Hoop op doorbraak in cold case vermoorde Sjaak Gerwig in Nieuwegein

Achttien was hij nog maar. Sjaak Gerwig uit Utrecht stond bekend als rustig, vrolijk en vriendelijk. Hoe kon het dan dat hij in 1995 zo bruut om het leven werd gebracht? Vanwege nieuw binnengekomen specifieke informatie is de afgelopen periode opnieuw onderzoek gedaan in de cold case Sjaak Gerwig. Omdat er hoop is op een echte doorbraak trekt de politie alles uit de kast om nog meer informatie te verzamelen. Daarom komt de politie vanaf vandaag met televisie-uitzendingen, posters langs de weg, een verhoogde beloning en deelt de politie verhalen van onder meer nabestaanden en rechercheurs in een speciale Opsporingsbijlage in diverse media.

Liep Sjaak de betreffende avond, woensdag 29 maart 1995, net de verkeerde tegen het lijf? Of was het een geplande actie? Had iemand het op Sjaak voorzien? En zo ja, waarom moest Sjaak dan dood? Met die vragen kampen de nabestaanden van Sjaak nu al 26 jaar. Sjaak liep die avond in maart nog even langs zijn vriendin Claudia verderop in de wijk. Hij zou daarna naar huis gaan maar daar kwam hij nooit aan. Vermoedelijk is hij dezelfde avond al om het leven gebracht. Op 2 april werd hij dood gevonden in de Ravensewetering tegenover de Mc Donalds en nabij de volkstuintjes in Nieuwegein. De locatie is opmerkelijk, daar vlakbij was destijds namelijk een homo-ontmoetingsplaats.

Nieuwe informatie
Over de 26 jaar oude zaak komt ook de laatste jaren af en toe nog informatie binnen. Naar aanleiding van nieuwe specifieke informatie heeft de politie de zaak heropend. Zo doet de politie op dit moment uitgebreid onderzoek naar het scenario dat Sjaak een financieel conflict had met iemand in de wijk. Dit zou de aanleiding kunnen zijn geweest voor zijn dood.

Het was al bekend dat Sjaak de laatste maanden van zijn leven regelmatig gokte. Het verhaal gaat dat Sjaak wist hoe je aan een xtc-pil moest komen, maar daar is in het onderzoek nooit iets over komen vast te staan. Uit de nieuwe informatie is ook op te maken dat er meer mensen moeten zijn die iets weten over de dood van Sjaak. Het is voor de politie cruciaal dat iedereen die iets weet zich alsnog meldt. Het is nooit te laat om te praten.

Verhalen
De politie heeft de verhalen van onder meer nabestaanden en rechercheurs over de zaak opgetekend en stelt deze ter beschikking aan het publiek. Ook feiten uit het dossier en scenario’s over de zaak worden gedeeld. Verder wordt de lezer mee teruggenomen naar maart 1995. Wat was dat voor tijd? We spraken onder meer met oud –voetbalinternational Ronald de Boer die op de avond van Sjaaks verdwijning voor het Nederlandse elftal tegen Malta speelde. Ook Sjaak zag die wedstrijd in zijn huis in Utrecht vlak voordat hij op de avond van 29 maart verdween.

De locatie waar Sjaak Gerwig is gevonden

Peter R. de Vries
Peter R. de Vries zou vandaag in RTL Boulevard uitgebreid ingaan op de zaak van Sjaak Gerwig. De politie stond hierover in nauw contact met hem. Het Team Cold Cases in Midden-Nederland kent Peter R. de Vries als een warm pleitbezorger voor de aanpak van cold cases. Zijn bijdrage vandaag wordt dan ook erg gemist.

Verhoogde beloning: 30.000 euro
Het Openbaar Ministerie heeft de beloning in de zaak van Sjaak Gerwig verhoogd naar 30.000 euro. Het onderzoeksteam hoopt van harte dat tipgevers zich melden met hun informatie. Tips zijn welkom via de opsporingstiplijn 0800-6070. Als tipgevers willen dat hun identiteit wordt afgeschermd in het onderzoek, kan ook contact worden gezocht met het Team Nationale Inlichtingen via nummer: 088 – 661 77 34. Meer informatie is te vinden op politie.nl/sjaakgerwig.

Vragen aan het publiek

  • Wie weet wat er met Sjaak Gerwig gebeurd is die avond?
  • Wie weet waarom Sjaak dood moest?
  • Wie heeft of hebben Sjaak om het leven gebracht?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk