Katern

Groen Klimaatplein officieel geopend in Nieuwegein

Mensen willen vaak wel een groenere tuin maar weten tegelijk niet waar ze moeten beginnen,” vertelt wethouder Marieke Schouten. Voor inspiratie en ook praktische tips voor een groenere tuin of balkon kunnen inwoners vanaf nu terecht op het Groen Klimaatplein bij tuincentrum GroenRijk Baars aan de IJsselsteinseweg 75 in Nieuwegein. Vorige week is deze officieel geopend door wethouder Marieke Schouten en Brenda Horstra (adjunct directeur Tuinbranche).

Het Groen Klimaatplein is een initiatief van de Tuinbranche. “Vanwege de snelle verandering in het klimaat willen wij de mensen ondersteuning bieden in het groener maken van de tuin of balkon. Waardoor onder andere de biodiversiteit wordt bevorderd, het regenwater makkelijker weg kan lopen en het helpt bij de extreme hitte waar wij steeds meer mee te maken krijgen,” vertelt Brenda Horstra.

‘Zie klimaatverandering als iets positiefs’
Nieuwegein is al een aantal jaar actief om de inwoners bewust te maken van de klimaatverandering. Laurens Miltenburg (gemeente Nieuwegein) is de trekker hierin. Laurens heeft onder andere de samenwerking opgezocht met de Tuinbranche. “Gemeente Nieuwegein is een mooi voorbeeld van het informeren van de inwoners over de klimaatverandering. Ze denken mee, dragen oplossingen aan en organiseren verschillende acties,” geeft Brenda Horstra aan.

“Als stad moet je het voorbeeld zijn richting de inwoners. We hebben in Nieuwgein bijvoorbeeld bushokjes met groene dakbedekking en in de wijk Fokkesteeg liggen tegels met een speciaal afwateringsysteem,” aldus Marieke Schouten.

Volgens Heemraad Constantijn Jansen op de Haar (Waterschap Stichtse Rijnlanden) mogen we de klimaatverandering op een andere manier bekijken. Namelijk positief. “Meer bloemen en planten in de tuin levert meer vogels en insecten op in jouw tuin of balkon. We gaan eerder naar buiten, wat goed is voor onze gezondheid,” zegt Constantijn Jansen op de Haar.

Subsidie
Om de inwoners te ondersteunen in het groener maken van de tuin of balkon kan er (soms) een subsidie worden aangevraagd. Dit kan bij de gemeente en bij het Waterschap Stichtse Rijnlanden.

Begin klein
Een eerste tip: begin klein. Schaf een regenton aan. Plant planten in de grond die goed zijn voor de insecten. Op internet staat ook genoeg informatie, waaronder filmpjes met praktische tips.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk