Jantine met de Pet: ‘De laatste plaats!’

In Nieuwegein wonen veel inwoners die soms een pet dragen en soms meerdere petten. Soms is het een man en soms is het een vrouw. Een ding hebben ze altijd gemeen: ze houden van Nieuwegein en wonen graag in Nieuwegein. Deze keer vroeg ‘Jantine met de Pet’ zich af waarom nou die laatste plaats!

‘Deze week publiceerde onderzoeksbureau Zorgfocuz de resultaten van een analyse op data over de maatschappelijke ondersteuning van gemeenten. Er waren via het ministerie van VWS gegevens beschikbaar van 247 gemeenten en de vragen in de standaardvragenlijsten waren onderverdeeld naar 4 thema´s. En op 3 van de 4 thema´s eindigde Nieuwegein op de laatste en op de voorlaatste plaats. Alles bij elkaar is Nieuwegein dan ook geëindigd op de allerlaatste plaats. Voor de voetbalkenners onder u, helemaal onderaan in het rechterrijtje, ergens diep in de gevarenzone.’

‘Een beschamende vertoning, kwetsbare inwoners die ondersteuning van de gemeente nodig hebben voelen zich niet echt serieus genomen door de gemeentelijke medewerker, ervaren onvoldoende effect van de geboden hulp en de kwaliteit van de hulp is ook minder dan verwacht.’

‘Dan zou je verwachten dat alle alarmbellen af zouden gaan bij de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het Sociaal Domein. Nou nee dus, het AD heeft naar aanleiding van de resultaten contact opgenomen met de gemeente. En wat blijkt, men herkent zich slechts ten dele in de uitkomsten en besluit te wachten op de onafhankelijke onderzoeksresultaten van Dimensus, een bureau dat een onderzoek uitvoert naar cliënttevredenheid in opdracht van de gemeente. En “wie betaalt bepaalt”, dus die resultaten zullen vast een beeld laten zien waar de gemeente zich wel in herkent. Een vette onvoldoende en kwetsbare inwoners die hun ongenoegen uiten is niet genoeg om uit een diepe winterslaap te ontwaken en direct aan de slag te gaan. Ik begrijp dan ook wel dat uit het onderzoek blijkt dat mensen zich niet serieus genomen voelen. Ik vind het een beschamende vertoning en dat in de stad waarin we de mond vol hebben over positieve gezondheid!’

Jantine met de Pet

‘Venster’ november 2019

Vandaag de achttiende aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang! Weet u dat we in maart 2020 alweer 25 jaar bestaan? En dat is volgend jaar!

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met alweer de achttiende aflevering van ‘Venster’. Kijk hier alle ‘Vensters’ terug.

Top 2000 live in DE KOM

Op zaterdag 7 december staat de Top 2000 Live Band in Theater DE KOM. 20 jaar na de eerste uitzending op Radio 2, zorgt de band opnieuw voor een te gek muzikaal feest. Met een nieuwe playlist, die uit zijn voegen barst van de grootste hits uit de rock, pop, soul en nederbeat. Kijk er niet raar van op als tijdens dit concert kippenvel wordt afgewisseld met spontaan meezingen én niet stil kunnen blijven zitten. ‘Let’s go Crazy!’

De trouwe fans gaan verheugd zijn dat ‘Mister Top 2000’ William Kersten terug is van weggeweest en opnieuw de leadvocals voor zijn rekening neemt, samen met Tjindjara. Deze Voice of Holland finaliste was dé verrassing van het vorige seizoen. Zij worden o.a. vergezeld door zanger/gitarist Bas de Groot.

Het feest begint om 20.15 uur. Kaarten kosten: rang 1 € 28,50, rang 2 € 26,50 en loge € 32,50.

Jan Karens nieuwe raadsgriffier voor Nieuwegein

De gemeenteraad van Nieuwegein is voornemens om Jan Karens (1985) op 12 december te benoemen als nieuwe raadsgriffier. Karens volgt hiermee Jolien Houtman op die onlangs de nieuwe griffier van de Amsterdamse gemeenteraad is geworden.

Jan Karens in een eerste reactie op Social Media: ‘Ik ben enorm vereerd, blij en dankbaar! Ik heb er heel veel zin in! En ja, je kunt solliciteren op mijn baan.’ Karens werkt momenteel als coördinator Stafbureau Griffie / Raadsadviseur bij de gemeente Utrecht.

Jan Karens wordt 14 december aanstaande 34 jaar en opgegroeid in Ede op de Veluwe. Studeerde aan Erasmus University Rotterdam en woont tegenwoordig samen met zijn vrouw en zijn kinderen in Lombok (Utrecht). Als adviseur vind hij het belangrijk om zo neutraal, scherp en dienstbaar mogelijk te zijn. In zijn rol als diaken hiel hij zich tot een jaar terug onder andere bezig met het bestuur van de kerk en het helpen van de zwakkeren binnen de samenleving.

Jan Karens (Foto: Facebook)

Alstom gaat trams tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein onderhouden

Het onderhoud aan de trams van de provincie Utrecht wordt de komende vier jaar uitgevoerd door Alstom. Het contract bevat twee verlengingsopties van drie en twee jaar. Het gaat om onderhoud en reparaties aan de nieuwe trams die als eerste gaan rijden op de nieuwe lijn tussen Utrecht C.S. en Utrecht Science Park, maar ook om de trams die sinds 1983 rijden op de lijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.

Het contract is op 28 november getekend door Anneke Knol- van Leeuwen, algemeen directeur provincie Utrecht, en Bernard Belvaux, managing director Alstom Benelux. Alstom is op basis van prijs en kwaliteit als beste partij uit de bus gekomen. Daarbij heeft de provincie Utrecht gekeken naar kwaliteitsborging, het implementatieplan voor het onderhoud aan de trams, samenwerking met de opdrachtgever en overige partijen evenals het opleidingsplan van de trammonteurs.

TYPE TRAMS
Alstom komt op een belangrijk moment aan boord bij het Utrechtse trambedrijf. Sinds 2016 zijn 27 nieuwe Urbos 100 trams binnengekomen van leverancier CAF uit Spanje. Deze zijn inmiddels allemaal door de provincie Utrecht geaccepteerd en staan klaar om vanaf 16 december reizigers te vervoeren op de nieuwe tramlijn in Utrecht. CAF levert ook een tweede serie Urbos 100 trams van 41 meter lengte, die vanaf medio 2020 de verouderde SIG trams vervangen. Beide typen trams zullen door Alstom worden onderhouden.

NIEUWE ROLVERDELING
Gezien de investeringen in het tramsysteem en de schaalsprong die daarmee is gemoeid, kiest de provincie Utrecht als opdrachtgever ervoor meer regie op het onderhoudsproces van de trams te zetten. Zij gaat zelf het beheer uitvoeren en stelt vanuit deze rol bijvoorbeeld zelf het onderhoudsplan op, evenals rapportages over het functioneren van de trams en initieert in de toekomst eventuele aanpassingen aan de vloot. De provincie verzorgt ook zelf de inkoop, het voorraadbeheer en de werkvoorbereiding. Alstom zal als uitvoerende partij gebruik maken van een onderhoudsmanagement systeem dat door het trambedrijf van de provincie beschikbaar wordt gesteld. Verder richt Alstom een dubbele storingsdienst in die binnen 30 minuten ter plaatse kan zijn bij een gestrande tram.

WERKZAAMHEDEN
De werkzaamheden bestaan uit preventief, voorspellend en correctief onderhoud en optioneel licht schadeherstel. De trams die onderhouden worden, rijden gemiddeld 70 tot 90 duizend kilometer per jaar. De provincie Utrecht stelt voor het onderhoud een nieuwe werkplaats beschikbaar met extra werksporen, nieuwe installaties en magazijn met daarbij een uitgebreid en vernieuwd rangeerterrein.

ALSTOM
Alstom levert wereldwijd materieel en diensten aan de spoorsector, zoals beveiligingssystemen, treinen, metro’s en trams. Alstom is in vele landen actief als onderhoudspartner en heeft nu ongeveer 1.300 voertuigen en 6.300 km spoor in dagelijks onderhoud. Het is voor het eerst dat Alstom met een Nederlandse opdrachtgever een contract heeft afgesloten voor al het onderhoud van trams. Alstom heeft een breed pakket aan kennis en innovaties op het vlak van onderhoud dat in de samenwerking met de provincie Utrecht zal worden ingezet om de best mogelijke prestatie naar de reizigers te bieden. Gericht op duurzame mobiliteit heeft Alstom in de afgelopen jaren meerdere innovaties op de markt gezet, zoals een trein die op waterstof rijdt. In Nederland is Alstom gevestigd met een hoofdkantoor in Utrecht en een vestiging in Ridderkerk (modernisering en service activiteiten).

Nieuwegeinse wijk Batau wordt aangepakt in kader van ‘Vitale Wijken’

De provincie en de gemeenten Utrecht, Zeist, Nieuwegein en Amersfoort gaan samenwerken aan een aanpak vitale wijken. Daarbij wordt gekeken wat een wijk nodig heeft op het gebied van leefbaarheid, mobiliteit en duurzaamheid gekoppeld aan de sociaaleconomische ontwikkeling. De provincie Utrecht steunt deze samenwerking en treedt op als co-financier. Ook wordt er een regiodeal ingediend om het Rijk als partner hierbij te betrekken.

In Nieuwegein zou het gaan om het gebied rond het Muntplein en de Gebouwendrift. Het college heeft inmiddels de gemeenteraad gevraagd de cofinanciering van 4,1 miljoen voor de Regio Deal Vitale Wijken beschikbaar te stellen vanuit de Betere Buurten reserve, onder voorbehoud dat het Rijk de aanvraag voor de vitalisering van woonwijken toekent.

Het gaat goed met de provincie Utrecht. De centrale ligging met goede verbindingen en voorzieningen, de economische dynamiek en de aantrekkelijke omgeving maken Utrecht tot een provincie waar mensen graag willen wonen, werken, studeren en recreëren. Toch profiteert niet iedereen daarvan. In sommige wijken ligt de kwaliteit van leven een stuk lager.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “We willen dat iedereen kan meedoen. Een economisch welvarende, sociale, gezonde, veilige en groene leefomgeving is van vitaal belang voor onze inwoners. Dat maakt onze provincie zo aantrekkelijk. Om deze positieve kenmerken ook komende decennia te behouden én te versterken gaan we als regio samen aan de slag!”

INTEGRALE AANPAK VOOR VIER WIJKEN
Het gaat om een integrale aanpak, met zowel aandacht voor werkgelegenheid, gezondheid, onderwijs, veiligheid en sociale verbondenheid als voor wonen, klimaatadaptatie, energietransitie, groen en recreatie. De aanpak richt zich in eerste instantie op vier wijken: Overvecht in Utrecht, Vollenhove in Zeist, Batau in Nieuwegein en Soesterkwartier/Langs Eem en Spoor in Amersfoort. De aandachtspunten in deze vier wijken zijn divers.

SAMENWERKING MET HET RIJK
Gezien de breedte van de aanpak, is samenwerking met allerlei organisaties in de regio én met het Rijk nodig. De provincie vindt het van belang dat er een provinciebrede aanpak is op het thema vitale wijken en dat het Rijk daarbij intensief betrokken wordt. Daarom wordt het Rijk gevraagd de plannen als partner te steunen. Om dit te realiseren, wordt vandaag de Regio Deal Vitale wijken U16 ingediend bij het Rijk en wordt parallel daaraan een aanpak vitale wijken regio Amersfoort gestart.

VOORBEELD VOOR ANDERE WIJKEN
De aanpak van deze wijken kan straks een voorbeeld zijn voor andere wijken binnen de regio. RIVM en de Universiteit Utrecht worden betrokken om resultaten van de wijkaanpak te monitoren en ervaringen en geleerde lessen op te halen.

De Beursvloer haalt maar liefst 403.448 euro op aan diensten

Samen voor Nieuwegein, het netwerk voor maatschappelijk betrokken organisaties, heeft afgelopen donderdag 29 november voor de 10e keer een Beursvloer georganiseerd. Deze keer in het Theater- en Kunstencentrum De KOM in de binnenstad van Nieuwegein. De opening werd verricht door wethouder Hans Adriani. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was aanwezig om verslag te doen en bovenstaande videoreportage te maken.

Tijdens de Beursvloer zijn gisteren mooie matches gemaakt. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid hebben gehandeld met gesloten beurs. In totaal werden er dit jaar 80 matches gemaakt met een maatschappelijke waarde van maar liefst 403.448,- euro!

Voorbeeld van een match
Wijknetwerk Fokkesteeg was één van de partijen die aanwezig was op de Beursvloer in Nieuwegein. Voorzitter Ed de Boer en secretaris Hanny Plomp-van Rheenen waren namens het wijknetwerk aanwezig en zeer succesvol. Er werden maar liefst drie mooie matches gemaakt.

Scherrenberg B.V. zal de komende periode een gedeeltelijke reconstructie van de buitenruimte maken bij de (wijk)huiskamer in Fokkesteeg. De gemeente Nieuwegein, in de persoon van wethouder Hans Adriani, gaat zich inzetten om 10 uur als ambassadeur op te treden voor het proces Fokkesteeg tegen eenzaamheid & voor ontmoetingen. MVG Energy Solutions zal de verlichting verzorgen tegen de buitenmuur bij de (wijk)huiskamer in Fokkesteeg.

Foto: Hanny Plomp-van Rheenen met ondernemer Tim van Wilsem van MVG Energy Solutions

Als tegenprestatie zal het Wijknetwerk zorgen voor koffie, een glimlach van alle vrijwilligers en naam/sponsor vermelding op de website van het wijknetwerk en desgewenst in de (wijk)huiskamer aan de Hoornseschans.

Tim van Wilsem van MVG Energy Solutions: ‘De Beursvloer geeft mij de mogelijkheid om iets voor de cliënten van maatschappelijke instellingen te kunnen betekenen. Bovendien is de Beursvloer voor mij een plaats waar ik kennis kan maken met gepassioneerde mensen uit mijn directe omgeving.’

Burgemeester Frans Backhuijs sloot de Beursvloer af en ziet uit naar de volgende editie. Backhuijs: ‘Als we weer hoger willen scoren dan ligt de lat wel heel erg hoog. Hij ligt zo hoog dat het misschien makkelijke is om er onderdoor te gaan dan er overheen te gaan. Maar we leggen hem wel zo hoog volgend jaar!’

‘Foto van de week’

Tijdens de omzwervingen door en om Nieuwegein hebben onze fotografen vrijwel altijd hun camera bij zich. Deze camera is altijd een verlengstuk van hun ogen. Een veelgebruikt verlengstuk. Niet alleen voor Arend Bloemink maar ook voor onze fotograaf Jordi Jupijn (1974). Hij maakt graag foto’s van sportmomenten maar ook bij speciale gelegenheden is hij te vinden. Zo ook vandaag op de Blokhoeve bij het NBC Congrescentrum. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Bij de foto: ‘Koningin Máxima was vanmiddag, 29 november, aanwezig bij het jubileumcongres van CNV Vakmensen in Nieuwegein. Het congres vond plaats in het NBC Congrescentrum, waar pen-fotograaf Jordi Jupijn haar portretteerde met NBC-eigenaar Justin van Hooijdonk (rechts) en een afgevaardigde van CNV Vakmensen. Een mooie, zonnige plaat!’

Twee dorpen in oorlogstijd: ‘Herinneringen uit Jutphaas en Vreeswijk’

“Iedere zichzelf respecterende gemeente zou een boek moeten hebben over haar geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog?” Deze uitspraak deed Ad van Liempt, televisiemaker, schrijver van talloze boeken over de Tweede Wereldoorlog en tot voor kort inwoner van Nieuwegein.

De Nieuwegeinse schrijfster Renée Blom pakt zijn uitdaging op. “Het wordt een bijzonder boek met veel foto’s en vol korte verhalen en getuigenissen over Duitse spionnen, enorme stromen vluchtelingen, vluchtende kinderen, bombardementen van strategische doelen en kleine persoonlijke herinneringen” aldus Blom.

De Historische Kring Nieuwegein stelt kennis en beeldmateriaal beschikbaar. Vanaf nu tot en met 7 mei 2020 kunnen belangstellenden via de e-mail tegen korting intekenen op het boek dat 128 pagina’s telt en fullcolour wordt uitgevoerd. De prijs bij voorinschrijving is 19,45 euro. Na 7 mei is de prijs 23,- euro. Inschrijven kan via: wo2innieuwegein@gmail.com.

1945 Bevrijdingsfeest op Kerkveld. Wie herkent er mensen op deze foto genomen in 1945 op Kerkveld in Jutphaas tijdens het eerste bevrijdingsfeest? Stuur een e-mail naar wo2innieuwegein@gmail.com.

AHN Kookworkshop: ‘Creatief koken met een beperkt budget en Kerstsoos’

Op zaterdag 7 december aanstaande houdt de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) weer haar kookworkshop ‘Creatief koken met een beperkt budget.’ De workshop is van 10.00 uur tot 12.30 uur en wordt gehouden in de recreatieruimte van de Boogh aan de Oortjesburg 2 in Batau Noord. Aansluitend van de kookworkshop is er tot 13.30 uur een gezamenlijke lunch. Deelname is gratis.

Tijdens deze kookworkshop gaan de deelnemers onder begeleiding van een hobby-kok met elkaar aan de slag om een gezonde, warme twee-gangen lunch te bereiden met een beperkt budget. Vindt u het gezellig om samen met anderen te gaan koken en te eten? Meld u dan aan. Dat kan via e-mail: begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch op nummer: 030-3073574. Deelname is gratis, er zijn echter maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus meldt u snel aan.

Over de kookworkshop
Tijdens deze kookworkshop gaat u een lekker gerecht maken die samen wordt besproken. De kookworkshop begint met een uitleg over het menu. Daarna wordt er gezamenlijk inkopen gedaan en vervolgens wordt er met elkaar, onder begeleiding, aan het kokkerellen geslagen. Om 12.30 uur wordt er gezamenlijk gegeten, waarbij iedere deelnemer een gast mag uitnodigen om hiervan mee te genieten. Om 13.30 uur is de lunch afgelopen en begint de Kerstsoos. Het is niet verplicht om hieraan deel te nemen.

De Kerstsoos
Onder begeleiding van een schilderes gaan de deelnemers creatief aan de slag om zelf een kerstschilderijtje te maken. Wilt u liever Rummikub spelen, dan bent u tevens van harte welkom want ook daar is gelegenheid voor. De middag duurt tot 16.00 uur en kent een vrije inloop.

Is vervoer een probleem, dan hoort de AHN het graag om samen met u naar een oplossing te kijken. Mocht u nog vragen hebben of u wilt zich opgeven voor de kookworkshop en/of de lunch: begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl, telefonisch te bereiken onder 030-3073574.