Kom werken bij de Vrijwillige Brandweer Nieuwegein-Noord

Voor sommigen is het een droom, voor anderen een roeping. Werken bij de brandweer brengt actie, afwisseling en uitdaging in je leven. Dag en nacht klaarstaan voor de gemeenschap om hulp te bieden aan mensen en dieren in nood, bijdragen aan de veiligheid van de lokale samenleving, dát is de brandweer. Belangrijk werk dat voor het grootste deel wordt gedaan door gedreven vrijwilligers, naast hun dagelijkse baan.

Een rol bij Brandweer Nieuwegein-Noord
VRU brandweer Post Nieuwegein Noord zoekt nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Mannen en vrouwen die fysieke uitdagingen niet uit de weg gaan en zich willen inzetten voor de veiligheid voor anderen. Werken bij de brandweer betekent dat je beschikbaar bent wanneer je pieper gaat, op verschillende momenten van de dag én nacht. Een vrijwilliger bij de brandweer heeft deze functie naast zijn of haar huidige baan. Heb je hart voor je woonplaats en heb je zin deze uitdaging aan te gaan? Dan zijn wij op zoek naar jou!

De functie: vrijwillig brandweerman of –vrouw
Vrijwilligers vormen de ruggengraat van de incidentbestrijdingstaak van de brandweer. Incidentenbestrijding is een vak apart, dat veel kennis, inzicht en kunde vraagt. Als brandweerfunctionaris word je ingezet voor brandbestrijding, maar ook voor uiteenlopende hulpverleningstaken, zoals het bevrijden van beknelde slachtoffers bij verkeersongevallen, het redden van mensen en dieren uit het water en het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen.

Kijk hier voor meer informatie over het werken bij de Vrijwillige Brandweer Nieuwegein-Noord.

‘Eerste Plofparade smaakt naar meer’

Afgelopen weekend was er een hoop te doen in Nieuwegein. Zo vond zaterdag het Geinbeat festival plaats en konden de inwoners van Nieuwegein op zondag genieten van de eerste Plofparade. Om 12.30 uur opende wethouder Ellie Eggengoor de PLOFparade middels een ‘Paradebaan’ op de Plofsluisbrug met ludieke voertuigen.

De wethouder Ellie Eggengoor opent ‘de Paradebaan’

De PLOFparade is een initiatief van stadsmarketingpartners Fort de Batterijen, Down Under, ROC Midden Nederland, SportID, stadstheater DE KOM, Club Rhijnhuizen, het Natuurkwartier en RED Online Marketing.

Tijdens de PLOFparade konden de bezoekers over een route van drie kilometer kennis maken met Fort Jutphaas, de Plofsluis en Fort de Batterijen. Naast leuke activiteiten voor het hele gezin, sport en spel was er verrassend vervoer tussen de forten en de Plofsluis. Het spelen en ontdekken op de drie Waterlinieplekken stond centraal.

Martijn Geerdes van Fort de Batterijen over het initiatief: ‘Geweldig om te zien wat voor leuke initiatieven er zijn ontstaan wanneer Nieuwegein de handen ineenslaat’. Wethouder Ellie Eggengoor: ‘De energie in de stad om de parels van Nieuwegein meer bekendheid te geven, werkt aanstekelijk. Met dit evenement zetten partners gezamenlijk de schouders eronder en hebben zij een leuk evenement gelanceerd voor alle Nieuwegeiners.’

Onze videograaf Bart van Rooijen maakte bovenstaand verslag op Fort de Batterijen aan de Overeindseweg in Nieuwegein. Een veel gehoord geluid is dat dit evenement ‘naar meer smaakt.’

GroenLinks: ‘Vuurwerk maandagavond in de Nieuwegeinse gemeenteraad’

De Nieuwegeinse gemeenteraad buigt zich maandagavond over het vuurwerk. De aanleiding is de motie van GroenLinks om de vuurwerkoverlast aan te pakken. ‘Het gebruik van vuurwerk leidt jaarlijks tot veel persoonlijke en maatschappelijke ellende. Honderden mensen moeten worden behandeld voor oogletsel, handletsel en ademhalingsproblemen’ aldus Monique de Beer van GroenLinks in Nieuwegein tegenover onze redactie.

‘Hulpverleners worden met vuurwerk bestookt. Mens en dier schrikken voor de harde knallen. Lucht, bodem en water worden vervuild. De materiële schade loopt op tot tientallen miljoenen euro per jaar. Vuurwerkoverlast beperkt zich niet tot de nieuwjaarsnacht, maar vindt ook plaats enkele maanden daarvoor en erna’ zegt de Beer.

Raadslid Mladen Acinger: ‘Het verbieden van extreem zwaar vuurwerk zoals het kabinet dat vrijdag had aangekondigd, lost niets op. Het gaat om het, zogeheten, categorie F3-vuurwerk dat nog geen 0,1% is van al het vuurwerk dat de lucht in gaat. GroenLinks doet een beroep op de raad om zich aan te sluiten bij de oproep van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de burgemeesters, de politie en de artsen.’

GroenLinks pleit keer op keer voor een algeheel verbod van knalvuurwerk én vuurpijlen. Ook vraagt GroenLinks aan het College maandag om met een plan te komen hoe de komende jaren de overlast in Nieuwegein beter te bestrijden. Maar of het nu echt vuurwerk wordt maandagavond in de raadszaal valt nog te bezien, want niet alle partijen zijn voor een verbod van vuurwerk. In oktober 2018 diende GroenLinks al een motie in om Nieuwegein voor 2022 vuurwerk-vrij te maken. Deze motie haalde het toen niet.

Drukbezocht Geinbeat viert 25 jarig bestaan!

Het was afgelopen zaterdag een groot feest tijdens de 25ste editie van het het Geinbeat Festival op de Middengaarde in Galecop. De band ‘A Beautiful Lie’ mocht als winnaar van de Kleine Prijs van Nieuwegein het startsein geven voor deze jubileum editie, wat ze met veel overtuiging deden!

Ook dit jaar was de samenwerking met AkoestiCafé een groot succes. De wisselende soorten bands, zorgden voor een zeer gevarieerd publiek, met voor ieder wat wils! Bij de gezellig aangeklede tent van het AkoestiCafé mocht Spatz! het spits afbijten.

Het sfeervolle feest was vanaf het eerste moment helemaal aan, met een enthousiast publiek. Na de optredens van dreampop band Inu Inu op het Geinbeat podium en Americana singer-songwriter Maurice van Hoek in de Akoesticafé tent liet Utrecht Popprijs winnaar Valentino zijn popsound klinken.

In de loop van de middag kwamen er steeds meer mensen het mooi aangeklede festival oplopen en konden genieten van de luisterliedjes van Marcel de Groot en Van Piekeren XL op het akoestische podium. Op het moment dat Spinvis uit Nieuwegein met zijn band het podium op kwam stond het veld vol, en ondanks de regen bleef iedereen genieten van zijn poëtische liedjes.

Ondanks een buitje genoot het publiek van zanger Spinvis uit Nieuwegein

Onder het genot van een patatje van de Bossche Snackmobiel, die door de drukte nog extra aardappelen moest laten bezorgen, of met een burger, spare rib of saté van De Middenhof kon iedereen met een volle maag genieten van het avondprogramma. Ook hier werd het feest voortgezet door de dansbare reggaeklanken van Impulsix en de mooie liedjes van Zoetwater. Mensen gingen los tijdens BlackBoxRed met hun harde gitaarwerk en strakke en drumsound. Ook Scarlet Stories werd zeer gewaardeerd met hun akoestische set. Tijdens de fijne Americana van The Yearlings en de mooie liedjes van Bjorn van Rozen kon je heerlijk genieten van een glaasje fris, wijn, of bier. Ook de Zevenstar bar, waar speciaal bier geschonken werd, had het de hele dag druk.

Tijdens het spectaculaire optreden van The Cinema Escape werd het langzaam donker. De avond werd bij AkoestiCafé afgesloten door niemand minder dan de Nieuwegeinse JosBros, die met zijn Nederlandse Rap iedereen aan het swingen kreeg en er een groot feest van maakte. Op het Geinbeat-podium gingen nog eenmaal de lichten aan en het volume open om het feest in stijl af te sluiten door Money & the Man, die met hun energieke set het publiek nog een keer opzweepte. Het enthousiaste publiek schreeuwde om meer en kreeg nog een laatste toegift.

Daarna werd het langzaam stil. De laatste drankjes werden opgedronken en iedereen verliet op een rustige en gezellige manier het terrein.

‘Het was een geweldig feest voor alle bezoekers, bands, artiesten, partners en vrijwilligers. Geinbeat ziet jullie graag volgend jaar weer terug en ook dan maken we er weer een groot feest van!’ zo laat de organisatie onze redactie weten. Onze videograaf Jos van Vogelpoel maakte bovenstaande video van het optreden van Spinvis op Geinbeat.

Eén gewonde bij brand in woning aan de Avondgaarde in Batau Zuid

In een woning aan de Avondgaarde in de wijk Batau Zuid in Nieuwegein een brand ontstaan. De brand brak rond even over 09.00 uur uit op de zolder van een woning in de straat. Al vrij snel werd de brand opgeschaald naar ‘grote brand’ zodat meerdere eenheden ter plekke gingen om de brand te blussen. De brandweer had de brand, die ontstaan is na werkzaamheden door dakwerkers in de nok van het dak van één van de middenwoningen, rond 10.15 uur onder controle. Al vrij snel kon het sein ‘Brand Meester’ worden geven.

Momenteel is de brandweer nog bezig met nablussen en controleren van de woningen. De brand is ontstaan in woning in het midden van het rijtje woningen aan de Avondgaarde. Omstanders laten weten dat er ook rook uit de daken kwam van de aangrenzende woningen. Al vrij snel bleek dat de brand was overgeslagen naar de aangrenzende woningen.

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) meldt dat alle bewoners veilig uit de woning zijn gekomen en dat er bij de bewoners geen gewonden zijn gevallen. Een dakdekker zou met brandwonden vervoerd zijn  naar het ziekenhuis omdat hij brandwonden aan zijn hand zou hebben. De dakwerker probeerde het beginnend brandje met zijn handen uit te slaan. Dit lukte echter niet. Meerdere woningen zijn onbewoonbaar verklaard en zullen onderzocht worden. De brand bleef uitsluitend op het dak en is niet naar binnen geslagen.

VRU laat weten dat de daken van vier woningen vernield zijn door de brand. De woning zijn voorlopig niet bewoonbaar. Voor de bewoners is tijdelijke onderdak geregeld. Stichting Salvage is aanwezig om o.a. maatregelen te nemen om meer schade te voorkomen.

Onze videograaf Frits Kleppe was ter plekke voor bovenstaand verslag. (Foto’s: Brandweer Vreeswijk)