Portret van de week: ‘Wie zet zich daar in voor Fokkesteeg en kasteel de Haar?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Lia uiterwijk.

Arend Bloemink: ‘Het regent. Dus per auto naar de afgesproken plek: Fokkesteeg hoek Vreeswijksestraatweg. Als ik aan kom rijden zie ik het Portret, althans, ik vermóed dat zij het is, al staan. Een knalrode jas (waarvan ze later zegt: ‘Ik voel me net Roodkapje!’), in haar ene hand een zwarte paraplu en in haar andere hand (‘zie ik dat nou goed?’) een picknickmand. Ik draai de Fokkesteeg op en parkeer in de berm. Enthousiast en met twinkelende ogen komt ze me achterna en we stellen ons voor. ‘Ik dacht’, zo zegt het Portret, ‘om de foto’s gezellig op de bank bij Opa te maken. Dus ik heb koffie en wat boeken in mijn picknickmand. Leuk hè?!’’

‘Op de bank bij Opa. Ik moet even schakelen, maar wanneer we de Fokkesteeg wat verder inlopen, zie ik Opa zitten. Opa is het houten beeld dat voorheen bij de winkels in de Fokkesteeg stond en dat nu een rustiger plekje aan het rustieke fiets/wandelpad aan de Fokkesteeg heeft gevonden.’

‘Bij Opa aangekomen, de paraplu kan aan de kant want onder de grote bomen zijn we redelijk beschut tegen de regen, opent Lia (het Portret) de picknickmand en neemt daaruit een handdoek. De bank wordt keurig drooggemaakt en Lia vlijt zich neer naast Opa. Van lezen komt niet veel. Van praten, luisteren en fotograferen des te meer, wát een gezellig mens, wát een energie…’

Maak, op basis van de antwoorden die Lia Uiterwijk op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft en de foto’s, nader met haar, haar voormalige en haar huidige (vrijwilligers)werk kennis.

Wie ben je?
Mijn naam is Lia Uiterwijk. Ik ben 61 jaar, getrouwd met Maarten (gepensioneerd) en moeder van Jorden (23jr) en Lennart (20jr). Beide zijn het huis uit: Jorden studeert in Wageningen en Lennart in Nijmegen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Tot vorige jaar was ik neonatologie verpleegkundige in het St Antonius Ziekenhuis. Ben nu met pre pensioen (vond 40 jaar werken in de zorg wel genoeg). Op dit moment zorg ik incidenteel voor kinderen thuis die extra zorg nodig hebben (blijf toch van mijn vak houden!!). Schenk 1x per maand koffie tijdens rondleidingen voor a.s. ouders in Leidsche Rijn. Ben 2x per maand zaalgids in Kasteel de Haar. Vind ik erg leuk om te doen !!(ze vragen nog vrijwilligers!!) En……….., lid van het Wijknetwerk Fokkesteeg.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik woon sinds 1989 in Nieuwegein en sinds 1992 in Fokkesteeg.

Wat vind je van Nieuwegein?
Ik woon hier met veel plezier. Vond de schoolvoorzieningen voor mijn kinderen uitstekend. Veel sportverenigingen zijn aanwezig. Voldoende winkelaanbod. En ook met betrekking tot cultuur is er genoeg te zien en doen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Eigenlijk heb ik daar niet een idee over, kan zo gauw niet iets bedenken. Mis in Fokkesteeg wel kleine horecagelegenheden zoals een leuk koffietentje of lunchzaak. En een buurthuis of ander soort ruimte waar Fokkestegers gezellig samen kunnen komen, elkaar kunnen ontmoeten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren