‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Mensen die naar zweefvliegen uitkijken doen dat meestal vanwege het “fraaie” uiterlijk (gestroomlijnd) en de mooie, meestal gele tekening op hun verder donkere uiterlijk. Maar het kan ook anders. Er zijn ook lelijke èn schadelijke zweefvliegen. Zoals de grootoogbollenzweefvlieg.

Bij de foto: ‘De larven van bollenzweefvliegen leven en groeien op in knollen en bollen. Je zal maar bollenkweker zijn… Zo’n volgevreten larve ontpopt zich uiteindelijk tot een klein, donker en lelijk vliegje waarvan een enkele soort van nature altijd grote ogen op zet. Het lijfje lijkt op een wat gekrompen worstje. Ziedaar de grootoogbollenzweefvlieg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk