De hoogtepunten van Gerrit Plomp

Voor Geinoord-trainer Gerrit Plomp is 6 juni een bijzondere dag. Morgen is het namelijk precies 35 jaar geleden dat hij met FC Utrecht voor het eerst de KNVB-beker won. Het gebeurde in een ‘gekochte thuiswedstrijd’ tegen Helmond Sport. De toenmalige voorzitter Theo Aalbers had fiks in de geldbuidel getast om het thuisvoordeel te kopen van de Brabantse opponent die als eerste divisieclub verrassend de eindstrijd had bereikt.

In de dagen voorafgaand aan het bekerduel had zich rond Johan van der Hooft een ware hetze ontwikkeld. Hij was voormalig speler van Helmond Sport en stond nu onder contract bij de Domstedelijke formatie. In een Brabantse krant had Van der Hooft zich nogal laatdunkend uitgelaten over de kansen van zijn oude club. Geen verstandige zaak want Helmond Sport stond extra op scherp en had het in fysieke duels vooral op Van der Hooft gemunt.

Het werd een ware slijtageslag in een uitverkocht Galgenwaard waarin eerste divisionist Helmond Sport zich dapper verweerde. De ploeg gokte op counters en had zeven minuten voor tijd bijna de openingstreffer geforceerd toen spits Rene van Tilburg vrij voor doelman Jan Willem van Ede opdook. De aanvaller miste echter grandioos waarna FC Utrecht zich opmaakte voor een stormachtig slotoffensief. Dat resulteerde in blessuretijd in een winnende kopgoal van John van Loen die de dappere doelman Van der Meijden in de verste bovenhoek klopte.

Plomp: ,,Het was destijds een uiterst moeizame zege omdat Helmond Sport me elf man voor eigen doel verdedigde en alleen maar gokte op een uitbraak via de twee snelle spitsen. Ik stond laatste man in dat team van FC Utrecht en kon me dus geen concentratieverlies permitteren, zeker omdat het zo lang 0-0 bleef. We hadden in de halve finale PSV uitgeschakeld dus het verwachtingspatroon was thuis enorm hoog voor deze finale. Maar uiteindelijk kwam alles goed en mocht ik precies 35 jaar geleden een van de hoogtepunten uit mijn loopbaan als voetballer beleven.’’

Een ander hoogtepunt voor Gerrit Plomp, maar dan als trainer, beleefde hij met de promotie van Geinoord naar de eerste klasse. Het was voor hem een emotionele wedstrijd omdat een week daarvoor zijn vader was overleden. ,,In overleg met mijn familie heb ik toen besloten om toch als coach te fungeren in het beslissingsduel dat in Alphen aan de Rijn werd gespeeld. Tegenstander was Barendrecht dat toen werd gecoacht door Ruud Heus met wie ik nog bij Feyenoord samen had gespeeld. Dus zowel de bekerzege op Helmond Sport als die tegen Barendrecht heb ik ervaren als absolute hoogtepunten. En morgen zal ik zeker even terugdenken aan 35 jaar terug.’’

Hans van Echtelt

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk