Vermiste en gevonden dieren week 8

VERMIST   
  • Melding 1699191, 24-2-2021, Kat Kevin , kater, gechipt, CYPERS GRIJS-ZWART met WIT, Grijs gestreept met een witte snoet, borst wit, trekt een beetje met een voorpootje, Mist een paar tandjes en hoektand waardoor zijn lip wat omhoog staat. Dintherseschans (Fokkesteeg) – Nieuwegein.
  • Melding 1699478, 23-2-2021, Kat Twix, poes ongesteriliseerd, niet gechipt, ZWART met WIT, Zwart met een wit snoetje, witte borst en is klein. Betuwehaven (Plettenburg) – Nieuwegein.
  • Melding 1698767, 23-2-2021, Kat Sammie, poes gesteriliseerd, gechipt, CYPERS GRIJS met ROOD en WIT, Drie kleuren, grijs gemarmerd, rood en met een wit bekje, zwarte onderlip, voor een wit voetje en een wit sokje, wit aan de achterpoten. Net gesteriliseerd, buikje is nog beetje kaal. Mendes da Costalaan (Wijkersloot) – Nieuwegein.
GEVONDEN
  • Melding 1699608, 27-2-2021, Kat, ritnr. 20963, kater ongecastreerd, GRIJS met WIT, Blauwgrijs met een witte bef en witte tenen. Zinniastraat (Hoogzandveld) – Nieuwegein.
  • Melding 1699605, 27-2-2021, Kat, CYPERS GRIJS met ROOD en WIT, Grijs gemarmerd met rode vlekken, gele ogen, rode vlek rechts naast de neus, een witte bef, voor witte voetjes, achter witte laarsjes, is klein, jong en is aanhankelijk. Langegolf (Zenderpark) – IJsselstein.
  • Melding 1699459, overleden 26-2-2021, Vogel, DUIF, ritnr. 20960, GRIJS met WIT, Siervogel, Satinette, wit met grijze vleugels. Ferdinand Bolhage (Galecop) – Nieuwegein.
  • Melding 1698868, 1-12-2020, Kat, CYPERS ROOD, Donkerrood gestreept. Kortestede (Centrum) – Nieuwegein.

Mocht u meer weten, neem dan contact op met:

Manuela de Coo
Amivedi Meldpunt Nieuwegein/Lopikerwaard
Tel.: 088 – 0064674
nieuwegein@amivedi.com

‘Nieuwegein, waarom?’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als ware het een verlengstuk van zijn hand. Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

En dan zijn er nu en dan van die momenten dat hij verzucht: Nieuwegein, waarom? En mocht u deze verzuchting ook wel eens slaken, laat ons dan weten waaróm u uw verzuchting slaakt. Misschien ziet Arend er een foto in ……….. Deze week kwam onze redactie een opvallend bericht tegen van ‘paperbacktothefuture’ dat is en Twitteraccount van iemand uit Nieuwegein.

‘paperbacktothefuture’ schreef bij de foto het volgende bijschrift: ‘Gemeente Nieuwegein doet niet moeilijk met vergunningen voor nutteloze energievretende verkeersgevaarlijke horizonvervuilende gedrochten van een meter of 50 hoog.’

Als redactie kunnen we het daarmee volledig eens zijn en vragen we ons af wat de lichtvervuiling zal zijn wanneer het grote (nu nog zwarte) led-paneel aan gaat. Fijn voor de bewoners aan de Reinesteijnseweg. Hun TV kan straks wel uit blijven. We hadden er al eerder aandacht aan besteed overigens.

Heb je ook een foto waarvan je vindt dat die best in deze rubriek past? Stuur hem dan aan ons met een kort tekstje en wie weet…

Service clubs Nieuwegein halen € 2.902,- op voor familiekamers MMC

De twee Nieuwegeinse serviceclubs Rotary en Lions bundelen hun krachten om geld in te zamelen voor de familiekamers in het Maxima Medisch Centrum (MMC). In samenwerking met Grapes & Bottles aan de Nedereindseweg in Nieuwegein zochten de clubs een aantal mooie wijnen uit die per doos verkocht werden door de serviceclubs. De lokale opbrengt van de verkoop ging naar het goede doel. Dit bracht maar liefst € 2.902,- op! De Rotary en de Lions zijn blij dit bedrag te mogen schenken.

De clubs bedanken alle Nieuwegeiners die wijn voor deze actie hebben gekocht. Edwin van Straten, de President van de Lions in Nieuwegein: “De Lions International verdubbelt het opgehaalde bedrag. Dat is het leuke van deze actie. Hierdoor gaat € 5.804,- naar het Maxima Medisch Centrum.

Ook Rotary Nieuwegein voorzitter Ben van den Bergh vindt deze actie bijzonder: “Het is best bijzonder dat Rotary en Lions samen een actie doen, maar het Maxima Medisch Centrum is dan ook wel een heel goed doel.”

Foto: de Jong (v.l.n.r. Robert Teunissen, Ben van den Bergh en Edwin van Straten)

Raadsvergadering 4 maart 2021

Op donderdag 4 maart aanstaande vergadert de gemeenteraad. Deze besluitvormende raadsvergadering vindt digitaal plaats. Publiek kan online via de livestream meekijken.

De volgende onderwerpen, die tijdens eerdere Avonden van de Raad besproken zijn, liggen nu ter besluitvorming voor:

Start om 19:30 uur
De raadsvergadering begint om 19.30 uur in plaats van de gebruikelijke 20.00 uur. De livestream is te volgen via www.nieuwegeinseraad.live/stream1. Maandag 8 maart staat als eventuele reserveavond gepland.

Tot slot
Alle vergaderstukken van zijn hier te vinden.

Baggeraars vissen auto uit de Hollandse IJssel

Op dit moment wordt, in opdracht van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de Gekanaliseerde Hollandse IJssel (GHIJ) uitgebaggerd. Deze baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd door Aannemer J.P. Schilder BV uit Ursum. De werkzaamheden waren sinds afgelopen week, na een periode van vorst, weer hervat.

Vandaag werd in het stuk van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel ter hoogte van de IJsselsteinseweg 55, beter bekend als De Doorslag, een voertuig gevonden. De baggeraars hebben het voertuig van de bodem gehaald en op het droge gelegd. De politie was hierbij aanwezig. Hoe lang het voertuig in het water heeft gelegen is nog onbekend.

Het voertuig zal volgens het geldende protocol, naar de overstortlocatie aan de Parallelweg in Nieuwegein worden gebracht, waar de politie een onderzoek zal houden. Onderzocht zal worden of het voertuig expres is gedumpt in De Doorslag en/of het iets te maken heeft met een eventueel misdrijf.

Bij het baggeren wordt er van alles gevonden: afval, winkelwagens, uitlaten van auto’s, leidingen, hout, banden. Een vondst als deze komt niet alledag voor.

Baggeren van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel
Sinds de jaren ’70 is er nagenoeg niet meer gebaggerd. De werkzaamheden zijn nodig om de vaarweg voldoende diep te houden. Ook kan er meer water door de GHIJ stromen. Hierdoor is de afvoer van water in natte perioden en de aanvoer van water in droge perioden gewaarborgd, net als de aanvoer van zoet water naar West-Nederland tijdens extreme droogte.

Week van de AfvalHelden

Medewerkers uit de afvalbranche zijn essentieel voor het draaiende houden van de Nederlandse samenleving. Begin 2020 werd dit extra duidelijk, toen de Coronacrisis het dagelijks leven in Nederland op zijn kop zette. Daarom lanceren de NVRD en Vereniging Afvalbedrijven dit jaar van 1 tot en met 7 maart de Week van de AfvalHelden.

De Week van de AfvalHelden is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. Ook RMN die het huisvuil ophaalt in Nieuwegein heeft  zijn helden met een hoofdletter H. Elke dag weer zorgen zij met hun werkzaamheden voor een aangenaam straatbeeld in o.a. Nieuwegein.

RMN zet medewerkers in het zonnetje
Op de openingsdag (maandag 1 maart) van de week van de “AfvalHelden” zorgt RMN voor wat lekkers bij de koffie. Daarnaast organiseert RMN, voor al haar medewerkers, op woensdagochtend 3 maart een speciaal Coronaproof, “to go” ontbijt.

Geef ook een blijk van waardering
De medewerkers zorgen er iedere dag weer voor dat de wijken er netjes en opgeruimd uitzien, ook in deze Coronatijd. Daarom vraagt RMN om uw waardering te laten blijken in deze speciale week. Steek een duim op als u een RMN medewerker ziet, misschien heeft u een bakje koffie klaar staan voor hen, of hebben de kinderen een mooie tekening gemaakt. Ook een digitale opsteker waarderen de medewerkers enorm. Dus bent u tevreden over het bijhouden van het groen in uw wijk, over het schoonvegen van uw straat, de servicegerichtheid van de medewerkers op het recyclingstation of over het legen van de containers? Laat dan een leuk bericht achter via het contactformulier of via de Social Media kanalen. U doet de medewerkers daar een groot plezier mee.

Doe mee met de kleur- en bouwplatenactie
Ook kinderen kunnen een bijdrage leveren aan de Week van de AfvalHelden. Hieronder zijn mooie kleur- en/of bouwplaten te downloaden. Hoe leuk is het als ze deze inkleuren en uitreiken aan onze medewerkers, of achter het raam ophangen. Zo krijgen RMN medewerkers een kleurrijke verrassing tijdens hun werkzaamheden in uw wijk.

Politie doet buurtonderzoek na mogelijk schietincident in de binnenstad

Bewoners van de Ruiterstede in de binnenstad van Nieuwegein werden afgelopen nacht rond 23.45 uur opgeschrikt door een harde knal. Getuigen zagen dat twee personen vlak daarvoor op straat ruzie hadden. Zij alarmeerde hierop de politie.

De politie kwam met meerdere eenheden ter plaatse en sloot de straat vervolgens af voor onderzoek. Daar was de conclusie dat er mogelijk een alarmpistool is gebruikt. Een alarmpistool lijkt op een echt wapen, maar laat alleen een luide knal horen en vuurt geen kogels af.

Er is niemand aangehouden en er waren ook geen gewonden. De politie doet nog buurtonderzoek en roept getuigen die meer weten op om zich te melden.

Hoe dan ook: Die grote ‘thermoskan’ komt in de wijk Zuilenstein

Donderdagmiddag 25 februari jl. hebben omwonenden van het Warmte Overdracht Station (WOS) in de wijk Zuilenstein ruim 240 handtekeningen overhandigd tegen de komst van de immens hoge ‘thermoskan’ in hun achtertuin. De bewoners, verenigd in de actiegroep Buffer Uit Zicht (BUZ), zijn tegen de bouw van het opzichtige object van 18 meter hoog dat moet gaan fungeren als warmtebuffer. Deze buffer is nodig voor de gebruikers van de stadsverwarming in Nieuwegein.

Nieuwegein wil van het gas af en dat betekent dat meer bewoners gebruik gaan maken van de Stadsverwarming, dus is er meer warm water nodig op piekmomenten en dat moet opgevangen worden door zogenaamde buffers. Zo een buffer komt, als het aan het college van B&W en Eneco ligt, binnenkort bij het WOS aan de Symfonielaan.

De verantwoordelijke wethouders Hans Adriani (PvdA) en Marieke Schouten (GroenLinks) namen de handtekeningen in ontvangst op het Stadshuis, maar deden geen enkele toezegging. Wel begrepen ze de bewoners. Het verplaatsen van de buffer naar een andere plek, 100 meter verderop, is niet aan de orde. De kosten hiervoor zijn veel te hoog en Eneco heeft al gedreigd om dan geen buffer te bouwen, zodat de ambitie van de gemeente, om in 2040 Energie Neutraal te zijn, in gevaar komt.

Foto RTV Utrecht: Wethouder Marieke Schouten neemt de handtekeningen in ontvangst

De heer Wennekes van BUZ: ‘Er is geen enkele beweging in de onbegrijpelijke starre houding van de gemeente Nieuwegein ten aanzien van de locatie van de warmtebuffer. Wethouder Schouten blijft maar roepen dat het te duur is terwijl de gemeente de kosten niet betaald, dat doet Eneco. Waar zit de verborgen agenda?’

Op aanvraag van Ieders Belang, en met steun van een aantal andere politieke raadspartijen, kregen de  raadsleden woensdag 24 februari jl. wel extra informatie over het project tijdens een ingelaste informatieavond. Twee experts van het kennisinstituut KWR bespraken daar de gevaren en alternatieven voor een warmtebuffer in Nieuwegein. De conclusies waren zoals verwacht: er zijn geen reële alternatieven en de risico’s voor lekkage zijn nihil. De twee argumenten die door de bewoners werden aangevoerd.

Wennekes: ‘KWR stelt zeer teleur door gewoon de presentatie van Eneco nog een dunnetjes over te doen, maar niet met een haalbaar en betaalbaar alternatief te komen voor de locatie van de buffer. Wel krijgt de gemeente een tik op de vingers ten aanzien van het informeren en betrekken van de bewoners van dit project. Van 1000 verspreide brochures is het onduidelijk waar ze zijn bezorgd, maar niet in de wijk waar ze voor bedoeld waren!’

Het college en Eneco zien geen andere mogelijkheid als locatie voor de bouw van een buffer, dan naast het WOS aan de Symfonielaan. Ook niet zoals aangedragen door de wijkbewoners: 100 meter verderop in Blokhoeve. Deze extra kosten van 2,6 miljoen euro, wat wordt betwijfeld door de TU in Delft, zal niet door Eneco worden geïnvesteerd.

‘In het huidige ontwerp wordt de buffer geladen en ontladen via de WOS en dus ook via de pompen die daar staan. De oplossing van T.U. Delft om dit ontwerp te handhaven maar alleen de pijpen te verlengen die voor het laden en ontladen zorgen, kun je de buffer dus WEL op 100 a 200 meter plaatsen. (gemiste kans van KWR)’ aldus Wennekes namens de buurtbewoners.

Het is nog niet helemaal zeker of de buffer er komt. Bij enkele raadsleden is nog wel wat twijfel over de aangedragen locatie van de buffer, maar die zijn in de minderheid. De gemeenteraad van Nieuwegein zal op donderdag 4 maart aanstaande een besluit nemen. Dan vraagt het college aan de gemeenteraad of het project door mag gaan naast het WOS aan de Symfonielaan.

Tot slot laten de bewoners weten, die overigens niet tegen een buffer zijn: ‘Door de informatie in de media, krijgen wij het gevoel dat de beslissing al is genomen en dat wat wij ook zeggen en onderbouwd aandragen aan betaalbare en haalbare oplossingen, dat het geen enkel effect zal hebben op de beslissing die de raad gaat nemen. Een gemiste kans voor de democratie. Het gezegde luidt dan ook: Het monster van de macht van de overheid bedenkt altijd weer een redelijk argument!’

Bewoners protesteren tegen het immens hoge gebouw in hun achtertuin

La CaZa in Fokkesteeg wordt vestigingen van het Enik Recovery College

Deze week is onder bewoners van de wijk Fokkesteeg onrust ontstaan over de koerswijziging van La CaZa. Met ingang van april is het zalencentrum aan de Hoornseschans in de wijk niet meer een ontmoetingsplek voor de wijkbewoners. Vanaf deze datum is het pand één van de vestigingen van het Enik Recovery College, een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting.

Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen. ‘Daarnaast claimt Enik een rol te vervullen als sociaal trefpunt voor de buurt’ zo laat Hanny Plomp van ‘Fokkesteeg Samen’ onze redactie weten. Begin 2020 heeft La CaZa nog een metamorfose ondergaan om als eigentijds buurtcentrum te kunnen fungeren. Nu kiezen Lister en de gemeente Nieuwegein voor een andere invulling van het buurtcentrum. ‘Of er plek is voor een buurtfunctie moet nog blijken, hierover is nog niets gecommuniceerd’ aldus Hanny Plomp van ‘Fokkesteeg Samen.’

Het toenmalige wijknetwerk heeft in 2019/2020 intensief  gesproken met de gemeente en stichting Lister (de stichting waar La CaZa en Enik onder vallen) over een buurtkamer voor de wijk. Deze gesprekken mislukten omdat er geen zelfstandige huurovereenkomst kon komen voor het wijknetwerk anders dan onder de paraplu van Lister. Het wijknetwerk wilde eigen regie en niet afhankelijk zijn van de prioriteitenstelling van Lister. Het  leidde begin 2020 uiteindelijk tot het opheffen van het toenmalige wijknetwerk.

Het is in de afgelopen jaren Lister niet gelukt met de Steeg en La CaZa een bruisend en levendige ontmoetingsplek voor de wijk te realiseren. Stichting Balans en het huidige wijknetwerk maakten voor haar activiteiten gebruik van de ruimtes. Het is onduidelijk of hun  activiteiten zoals samen koken en karaoke nog plaats kunnen vinden. In de wijkkrant van het wijknetwerk van deze maand staat niets over de komende veranderingen.

 Veel Fokkesteeg-ers ervaren een déjà vu en voelen zich weer in de kou staan. Destijds kozen MOvactor en de gemeente Nieuwegein voor een buurtplein ver weg in Hoog Zandveld in zuid voor de inwoners van Fokkesteeg. Nu is het onduidelijk wat men bij Enik kan verwachten van hun sociale trefpunt met koffie en taart.

Het huidige buurtnetwerk in Fokkesteeg laat onze redactie weten dat het al geruime tijd bekend is dat er een koerswijziging zal plaatsvinden, maar dat de buurthuisactiviteiten gewoon door blijven gaan en dat er in de programmering niets gaat veranderen. In welke vorm de buurtactiviteiten zullen plaatsvinden zal begin april worden gecommuniceerd.

Bianca Jansen, voorzitter van het huidige Wijknetwerk Fokkesteeg betreurt de wijze van communicatie. ‘De reden dat hierover nog niet is gecommuniceerd door het wijknetwerk is omdat wij het juist vonden dat Lister/La CaZa/Enik hun eigen wijziging konden communiceren. Wij hadden ruim voor 1 april onze mededeling ook gedaan.’

Het is nu wachten op de plannen van het Enik Recovery College.

Dringend gezocht: Schippers fiets- en voetveer De Overkant

Het bestuur van de Stichting De Overkant exploiteert gedurende de zomermaanden (april tot en met september) een toeristisch fiets- en voetveer over de rivier de Lek tussen Jaarsveld en Ameide. Zij zijn, in aanvulling op het huidige schippersbestand, dringend op zoek naar (ex-)schippers (m/v) die gedurende het vaarseizoen een of meer dagen per week beschikbaar zijn.

De vaartijden zijn dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur. Het bezit van een Groot Vaarbewijs + marifooncertificaat is vereist. Aanstelling vindt plaats op basis van een nul-urencontract. De vergoeding bedraagt ruim 12,- euro bruto per uur. De vakantietoeslag bedraagt 8% en reiskosten worden vergoed.

De schippers bepalen in onderling overleg hun werkrooster en starten en beëindigen hun werkzaamheden vanuit de haven van Ameide.

Bent u de klantgerichte en flexibele schipper die wij zoeken, dan kunt u voor nadere informatie contact opnemen met Andries Nellestijn, tel. 06 53126753. Een e-mailtje sturen kan ook: anellestijn@gmail.com.