Tijdelijke uitbreiding terrassen in verband met Coronamaatregelen

In verband met de uitbraak van het Coronavirus en de daarop vastgestelde maatregelen van het kabinet en de Veiligheidsregio, moesten horecaondernemers voor langere tijd de deuren van hun zaak sluiten. Ook de terrassen bleven dicht. Op 1 juni 2020 zijn de maatregelen voor horecaondernemers versoepeld. Zo mogen terrassen ook weer open, met inachtneming van de geldende coronamaatregelen.

Uitbreiding terras
De 1,5 meter maatregel heeft tot gevolg dat er minder tafels en stoelen op de huidige terrassen kunnen staan. Daarom staat de gemeente het toe om, daar waar het mogelijk is, een terras tijdelijk uit te breiden. De gemeente heeft daarvoor een tijdelijke wijziging op het horeca-exploitatiebeleid ingevoerd. De wijziging geldt tot 1 januari 2021. Daarna komen alle uitbreidingen van de terrassen te vervallen. De terrassen gaan dan weer terug naar de oorspronkelijke afmetingen zoals opgenomen in de horeca-exploitatievergunning.

Beschikbare ruimte voor uitbreiding
De verruimde terrassen geven een bepaalde druk op de openbare ruimte. Daarom kijkt de gemeente samen met de horecaondernemer naar de ruimtelijke mogelijkheden ter plaatse of in de directe omgeving. Dit is maatwerk want er is niet op alle plekken evenveel vrije ruimte beschikbaar. Daarom is het niet voor elke ondernemer mogelijk om een grote terrasuitbreiding te realiseren. Net zoals dat ook niet kon voordat de coronamaatregelen werden ingevoerd. Veiligheid staat altijd voorop. Er moet voldoende ruimte overblijven voor het veilig kunnen passeren van wandelaars/winkelend publiek en hulpdiensten (calamiteitenroute).

Digitale kaart terrassen
Er is een digitale kaart gemaakt waarop zowel de reeds vergunde als tijdelijk verruimde terrassen staan. De gemeente houdt de digitale kaart up-to-date en werkt deze bij als er een uitbreiding bij komt of als een uitbreiding wordt aangepast. Op deze kaart staan dus altijd de grenzen van de tijdelijke uitbreiding. Wanneer ondernemers zich niet aan de gemaakte afspraken houden, krijgen zij een waarschuwing. Bij herhaaldelijke overtredingen wordt handhavend opgetreden.

Start junicyclus met Avond van de Raad op 11 juni aanstaande

Donderdag 11 juni staat de Avond van de Raad vooral in het teken van informatieve sessies, met twee dialogen op de agenda.

Woningbouwmonitor
De woningbouwmonitor per 1 mei 2020, een rapport waarin de voortgang van het woningbouwprogramma tot 2030 staat, wordt in een dialoog met de gemeenteraad besproken. Raads- en commissieleden kunnen tijdens dit onderdeel vragen stellen en het college hoort graag wat de fracties van de voortgang van het woningbouwprogramma vinden.

Geynwijsonderzoek
Het college presenteert de resultaten van het vierde Geynwijsonderzoek aan de gemeenteraad. Het onderzoek is uitgevoerd onder de klanten van Geynwijs over het jaar 2019. Aansluitend aan de presentatie kunnen raads- en commissieleden vragen stellen.

Mondiaal beleid
Het college heeft een concept beleidsnotitie mondiaal beleid gemaakt die zij graag met de gemeenteraad wil bespreken. Dit stuk, dat voorafgaande aan de avond wordt gedeeld met de gemeenteraad, gaat over de visie van de gemeente op internationaal burgerschap en ondernemerschap en de wijze waarop de gemeente hieraan bijdraagt.

Inspraakronde
Donderdag 18 juni start de Avond van de Raad met een inspraakronde. Is er een onderwerp wat niet op de agenda staat, maar waar je de raad wel over wilt informeren? Meld je dan uiterlijk 24 uur van te voren via griffie@nieuwegein.nl. De griffie regelt dan dat u kunt deelnemen aan de digitale vergadering.

Tot slot
Alle vergaderstukken zijn hier te vinden en live meekijken kan donderdag via deze live-stream.

Inwoners provincie Utrecht hebben tijdens coronacrisis meer vertrouwen in bitcoin dan rest van Nederland

Door de paniek rondom het coronavirus zijn de koersen van aandelen, olie en goud gedaald. Bitcoin kon de dans niet ontspringen en halveerde in waarde. Inmiddels is de bitcoin koers hersteld en weer met 170 procent gestegen. Cryptocurrency bedrijf BLOX deed onderzoek en ondervroeg 1370 Nederlanders. Hieruit bleek dat het vertrouwen alleen maar is toegenomen.

Inwoners provincie Utrecht positiever dan rest van Nederland
Het vertrouwen in cryptomunten is ondanks de daling van de koers gelijk of zelfs groter geworden in Midden-Nederland. Dat is bijzonder, want het vertrouwen van de rest van het land is gelijk gebleven. Inwoners van de provincie Utrecht hebben dus meer vertrouwen in bitcoin dan de rest van Nederland. Slechts 25% geeft aan minder vertrouwen te hebben.

Liever bitcoin dan andere cryptovaluta
Op de vraag in welke cryptomunt het meeste vertrouwen hebben wordt bitcoin het meest genoemd. Bijna 72% van de ondervraagden noemt bitcoin de cryptovaluta waar ze het meeste vertrouwen in hebben. Dat is gelijk aan de rest van Nederland. De top drie wordt aangevuld door Ethereum (43%) en XRP (33%). Deelnemers konden meerdere digitale munten als antwoord doorgeven.

Investering voor de lange termijn
Veruit het grootste gedeelte (65%) van de inwoners uit de provincie Utrecht investeert in cryptocurrency voor de lange termijn (3+ jaar). Een kleiner deel (27%) ziet cryptocurrency’s als een kortetermijnsinvestering (minder dan 3 jaar), en 6% gebruikt crypto’s om goederen en diensten mee te betalen. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde (4%). Van alle bitcoinbezitters uit de provincie Utrecht is 92% man. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 36 en 45 jaar (27% van de respondenten).

Mitros geeft 9.000 huurders geld terug

Huurders met een zogeheten service-abonnement krijgen binnenkort geld terug voor de niet-ontvangen service. Dat bericht valt één dezer dagen op de mat bij de huurders. Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk om reparaties in de woningen te doen, met uitzondering van spoedreparaties. De kosten voor deze service worden daarom terugbetaald voor de periode vanaf half maart tot en met april.

Huurders van Mitros hebben recht op grote reparaties in de woning, de huurder voert kleine reparaties zelf uit. Dat heet het klein-dagelijks-onderhoud en is in de wet geregeld. Bij huurders met een service-abonnement, komt de onderhoudsmonteur ook langs voor kleine reparaties. Het service-abonnement van Mitros kost 5,00 euro per maand en kent 9000 abonnees. In Nieuwegein heeft Mitros ruim 5200 woningen.

De hoogtepunten van Gerrit Plomp

Voor Geinoord-trainer Gerrit Plomp is 6 juni een bijzondere dag. Morgen is het namelijk precies 35 jaar geleden dat hij met FC Utrecht voor het eerst de KNVB-beker won. Het gebeurde in een ‘gekochte thuiswedstrijd’ tegen Helmond Sport. De toenmalige voorzitter Theo Aalbers had fiks in de geldbuidel getast om het thuisvoordeel te kopen van de Brabantse opponent die als eerste divisieclub verrassend de eindstrijd had bereikt.

In de dagen voorafgaand aan het bekerduel had zich rond Johan van der Hooft een ware hetze ontwikkeld. Hij was voormalig speler van Helmond Sport en stond nu onder contract bij de Domstedelijke formatie. In een Brabantse krant had Van der Hooft zich nogal laatdunkend uitgelaten over de kansen van zijn oude club. Geen verstandige zaak want Helmond Sport stond extra op scherp en had het in fysieke duels vooral op Van der Hooft gemunt.

Het werd een ware slijtageslag in een uitverkocht Galgenwaard waarin eerste divisionist Helmond Sport zich dapper verweerde. De ploeg gokte op counters en had zeven minuten voor tijd bijna de openingstreffer geforceerd toen spits Rene van Tilburg vrij voor doelman Jan Willem van Ede opdook. De aanvaller miste echter grandioos waarna FC Utrecht zich opmaakte voor een stormachtig slotoffensief. Dat resulteerde in blessuretijd in een winnende kopgoal van John van Loen die de dappere doelman Van der Meijden in de verste bovenhoek klopte.

Plomp: ,,Het was destijds een uiterst moeizame zege omdat Helmond Sport me elf man voor eigen doel verdedigde en alleen maar gokte op een uitbraak via de twee snelle spitsen. Ik stond laatste man in dat team van FC Utrecht en kon me dus geen concentratieverlies permitteren, zeker omdat het zo lang 0-0 bleef. We hadden in de halve finale PSV uitgeschakeld dus het verwachtingspatroon was thuis enorm hoog voor deze finale. Maar uiteindelijk kwam alles goed en mocht ik precies 35 jaar geleden een van de hoogtepunten uit mijn loopbaan als voetballer beleven.’’

Een ander hoogtepunt voor Gerrit Plomp, maar dan als trainer, beleefde hij met de promotie van Geinoord naar de eerste klasse. Het was voor hem een emotionele wedstrijd omdat een week daarvoor zijn vader was overleden. ,,In overleg met mijn familie heb ik toen besloten om toch als coach te fungeren in het beslissingsduel dat in Alphen aan de Rijn werd gespeeld. Tegenstander was Barendrecht dat toen werd gecoacht door Ruud Heus met wie ik nog bij Feyenoord samen had gespeeld. Dus zowel de bekerzege op Helmond Sport als die tegen Barendrecht heb ik ervaren als absolute hoogtepunten. En morgen zal ik zeker even terugdenken aan 35 jaar terug.’’

Hans van Echtelt

Actie tegen 235 meter hoge windmolens

De belangengroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) steunt het initiatief Samenenergieopwekken.nl van Cees Bos, raadslid van Stadsbelang Utrecht. Het gaat om een mobilisatie van burgers voor een massale e-mail actie naar politici in de gemeenteraad Utrecht, Provinciale Staten en leden van de Tweede Kamer. Het is een ultieme poging om te voorkomen dat het Utrechtse College plan van het plaatsen van 8 windturbines van 235 m hoog in de polders Rijnenburg en Reijerscop wordt gerealiseerd.

De belangengroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop is actief als belangenorganisatie voor personen die wonen in of rond het hierna omschreven plangebied genaamd Rijnenburg/Reijerscop binnen een afstand van 1500 meter dan wel binnen een afstand van tien maal de tiphoogte van (geplande) windturbine(s).

Windturbines vallen niet te combineren met de gewenste woningbouw van meer dan 20.000 woningen en geven veel overlast voor omwonenden. Er is geen enkel draagvlak voor de windturbines: niet onder omwonenden niet onder grondeigenaren en niet onder deskundigen die onderzoek hebben gedaan naar geluidshinder van het hoorbare geluid van de windturbines dat bij ongunstige wind over meer dan een kilometer afstand is te horen.

Woningbouw in Rijnenburg valt prima te combineren met een zonnepark en ander vormen van duurzame energie, waarmee Utrecht ruimschoots kan voldoen aan de bijdragen van duurzame energie zoals gevraagd in het klimaatakkoord.

Veel betrokkenen zijn vóór het duurzaam opwekken van energie in de polders Reijerscop en Rijnenburg, maar geen voorstander van de Utrechtse plannen met 8 windmolens van 235 meter hoog. Laat uw stem horen! en teken deze petitie.