Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (40)’

Begrijpt u het nog? Op de persconferentie van 23 februari kondigde Rutte kleine versoepelingen aan, terwijl de besmettingen al twee weken op rij aan het stijgen waren als voorbode van de voorspelde derde golf, die in april zijn piek zou beleven.

Zou dat zijn omdat het draagvlak afkalft en wij als volk breeduit aan het morren zijn geslagen en het vertrouwen in het coronabeleid een ferme knauw heeft gekregen? Is het omdat er muiterij dreigde van onder meer horecaondernemers die hun terrassen open wilden gooien? Of is het gewoon omdat er medio maart verkiezingen zijn en Rutte en de zijnen het volk een douceurtje gunden?

Op 17 februari heeft het kabinet ook al fors uitgepakt: er gaat maar liefst 8,5 (!) miljard naar het onderwijs, niet structureel natuurlijk, maar om in 2,5 jaar achterstanden weg te werken, die in de laatste decennia zijn opgelopen.

Een bak geld, en alle onderwijsbesturen mogen zelf bepalen waar ze dat geld aan uitgeven. We weten hoe zoiets afloopt. Weet iemand waar de 2,5 miljard voor de zorg is gebleven? Gelukkig helpt het ministerie van onderwijs een handje: het stelt een ‘kenniscommunity’ in die een ‘menukaart’ aanbiedt met ‘effectieve interventies.’ Huh?

Tevens wordt een bureaucratisch circus opgetuigd: scholen moeten achteraf verantwoorden waaraan zij de gelden hebben besteed. Daarom is het fijn dat Rutte zijn verkiezingsbelofte van 2016 ‘1000 euro voor elke werkende burger’ niet is nagekomen. Hoefde ik achteraf ook niets uit te leggen.

Enfin. Op 3 maart zijn de winkels een beetje open gegaan. Bij de Action mag je tien minuten naar binnen, en heb je vijf minuten voor het afrekenen. Er klinkt na zo’n acht minuten een waarschuwing dat je tijd er bijna opzit.

Wie in een tuincentrum zijn slag wil slaan, moet in 10 minuten tijd honderden meters afleggen, links en rechts graaiend naar willekeurige planten om vervolgens met een rood bezwete kop bij de kassa te belanden.

Wie de Media Markt betreedt, krijgt een personal shopper mee (zeg maar een soort winkel boa) die je vlotjes naar de gewenste artikelen loodst om je na een half uur evenzo vlotjes de winkel weer uit te werken.

Intussen drommen mensen samen in supermarkten, in drogisterijen en andere zogenaamde essentiële winkels, waar het ‘deurbeleid’ zonder uitzondering allang is losgelaten. Begrijpt u het nog?

Intussen stijgen de besmettingen, de R ligt ruim boven de 1, en de Britse inhaal variant krijgt steeds vastere voet aan de grond. De Jonge denkt dat wij op 1 juli allemaal minstens één prik gehad hebben. Denkt hij. We weten inmiddels wat het betekent als de Jonge wat denkt.

Maandag 8 maart is er een volgende persconferentie. Zou Rutte inderdaad aankondigen dat de terrassen op 15 maart weer open gaan? Ik denk het wel. Verkiezingen!!

Rijen voor de kapper aan de Hildo Kropstraat

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk