Zomerrecept in ‘Koken met PEN’: ‘IJsjes en ijslolly’s’

Vandaag twee zomerrecepten in de rubriek ‘Koken met PEN.’ Nou ja, koken ……… het is meer afkoelen met PEN deze week. De weergoden zijn ons goed hezind, nou jah, het kan ook te heet zijn he! En dat velen we zeker deze week. Op 1 september is de meteorologische herfst begonnen. Je zou verwachten dat het dan wat koeler en onstuimiger wordt. Onstuimig zeker als je het hebt over de hitte want het wordt tot en met maandag elke dag zo’n 29 á 30 graden. En dat is niet zomaar warm, maar bijzonder warm voor de tijd van het jaar.

Het kwam slechts zes keer eerder voor dat in september een temperatuur van minimaal 30 graden op het weerstation in De Bilt werd gemeten, dus lekker samen met de kinderen waterijsjes maken ter afkoeling. Trouwens, ook lekker zonder (klein)kinderen.

Met het eerste recept maak je romige ijsjes in mooie kleurtjes op basis van melk en puddingpoeder. Met het tweede recept maak je ijslolly’s op basis van suikerstroop met vers fruit. Laat je fantasie en die van de kids de vrije loop en fantaseer en experimenteer er lustig op los met ingrediënten, kleurtjes en vormen. Bij Tips vind je al vast wat ideetjes.

Nodig voor ca. 6 ijsjes:
instant puddingmix (lichte kleur)
melk (zie verpakking puddingmix)
*voedingsmiddelen kleurstof in verschillende kleuren (bv. in de Toko)

*kleurstof niet noodzakelijk, je kunt de ijsjes ook de kleur van de pudding laten houden, maar dan worden ze niet zo mooi als op het plaatje.

Extra: ca. 6 koffiebekertjes, ca. 6 (ijslollie)stokjes, aluminiumfolie of plasticfolie met elastiekjes

Maak de puddingmix aan met de melk volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje.
Maak het wat vloeibaarder, dus iets meer melk erbij.

Verdeel de pudding in even grote porties en meng er per portie een beetje van iedere kleurstof door, zodat je verschillende kleuren pudding krijgt. Doe de verschillende kleuren pudding laag voor laag in de bekertjes. Dek de bekertjes stevig af met aluminiumfolie of plasticfolie dat op zijn plaats wordt gehouden door een elastiekje.

Prik een gaatje in het midden van de folie en steek de stokjes midden in de pudding in de bekertjes.
Zet de bekertjes eerst 2 uur in de koelkast om af te koelen en daarna ca. 4 uur in de vriezer om er ijsjes van te maken. Zet ze voor gebruik even buiten de vriezer zodat ze makkelijker uit de vormpjes gaan. Ze zijn dan ook minder koud en dat vermindert het risico op buikpijn op een hete zomerdag.

Nodig voor 4 ijslolly’s:
250 g zoet fruit (bv. banaan, aardbeien, meloen)
2 eetlepels citroensap
50 g suiker
75 g water
of
250 g fris-zoet rijp fruit (bv. aardbeien, frambozen)
1 eetlepel citroensap
75 g suiker
75 g water

Extra: 4 koffiebekertjes of ijslolly-vormpjes, 4 (ijslollie)stokjes, aluminiumfolie of plasticfolie met elastiekjes, evt. staafmixer

Maak het fruit schoon en prak of pureer het met het citroensap.
Doe suiker en water in een steelpan en verhit het al roerend tot de suiker is opgelost (het water hoeft niet te koken), nu heb je suikersiroop.

Meng de vruchtenpuree door de suikersiroop.
Vul de ijslolly-vormpjes of koffiebekertjes, dek ze af en zet ze in de diepvriezer of het vriesvak van de koelkast.

De vriestijd is 4 tot 8 uur, afhankelijk van de temperatuur in de vriezer en van hoe vaak de vriezer opengaat om naar de ijsjes te kijken.

Zet ze voor gebruik even buiten de vriezer zodat ze makkelijker uit de vormpjes gaan. Ze zijn dan ook minder koud en dat vermindert het risico op buikpijn op een hete zomerdag.

Tips
– In plaats van koffiebekertjes kun je de kant-en-klare setjes ijslollyvormpjes (bv. Blokker) gebruiken. Er zijn ook mensen die de (goed schoongemaakte) rubber vormpjes uit gipsgietpakketten gebruiken.
– Als stokjes kun je gebruikte houten ijsstokjes nemen (voor gebruik even meewassen in het bestekbakje van de vaatwasser, dan afspoelen) of plastic koffielepeltjes (ook opnieuw te gebruiken). Neem geen metalen lepeltjes, die worden ijskoud in de vriezer en je loopt het risico dat kindervingertjes er dan aan “vastplakken”.
– De ijsjes kun je opleuken door wat kleine stukjes aardbei of kers door de pudding te scheppen voor het in de bekertjes gaat. Of duw een hele aardbei in het midden van het ijsje, prik hem vast terwijl je het stokje in de pudding prikt voor het bekertje de vriezer in gaat.
– Voor de ijslolly’s kun je bijna alle zachte fruitsoorten gebruiken. Fruit met een velletje, zoals perziken en abrikozen, moeten eerst ontveld worden (kort in kokend water dompelen en onder de koude kraan het vel eraf trekken).
– Minder geschikt zijn bramen (vlekken), bessen (vaak te zuur en met vervelende velletjes) en ananas (het ijs wordt bros).
– Voor een romig effect, wat gepureerde banaan door het fruit roeren.

Weetjes
– Het citroensap is voor de frisse smaak en om de kleur van het fruit te behouden (oxidatie door zuurstof). Gebruik vers geperst sap of uit het bekende gele flesje (na openen in de koelkast bewaren).
– Voordat het ingevroren wordt is het vruchtenmengsel mierzoet, maar dat is bedrieglijk, eenmaal bevroren wordt dat stukken minder.

Tijd: 15 tot 20 minuten voor het maken.
Vriestijd tussen 4 en 8 uur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk