Herstelwerk aan spoor in Nieuwegein-Zuid

In de nacht van zondag 16 februari vinden op de trambaan in Nieuwegein-Zuid werkzaamheden plaats. Tussen de eindhalte Nieuwegein-Zuid en de Henri Dunantlaan wordt het spoor bijgeslepen. Het werk is afrondend op eerdere werkzaamheden die op deze locatie eind januari reeds zijn uitgevoerd.

Het herstelwerk is nodig om geluidsoverlast van passerende trams te verminderen. Het werk wordt ’s nachts uitgevoerd tussen 01.45 en 06.30 uur.  Er wordt ‘s nachts gewerkt omdat het openbaar vervoer dan niet gehinderd wordt. Omdat het gebruik van de slijpmachines voor geluidsoverlast kan zorgen is de directe omgeving tevoren op de hoogte gesteld van het werk.

Dit werk is ter overbrugging van vernieuwing van de trambaan in Nieuwegein-Zuid in de zomer van 2020.

Geld van het Rijk voor ‘Betere buurten’ in de wijk Batau

Op vrijdag 14 februari heeft het kabinet extra geld beschikbaar gesteld voor de verdere verbetering van de wijken Overvecht (Utrecht), Vollenhove (Zeist) en Batau (Nieuwegein). Het gaat om een bedrag van 15 miljoen euro. Van het totaal toegekende bedrag zal twee derde bestemd zijn voor Overvecht. Eerder stak de provincie zelf al 4,1 miljoen euro in de verbetering van de wijken.

Vorig jaar november dienden de provincie Utrecht en de Utrechtse gemeenten een aanvraag in, voor een Regio Deal om ‘vitale wijken’ een extra impuls te geven. Daarbij gaat het om een brede aanpak, met zowel aandacht voor werkgelegenheid, gezondheid, onderwijs, veiligheid en sociale verbondenheid als voor wonen, klimaatadaptatie, energietransitie, groen en recreatie. De gemeenten gaan samen met de provincie in kaart brengen wat er voor deze wijken nodig is op deze onderwerpen.

IMPULS VOOR DE WIJKEN
Nieuwegein kan met de Regio Deal het stadsvernieuwingsprogramma ‘Betere buurten’ uitbreiden en versnellen. De gemeente kan daardoor eerder aan de slag in de buurten Gebouwendriften en Muntenbuurt (Batau). Door deze samenwerking wordt het mogelijk om naast het vernieuwen van de buitenruimte ook armoede en eenzaamheid tegen te gaan en levensloopbestendig wonen te stimuleren.

REACTIES
De provincie en de drie gemeenten reageren verheugd op de toekenning van de Regio Deal. Gedeputeerde Rob van Muilekom (Binnenstedelijke Ontwikkeling): “Het is een goede eerste stap om de inwoners van deze wijken een groene, veilige en sociale leefomgeving te bieden. Deze aanpak kan een voorbeeld zijn voor andere wijken in onze regio.”

Wethouder Hans Adriani (gemeente Nieuwegein): “Dankzij het Rijk en de provincie kunnen we extra investeren in levendige en betrokken buurten. Gelukkig ziet het Rijk dat ook en kunnen we in één aanpak werken aan een gezond, groen en veilig Batau voor jong en oud.”

De komende maanden gaan de provincie en drie gemeenten met het Rijk de financiële afspraken vastleggen en de plannen verder uitwerken. Naar verwachting zal nog voor de zomer de ondertekening van de Regio Deal plaatsvinden.

Sociaal Juridisch Servicepunt helpt met uw particuliere belastingaangifte

Het Sociaal Juridisch Servicepunt in Nieuwegein staat deze maanden weer klaar voor de inwoners om de belastingaangifte te doen. Samen met de vrijwilligers biedt her Servicepunt de inwoners de mogelijkheid om samen met een vrijwilliger de inkomstenbelastingaangifte in te vullen. U kunt zich hiervoor telefonisch aanmelden vanaf maandag 17 februari tot en met woensdag 29 april. Aanmelden kan via het telefoonnummer: 030-6033748 op maandag en woensdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Vraag bij de aanmelding naar de voorwaarden!

Inwoners van Nieuwegein kunnen, als ze niet kunnen bellen om zich aan te melden, langskomen op de Servicepunt spreekuren. Deze spreekuren zijn op maandag en woensdag in het Stadshuis van Nieuwegein op de tweede verdieping en op dinsdag in Buurtplein Batau en donderdag in Buurtplein Zuid van 09.30 tot 11.00 uur.

Kijk voor meer informatie over het Sociaal Juridisch Servicepunt op deze website of stuur een e-mail naar: info@sjsnieuwegein.nl.

Een volgende stap naar multifunctioneel sportpark in Nieuwegein-Zuid

De gemeente Nieuwegein wil een toekomstbestendig en multifunctioneel sportpark in Nieuwegein-Zuid realiseren. Daarvoor heeft het college van B&W verschillende mogelijkheden onderzocht. Een upgrade van het huidige sportpark Parkhout-Zandveld helpt om meer bewoners kennis te laten maken met sport en bewegen, sport in te zetten bij onder andere naschoolse opvang en dichtbij te brengen in de wijk.

Een nieuwe gezamenlijke accommodatie voor de voetbalverenigingen SV Geinoord en VSV Vreeswijk maakt ook verplaatsing van hockeyvereniging MHCN naar het sportpark mogelijk. Dat biedt ruimte voor het realiseren van woningen in Rijnhuizen-Noord.

In het najaar presenteerde de werkgroep van de betrokken verenigingen en de gemeente een variant voor herinrichting van het sportpark. Omdat de kosten hiervoor hoger zijn dan het eerder vastgestelde budget zijn mogelijke besparingen in beeld gebracht. Het nieuwe plan gaat bijna 11 miljoen euro kosten. Dat is ruim 3 miljoen euro meer dan het eerder gepresenteerde plan eind 2018. Daar kreeg wethouder John van Engelen toen geen meerderheid voor.

Ook heeft het college op verzoek van de gemeenteraad de mogelijkheden waarbij ambities of budget leidend zijn in beeld gebracht. De gemeenteraad gaat daarover in twee avonden in gesprek, waarna de gemeenteraad eind april een besluit neemt.

De upgrade van het sportpark levert meer mogelijkheden op voor samenwerking en multifunctioneel gebruik. Het plan voorziet in een nieuwe, duurzame gezamenlijke accommodatie, gezamenlijke (kunstgras)velden, verbetering van het fietspad aan Parkhout en extra parkeerplaatsen. Een nieuwe accommodatie biedt kansen om sociale activiteiten voor de wijk op het sportpark te laten plaatsvinden zoals ‘walking football’ voor 65-plussers en dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ten zuiden van de nieuwe accommodatie zijn velden voor hockeyclub MHCN voorzien. De ontwikkeling van het sportpark bevordert ook de doorstroming op de woningmarkt. Met de verhuizing van de hockeyclub wordt woningbouw in Rijnhuizen-Noord mogelijk.

Ambities versus budget
De ambitie voor de ontwikkeling van het gebied Rijnhuizen/Parkhout/Zandveld die eerder in 2016 door de gemeenteraad werd vastgelegd, vraagt een extra investering. De oorzaken hiervan zijn onder andere de stijging van (bouw)kosten en aanvullende eisen op het gebied van duurzaamheid zoals een energieneutrale accommodatie. In het najaar sprak de gemeenteraad al over de varianten voor herinrichting van het sportpark. In de afgelopen periode zijn mogelijke besparingen in beeld gebracht voor onder meer het aantal kunstgrasvelden, kleedkamers en herinrichting van de buitenruimte. Wanneer het eerder door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget leidend is, is geen gezamenlijke accommodatie mogelijk en is er sprake van renovatie. Tegelijkertijd betekent dit dat de hockeyvereniging op de huidige plaats blijft en op die plek geen woningbouw komt.

Besluit door gemeenteraad
De gemeenteraad gaat in twee avonden over het onderwerp in gesprek. Deze openbare vergaderingen vinden op donderdag 27 februari en begin april plaats. Vervolgens neemt de gemeenteraad eind april een besluit.

Redactie
Er is al veel geld gestoken in het Sportpark en niet alles is goed verlopen. Neem bijvoorbeeld ‘Het Zottige fietspad van wethouder Hans Adriani.’ Dit fietspad, dat een groot debacle is geworden, heeft duizenden euro’s gekost en is weggegooid geld. ‘Jan met de Pet’ schreef er dit over. Het fietspad leidde tot een grote ruzie met de gemeente.

Alzheimer Café Nieuwegein over: ‘Dementie en het levenseinde’

Wat is een goed levenseinde? Een lastige, maar belangrijke vraag waar niet één enkel antwoord op te geven is. In de media wordt veel aandacht besteed aan ‘voltooid leven’ en ‘euthanasie’. Maar hoe zit dat eigenlijk als je lijdt aan dementie? Wat kun je dan nog zelf bepalen? En kunnen we eigenlijk doodgaan aan dementie? Dit zijn enkele vragen die behandeld zullen worden tijdens het Alzheimer Café in van donderdag 27 februari aanstaande in ZorgSpectrum locatie Vreeswijk aan de Lekboulevard 10 in Nieuwegein Zuid. Het Alzheimer Café is van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Het thema van het Alzheimer Café heeft het thema ‘Dementie en levenseinde.’ Gastspreker is mw. Nieske Heerema, specialist ouderengeneeskunde en SCEN-arts. Zij begeleidt mensen met dementie onder andere in de laatste levensfase en bij het levenseinde. Na een inleiding zal er ruimte zijn voor discussie en het stellen van vragen over dit onderwerp.

Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het programma begint om 19.30 uur met een interview met de gastspreker. Na de pauze kunt u vragen stellen. Ook kunnen er dan eigen ervaringen worden besproken. Het Alzheimer Café eindigt om 21.00 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en even na te praten. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig.

Inlichtingen: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maartje Hoens 06-10104432 (ZorgSpectrum) of Annette Stock, 06-10459638 (Vitras).

Nieske Heerema Specialist ouderengeneeskunde

Verantwoord bewegen en volleyballen voor (ex) hart-/ vaat patiënten en diabetici!

Voor het mensen met (ex) hart- / vaataandoening en diabetici vaak net even te heftig of te risicovol om bij een reguliere sportclub actief te gaan bewegen en/of sporten. Zeker vlak na een revalidatie in het ziekenhuis, maar ook daarna, omdat het toch vaak een periode is van onzekerheid, twijfel en langdurig herstel

Hart en beweging in Nieuwegein is een non profit organisatie opgericht door en voor deze doelgroep. Onder leiding van fysiotherapeuten bieden zij al jaren de mogelijkheid om op verantwoorde wijze samen met lotgenoten elke woensdagavond te bewegen en te volleyballen. Wel in iets aangepaste vorm en met aangepaste regels, zodat iedereen mee kan doen op zijn of haar niveau. Dat maakt het voor deze doelgroep zo aantrekkelijk. Daarnaast motiveert ook de goede onderlinge sfeer en het sporten met lotgenoten de leden al jaren om trouw (bijna) elke woensdagavond te blijven sporten.

Ter kennismaking kunt u nu twee weken gratis mee doen om te kijken of het iets voor u iets. Voor meer informatie kunt u terecht op ​www.hartenbeweging.nl​ of bel met het secretariaat 030-6043724.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is.

Arend Bloemink: ‘Máánden geleden beschadigde, ondanks de aanwezigheid van duidelijke verkeersborden, een te hoog voertuig wederom de onderdoorgang onder de woningen aan de Louis Couperushove. De gemeente Nieuwegein heeft nu, ten einde nieuwe beschadigingen aan de woningen te voorkomen, ruim voor de onderdoorgang een blokkade geplaatst. Netjes hoor. Of… misschien tóch niet? Want nu kunnen (taxi)busjes hulpbehoevende kinderen en/of ouderen niet meer aan huis ophalen. Een attente lezer maakte deze foto en vraagt zich af of dit nu ècht niet anders kan. Want stel je voor dat daar iemand zou willen verhuizen…’

Ook iets leuks, bijzonders, ánders gezien en gefotografeerd in Nieuwegein? Mail de foto dan, met een korte beschrijving aan redactie@pen.nl. En wie weet…

Langstlopende indoor LAN-event van de Benelux The-Party verhuist naar Nieuwegein

In het begin van het voorjaar reizen de vaste gaming-eventbezoekers elk jaar met hun computer en toebehoren naar Eindhoven. Met de achttiende editie van The-Party komt hier verandering in. Er is een nieuwe locatie gevonden voor de spannende gamewedstrijden van The-Party, omdat het Beursgebouw Eindhoven voorgoed haar deuren sluit. In de Beursfabriek Nieuwegein heeft The-Party centraal in Nederland een nieuwe thuisbasis gevonden.

The-Party is één van de grootste LAN-parties van Nederland. Dankzij de sterke esports-toernooien, Juniper Networks’ snelst mogelijke netwerkverbindingen en diverse communities van top-notch streamers mag The-Party zichzelf de langstlopende indoor LAN-party van de Benelux noemen. Een professionele cosplaywedstrijd, verschillende beursstands en leuke activiteiten zorgen ervoor dat ieder jaar ruim 1.200 gamers The-Party bezoeken.

De vaste locatie van het evenement verandert, maar alle ingrediënten voor een succesvolle The-Party editie zijn er nog steeds. Het gehele weekend worden diverse gaming-toernooien gespeeld waarmee een deel van de prijzenpot is te winnen: Rainbow Six: Siege, Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Rocket League, Hearthstone en nieuwkomer Teamfight Tactics. In totaal staat de prijzenpot tot nu toe op € 8.500,-.

Gedurende het weekend zijn er daarnaast verschillende Twitch-streamers en Youtubers aanwezig, waaronder Robin ‘KaosApe’ de Bruin die Apex Legends op topniveau speelt, indiegame-specialist Dimitri ‘Stalkerkoffie’ Bos en shooterfanaat Jeffrey ‘PeperTV’ Blackstone. Tenslotte presenteren de beste cosplayers van de Benelux zich op vrijdagavond om 20.15 uur.

The-Party is een fantastisch gameweekend dat voor ieder type gamer geschikt is. De kaartverkoop van The-Party Nieuwegein is reeds gestart en zal worden gehouden op 3, 4 en 5 april 2020.

Pontje Vrevia weer in de vaart

In verband met onverwacht opgetreden problemen met de schroef van de veerpont tussen Vreeswijk en Vianen (Vrevia) was het pontje donderdag 13 februari bij de Museumwerf Vreeswijk op de helling  gehezen voor een spoedreparatie. De organisatie laat weten dat deze spoedreparatie aan het veer voorspoedig is gelopen. ‘De schroef is prima in orde, een bout bleek losgetrild en is hersteld’ aldus Andre van Schie van de Museumwerf in Vreeswijk. Vanaf vrijdagochtend vaart Vrevia weer met de gebruikelijke dienstregeling.

Andre van Schie over het probleem: ‘De motor trilde bij hogere toeren. We dachten dat de schroef waarschijnlijk beschadigd was maar dat viel mee. Doorvaren was een risico omdat de motor c.q. motoronderdelen beschadigd konden worden. We hebben de schroef geïnspecteerd en bij deze inspectie bleek dat een schroef was losgetrild. De leverancier van de schroef stond klaar om eventueel met spoed een nieuwe schroef of schoenonderdelen te leveren, maar dat was niet nodig.’

De voortgang van de reparatie was via de website vrevia.nl te volgen. Abonnees werden op de hoogte worden gehouden via e-mail.

Nieuwe wetgeving voor kansspelen

Het heeft lang mogen duren, maar op 19 februari 2019 is de Kansspel wet gewijzigd. Het doorvoeren gebeurd niet direct, maar in verschillende fases. Er zijn diverse Nederlandse partijen die een aanvraag voor een vergunning hebben ingediend. De Kansspelautoriteit zal deze aanvragen medio 2020 gaan beoordelen. Hoeveel vergunningen er zullen worden verstrekt is nog onduidelijk, maar de minister voor rechtsbescherming Sander Dekker liet het getal van ongeveer 40 vergunningen vallen. Naar alle waarschijnlijkheid is het vanaf 1 januari 2021 mogelijk gebruik te maken van live casino’s gevestigd in Nederland.

Verouderde wet
De huidige wet stamt uit het jaartal 1964. Voor veel wetten zou je zeggen dat het niet zoveel uitmaakt dat deze lang geleden opgesteld zijn. Echter, wanneer we het over de kansspelwet hebben is dit wel anders. We leven technologisch gezien in een heel ander tijdperk. In 1964 was er nog geen internet, nadenken over kansspelen op afstand was dan ook niet aan de orde. Maar op basis van de wet uit 1964 kunnen live casino’s niet gelegaliseerd worden. De politiek in Den Haag is zeer lange tijd verdeeld geweest over deze kwestie, hierdoor heeft een nieuwe wet lang op zich laten wachten. Het is dan ook goed dat de wet veranderd is en dat deze in 2021 volledig van kracht zal zijn.

Voordelen nieuwe wetgeving
De nieuwe wetgeving heeft diverse voordelen, voor zowel de Nederlandse regering als de Nederlandse consument. Op dit moment is het in veel landen al mogelijk om gebruik te maken van een live casino. Nederlandse consumenten maken ook gretig gebruik van deze buitenlandse aanbieders. Echter is dit geen gereguleerde omgeving, er is geen Nederlandse autoriteit die hier toezicht op houdt. Bovendien loopt de Nederlandse schatkist naar alle waarschijnlijkheid 175 miljoen euro aan inkomsten mis. Ook wat betreft kansspelbelasting zijn er voordelen voor de consument. In de nieuwe wetgeving zal de belastingplicht namelijk terecht komen bij de aanbieder in plaats van de consument.