Nieuwegeinse schrijft bundel ‘Voor een Glimlach’

Margot Bavinck-Rompa woont in Nieuwegein vlakbij Zorgcentrum Vreeswijk dat uitkijkt over de Lek. De Nieuwegeinse heeft er jaren geleden twee jaar vrijwilligerswerk gedaan: ze gaf ‘computerles’ en verzorgde de kabelkrant. Vorig jaar mochten de bewoners niet van hun kamer. Familie kwam zwaaien, verjaardagsfeesten werden buiten gevierd met jarige opa veilig op het balkon, grappig en triest.

Margot maakte kaarten voor de bewoners met een gedichtje en een tekeningetje, gebaseerd op haar ervaringen met hen. Deze zijn nu gebundeld in een boekje ‘Voor een Glimlach’. De bundel met 24 gedichten met illustraties is eigenlijk voor iedereen: (groot)ouders, kinderen, maar ook voor zorginstellingen of andere woonvormen met therapeuten, zorgmedewerkers enz. Je kunt de bundel lezen, voorlezen of worden voorgelezen, cadeau krijgen zodat de grappige, lieve, gekke gedichtjes een grote glimlach toveren op je gezicht, op ieders gezicht. Haar teksten getuigen van rake observaties, die zij met mededogen, blij of geestig verwoordt.

Het goede doel
De bundel ‘Voor een Glimlach’ is opgedragen aan haar zwager Willem Bavinck, die onlangs op 66-jarige leeftijd is overleden. Hij had 38 jaar lang twee harten – een donorhart geplaatst naast zijn eigen zieke hart – en was de langst levende harttransplantant van de wereld, schreef drie boeken, reisde de wereld rond om voordrachten te geven over transplantatie en richtte Harten Twee op, later PHLT, de Patiëntenorganisatie Hart-Long Transplantatie. Daar gaat de geldelijke opbrengst van haar bundel naar toe. Bundel bestellen? Dat kan hier.

Avond van de Raad donderdag 21 oktober aanstaande

Op donderdag 21 oktober is er vanaf 20.00 uur weer een Avond van de Raad op het Stadshuis in de binnenstad. van Nieuwegein. Ook vooraf aangemeld publiek en meesprekers zijn weer welkom bij de Avond van de Raad.

Wilt u op de publieke tribune plaatsnemen tijdens de Avond van de Raad van 21 oktober? Meld dit dan uiterlijk op 21 oktober om 12.00 uur bij de griffie via griffie@nieuwegein.nl of telefoonnummer 14030. Afhankelijk van de ontvangen verzoeken wordt dan gekeken of er ruimte is. Uiteraard blijft het daarnaast voor iedereen mogelijk de Avond van de Raad digitaal live mee te kijken en terug te kijken via nieuwegeinseraad.live/stream1 en nieuwegeinseraad.live/ stream2. De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda:

• Dialoog college met de raad
Startnotitie bestemmingsplan Rijnhuizen – maatschappelijk voorzieningencluster Deze startnotitie gaat over de wens van het college (de burgemeester en wethouders) om op korte termijn een maatschappelijk voorzieningencluster met een school, kindcentrum en buurtplein, al dan niet in combinatie met woningbouw, medische en zorg-gerelateerde dienstverlening op de locatie Plettenburg 5 en 7 en Edisonbaan 12 mogelijk te maken. Het college is van mening dat dit nodig is omdat er sprake is van een snelle toename van het aantal woningen en bewoners in Rijnhuizen en gaat hierover in gesprek met de gemeenteraad.

• Dialoog college met de raad
Startnotitie Deventerschans In 2009 is een voormalige basisschool aan de Deventerschans gesloopt en is de locatie tijdelijk ingericht als trapveldje. In het in 2017 vastgesteld woningbouwprogramma 2030 is deze locatie aangemerkt als woningbouwlocatie. Het college gaat in gesprek met de gemeenteraad over de wens om de ontwikkeling van woningbouw op deze plek mogelijk te gaan maken.

• Informatief
Maatschappelijke financiering klimcentrum Organisatie Mountain Netwerk wil een nieuw klimcentrum realiseren in Blokhoeve West. Zij hebben de gemeente gevraagd om het project te ondersteunen. De gemeenteraad wordt geïnformeerd over deze plannen rondom de ontwikkeling van het nieuwe klimcentrum in Blok-West.

Te bekijken via: www.nieuwegeinseraad.live/stream1

• Informatief
Veiligheid en UVP Vorig jaar heeft de gemeenteraad een veiligheidsplan voor de periode 2020-2024 vastgesteld. Op 21 oktober ontvangt de gemeenteraad een update over thema’s als de aanpak van jonge aanwas, ondermijning en digitale veiligheid. Ook kan de gemeenteraad input geven voor het uitvoeringsplan op het gebied van veiligheid voor het jaar 2022.

• Dialoog college met de raad
Corona-update Tijdens dit onderdeel kunnen raads- en steunfractieleden vragen stellen aan het college over de corona-updates die zij hebben ontvangen, de maatregelen of andere zaken met betrekking tot corona.

Te bekijken via www.nieuwegeinseraad.live/stream2

Tot slot U kunt de volledige agenda en de bijbehorende vergaderstukken van deze avond vinden via https://ris2.ibabs.eu/nieuwegein. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van onze gemeenteraad via de Facebook-pagina (@NieuwegeinseRaad), Twitter (@raadngein) en website www.nieuwegein.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres: griffie@nieuwegein.nl.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week worden er fietsende juryleden gezocht.

Linda: ‘Sta jij AAN in het donker? Check of je fietslamp en die van je huisgenoten het nog doen. Ga niet voor losse lampjes van een paar euro, daarmee ontwijk je een boete maar geen aanrijding. Met deze lampen ben je wél zichtbaar. Hulp nodig met repareren? Bij Repair Café Galecop laten ze 16 oktober graag hun licht schijnen op je kapotte lamp. Zet je licht aan, zorg dat je gezien wordt!’ 

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is.

Arend Bloemink: ‘Stralend blauwe ochtendlucht. Vocht in de lucht. Vocht op het gras, dat net gemaaid is. Strak geschoren heg. Een voetpad. Een rij geparkeerde auto’s aan de Pieter de Hooghhage. Nog steeds veel thuiswerkers? Een hoogspanningsmast met hoogspanningslijnen. Maar, zou dat niet allemaal ondergronds gaan? Berichtte pen.nl daarover niet al op 21 februari 2020 in een videoreportage van RTV Utrecht?’

‘Hooggespannen verwachtingen…’

Heb je ook een bijzondere foto in relatie tot Nieuwegein gezien of gemaakt, stuur ‘m naar redactie@pen.nl.

Provincie zet nieuwe stap in procedure tegen besluit ministerie voor opsporen olie en gas

Provincie Utrecht is niet-ontvankelijk verklaard in de bezwaarprocedure tegen de verlenging van de vergunning voor het opsporen van olie en gas in onze regio, waaronder Nieuwegein. De provincie en de gemeenten waarmee samen het bezwaar is ingediend worden niet als belanghebbenden gezien. Dit betekent dat het bezwaar tegen de opsporingsvergunning van Vermilion niet inhoudelijk wordt beoordeeld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De provincie en gemeenten kunnen niet leven met deze uitkomst en starten een beroepsprocedure om hun bezwaarpunten alsnog behandeld te krijgen. Nieuwe aardgaswinningen passen niet bij de provinciale ambitie om de warmtevraag in 2040 volledig duurzaam in te vullen. Ook vindt de provincie het besluit om over te gaan tot verlenging onvoldoende onderbouwd.

De provincie heeft daarom eerder dit jaar samen met gemeente Woerden, Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Utrecht een bezwaar ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De betrokkenen doen met de beroepsprocedure een poging om alsnog als belanghebbenden te kunnen procederen tegen het verlengen van de opsporingsvergunning.

Gebied
Het gebied van de opsporingsvergunning is ruim 1100 vierkante kilometer groot. Het grootste deel bevindt zich in de provincie Utrecht en strekt zich uit over dertien Utrechtse gemeenten. Al in aanloop naar het verlengingsbesluit door het ministerie, maakte de provincie en gemeenten kenbaar tegen een eventuele verlenging te zijn.

Meerdere personen in beeld die mogelijk meer weten over de dood van Sjaak Gerwig

De politie heeft meer dan 60 tips gekregen over de dood van Utrechter Sjaak Gerwig. De cold case uit 1995 is eerder dit jaar opnieuw onder de aandacht gebracht door de politie, nadat nieuwe informatie was binnengekomen. Ook onze redactie besteedde aandacht aan de heropening van de zaak.

Sjaak Gerwig, ook wel bekend als Sjakie, raakte op 29 maart 1995 vermist. Hij vierde die avond thuis in het Utrechtse Rivierenwijk de verjaardag van zijn zus en keek een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal. Er werd gespeeld tegen Malta en Oranje won de wedstrijd met 4-0. Gerwig ging na de wedstrijd lopend naar zijn vriendin in de Baarsstraat in Utrecht, maar kwam niet meer terug.

Een paar dagen later, op 2 april, werd het lichaam van Gerwig gevonden in het water langs de Laagravenseweg in Nieuwegein. In 1995 was daar een homo-ontmoetingsplaats. Een dader is nooit gevonden. Volgens de politie was Gerwig meerdere malen op het hoofd geslagen met een zwaar voorwerp. Hij overleed aan de klappen en werd in het water gegooid. Daar lag hij een paar dagen voordat hij gevonden werd. De zaak is tot op heden niet opgelost.

Inmiddels richt het onderzoek zich op enkele personen die vermoedelijk meer weten van de dood van Gerwig. Meer details over deze personen kan de politie nog niet kwijt.

De politie is nog op zoek naar mensen die in 1995 bij Gerwig in de buurt woonden. “We zijn ervan overtuigd dat er onder de bewoners van destijds meer mensen zijn die weten wat er met Sjaak is gebeurd en die toch nog niet met ons hebben gesproken”, aldus de coördinator van het onderzoek Rob Boon. Die buurtbewoners wordt dringend gevraagd contact op te nemen met de politie.

De politie onderzoekt of Gerwig een financieel conflict had met iemand in de wijk waar hij woonde en of dit de aanleiding zou kunnen zijn geweest om hem om het leven te brengen. Het was al bekend dat hij de laatste maanden van zijn leven regelmatig gokte.

Afgelopen zomer werd het onderzoek naar Gerwig heropend, nadat er nieuwe informatie over de moord was binnengekomen. Er werd in diverse media aandacht aan de zaak besteed. Eerder is de beloning voor de gouden tip in deze cold case verhoogd naar 30.000 euro.

Groen Klimaatplein officieel geopend in Nieuwegein

Mensen willen vaak wel een groenere tuin maar weten tegelijk niet waar ze moeten beginnen,” vertelt wethouder Marieke Schouten. Voor inspiratie en ook praktische tips voor een groenere tuin of balkon kunnen inwoners vanaf nu terecht op het Groen Klimaatplein bij tuincentrum GroenRijk Baars aan de IJsselsteinseweg 75 in Nieuwegein. Vorige week is deze officieel geopend door wethouder Marieke Schouten en Brenda Horstra (adjunct directeur Tuinbranche).

Het Groen Klimaatplein is een initiatief van de Tuinbranche. “Vanwege de snelle verandering in het klimaat willen wij de mensen ondersteuning bieden in het groener maken van de tuin of balkon. Waardoor onder andere de biodiversiteit wordt bevorderd, het regenwater makkelijker weg kan lopen en het helpt bij de extreme hitte waar wij steeds meer mee te maken krijgen,” vertelt Brenda Horstra.

‘Zie klimaatverandering als iets positiefs’
Nieuwegein is al een aantal jaar actief om de inwoners bewust te maken van de klimaatverandering. Laurens Miltenburg (gemeente Nieuwegein) is de trekker hierin. Laurens heeft onder andere de samenwerking opgezocht met de Tuinbranche. “Gemeente Nieuwegein is een mooi voorbeeld van het informeren van de inwoners over de klimaatverandering. Ze denken mee, dragen oplossingen aan en organiseren verschillende acties,” geeft Brenda Horstra aan.

“Als stad moet je het voorbeeld zijn richting de inwoners. We hebben in Nieuwgein bijvoorbeeld bushokjes met groene dakbedekking en in de wijk Fokkesteeg liggen tegels met een speciaal afwateringsysteem,” aldus Marieke Schouten.

Volgens Heemraad Constantijn Jansen op de Haar (Waterschap Stichtse Rijnlanden) mogen we de klimaatverandering op een andere manier bekijken. Namelijk positief. “Meer bloemen en planten in de tuin levert meer vogels en insecten op in jouw tuin of balkon. We gaan eerder naar buiten, wat goed is voor onze gezondheid,” zegt Constantijn Jansen op de Haar.

Subsidie
Om de inwoners te ondersteunen in het groener maken van de tuin of balkon kan er (soms) een subsidie worden aangevraagd. Dit kan bij de gemeente en bij het Waterschap Stichtse Rijnlanden.

Begin klein
Een eerste tip: begin klein. Schaf een regenton aan. Plant planten in de grond die goed zijn voor de insecten. Op internet staat ook genoeg informatie, waaronder filmpjes met praktische tips.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De Noordstedetunnel. Vroeger was het een saaie grijze tunnel, maar nu is er een nieuwe tunnelvisie! Kunst, door Nieuwegeiners, voor Nieuwegeiners. Op dit moment wordt er gewerkt aan een prachtig Monopolyspel. Het wordt misschien al wat kouder, maar twee bikkels gaan gewoon door met Nieuwegein van kleur te voorzien!’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al drie delen! 

Nieuwegeinse voorronde Open NK Poker

Het Open Nederlands Kampioenschap Poker organiseert op 17 oktober een online voorronde voor de inwoners van Nieuwegein en omgeving. Verspreid over het land worden er in totaal 200 online en 100 live voorrondes gespeeld met als ultiem doel het bereiken van de landelijke finale.

Wat kun je winnen?
De winnaar van de online voorronde krijgt de titel ‘Online Pokerkampioen van Nieuwegein 21/22’ die gepaard gaat met een mooie trofee. Daarnaast kwalificeert diegene zich voor de finale van het ONK Poker. Niet alleen de winnaar maakt kans op een plek in de volgende ronde. Aan de hand van het deelnemersaantal wordt bepaald hoeveel deelnemers zich kwalificeren voor de halve finales en zal er ook nog een bepaald percentage de kans krijgen door te breken via de kwartfinales.

Zowel de halve finales als de finale van het ONK Poker zullen in de zomer van 2022 live gespeeld worden aan echte pokertafels. De winnaar van de finale zal worden gekroond tot ‘Pokerkampioen van Nederland 21/22’ en laat daarmee naar verwachting ruim 40.000 deelnemers achter zich. Je weet nooit waar een goede prestatie in de finale toe kan leiden. In het verleden zijn meerdere amateur pokerspelers benaderd voor sponsordeal. Zo werd Ruurd Nauta in 2017 gesponsord lid van Team ONK Poker waardoor hij de kans kreeg mooie (inter)nationale pokertoernooien te spelen. In zijn eerste jaar als gesponsorde pokerspeler won Ruurd al meer dan € 30.000.

Laagdrempelig (leren) pokeren
Iedereen die mee wil doen kan zich via de website van ONK Poker inschrijven. Het kost iedere deelnemer slechts € 7,50 aan inschrijfgeld om mee te doen. “Door mee te doen krijgen zij niet alleen de kans om een gooi te doen naar de titel”, zegt Mathijs Jonkers, organisator van het ONK Poker. “Met name voor beginnende spelers zijn de online voorrondes de meest laagdrempelige manier om kennis te maken met het spel en met andere pokerspelers”. De online voorronde van Nieuwegein begint om 19.30 uur.

Sportief dagboek (7)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein, nu voor De Digitale Stad Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘De druiven waren zuur voor Geinoord in de slotfase van de inhaalwedstrijd tegen Nieuwland dat eerder wegens coronaperikelen was uigesteld.. Scheidsrechter Martin Wateler stond op het punt af te fluiten na 92 minuten maar op de valreep wisten de gasten uit Leusden alsnog via Kevin van den Hoof toch nog de 2-2 te forceren. Gezien het spelbeeld een juiste uitslag maar de aanhang van de thuisclub ging dinsdagavond toch met een forse kater huiswaarts.. En het was allemaal zo veelbelovend begonnen voor de formatie van Gerrit Plomp. Want met een weergaloze actie wist Daniel Kops al na acht minuten de score tem openen via een weergaloze actie.’

‘Aan alles was te zien dat Nieuwland zich daarna snel wilde revancheren. Zo moest even later de coach van Nieuwland, welke nadrukkelijk aanwezig was in woord en gebaar, door scheidsrechter Wateler tot rust worden gemaand. Nieuwland had in die fase het betere veldspel en dat resulteerde in de gelijkmaker in de 22e minuut van de eerste helft. Keeper Mitchel Temming was kansloos op het tegendraads geplaatste schot van Robin van de Brom, een neef van voormalig FC Utrecht-trainer John van den Brom. Na kansen voor beide doelen bleef deze stand op het bord staan tot aan de rust.’

‘De tweede helft leverde opnieuw een boeiend schouwspel op met een op de verdediging leunend Geinoord en een sterk aan de bal spelend Nieuwland De 22e minuut was het Timo Meerding welke een ogenschijnlijk houdbaar schot loste, waarmee de keeper van Nieuwland ongelofelijk in de fout ging, en zo stond de 2-1 stand op het scorebord. Nieuwland drong aan en Geinoord moest achteruit maar bleef gevaarlijk in de counter. Alles leek er goed te vallen voor de thuisploeg maar ver in de blessuretijd wist Nieuwland via een doorgekopte bal naar de tweede paal, dan toch nog een punt uit het vuur te slepen. Komende zaterdag wacht voor Geinoord het thuisduel tegen CSW. Ook een middenmoter, Geinoord heet nu vier punten uit drie duels.’