Oplopende ruzie sportclubs en gemeente Nieuwegein

En ineens was ie er weer. Het hek bij de entree van voetbalclub SV Geinoord op Sportpark Parkhout. De gemeente had die schuifpoort met het oog op de nieuwe ‘open’ bestemming van het sportpark weggehaald, maar heeft het nu weer terug moeten plaatsen. Niet de gemeente, maar Geinoord bleek namelijk eigenaar van dit hek. Communicatiefoutje bedankt. Weer een incident is het tussen club en gemeente. En waarschijnlijk niet de laatste.

Nadat Geinoord door het weghalen van de ook andere hekken dag en nacht bereikbaar werd, sloegen vandalen al snel toe. Geinoord heeft de rekening voor gebroken ruiten, vernielde camera en kapotte dugouts inmiddels bij de gemeente ingediend. De gemeente betaalt die rekening niet, wil eerst met de clubs in overleg om te bespreken hoe om te gaan met het ‘open sportpark’. En namens de gemeente laat Joop Hendriks weten dat ook voordat de hekken werden weggehaald, vandalen op het sportpark actief waren.

Volgende probleem: Op het nieuwe fietspad dat dwars door de club heen werd aangelegd, vinden steeds gevaarlijker situaties plaats. Beweert Geinoord. Voorzitter Hans van der Meijden: ,,Het fietspad loopt dwars door de voetbalvelden en de toekomstige hockeyvelden heen. Wij hebben kinderen, spelers, leden, ouders en bezoekers die dit fietspad iedere dag vele malen moeten kruisen. Een onacceptabele situatie die gegarandeerd tot ongelukken gaat leiden. Er rijden fietsers, e-bikes, pedalecs, snorfietsen, scooters en brommers met hoge snelheid over het fietspad. Er reed deze week zelfs al een auto op het pad!” Hendriks: ,,We nemen deze nieuwe situatie zeer serieus en willen in overleg. Wellicht is het toch goed om een paaltje te plaatsen aan het begin van het fietspad, waardoor auto’s worden tegen gehouden. Ook treffen we maatregelen zoals het doortrekken van hekwerken, plaatsen van extra hekwerken en toezicht en handhaving.”

De aanpassingen aan het park, dat daarmee een open vereniging moet worden, hebben ook te maken met de beoogde fusie tussen Geinoord en VSV Vreeswijk. Maar volgens Geinoord is in overleg met de clubs en de gemeente een andere indeling overeengekomen dan oorspronkelijk bedacht was. Het fietspad zou initieel bedoeld zijn als afscheiding tussen het voetbalgedeelte en hockeydeel. Van der Meijden: ,,Maar de gemeente heeft dit niet terug gekoppeld aan de gemeenteraad. ,,Dat is niet aan de orde.”, reageert Hendriks. ,,De aanpassing in de indeling is tot stand gekomen in overleg met de voetbalverenigingen en de hockeyclub. Het is altijd duidelijk geweest dat het fietspad daar zou komen.”

Vorige week werd door Geinoord tegen de aanleg van het fietspad geprotesteerd, inmiddels heeft Geinoord nieuwe acties aangekondigd. En na Vreeswijk schaart nu ook de hockeyclub MHCN zich daar achter. Van der Meijden: ,,Te samen vertegenwoordigen wij zo’n 2500 leden, en ongeveer 5000 ouders en sympathisanten. Ons betoog wordt dus breed gedragen in de Nieuwegeinse samenleving.” Hendriks is niet onder de indruk. ,,We zijn ons ervan bewust dat een ‘open sportpark’ nieuw is voor veel mensen en dat dat veel vraagt van iedereen.”

Van der Meijden verwijst naar een artikel van zaterdag 2 september in het AD/UN. Daarin stond dat uit onderzoek blijkt dat Nieuwegein de hoogste ongevallen ratio heeft van de regio Utrecht. Van der Meijden: ,,Met de openstelling van het fietspad dwars door de voetbalvelden zal deze ratio alleen nog maar stijgen. Het pad moet weg. Daarna praten we pas verder over de fusie.”

Het hek is nu teruggeplaatst door de gemeente Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren