Gezocht: Foto’s en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog!

Als opmaat voor de jaarlijkse 4 en 5–mei viering zoekt de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein voor het fotoproject De Tweede Wereldoorlog beeldmateriaal dat in de Tweede Wereldoorlog in Jutphaas en Vreeswijk is gemaakt. De scheepvaart in Nieuwegein, voormalig Jutphaas en Vreeswijk, is van grote betekenis geweest en kent een lange historie. Ook in de oorlog heeft de scheepvaart in meerdere opzichten een bijzondere rol gespeeld. Dus heeft u nog ergens foto’s liggen die een tijdsbeeld van de oorlog geven, scan ze in en e-mail deze dan door met een verhaal naar: redactie@pen.nl.

Komend jaar is het 75 jaar dat de vrijheid wordt gevierd. Ook de provincie Utrecht is op zoek naar foto’s over de Tweede Wereldoorlog. Dit voor het fotoproject ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s.’ Wij willen het lekker lokaal houden op pen.nl dus heeft u foto’s en verhalen stuur ze dan naar onze redactie.

Kunt u de foto’s niet inscannen dan helpen wij u graag. Neem hiervoor contact op met Martin Reijmerink, hij is bereikbaar via 06-46139696. Ook komen wij graag langs voor een interview als u een belangrijk verhaal heeft over deze periode.

Nieuwegeinse link bij moord op advocaat Derk Wiersum

Een auto en een bus die volgens de politie zijn gebruikt in aanloop naar de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam hebben een link met de regio Utrecht.

Een blauwe Renault Megane is in de nacht van 24 op 25 juni gestolen in Nieuwegein. In Groenekan is een rolstoel gedumpt die in een grijze Volkswagen Transporter met geblindeerde ramen stond. Beide voertuigen zijn vermoedelijk gebruikt bij voorverkenningen in de woonwijk van de omgebrachte strafpleiter. De politie liet gisteren in Opsporing Verzocht beelden zien van de auto en bus.

UTRECHTSE KROONGETUIGE
Wiersum (44) was de advocaat van Nabil B. uit Utrecht, de kroongetuige in het liquidatieproces rond de internationaal gezochte drugscrimineel Ridouan Taghi uit Vianen. De raadsman werd op 18 september doodgeschoten voor zijn woning aan de Imstenrade in de wijk Buitenveldert. De schutter vluchtte in een witte Opel Combo. Deze bestelauto werd later gevonden en uitvoerig onderzocht op sporen. Onlangs is er een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de moord.

De twee andere auto’s zijn, net als de Opel Combo, vastgelegd door bewakingscamera’s. De Volkswagen Transporter heeft op maandagochtend 16 september tussen 06.15 uur en 08.20 uur geparkeerd gestaan in de straat van Wiersum. De bus is met een lekke band achtergelaten in een parkeergarage aan de Hoptille in Amsterdam-Zuidoost. Mogelijk vonden de bestuurders het te riskant om de band te laten repareren en hebben zij daarom bij de moord de Opel Combo gebruikt.

GROENEKAN
De grijze Transporter is in de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 september gestolen op de Fazantlaan in Brunssum in Zuid-Limburg. De bus was voorzien van een invalidenkaart, die is teruggevonden in een prullenbak aan de Bovenste Wehr in Hoensbroek. De rolstoel die in de Transporter stond, is achtergelaten op een terrein langs de Koningin Wilhelminaweg in Groenekan.

NIEUWEGEIN
Op dinsdag 24 september werd aan de Prinses Beatrixlaan in Voorburg de Renault Megane uitgebrand aangetroffen. Deze auto is in de nacht van 24 op 25 juni gestolen vanaf de Havelterschans in Nieuwegein. Tussen 23 en 30 augustus is de Renault een aantal keer gespot in Buitenveldert, zowel op de Nieuw Herlaer als op de Keverberg, vlakbij de woning van het slachtoffer.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Kinderen van groep 8 ontbijten met de burgemeester

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein heeft vrijdagmorgen 8 november jl. ontbeten met 23 leerlingen van de basisschool De Krullevaar uit Nieuwegein. Dat gebeurde in het bedrijfsrestaurant van het Stadshuis. Het werd een gezellig samenzijn met verschillende gezonde lekkernijen, tot grote vreugde van de kinderen van de school in de wijk Zuilenstein.

Het ontbijt vond plaats naar aanleiding van de 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt waarbij overal in het land burgemeestersontbijtjes plaatsvonden. Tijdens dit ontbijt doet de burgemeester van Nieuwegein elk jaar een donatie voor een goed doel. Deze keer ging die naar ‘Het Vergeten Kind.’ Deze stichting zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Denk aan verwaarlozing, mishandeling of onveiligheid. De stichting geeft ze aandacht en steun en zet zich in om hun situatie te verbeteren.

Over het vergeten kind
Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet meer thuis wonen. Ze zijn verwaarloosd of mishandeld. Ze zijn gevlucht voor geweld of uit huis geplaatst, omdat ze niet meer veilig waren. De trauma’s laten diepe sporen na. Het maakt onzeker, bang en boos. Ook zijn er veel kinderen die wél thuis wonen, maar die dagelijks geconfronteerd worden met ernstige problemen. Problemen van hun ouders, waar kinderen niets aan kunnen doen en waar ze ook niets aan kunnen veranderen. Maar waar ze wel de dupe van zijn. Verslavingen, grote schulden, psychische problemen en onvermogen van ouders zetten kinderen volledig klem. Ze raken eenzaam en geïsoleerd.

Daarom Stichting Het Vergeten Kind. ‘We zetten ons in voor deze kinderen die voor velen onzichtbaar zijn. We geven ze een stem en vertellen hun verhaal. Zodat ze niet vergeten worden. We zetten ons in om hun situatie nu en morgen te verbeteren’ aldus de stichting op haar website.

Muurschildering gereed aan de Rapenburgerschans

Wijknetwerk Fokkesteeg feliciteert kunstenares Carin Sleurink en alle vrijwilligers met het prachtige resultaat van de muurschildering aan de Rapenburgerschans in de wijk. Carin was sinds eind mei dit jaar gestart met de Community Art in Fokkesteeg! Dit deed zij samen met de leerlingen van basisschool De Schouw. Samen werden toen de eerste vlakken van de polygoontekening van ‘Annabel’ ingevuld.

Dinsdagochtend 12 november jl. legde kunstenares Carin Sleurink de laatste hand aan de muurschildering in Fokkesteeg. In de middag werden de steigers weggehaald en dat werd in de Buurtkamer aan de Hoornseschans gevierd.

Carin Sleurink in een reactie: ‘Dank aan alle vrijwilligers van de buurt die me hebben geholpen om het te schilderen. Zonder hen kon ik de muurschildering op dit moment niet voltooien. Veel herinneringen en verhalen liggen de afgelopen maanden aan de muur.’

Realisatie Gezondheidshuis Zuilenstein stap dichterbij

De handtekeningen voor de overdracht van de grond van de kavel aan de Diepenbrocklaan in de wijk Zuilenstein zijn deze week gezet. De ontwikkeling van het Gezondheidshuis kan nu daadwerkelijk van start. De verwachte opening van het Gezondheidshuis zal medio 2022 zijn.

Gezondheidscentrum Mondriaanlaan, Paramedisch Centrum Nieuwegein en Huisartsenpraktijk Jutphaas, vormen samen het Eerstelijns Medisch Centrum Nieuwegein. Dit EMC gaat samen met MOvactor en Gemeente Nieuwegein het Gezondheidshuis realiseren. De cliëntenraad en de klankbordgroep vanuit de wijk worden daarbij nauw betrokken. Op de inmiddels braakliggende kavel waar eens Verzorgingshuis Zuilenstein stond, wordt het nieuwe gebouw gerealiseerd. Voorlopig wordt dit Gezondheidshuis Zuilenstein genoemd.

Het Gezondheidshuis richt zich, de naam zegt het al, op gezondheid. Met gezondheid wordt bedoeld meer dan alleen niet ziek zijn. De professionals van dit Gezondheidshuis vinden dat gezondheid ook betekent dat u als mens de uitdagingen van het leven aankunt en daar grip op hebt. Natuurlijk bieden zij in de eerste plaats medische topzorg en krijgt u de kwaliteit van de zorg zoals u gewend bent. Ze gaan echter een stap verder. Om de uitdagingen in het leven aan te kunnen en de grip te houden op het leven is ook er aandacht voor werk, wonen, inkomen, opvoeden, meedoen in de samenleving, zingeving, minder eenzaamheid, enzovoort. Ook dat bepaalt in hoge mate of je je goed voelt.

Het Gezondheidshuis wil ook graag een ontmoetingsplek in de wijk zijn. Voor een kop koffie, broodje, een praatje na de wandeling door het park, voor een vergadering ’s avonds: ontmoeten en verbinden is ook een functie voor het Gezondheidshuis.

Verkeersproblemen op industrieterrein Laagraven

De verkeersproblemen op industrieterrein Laagraven in Nieuwegein leiden tot veel boze reacties, zien we op sociale en andere media. ‘Dat kunnen we’, zo zegt de Provincie Utrecht in een reactie ‘ons ook voorstellen als je lang vast staat en geen kant op kunt.’ Het probleem ligt echter niet bij de provinciale weg, onze werkzaamheden zijn afgerond, maar bij KWS/Laagraven Investment die verantwoordelijk zijn voor het industrieterrein en de wegen daar waar nu aan wordt gewerkt.

‘In overleg met de gemeente Utrecht hadden ze de achteringang (De Liesbosch), waar normaal een spitsafsluiting is, opengesteld. Dit trok echter meer verkeer aan in plaats van dat het een oplossing bood. Ze hebben nu op het terrein een aantal wegen afgesloten in de hoop de doorstroming te verbeteren maar dit lijkt helaas nog weinig effect te hebben.’

VERKEERSLICHTEN LANGER OP GROEN
De provincie Utrecht heeft voor de verkeerslichten van de Biezenwade naar de N408 de groentijd vergroot, zodat meer mensen sneller het terrein kunnen verlaten. Het is nog even de vraag of dit helpt. De Provincie Utrecht verwacht dat het wel iets verlichting biedt en houdt de situatie in de gaten. ‘Het voornaamste probleem ligt dus echt op het terrein zelf en is pas opgelost als de werkzaamheden gereed zijn. Onze weginspecteur is ook vanavond weer op locatie en we blijven Laagraven Investment/KWS helpen waar mogelijk’ aldus de Provincie.

Dank aan alle mantelzorgers

Het geven van (langdurige) zorg aan iemand uit de naaste omgeving wordt vaak gezien als iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een partner is dementerend, een buurman krijgt een chronische ziekte of een ouder wordt slecht ter been. Het kan iedereen overkomen.

Mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een hulpbehoevende uit het gezin, vrienden of kennissenkring waardoor een emotionele band ontstaat noemen wij mantelzorgers. Het is niet te vergelijken met vrijwilligerswerk. Mantelzorg is iets wat je overkomt, je kiest er niet voor. Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Dankzij de mantelzorg kunnen mensen vaak langer thuis blijven wonen en contacten met hun eigen vertrouwde kring mensen onderhouden.

Als teken van waardering organiseerde Het Steunpunt Mantelzorg in samenwerking met gemeente Nieuwegein afgelopen zaterdag ook dit jaar de dag van de mantelzorg. Alle in Nieuwegein woonachtige mantelzorgers waren welkom en mantelzorgers wiens zorgvrager (degene voor wie zij mantelzorgen) in Nieuwegein woont en voor 1 oktober ingeschreven stonden bij het Steunpunt Mantelzorg konden hun mantelzorgwaardering in ontvangst nemen.

Mantelzorgers konden deelnemen aan diverse workshops: van bloemschikken tot darten of een ont- spannende massage en nog veel meer. Ook was er een informatiemarkt met stands van organisaties die ondersteuning bieden aan de mantelzorger en de zorgvrager.

Bent u mantelzorger?
Neem contact op met het Steunpunt Mantelzorg (info@mantelzorgnieuwegein.nl). Er is in Nieuwegein namelijk een divers ondersteuningsaanbod, van maatjes tot een mantelzorgmakelaar die zorg- en regeltaken tijdelijk over kan nemen tot informatiebijeenkomsten en schoonmaak tegen een gereduceerd tarief bij u thuis, waar zij u meer over kunnen vertellen.

Aanstaande zaterdag Sinterklaasintocht

Zaterdag 16 november om 14.00 uur komen Sinterklaas en zijn Pieten aan in Vreeswijk  bij de Oude Sluis. De burgemeester heet Sinterklaas met zijn Pieten daar welkom. Tijdens de intocht varen meerdere schepen mee waaronder de reddingsbrigade. Voor die tijd is er een leuk voorprogramma. Er zijn Klimpieten aanwezig, kinderen zingen Sinterklaasliedjes en er is aan het begin van de Dorpsstraat van 12.00 tot 17.00 uur een speciale Sinterklaasmarkt met kinderactiviteiten. Na aankomst aan wal maakt de Sint in een open voertuig een korte rondgang door Vreeswijk. Het programma eindigt in Vreeswijk om 16.30 uur.

Verkeer en parkeren
Tijdens de intocht van Sinterklaas in Vreeswijk worden veel bezoekers verwacht. De organisatie vraagt u daarom om niet met de auto naar Vreeswijk te komen, maar gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Als u toch met de auto komt, dan is parkeren in de omliggende wijken gewenst. De busdienst rijdt overigens tussen 12.30 en 15.30 uur niet door Vreeswijk.

Wegafsluitingen
De Dorpsstraat (tussen Koninginnenlaan en Mauritsstraat) is op 16 november van 12.00 uur tot 17.30 uur afgesloten. Tussen de Mauritsstraat en de Molenstraat is het van 12.00 tot 16.00 uur afgesloten (voor alle verkeer). De wegsleepregeling is van toepassing, dus parkeren van auto’s is niet toegestaan. De Oude Sluis en de Koninginnenlaan worden zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur afgesloten (voor zover dat noodzakelijk is). Verkeersregelaars zijn aanwezig om bezoekers te begeleiden.

Veiligheid voorop
De gemeente plaatst op verschillende locaties drang- hekken. Vanwege de veiligheid vraagt de organisatie u om kinderen niet op of voor de hekken te plaatsen. De Kippenbrug blijft na de aankomst van de Sint open tot na de rijtoer. De Hoge brug (Molenbrug) op de Lekstraat wordt afgesloten voor het publiek. De terrassen van de horeca langs de route blijven leeg, zodat bezoekers goed zicht op de stoomboot en de Sint hebben.

Fietsenstallingen
Op de Handelskade bij de Wilhelminabrug en op de hoek van de Oranjestraat/Rijnlaan staan fietsenstallingen. Een tip is om niet met de fiets het evenementengebied in te gaan, maar gebruik te maken van de fietsenstallingen.

Cityplaza
Na zijn bezoek aan Vreeswijk vertrekt Sinterklaas met al zijn pieten naar Cityplaza. Om 15.00 uur start het voorprogramma op het verdiepte winkelplein aan de Laag Raadstede voor de ingang van de Jumbo. Tussen 16.00 en 16.15 wordt daar Sinterklaas verwacht. Om 17.15 uur neemt hij weer afscheid.

EHBO-post
De EHBO-post is gevestigd in de Barbarakerk aan de Koninginnenlaan. Daar kunnen ouders ook terecht als hun kind door de drukte mogelijk is zoekgeraakt. Tip is om het mobiele nummer op de hand van uw kind te zetten zodat u gemakkelijk te bereiken bent.