzitter van de stichting.

Lak Marathon voor de Voedselbank Nieuwegein

Op dit moment is er veel gaande in de wereld en lijkt de armoede alleen maar te groeien. Door de pandemie, die al bijna twee jaar duurt, zijn veel mensen zonder werk komen te zitten en wordt de druk op de voedselbanken alleen maar groter. Ook in Nieuwegein!

Mirjam van Galen, eigenaresse van nagelstudio Beauty Artist aan de Ratelaar in Nieuwegein: ‘Toen ik het zelf een aantal jaren geleden financieel niet zo breed had, was ik heel erg blij dat ik terug kon vallen op de voedselbank en zijn vrijwilligers. Nu weet iedereen dat de voedselbank afhankelijk is van donaties en giften en met de feestdagen in aantocht willen wij graag met een groep nagelstylisten uit Nieuwegein en de regio ‘Lakken voor de Voedselbank.’ De voedselbank is ontzettend blij met dit gebaar. De initiatiefnemers hopen dan ook een mooi bedrag bij elkaar te lakken op zondag 19 december aanstaande.

De Lak Marathon vindt plaats bij Beauty Artists aan de Ratelaar 40A. Daar zitten bijna tien gediplomeerde nagelstylisten klaar om iedereen te voorzien van een professionele set gelpolish voor een gereduceerd tarief van € 35,00. ‘Deze set blijft, bij een goede verzorging, zeker drie weken mooi’ aldus Mirjam van Galen. Daarnaast ontvangt iedere deelnemer een kortingsbon voor een volgende behandeling. ‘De deelnemers zijn dan perfect verzorgd voor de Feestdagen!’

De gehele opbrengst wordt gedoneerd aan de voedselbank in Nieuwegein. De initiatiefnemers hopen natuurlijk dat een mooi bedrag wordt opgheaald. Doet u mee? Men kan een afspraak inplannen voor 19 december via Beauty Artists. Het telefoonnummer hiervoor is: 06-81108255.

Start een carrière als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland

Wil jij mensen met dementie en hun naasten ondersteunen? Dat kan bij jou in de buurt! Word vrijwilliger bij Alzheimer Nederland. Een mooie, zinvolle invulling naast je betaalde baan, pensioen of studie.

Onze vrijwilligers behartigen de belangen van mensen met dementie en mantelzorgers, geven voorlichting én organiseren bijvoorbeeld de Alzheimer Cafés om ervaringen te delen en in contact te komen met anderen. Met 48 regionale afdelingen en ruim 3600 vrijwilligers is Alzheimer Nederland altijd dichtbij.

Vrijwilligerswerk in regio Lekstroom
Overweeg je vrijwilligerswerk? Start dan een carrière als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland. Regionale afdeling Lekstroom kan jouw hulp goed gebruiken. Je komt terecht in een warme, professionele organisatie en werkt samen met een groep bevlogen mensen. Iedereen zet zich met ongekend enthousiasme in voor hetzelfde doel.

Momenteel hebben we de volgende vrijwilligersvacatures in de regio:

  • Bestuurslid belangenbehartiging: binnen jouw regio ben je gesprekspartner voor beleidsmakers, politici, zorginstellingen, dementienetwerken en hulpverleners. Je bent op de hoogte van de standpunten van Alzheimer Nederland en draagt deze uit. Je komt op voor de belangen van mensen met dementie en hun naasten in jouw regio. Bekijk vacature.
  • Secretaris: je bent een administratieve spin in het web die het leuk vindt om met mensen in contact te komen. Als secretaris ben je de rechterhand van de voorzitter van de regionale afdeling en bewaak je de gemaakte afspraken. Bekijk vacature.
  • Communicatie & PR vrijwilliger: je zorgt ervoor dat de activiteiten van Alzheimer Nederland onder de aandacht komen in de regio. Dit doe je via on- en offline kanalen en de lokale pers. Je weet op het juiste moment met de boodschap bij de doelgroep onder de aandacht te komen. Bekijk vacature.

Alzheimer Nederland zet zich in voor een beter leven mét en een toekomst zónder dementie. Bekijk al onze vrijwilligersvacatures of neem contact met ons op via lekstroom@alzheimervrijwilligers.nl.

Wordt Roy van Anna de nieuwe Leraar van het Jaar?

Roy Helmerhorst van het Anna van Rijn College in Nieuwegein (een van de NUOVO Scholen) timmert stevig aan de weg met zijn Aardrijkskunde Kennisclips en is de grote kanshebber om Leraar van het Jaar te worden.

Roy Helmerhorst met zijn prijs toen hij Aardrijkskundeleraar van het Jaar werd

Roy Helmerhorst werkt al zijn hele onderwijscarriere op het Anna van Rijn College en is nu dus genomineerd voor Leraar van het Jaar. Eerder werd hij al verkozen tot Aardrijkskundeleraar van het Jaar. Roy is on- en offline een zeer sprankelende persoonlijkheid en rolmodel voor de leraren van de toekomst. Onlangs kreeg Roy nog veel aandacht met een koninklijke aflevering van zijn online interviewserie ‘In Gesprek Met’, waarin Eloise van Oranje (met haar vader, Prins Constantijn) uitgebreid inging op haar onderwijservaringen.

Net als de andere genomineerden is Roy in de aanloop naar dit weekend al maandenlang bezig om zich te presenteren als ware ambassadeur van geweldig leraarschap. De feestelijke bekendmaking gaat dit jaar door corona helaas niet door, maar de uitreiking is zaterdag via een livestream te volgen.

‘SchrijversPen’

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop. Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen.

Vandaag draagt Heleen de schrijverspen over aan collega Anke Verbraak want Heleen is diep ondergedompeld in de intriges van haar vierde thriller; De mosselman. Deze week Anke dus met: Een tweede boek.’

Anke: ‘Overdonderd was ik, toen de uitgever mij vertelde hoeveel bibliotheken Water en wolfskers hadden aangekocht. Water en wolfskers, hoor ik u denken, wat is dat?’

‘Water en wolfskers is een thriller. Het zaadje daarvoor werd geplant toen ik pas in Nieuwegein woonde en een fietstochtje maakte in de omgeving. Dat is nu ruim 25 jaar geleden. Op een gegeven moment fietste ik langs het Lekkanaal en zag aan de overkant een wat hoger gelegen huis met een trap vanaf de tuin naar het kanaal. Nu ben ik best onhandig, dus toen ik dat huis zag, was mijn eerste gedachte: als je nou toch van die trap valt, dan kukel je zo het kanaal in… Zo ontstaat een thriller.’

‘Van die thriller werden er 303 aangekocht door de bibliotheken. Dat is een hele hoop. Zoveel zelfs, dat mijn uitgever ervan moest gaan zitten. En wat is het leuk om een willekeurige bibliotheek binnen te stappen en daar je boek te zien staan. Nog leuker natuurlijk wanneer het is uitgeleend, maar dat zult u begrijpen. En met dit in het achterhoofd schreef ik verder aan mijn tweede boek. Want ja, dat moest wel goed. Eigenlijk beter dan Water en wolfskers. Inmiddels had ik ook wat bijgeleerd qua techniek van het schrijven, dus dan moest het toch zeker beter kunnen. Het onderwerp had ik al jaren in mijn hoofd zitten, want mijn boeken rijpen langzaam. Dus hoe moeilijk kon het zijn?’

‘Ik kan u vertellen: ontzaglijk moeilijk. Het begon er al mee dat ik mij had gestort op een nieuwe baan en tegelijkertijd bezig was om Water en wolfskers bekendheid te geven. Daarnaast nog een boek willen schrijven, betekent simpelweg drie banen in de lucht houden. Het lukte me niet om heel consequent elke avond achter mijn laptop te zitten, maar als je dat niet doet, raak je zelf ook de draad van het verhaal kwijt. En iedere keer terugzoeken, wat ik ook alweer geschreven had, schiet niet erg op. Ook de techniek zat me in de weg. Ik miste de onbevangenheid waarmee ik Water en wolfskers schreef. Dat vloeide uit mijn vingers, nu was het zwoegen. Ik worstelde met een verhaallijn, waarvan ik al snel wist dat hij niet klopte, maar er zo snel geen andere voor in de plaats kreeg.’

‘Maar gelukkig: het kwam goed. Dankzij de proeflezers en een thuisfront dat snapt wanneer ik moet schrijven, ligt mijn tweede boek nu bij de uitgever. 14 mei komt het uit en wat zal ik blij zijn wanneer ik het in mijn handen heb. Hopelijk u ook!’

 

Anke Verbraak

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘De aankomende periode zal voor iedereen lastig zijn’

‘Afgelopen vrijdag kondigde het Kabinet opnieuw extra coronamaatregelen aan. Ik bemerkte bij mezelf een zucht: Wanneer zal het voorbij zijn? De werkelijkheid is dat het coronavirus nog een langere tijd bij ons zal zijn. Als we de gevolgen kunnen terugdringen, volgen er over enige tijd minder zware maatregelen. Wat dat betreft kijk ik nu al uit naar het voorjaar in de hoop dat het virus dan weer minder actief wordt. Maar eerst zullen we samen de winter door moeten.’

‘Het stijgende aantal besmettingen zet een te grote druk op de zorg. Onze zorgverleners zijn al bijna twee jaar met man en macht aan het werk om alle patiënten te helpen. Niet alleen coronapatiënten, maar ook alle mensen die voor een andere behandeling in het ziekenhuis moeten zijn. Ook voor deze mensen komt de voor hun zo nodige zorg onder druk te staan. Dit moeten we met elkaar voorkomen.’

‘In onze stad waar veel verschillende mensen wonen, wil iedereen fijn, veilig en gezond kunnen leven. De discussie over de coronamaatregelen verhardt. Daar maak ik me zorgen om. Er zijn voorstanders en tegenstanders. Wat we echter met elkaar delen is dat we het coronavirus graag zo snel mogelijk onder controle krijgen. Dat we voorkomen dat mensen corona krijgen of eraan overlijden. Dat alles zoveel mogelijk zijn gewone gang kan gaan. Juist door respect te hebben voor elkaars meningen en de bereidheid om voor elkaar te zorgen komen we deze periode weer door.’

‘De aankomende tijd zal voor iedereen lastig zijn. Dus hoe je ook denkt over de coronamaatregelen. Houd afstand, draag een mondkapje, ventileer, was je handen en laat je testen. Maar ook, werk thuis en beperk de onderlinge contacten hoe vervelend dat ook is. Laten we dit samen doen!’

Burgemeester Frans Backhuijs

Schoonmaakactie trambaan in Utrecht en Nieuwegein

Het trambedrijf van de provincie Utrecht voert in de nachten van 8 en 9 december 2021 onderhoud uit aan de trambaan. Het spoor op alle overwegen van de trambaan in Utrecht en bij de kruising op de Zuidstedeweg in Nieuwegein wordt schoongemaakt.

(Foto: Rick Huisinga – Provincie Utrecht)

De werkzaamheden vinden plaats:

  • op de kruisingen van de trambaan tussen de halte Jaarbeursplein en P+R Westraven in Utrecht.
  • aan het spoor bij het St. Antonius Ziekenhuis op de kruising van de trambaan bij de Zuidstedeweg in Nieuwegein.

Het werk gebeurt in de nachten van 8 en 9 december tussen 01.00 en 05.15 uur. De werkzaamheden vinden ’s nachts plaats omdat het openbaar vervoer dan niet gehinderd wordt.

Hinder
Woont u vlakbij de trambaan? Dan kunt u tijdelijk geluidsoverlast ervaren, omdat het spoor wordt schoongemaakt met hogedrukreinigers.

Na Batau Zuid krijgt ook Fokkesteeg zijn eerste ‘containertuintje’

Wethouder Jan Kuiper opende 22 oktober jl. de eerste vier zogenaamde ‘containertuintjes’ in de Rijtuigenbuurt in de wijk Batau Zuid. De bewoners hadden er voor gezorgd dat bij de vier ondergrondse containers aan de Koetsdrift containertuintjes zijn aangelegd. Deze week kreeg Fokkesteeg zijn eerste containertuintje. Uiteraard was de wijkwethouder John van Engelen van de partij om het tuintje te openen en de bewoners aan de Graaf Balthasarlaan te bedanken voor hun inzet. Kuiper: ‘Goed voorbeeld doet goed volgen.’

Nieuwegein stimuleert en ondersteunt inwonersinitiatieven en juicht het toe dat inwoners actief worden in de buurt. Daarmee nemen inwoners mede verantwoordelijkheid voor bij voorbeeld het beter schoonhouden van de omgeving maar ook voor meer onderlinge sociale betrokkenheid van de buurt.

De wens om containertuintjes te plaatsen leeft al langer. Inwoners hopen dat als de opstelplaats van de containers er netjes uitziet dit uitnodigt om de container opstelplaats ook schoon en netjes te houden. Een containertuintje behoort niet tot de standaardfaciliteiten rondom containers.

Wilt u meer weten over het aanleggen van een containertuintje in uw wijk? Neem dan contact op met de gemeente Nieuwegein.