‘Hoedjesdag op De Vleugel’

Vandaag was het de derde dinsdag van september. Een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek en wordt Prinsjesdag genoemd. Een dag waarin het staatshoofd in de Staten-Generaal in verenigde vergadering bijeen de troonrede uitspreekt. Daarin geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Prinsjesdag is een dag die met veel rituelen gepaard gaat. Niet alleen voor ‘grote’ mensen een indrukwekkende dag. Ook voor de leerlingen van de Montessorischool De Vleugel was het een bijzondere dag.

Ademloos luisterden leerlingen van groep 5/6 van De Vleugel op het digiboard naar de troonrede van Koning Willem-Alexander. En zoals de traditie vraagt op Prinsjesdag, mét hoedje. Want op De Vleugel was het dinsdag 17 september ook ‘Hoedjesdag.’

De leerlingen kwamen met een zelfgekozen hoofddeksel naar school. Of het nu een pet, zonnehoed of fietshelm was, alles mocht. Waar volgens de leerlingen meer geld naartoe mag: ‘Naar het onderwijs natuurlijk! Want wij zijn de toekomst’ aldus Doreen Rambags, directeur van de Montessorischool aan het Mozartplantsoen in de wijk Zuilenstein.

De leerlingen luister aandachtig naar Koning Willem-Alexander

Feestelijke opening KidsClub Fokkesteeg

Woensdag 25 september van 15.00 uur tot 17.00 uur is het dan eindelijk zo ver. De feestelijke opening van KidsClub Fokkesteeg zal gaan plaatsvinden en alle kinderen van Fokkesteeg zijn van harte uitgenodigd! Hoe de opening er uit gaat zien blijft nog een verassing!

Met een enthousiast team vrijwilligers van Stichting Wijknetwerk Fokkesteeg en de vier kinderambassadeurs wil het Wijknetwerk Fokkesteeg deze feestelijke opening graag vieren met de kinderen uit de wijk.

Wil jij er bij zijn? wacht niet te lang en meld je nu aan via het e-mailadres: kidsclub@fokkesteeg.nl. En zeg het voort!

Na 25 september zal de kidsclub iedere tweede woensdag van de maand gaan plaatsvinden! Mocht je leuke ideeën hebben voor een KidsClub dan hoort de organisatie dat graag. De kinderambassadeurs hebben ideeën boxen gemaakt die je kunt vinden bij Basisschool de Schouw, Basisschool de Zuiderkroon en Albert Heijn Fokkesteeg. Je kan je idee op een briefje schrijven en in één van deze dozen doen! De ambassadeurs legen deze boxen regelmatig.

G-volleybal, rolstoelbasketbal, tafeltennis en nog veel meer bij ‘Iedereen kan sporten dag’

Speciaal voor mensen met beperking, voor degene die niet mee kunnen met het reguliere sportaanbod of om te ervaren hoe leuk aangepast sporten eigenlijk is, organiseren SportID, Reinaerde, Wateronderzoeksinstituut KWR en Samen voor Nieuwegein een sport- en spelmiddag onder de noemer ‘Iedereen kan sporten dag’. Deze sportmiddag wordt gehouden op donderdag 26 september, in de nationale sportweek, in Sport- en evenementencompex Merwestein. De Iedereen kan sporten dag wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nieuwegein.

Reinaerde, een organisatie waar mensen met een beperking wonen en werken, komt met ruim 100 deelnemers naar deze sport- en spelmiddag. Julia van Weelden van SportID: ‘Iedereen is welkom om mee te doen, zo zijn er verschillende organisaties uitgenodigd, maar je bent ook van harte welkom om zelfstandig, met een ouder, vriend of vriendin langs te komen. Het is wel handig om je even aan te melden. Dan kunnen wij ervoor zorgen dat iedereen goed wordt begeleid bij het meedoen aan de activiteiten.’’

Programma
SportID heeft samen met vele anderen gezorgd voor een mooi programma. Julia: ‘’Er is voor iedereen wel wat te doen. In groepjes ga je langs verschillende activiteiten, waaronder G-volleybal, rolstoelbasketbal, tafeltennis, G-hockey, rolstoelvaardigheid, handbiken, fietsen op de duofiets, freerunnen, bewegen met plezier op maat, bijzonder boksen, stoelyoga, dansen en verschillende spelactiviteiten.’’

Vrijwilligers
De sport- en beweegactiviteiten worden gegeven door sportverenigingen en sportaanbieders. Daarnaast levert KWR zo’n 40 vrijwilligers om iedereen die meedoet te begeleiden en te helpen bij de activiteiten.

Aanmelden
Aanmelden voor de ‘Iedereen kan sporten dag’ kan door een e-mailtje te sturen naar Julia van Weelden: j.vanweelden@merwestein.nl.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Mensen die naar zweefvliegen uitkijken doen dat meestal vanwege het “fraaie” uiterlijk (gestroomlijnd) en de mooie, meestal gele tekening op hun verder donkere uiterlijk. Maar het kan ook anders. Er zijn ook lelijke èn schadelijke zweefvliegen. Zoals de grootoogbollenzweefvlieg.

Bij de foto: ‘De larven van bollenzweefvliegen leven en groeien op in knollen en bollen. Je zal maar bollenkweker zijn… Zo’n volgevreten larve ontpopt zich uiteindelijk tot een klein, donker en lelijk vliegje waarvan een enkele soort van nature altijd grote ogen op zet. Het lijfje lijkt op een wat gekrompen worstje. Ziedaar de grootoogbollenzweefvlieg.

Portret van de week: ‘Wie zet zich daar in voor Fokkesteeg en kasteel de Haar?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Lia uiterwijk.

Arend Bloemink: ‘Het regent. Dus per auto naar de afgesproken plek: Fokkesteeg hoek Vreeswijksestraatweg. Als ik aan kom rijden zie ik het Portret, althans, ik vermóed dat zij het is, al staan. Een knalrode jas (waarvan ze later zegt: ‘Ik voel me net Roodkapje!’), in haar ene hand een zwarte paraplu en in haar andere hand (‘zie ik dat nou goed?’) een picknickmand. Ik draai de Fokkesteeg op en parkeer in de berm. Enthousiast en met twinkelende ogen komt ze me achterna en we stellen ons voor. ‘Ik dacht’, zo zegt het Portret, ‘om de foto’s gezellig op de bank bij Opa te maken. Dus ik heb koffie en wat boeken in mijn picknickmand. Leuk hè?!’’

‘Op de bank bij Opa. Ik moet even schakelen, maar wanneer we de Fokkesteeg wat verder inlopen, zie ik Opa zitten. Opa is het houten beeld dat voorheen bij de winkels in de Fokkesteeg stond en dat nu een rustiger plekje aan het rustieke fiets/wandelpad aan de Fokkesteeg heeft gevonden.’

‘Bij Opa aangekomen, de paraplu kan aan de kant want onder de grote bomen zijn we redelijk beschut tegen de regen, opent Lia (het Portret) de picknickmand en neemt daaruit een handdoek. De bank wordt keurig drooggemaakt en Lia vlijt zich neer naast Opa. Van lezen komt niet veel. Van praten, luisteren en fotograferen des te meer, wát een gezellig mens, wát een energie…’

Maak, op basis van de antwoorden die Lia Uiterwijk op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft en de foto’s, nader met haar, haar voormalige en haar huidige (vrijwilligers)werk kennis.

Wie ben je?
Mijn naam is Lia Uiterwijk. Ik ben 61 jaar, getrouwd met Maarten (gepensioneerd) en moeder van Jorden (23jr) en Lennart (20jr). Beide zijn het huis uit: Jorden studeert in Wageningen en Lennart in Nijmegen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Tot vorige jaar was ik neonatologie verpleegkundige in het St Antonius Ziekenhuis. Ben nu met pre pensioen (vond 40 jaar werken in de zorg wel genoeg). Op dit moment zorg ik incidenteel voor kinderen thuis die extra zorg nodig hebben (blijf toch van mijn vak houden!!). Schenk 1x per maand koffie tijdens rondleidingen voor a.s. ouders in Leidsche Rijn. Ben 2x per maand zaalgids in Kasteel de Haar. Vind ik erg leuk om te doen !!(ze vragen nog vrijwilligers!!) En……….., lid van het Wijknetwerk Fokkesteeg.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik woon sinds 1989 in Nieuwegein en sinds 1992 in Fokkesteeg.

Wat vind je van Nieuwegein?
Ik woon hier met veel plezier. Vond de schoolvoorzieningen voor mijn kinderen uitstekend. Veel sportverenigingen zijn aanwezig. Voldoende winkelaanbod. En ook met betrekking tot cultuur is er genoeg te zien en doen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Eigenlijk heb ik daar niet een idee over, kan zo gauw niet iets bedenken. Mis in Fokkesteeg wel kleine horecagelegenheden zoals een leuk koffietentje of lunchzaak. En een buurthuis of ander soort ruimte waar Fokkestegers gezellig samen kunnen komen, elkaar kunnen ontmoeten.

Kickbokser Rico Verhoeven en Olga Commandeur komen naar Nieuwegein

Vrijdag 20 september aanstaande om 09.00 uur vindt de aftrap plaats van de Nationale Sportweek. De officiële opening van deze Nationale Sportweek in Nieuwegein zal worden verricht door wethouder John van Engelen. Zo’n 1200 basisschool leerlingen van Stichting Robijn zullen hierbij aanwezig zijn om de opening te ondersteunen en samen het beweegrecord ‘De Grootste Capoeira les’ te vestigen. De opening en de recordpoging vindt plaats op Cityplaza, op het grasveld naast het Stadshuis.

09:00 – 10:00 uur: Officiële opening Nationale Sportweek in Nieuwegein
09:25 – 09:55 uur: Recordpoging ‘Grootste capoeira les’
10:30 – 14:30 uur: Verschillende sportieve clinics op basisscholen
08:30 – 14:30 uur: Sportdag voor brugklassers
12:00 – 20:00 uur: 3×3 Basketbal clinic (vanaf 15:00 – 18:30 uur op Cityplaza)

Rico Verhoeven op de ‘Dag van de Sportclub’
Tijdens de Nationale Sportweek, op zaterdag 21 september aanstaande, stellen veel sportverenigingen hun deuren open om een kijkje te komen nemen. Kickbokser Rico Verhoeven komt zaterdag 21 september van 10.00 uur tot 11.30 uur naar Sportpark Galecop om de ‘Dag van de Sportclub’ te openen.

Rico Verhoeven begon zijn professionele loopbaan in 2004 en op 16jarige leeftijd maakte hij al zijn debuut in de ring. Hij werd in 2014 wereldkampioen zwaargewicht bij GLORY waar hij in de finale de Roemeen Daniel Ghita versloeg. Rico Verhoeven heeft zijn titel daarna nog meerdere malen succesvol verdedigd. Achtereenvolgend versloeg hij Errol Zimmerman (technische knock-out), Benjamin Adegbuyi 2x (unanieme jurybeslissing), (knock-out), Mladen Brestovac (unanieme jurybeslissing) en Anderson Silva (technische knock-out).

Rico Verhoeven: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen in Nederland weet dat het van 20 tot en met 29 september NOC*NSF Nationale Sportweek is. Sport doet iets met mij, het heeft me zoveel gebracht. Sport houdt mij geestelijk in balans en is voor mij de perfecte uitlaatklep. Dit gevoel wil ik met iedereen delen.’

Olga Commandeur
Dinsdag 24 september komt Olga Commandeur naar Nieuwegein om het beweegrecord 55+ te verbreken met alle deelnemers. Kortom, een week waarin Nieuwegein in het teken van sport, bewegen en plezier staat. Klik hier voor het hele programma.

Nieuwegein Host City
Samen met de andere host city Den Haag vertegenwoordigt Nieuwegein dit jaar de NOC*NSF Nationale Sportweek. De Sportweek heeft als doel sport te promoten en mensen te inspireren te gaan bewegen. De landelijke campagne staat dit jaar in het teken van ‘Sport doet iets met je.’ Het thema zet in op de maatschappelijke en verbindende kracht van sport.

Hoerenloper voelt zicht bedreigd en doet aangifte

Het OM eist vijftien maanden cel tegen een bordeelhouder die een klant vasthield en afperste omdat hij weigerde te betalen. Ook twee medeplichtigen waaronder een man en een prostituee uit Nieuwegein hoorden gevangenisstraf eisen.

Het slachtoffer in de zaak boekt in 2016 via internet een prostituee. Wanneer hij op de afgesproken plek aankomt, een vakantiepark in Soest, wordt de deur opengedaan door een andere vrouw dan op de foto. Ook een andere aanwezige prostituee, die transseksueel blijkt te zijn, is niet degene van de foto.

De klant voelt zich bedrogen, en wil vertrekken zonder te betalen. Hierop ontstaat een worsteling. Volgens het slachtoffer is hij hierbij in het gezicht geslagen. De mannelijke beveiliger die ook terecht staat, dwingt hem zijn broek te laten zakken, waarna een van de vrouwen foto’s van zijn geslachtsdeel neemt. Uiteindelijk betaalt de man 120 euro en kan vertrekken, maar doet later aangifte.

De officier van justitie eist vijftien maanden celstraf voor de twee verdachten die geweld zouden hebben gebruikt, waarvan vijf voorwaardelijk. Voor de andere verdachte eist het OM tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. De officier verwijt het deze verdachte wel zwaar dat ze het slachtoffer wegzette als zedendelinquent.

Het OM heeft het vermoeden dat de groep vaker mannen op deze manier heeft afgeperst. “Slachtoffers in dit soort zaken durven vaak geen aangifte te doen. Het is een zeer gevoelige privékwestie. Voor dit bedrag is het vaak het gedoe in de privésfeer niet waard.”

De rechter doet op 30 september uitspraak.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

GroenLinks pleit voor groene daken op Nieuwegeinse ov-haltes

GroenLinks ziet graag dat er in Nieuwegein groene daken worden aangelegd op alle bus- en tramhokjes. De Nieuwegeinse GroenLinks fractie is zeer positief is over het initiatief in de gemeente Utrecht. Daar zijn onlangs 316 bushaltes geplaatst die zijn voorzien van een groen dak, een oppervlak van bijna 2.000 m2. De Nieuwegeinse GroenLinks fractie vraagt in een brief aan het College van B&W wat er nodig is om ook de Nieuwegeinse OV-haltes te voorzien van groene daken.

Het gaat in Utrecht om zogenoemde sedumdaken. Een sedumdak is een groen dak dat begroeid is met sedum, dit zijn vetplantjes. Er zijn inmiddels ruim 250 soorten sedumplanten, hierdoor is diversiteit mogelijk en ziet het er erg fraai uit. Een groen dak met sedum zorgt voor vermindering van fijnstof in de lucht, helpt wateroverlast voorkomen doordat ze regenwater vasthouden en zorgt voor verkoeling bij hitte. Sedum voorziet tevens in voedsel (stuifmeel en nectar) voor insecten en is een drachtplant voor bijen, hommels en vlinders. Verder verbetert een sedumdak ook de omgeving van foeragerende en broedende vogels.

Door vergroening vormen de haltes een groen lint door de stad en worden zo onderdeel van de Nieuwegeinse ecologische hoofdstructuur. Daarnaast heeft sedum nauwelijks onderhoud nodig en beschermt ze een dak tegen alle weersomstandigheden. Sedumdaken dragen ook bij aan de kwaliteitsbeleving van reizigers en bezoekers. Ze zorgen zodoende voor een verbetering van de beleving van de stad Nieuwegein.

Vanwege de vele voordelen en de positieve bijdragen van sedumdaken aan de biodiversiteit en een klimaat-neutrale stad ziet GroenLinks graag dat groene daken ook in Nieuwegein worden aangelegd en gemeengoed worden. Tevens is het zo dat de zonnepanelen effectiever zijn als ze op een groen dak staan. Dit komt omdat de zonnepanelen door de groene bedekking worden gekoeld en zonnepanelen het best werken bij lagere temperaturen. Dit wetende is het ook mogelijk om zonnepanelen en groene daken op bus en tramhokjes te combineren. Zo dragen de hokjes bij aan vergroening en de benodigde energietransitie.

‘De Koninginnensluis’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Koninginnensluis. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Koninginnensluis in de wijk Vreeswijk.