GroenLinks: ‘Vuurwerk maandagavond in de Nieuwegeinse gemeenteraad’

De Nieuwegeinse gemeenteraad buigt zich maandagavond over het vuurwerk. De aanleiding is de motie van GroenLinks om de vuurwerkoverlast aan te pakken. ‘Het gebruik van vuurwerk leidt jaarlijks tot veel persoonlijke en maatschappelijke ellende. Honderden mensen moeten worden behandeld voor oogletsel, handletsel en ademhalingsproblemen’ aldus Monique de Beer van GroenLinks in Nieuwegein tegenover onze redactie.

‘Hulpverleners worden met vuurwerk bestookt. Mens en dier schrikken voor de harde knallen. Lucht, bodem en water worden vervuild. De materiële schade loopt op tot tientallen miljoenen euro per jaar. Vuurwerkoverlast beperkt zich niet tot de nieuwjaarsnacht, maar vindt ook plaats enkele maanden daarvoor en erna’ zegt de Beer.

Raadslid Mladen Acinger: ‘Het verbieden van extreem zwaar vuurwerk zoals het kabinet dat vrijdag had aangekondigd, lost niets op. Het gaat om het, zogeheten, categorie F3-vuurwerk dat nog geen 0,1% is van al het vuurwerk dat de lucht in gaat. GroenLinks doet een beroep op de raad om zich aan te sluiten bij de oproep van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de burgemeesters, de politie en de artsen.’

GroenLinks pleit keer op keer voor een algeheel verbod van knalvuurwerk én vuurpijlen. Ook vraagt GroenLinks aan het College maandag om met een plan te komen hoe de komende jaren de overlast in Nieuwegein beter te bestrijden. Maar of het nu echt vuurwerk wordt maandagavond in de raadszaal valt nog te bezien, want niet alle partijen zijn voor een verbod van vuurwerk. In oktober 2018 diende GroenLinks al een motie in om Nieuwegein voor 2022 vuurwerk-vrij te maken. Deze motie haalde het toen niet.

4 thoughts on “GroenLinks: ‘Vuurwerk maandagavond in de Nieuwegeinse gemeenteraad’

 1. Linda

  Ga terug naar Utrecht. Wat een verdere vertrutting weer. En dan zeker boa s boetes uit laten delen? Dat zijn al van die lekkere betrouwbare figuren. En daarna zeker een enorm duur bedrijf inhuren van belastinggeld om een vuurwerkshow te geven? Bij cityplaza uiteraard. Lokale ondernemers verder kapotmaken door verlies aan vuurwerkinkomsten aan particulieren en een aanbestedingsprocedure voor de vuurwerkshow…… echt het moet nog verder kapot. Links maakt meer kapot dan je lief is.

 2. Pietje

  Verbied dan alcohol op oudjaaravond!dan zal je een hoop gezeik minder hebben.
  Overlast van vuurwerk wordt veroorzaakt door iligaal vuurwerk,en stom dronken mensen.
  Ik ervaar vuurwerk niet als overlast,zie en hoor het graag!als maar gebruikt wordt zoals het hoort.

 3. Linda

  Gewoon alles verbieden……echt, wat een gedram vorig jaar werd er al nee gezegd tegen de motie, maar groen links blijft doorzeuren als een klein kind. Geen respect voor de reeds gemaakte keuze. Nee is nee.

 4. Bas

  Al het vuurwerk afschaffen, Het is echt een kinderachtige “traditie”. Ja, tussen quotes, want het pas een paar tiental jaar dat consumenten dit zelf doen, dus van traditie kun je niet echt spreken. En bijna alleen hier in NL, de meeste andere landen doen niet zo achterlijk, of daar hebben overheden het terecht direct de kop in gedrukt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren