Oud scholiere Oosterlicht Nieuwegein doet mee met Eurovisie Songfestival

Vandaag, 18 mei 2021, is het Eurovisie Songfestival van start gegaan. Een evenement dat wereldwijd miljoenen kijkers trekt! Het Oosterlicht College in Nieuwegein kijkt speciaal naar Stefania Liberakakis en Pernille de Kruijf. Deze twee zeer getalenteerde oud-leerlingen uit Nieuwegein staan namelijk op het podium in de Ahoy in Rotterdam! Stefania komt als zangeres uit voor Griekenland en Pernille danst in het team van dansers. Stefania zit momenteel op de Herman Brood Academie.

“Leuk, zenuwachtig en serieus.” Zo omschreef Stefania Liberakakis de sfeer achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival. Aankomende donderdag de tweede halve finale. Dan komt de 18-jarige oud leerling van het Oosterlicht College in Nieuwegein uit voor Griekenland.

In 2020 zou Stefania Liberakakis Griekenland al vertegenwoordigen, maar vanwege het Coronavirus kon het liedjesfestijn toen geen doorgang vinden.

De half Nederlands, half Griekse Stefania Liberakakis deed in 2014 als 10-jarige mee aan The Voice Kids en daarna zong ze twee jaar bij Kinderen voor Kinderen. Stefania was tevens al eens de Nederlandse kandidaat bij het Junior Eurovisie Songfestival in 2016, toen ze in Malta met de groep Kisses achtste werd met het nummer Kisses & Dancin. Ze bracht in totaal eerder vier singles uit als solozangeres.

In 2018 is haar debuutsingle uitgekomen: Stupid Reasons. Met het meedoen aan het Eurovisie Songfestival komt een droom uit voor Stefania Liberakakis. Daarnaast had de scholiere een rol in de film ‘Brugklas: de tijd van m’n leven.’

Repetities
De eerste repetitie eerder deze week ging niet vlekkeloos, geeft Stefania toe. “Ik kan wel liegen en zeggen dat het goed ging. Maar het ging gewoon fout. Je zag bijvoorbeeld de schaduwen van de dansers op de green screen. Dat stelde wel teleur.” Maar vervolgens hebben ze dat met het team goed opgepakt, zegt ze. “Ook in Ahoy hielpen ze ons heel erg. En toen ging bij de tweede repetitie echt álles goed.”

In veel bookmaker-lijstjes verschijnt Stefania met haar nummer Last Dance in de top 10. Steeds meer beseft ze dat, ongeacht waar ze eindigt, haar leven ná het Songfestival verandert. “Dat zeggen mensen ook steeds tegen me. Hoe ver je ook eindigt: als je voor Griekenland meedoet word je echt gewaardeerd daar. Je blijft dus een carrière hebben.”

Stefania Liberakakis eerder op het schoolplein van het Oosterlicht College in Nieuwegein
(Foto: Facebook Stefania Liberakakis)

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: Ik heb een hekel aan voedsel verspillen, maar ook mij overkomt het wel eens. Zo’n potje, helemaal achterin de koelkast… ‘Morgen neem ik het’, zeg ik wel eens. Maar ja, dat zeg ik dan gerust een jaar lang. Ik vraag me af: hoe lang moet iets onaangeroerd blijven om een nieuwe biotoop genoemd te worden?

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al drie delen!

‘Versoepel Weken’ op Cityplaza

We mogen weer! De winkeliers en horecaondernemers op Cityplaza zijn ontzettend blij dat steeds meer mag en ze jullie daardoor vaker terugzien. Om jullie terugkeer groots te vieren komt winkelcentrum Cityplaza daarom met deVersoepel Weken’. Je kan namelijk tijdens de Versoepel Weken niet alleen genieten van een drankje op het terras of een gezellige shopdag, de ondernemers  hebben nog véél meer voor je in petto!

Shop & win mooie prijzen
Van 19 mei tot en met 4 juli krijg je bij een aankoop van € 10,- of meer in de winkels een gelukskaartje waarmee je aan het rad van fortuin kan draaien. Hiermee maak je kans op mooie prijzen, bijvoorbeeld een Cityplaza Cadeaukaart. En het leukste gedeelte: er is altijd prijs!

Hoe werkt het?

  • Bij elke aankoop van € 10 of meer ontvang je een gelukskaartje met unieke wincode. Ga naar de winpagina (klik hier) en vul jouw wincode in.
  • Draai aan het rad en check direct jouw prijs!
  • Haal met de bevestigingsmail jouw prijs op bij de desbetreffende winkel.
  • De Versoepel Weken lopen van woensdag 19 mei t/m zondag 4 juli.
  • Bekijk hier de actievoorwaarden.

Puts zwemt Olympische limiet met estafetteploeg

Jesse Puts, de voormalig zwemmer van zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein, heeft met de Nederlandse estafetteploeg de Olympische limiet gezwommen op de 4×100 meter vrije slag. Dat deed Puts tijdens het Europees kampioenschap in Boedapest.

Ondanks de de laatste plaats in de finale, was er toch reden voor een feestje voor het Oranjekwartet, dat naast Puts bestond uit Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg en Thom de Boer. Zij zwommen met een tijd van 3.14’36” een 17 jaar oud Nederlands record uit de boeken.

De tijd was tevens goed voor een ticket voor Tokio, komende zomer. Rusland pakte het goud, voor Groot Brittannië en Italië.

Eerder deze week verloor Puts de slag om een ticket te bemachtigen voor de 100 meter vrij. Puts zwom in de series een tijd van 49’41 seconden. Dat was te langzaam voor een plaats bij de beste zestien. “Ik ben een 50 meter man, en ik had gisteren al twee keer de 100 gezwommen. Vooral de laatste 50 vandaag waren loodzwaar”, aldus Puts vanuit Hongarije. Puts is al verzekerd van een startbewijs op de 50 meter vrije slag voor de Olympische Spelen in Tokio.

In 2016 toen Puts nog zwom bij zwemvereniging Aquarijn in Nieuwegein verraste hij vriend en vijand door de wereldtitel te pakken op de 50 meter kortebaan. Puts is meerdere malen verkozen tot ‘Sport man van het Jaar’ in Nieuwegein.

Nieuws rondom huishoudelijk afval

Op Tweede Pinksterdag (maandag 24 mei) vindt geen inzameling plaats van huishoudelijk afval. Dit geldt zowel voor de containers (kliko’s) als voor de boven- en ondergrondse verzamelcontainers. Het recyclingstation en Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) zijn op Tweede Pinksterdag gesloten.

Andere inzameldag
De container(s) die RMN normaal gesproken op deze maandag leegt, worden nu op een andere dag geleegd. Deze inhaaldag kan zowel voor als na Pinksteren zijn. Kijk voor uw juiste inzameldag op de digitale inzamelkalender of in de RMN-app. De container moet ook op de inhaaldag vóór 07.30 uur aan de weg staan.

Recyclingstation aan Utrechthaven tijdelijk langer open op zaterdag
U kunt als inwoner van Nieuwegein tot 31 juli op zaterdag tot 17.30 uur uw grof afval wegbrengen. Het recyclingstation aan de Utrechthaven 3 heeft tijdelijk op zaterdags haar openingstijden verruimd. In de ochtend op zaterdag is het recyclingstation ook tijdelijk eerder open namelijk om 08.30 uur.

Grote toeloop
Met deze langere openstelling hoopt Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) de grote toeloop van bezoekers en de aanhoudende drukte beter op te vangen. Door de coronamaatregelen wordt telkens een beperkt aantal bezoekers op het station toegelaten. Dit veroorzaakt helaas langere wachttijden. Na 31 juli opent het recyclingstation zaterdags vanaf 08.30 uur tot 16.30 uur.

Avond van de Raad donderdag 27 mei

Op donderdag 27 mei is er weer een digitale Avond van de Raad. U bent daarbij online van harte welkom om 20:00 uur.  De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda: Raadzaal:

  • Dialoog college met de raad: Evaluatie Betere Buurten (20:15 uur)

    In november 2020 is de evaluatie over de eerste Betere Buurten afgerond en ter informatie aan de raad toegestuurd. Het college heeft in de evaluatie een aantal conclusies en aanbevelingen geformuleerd, waarover zij met de raad in gesprek wil gaan. Het college wil eind 2021 een nieuw programmaplan Betere Buurten aan de raad voorleggen, dat een doorontwikkeling van het huidige plan omvat.

  • Informatief: Aanpak Leefbaarheid en Veiligheid (21:20 uur)
    Het college wil de gemeenteraad informeren over de Vitale Wijken aanpak, waaraan Nieuwegein gaat deelnemen.
    Dit is een gebiedsgerichte aanpak op de thema’s leefbaarheid en veiligheid. Deze aanpak wordt ook gestimuleerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De centrale as (dit zijn de wijken Jutphaas Wijkersloot, Merwestein, Fokkesteeg, een deel van Zuilenstein, Batau-noord en Batau-zuid) in Nieuwegein gaat aan deze gebiedsgerichte aanpak deelnemen. Omdat Nieuwegein één van de 15 steden is die meedoet in de aanpak, is dit voor de stad een kans om extra financiering te ontvangen om de fysieke en maatschappelijke opgaven in de genoemde wijken snel op te kunnen pakken.
    Te bekijken via www.nieuwegeinseraad.live/stream1
  • Donderdag 20 mei is er ook een Avond van de Raad met o.a. Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) zienswijze programma- begroting 2022 en Integraal ruimtelijk perspectief U16.
    Kijk live mee via www.nieuwegeinseraad.live/stream1

    Tot slot
    U kunt de volledige agenda vinden via https://ris2.ibabs.eu/nieuwegein. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van onze gemeenteraad via de Facebook-pagina (@NieuwegeinseRaad), Twitter (@raadngein). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres: griffie@nieuwegein.nl.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week lekker doortrappen.

Linda: Lekker blijven fietsen, ook als je een dagje ouder wordt. Wie wil dat niet? Hoe je plezierig en veilig kan blijven doortrappen tot je 100ste lees je op Doortrappen.nl. Welke fiets past bij jou en hoe blijf je fietsfit? De site staat boordevol tips voor langer fietsplezier. Bekijk bijvoorbeeld in de filmpjes van TestKees hoe je je zadel en stuur comfortabel afstelt en hoe je stabieler op- en afstapt.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: Ik probeer zoveel mogelijk met “nieuwe vondsten” te komen, maar als ik een al eerder getoond object vindt dat mooier en opvallender toont… Dus deze keer: Paderus Fuscipes op een paardenbloem, een kortschildkevertje dat zich in allerlei bochten kan wringen.

Udo: Paderus fuscipes toont als een kleurig wormpje met pootjes, maar is een bijzonder kevertje uit de familie kortschilden. Al eerder getoond, maar nu wat opvallender.

Verbouwing winkelcentrum de Gaarde gaat definitief door

Blauwdruk Investeringen, de nieuwe eigenaar van winkelcentrum de Gaarde in Batau Zuid mag definitief aan de slag om het winkelcentrum aan de Walnootgaarde te vernieuwen. Het plan, dat is aangeboden door de nieuwe eigenaar, zal zorgen voor een flinke kwaliteitsimpuls voor de wijk. Het plan betreft enkel de begane grond omdat de bovenverdieping uit koopappartementen bestaat.

Effecten van het plan
Het centrum wordt op de begane grond aan de buitenzijde gemoderniseerd en de JUMBO supermarkt wordt vergroot. Het chinees restaurant zal verdwijnen. Intern worden de bergingen verplaatst.

Om de verkeersveiligheid te vergroten en een aantal parkeerplaatsen te kunnen toevoegen (zes stuks) wordt de laad- en loszone voor het vrachtverkeer verplaatst van de noordzijde naar de oostzijde van het winkelcentrum. Daardoor wordt een onveilige verkeerssituatie opgelost. Tot op heden moest het laden en lossen op de Walnootgaarde plaatsvinden waarbij de vrachtwagen vanaf de Batauweg achteruit de Walnootgaarde in moet steken. Dit wordt met het nieuwe plan sterk verbeterd. De vrachtwagen rijdt vooruit de Moerbeigaarde in en vooruit de Moerbeigaarde weer uit. Om dit allemaal goed te regelen wordt de nieuwe laad- en loszone volledig op kosten van de initiatiefnemer aangelegd. De gemeente heeft hierover goede contractuele afspreken gemaakt.

Als gevolg van het nieuwe plan is JUMBO nu genegen een nieuw langdurig huurcontract aan te gaan. Het maakt het winkelcentrum toekomstbestendig. Daarmee draagt dit plan bij aan het in stand houden van de kwaliteit van de buurt- en wijkwinkelcentra als sociaal hart van de buurt. Een belangrijk uitgangspunt van de gemeentelijke Winkelvisie.

Het college heeft 11 mei jl. positief besloten op de plannen van Blauwdruk Investeringen waardoor, als de benodigde vergunningen onherroepelijk zijn, na de zomer gestart kan worden met de werkzaamheden. De bewoners zijn blij, omdat naast de upgrade van de wijk ook een oplossing is gevonden voor het laden en lossen en dat met dit plan de toekomst van het winkelcentrum weer gegarandeerd is. Aan de nieuwe eigenaar van het winkelcentrum is meegegeven dat hij actief de buurt dient te blijven informeren over de voortgang.