La CaZa in Fokkesteeg wordt vestigingen van het Enik Recovery College

Deze week is onder bewoners van de wijk Fokkesteeg onrust ontstaan over de koerswijziging van La CaZa. Met ingang van april is het zalencentrum aan de Hoornseschans in de wijk niet meer een ontmoetingsplek voor de wijkbewoners. Vanaf deze datum is het pand één van de vestigingen van het Enik Recovery College, een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting.

Enik wordt 100% gerund door peers; allemaal mensen die dit soort ervaringen delen. ‘Daarnaast claimt Enik een rol te vervullen als sociaal trefpunt voor de buurt’ zo laat Hanny Plomp van ‘Fokkesteeg Samen’ onze redactie weten. Begin 2020 heeft La CaZa nog een metamorfose ondergaan om als eigentijds buurtcentrum te kunnen fungeren. Nu kiezen Lister en de gemeente Nieuwegein voor een andere invulling van het buurtcentrum. ‘Of er plek is voor een buurtfunctie moet nog blijken, hierover is nog niets gecommuniceerd’ aldus Hanny Plomp van ‘Fokkesteeg Samen.’

Het toenmalige wijknetwerk heeft in 2019/2020 intensief  gesproken met de gemeente en stichting Lister (de stichting waar La CaZa en Enik onder vallen) over een buurtkamer voor de wijk. Deze gesprekken mislukten omdat er geen zelfstandige huurovereenkomst kon komen voor het wijknetwerk anders dan onder de paraplu van Lister. Het wijknetwerk wilde eigen regie en niet afhankelijk zijn van de prioriteitenstelling van Lister. Het  leidde begin 2020 uiteindelijk tot het opheffen van het toenmalige wijknetwerk.

Het is in de afgelopen jaren Lister niet gelukt met de Steeg en La CaZa een bruisend en levendige ontmoetingsplek voor de wijk te realiseren. Stichting Balans en het huidige wijknetwerk maakten voor haar activiteiten gebruik van de ruimtes. Het is onduidelijk of hun  activiteiten zoals samen koken en karaoke nog plaats kunnen vinden. In de wijkkrant van het wijknetwerk van deze maand staat niets over de komende veranderingen.

 Veel Fokkesteeg-ers ervaren een déjà vu en voelen zich weer in de kou staan. Destijds kozen MOvactor en de gemeente Nieuwegein voor een buurtplein ver weg in Hoog Zandveld in zuid voor de inwoners van Fokkesteeg. Nu is het onduidelijk wat men bij Enik kan verwachten van hun sociale trefpunt met koffie en taart.

Het huidige buurtnetwerk in Fokkesteeg laat onze redactie weten dat het al geruime tijd bekend is dat er een koerswijziging zal plaatsvinden, maar dat de buurthuisactiviteiten gewoon door blijven gaan en dat er in de programmering niets gaat veranderen. In welke vorm de buurtactiviteiten zullen plaatsvinden zal begin april worden gecommuniceerd.

Bianca Jansen, voorzitter van het huidige Wijknetwerk Fokkesteeg betreurt de wijze van communicatie. ‘De reden dat hierover nog niet is gecommuniceerd door het wijknetwerk is omdat wij het juist vonden dat Lister/La CaZa/Enik hun eigen wijziging konden communiceren. Wij hadden ruim voor 1 april onze mededeling ook gedaan.’

Het is nu wachten op de plannen van het Enik Recovery College.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!