Sevim Aksakal start als CDA-commissielid in Nieuwegein

Aan het begin van de raadsvergadering op donderdag 4 maart is Sevim Aksakal-Ongan beëdigd tot nieuw commissielid voor het CDA in Nieuwegein. Aksakal woont met haar gezin sinds 2007 in de Nieuwegeinse wijk Wijkersloot. Het CDA is blij dat met haar komst de fractie weer op volle sterkte is.

In het dagelijks leven werkt Sevim Aksakal in het bankwezen en is op diverse manieren betrokken bij de Nieuwegeinse samenleving. Sinds kort heeft ze zich bij het CDA aangesloten. ‘Door mijn rol als CDA-commissielid hoop ik een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons mooie Nieuwegein, de stad die mijn gezin wooncomfort, vrienden en veel geluk heeft gebracht. Een stad waar ik me thuis voel’, aldus Aksakal.

Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid en belangstelling voor politiek voelt Aksakal zich thuis bij het CDA. Waarden als solidariteit, respect hebben voor elkaars verschillen en zorgen dat we samen beter worden vindt ze belangrijk. Over haar ambitie als CDA-commissielid zegt Sevim Aksakal: ‘Ik wil mij inzetten om meer verbinding te creëren in Nieuwegein en zorgen dat er meer begrip komt tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Een andere ambitie van mij is om een toekomstbestendig Nieuwegein achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen.’

CDA-fractievoorzitter Gerben Horst is blij met het aantreden van een nieuw commissielid voor zijn partij. ‘Met Sevim straalt de CDA-fractie meer diversiteit uit. Dat is een lang gekoesterde wens van mij, omdat ik vind dat meer groepen binnen de Nieuwegeinse bevolking zich moeten kunnen herkennen in de gemeenteraad als lokale volksvertegenwoordiging. Als brede volkspartij wil het CDA daar een bijdrage aan leveren’, aldus Horst.

Sevim Aksakal-Ongan

Meer tijd voor zorgvuldigheid inspraak en besluitvorming RES U16

Op 19 februari is tijdens het Bestuurlijk Overleg RES U16 (de Regionale Energie Strategie) besloten om de planning voor het indienen van de RES 1.0 RES U16 te verruimen van 1 juli naar 1 oktober 2021. Bestuurders willen meer tijd nemen om tot een gedragen consensus te komen, om de participatie met inwoners en belanghebbenden goed te doorlopen en om volksvertegenwoordigers goed te informeren over de RES 1.0. ‘We gunnen alle samenwerkende partijen meer tijd om een zorgvuldig en weloverwogen besluit te nemen over de RES 1.0.’ aldus de bestuurders in een verklaring.

Achtergrondinformatie RES U16
In het Klimaatakkoord staat dat elke energieregio in Nederland een Regionale Energie Strategie (RES) opstelt. De energieregio U16 bestaat uit 16 samenwerkende Utrechtse gemeenten Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist, de 4 waterschappen De Stichtse Rijnlanden, Amstel, Gooi en Vecht, Vallei en Veluwe, Rivierenland, de provincie Utrecht en netbeheerder Stedin.

Stappen zetten naar solide RES 1.0
Vanaf september 2020 zijn er lokaal en regionaal constructieve stappen gezet om de RES 1.0 vorm te geven. Zo is er in alle gemeenten een lokaal proces opgezet om samen met inwoners en stakeholders te komen tot zoekgebieden voor zon- en windenergie. Er is een globale nettoets uitgevoerd door Stedin om de lokale zoekgebieden te toetsen op de haalbaarheid. En er is hard gewerkt aan het neerzetten van een goede organisatiestructuur voor het RES proces, waardoor de thema’s Elektriciteit, Warmte en Communicatie & Participatie in goede samenhang en overleg tussen alle betrokken partijen inhoudelijk worden gevuld. Kortom, er zijn al concrete stappen gezet om een solide RES 1.0 op te leveren.

Constructieve inspraak en zorgvuldige besluitvorming
Het opstellen van een RES is een grote uitdaging met een dynamisch proces waarbij veel partijen betrokken zijn. De energietransitie is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. De overgang naar duurzame elektriciteit en warmte heeft grote impact op de leefomgeving van inwoners. Volksvertegenwoordigers hebben een belangrijke en verantwoordelijke rol omdat de RES gaat over de toekomst van de Regio U16. Bestuurders willen meer tijd nemen om raads-, staten-, en AB-leden te informeren en mee te nemen in de keuzes die voorliggen. Daarnaast wil de regio U16 de inbreng van inwoners en stakeholders via participatie zorgvuldig betrekken en werken aan acceptabele oplossingen voor de ruimtelijke inpassing van de energietransitie.

Gevolgen van verruimen planning
Het RES-proces is volop aan de gang. In de al geplande participatiebijeenkomsten en in de verschillende ambtelijke overleggen worden momenteel de bouwstenen ontwikkeld voor de RES 1.0. Dit verloopt via de oorspronkelijke planning. Wanneer de RES 1.0 is afgerond, wordt deze ter besluitvorming voorgelegd aan de colleges, Gedeputeerde Staten en het dagelijks bestuur van het waterschap. Het formele besluitvormingsproces van de volksvertegenwoordigers start na het zomerreces, waarna in oktober de bestuurlijk vastgestelde RES 1.0 ingediend wordt.

1,5 meter cheque voor de zorg! van cabaretier Paul Schoolderman

Vrijdag 26 februari jl. heeft Paul Schoolderman het personeel van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein verrast met een cheque van maar liefst € 1.000,- Het geld heeft de cabaretier en oud leerling van het Cals College in Nieuwegein opgehaald met zijn oudejaarsconference ‘Adempauze.’ Deze conference kon meerdere keren niet doorgaan vanwege het Coronavirus. Hierop besloot Paul zijn eerder opgenomen voorstelling in het ZIMIHC, dé plek voor amateurkunst in Utrecht, online te zetten. ‘Want nog en keer uitstellen was geen optie’ aldus de cabaretier die geboren is in Jutphaas en opgegroeid in de wijk Zuilenstein.

De bezoekers van zijn website konden de conference online bekijken en tevens een vrijwillige bijdrage overmaken voor het goede doel. ‘Dat is dus het zorgpersoneel van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein geworden. Op deze manier kan ik een bewogen jaar positief afsluiten en de medewerkers in de zorg een hart onder de riem steken’ laat Paul Schoolderman onze redactie weten.

‘De actie is zeer geslaagd en het is een waanzinnig bedrag geworden. Ik had dat niet verwacht’ aldus Paul, die nu zelf even een adempauze neemt na een bewogen jaar. Binnenkort hoopt hij  iedereen weer te mogen begroeten in het ZIMIHC (Zat Ik Maar In Hoog Catharijne).

Paul Schoolderman met de cheque voor het zorgpersoneel in Nieuwegein

Wie is Paul
Paul Schoolderman is geboren in Jutphaas en stond in 2002 in Toomler, het thuishonk van de Comedytraincomedians, voor het eerst op een podium als comedian. Na een paar optredens koos hij voor het halen van zijn Pabo-diploma en een carriere als voetbaltrainer. Vanaf 2010 is Paul volop actief en won hij het Utrechts Cabaret Festival en haalde de halve finale van Cameretten. Na dit programma, ‘De Vrije Loop’, dat vooral over zijn leven als leraar basisonderwijs ging, richtte hij zich meer op de maatschappelijke thema’s.

Winnaar juryprijs Utrechts Cabaret Festival 2014
In juni 2014 won hij de juryprijs van het Utrechts Cabaret Festival. “Leven & leren zonder angst, ik pas niet in het plaatje, ik ben geen blokje wat in een rondje past. Zijn programma heeft een kop en een staart, heeft een hoge grapdichtheid, is goed doordacht en heeft een prachtig eind. Het is een vondst dat hij zijn rol als leraar als kapstok gebruikt om te vertellen wat er in zijn eigen leven & in de wereld niet klopt. “Uit angst schiep de mens God en ik zag dat het niet goed was”. Hij heeft mooie tempowisselingen, durft rust te nemen en heeft een mooie stemnuancering. Hij is nonchalant, authentiek, heeft wat te vertellen, denkt na, maakt originele grappen, is cynisch, soms een beetje fout, zoekt het randje. Ondanks dat hij vervelende dingen zegt vinden we hem sympathiek, omdat hij samen met ons durft te twijfelen”, aldus het juryrapport.

‘Ik fiets’ naar de maan en terug

Precies een jaar geleden gaf wethouder Ellie Eggengoor het startschot voor de ‘Ik fiets’ actiemaand in Nieuwegein. Ondanks corona sloten steeds meer Nieuwegeiners zich afgelopen jaar aan bij deze provinciale Ik fiets campagne. Want een van de dingen die je wel kon en kunt blijven doen, is fietsen. Deelnemers sparen via de Ik fiets app met elk fietsritje punten. Meedoen kan nog steeds!

Wethouder Ellie Eggengoor met de fiets

In de hele provincie doen nu al meer dan 6.000 mensen mee onder wie veel Nieuwegeiners. Zij zetten in een jaar tijd deze mooie ‘Ik fietsprestaties’ neer: Naar de maan. In totaal maakten deelnemers maar liefst 1,4 miljoen fietsritten en legden ze daarmee 7,5 miljoen kilometer af. Dat staat gelijk aan tien retourtjes naar de maan. Met deze fietsritten werden in totaal 224 miljoen calorieën verbrand. Dit is gelijk aan het eten van 800.000 hamburgers of 2,6 miljoen bananen, het lopen van 74.000 marathons of 280.000 uur touwtje springen.

Een doel voor ogen
In totaal doneerden deelnemers € 3.004,- aan goede doelen via de Ik fiets app. 105 Nieuwegeiners probeerden vorig jaar via ‘Ik fiets’ gratis een week lang een e-bike, elektrische bakfiets of speed pedelec.

Zo doe jij ook mee
Stap ook wat vaker op de fiets. En download dan meteen de Ik fiets app want daarmee verdien je punten met elke kilometer die je fietst. Deze verzilver je in de appwinkel voor leuke aanbiedingen en prijzen of je doneert ze aan een lokaal goed doel. Extra bonuspunten verdien je door mee te doen aan leuke uitdagingen. Kijk op ikfiets.nl voor alle info.

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (40)’

Begrijpt u het nog? Op de persconferentie van 23 februari kondigde Rutte kleine versoepelingen aan, terwijl de besmettingen al twee weken op rij aan het stijgen waren als voorbode van de voorspelde derde golf, die in april zijn piek zou beleven.

Zou dat zijn omdat het draagvlak afkalft en wij als volk breeduit aan het morren zijn geslagen en het vertrouwen in het coronabeleid een ferme knauw heeft gekregen? Is het omdat er muiterij dreigde van onder meer horecaondernemers die hun terrassen open wilden gooien? Of is het gewoon omdat er medio maart verkiezingen zijn en Rutte en de zijnen het volk een douceurtje gunden?

Op 17 februari heeft het kabinet ook al fors uitgepakt: er gaat maar liefst 8,5 (!) miljard naar het onderwijs, niet structureel natuurlijk, maar om in 2,5 jaar achterstanden weg te werken, die in de laatste decennia zijn opgelopen.

Een bak geld, en alle onderwijsbesturen mogen zelf bepalen waar ze dat geld aan uitgeven. We weten hoe zoiets afloopt. Weet iemand waar de 2,5 miljard voor de zorg is gebleven? Gelukkig helpt het ministerie van onderwijs een handje: het stelt een ‘kenniscommunity’ in die een ‘menukaart’ aanbiedt met ‘effectieve interventies.’ Huh?

Tevens wordt een bureaucratisch circus opgetuigd: scholen moeten achteraf verantwoorden waaraan zij de gelden hebben besteed. Daarom is het fijn dat Rutte zijn verkiezingsbelofte van 2016 ‘1000 euro voor elke werkende burger’ niet is nagekomen. Hoefde ik achteraf ook niets uit te leggen.

Enfin. Op 3 maart zijn de winkels een beetje open gegaan. Bij de Action mag je tien minuten naar binnen, en heb je vijf minuten voor het afrekenen. Er klinkt na zo’n acht minuten een waarschuwing dat je tijd er bijna opzit.

Wie in een tuincentrum zijn slag wil slaan, moet in 10 minuten tijd honderden meters afleggen, links en rechts graaiend naar willekeurige planten om vervolgens met een rood bezwete kop bij de kassa te belanden.

Wie de Media Markt betreedt, krijgt een personal shopper mee (zeg maar een soort winkel boa) die je vlotjes naar de gewenste artikelen loodst om je na een half uur evenzo vlotjes de winkel weer uit te werken.

Intussen drommen mensen samen in supermarkten, in drogisterijen en andere zogenaamde essentiële winkels, waar het ‘deurbeleid’ zonder uitzondering allang is losgelaten. Begrijpt u het nog?

Intussen stijgen de besmettingen, de R ligt ruim boven de 1, en de Britse inhaal variant krijgt steeds vastere voet aan de grond. De Jonge denkt dat wij op 1 juli allemaal minstens één prik gehad hebben. Denkt hij. We weten inmiddels wat het betekent als de Jonge wat denkt.

Maandag 8 maart is er een volgende persconferentie. Zou Rutte inderdaad aankondigen dat de terrassen op 15 maart weer open gaan? Ik denk het wel. Verkiezingen!!

Rijen voor de kapper aan de Hildo Kropstraat

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Winkelen op Cityplaza in Coronatijd

Vanaf woensdag 3 maart is het weer mogelijk om je favoriete winkel te bezoeken op winkelcentrum Cityplaza. Verschillende winkels bieden de optie voor het maken van een winkelafspraak aan en daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden voor Click & Collect, online shoppen of lokale bezorging.

Waar kan ik shoppen in Coronatijd?
Bekijk hier het overzicht van deelnemende winkels en de verschillende mogelijkheden.
Maak een Winkelafspraak via het online boekingssysteem. Via deze link maak je direct een winkelafspraak bij aangesloten ondernemers. Dit gaat via het online boekingssysteem van Troov.

Hoe werkt Click & Collect precies? Wij zetten de spelregels én alle ondernemers die dit aanbieden voor je op een rij.

  1. Doe thuis op afstand een (online) bestelling bij de desbetreffende winkel.
  2. Je ontvangt een bevestiging met een tijdslot wanneer je de bestelling op kunt halen.
    Let op: er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen het bestellen en afhalen.
  3. De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie voor het veilig en vlot ophalen van de bestelling. Afhalen kan alléén binnen het afgesproken tijdslot.
  4. Kom in je eentje de bestelling ophalen en alleen als je klachtenvrij bent.
  5. Het winkelpersoneel zet de bestelling voor je klaar en je haalt dit veilig op bij de winkel.
  6. Betalen doe je thuis vooraf, achteraf of zoveel mogelijk contactloos bij het afhalen.
  7. Geniet van je aankoop!

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Vandaag een beeld met aanloopje naar de raadsvergadering van donderdag 11 maart aanstaande.

Clarion: ‘Voorrang geven aan beweegvriendelijke vormen van mobiliteit, dat is het uitgangspunt van de Omgevingsvisie. Maar het lijkt erop dat die keuzes niet geland zijn in de Strategische Mobiliteitsvisie. Donderdag 11 maart bespreken de raadsleden beide visies. Krijgen fietsers en voetgangers straks echt ruimte en voorrang in Nieuwegein, net als op de Nedereindseweg? Of blijven we doormodderen op de wijkwegen? Spreek of kijk mee op de Avond van de Raad.’