Mitros verleidt beschermde vleermuizen om te verkassen

Jan van der Burg is projectleider bij woningcorporatie Mitros. Samen met nog 12 collega’s werkt hij aan het planmatig onderhoud van 28.000 woningen en andere gebouwen in Nieuwegein en Utrecht. In zijn werk ontkomen Jan en zijn collega’s niet aan de Wet natuurbescherming. Deze wet beschermt beschermde soorten, zoals vleermuizen en vogels.

“Per jaar bekijken we welke gebouwen en woningen onderhoud of een duurzaamheidsingreep nodig hebben,” vertelt Jan. “Dat is een heel proces; we brengen in kaart welke panden we aan willen pakken en zetten in de tijd uit wanneer dit nodig is. Vervolgens laten we onderzoeken of er beschermde dieren in deze gebouwen zitten. Zoals de gewone dwergvleermuis, huismus en gierzwaluw. Als dat zo is, moeten we volgens de Wet natuurbescherming ontheffing aanvragen bij de provincie. We hebben respect voor de natuur rondom ons bezit.”

VERLEIDEN
“Voorheen dacht ik vooral in stenen, nu ook in natuur,” vertelt Jan. “Zitten er vleermuizen in een gebouw, dan moeten we ze verleiden om te verkassen. Pas daarna kunnen we er aan de slag. Om ze te verleiden hangen we vleermuiskasten op in de omgeving. We bieden ze dus een ander verblijf en vertrouwen erop dat ze daar genoegen mee nemen. Als het gebouw eenmaal vleermuisvrij is, kunnen wij daar aan het werk met bijvoorbeeld het vullen van de spouw of het plaatsen van zonnepanelen.”

KORT LIJNTJE
“Met het plaatsen van de vleermuiskasten houd ik een kort lijntje met mijn collega Eelco IJtsma. Hij is projectmanager renovatie, sloop en nieuwbouw. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat wij vanuit onderhoud net nestkasten op een gebouw hangen, wat gelijktijdig gerenoveerd gaat worden door Eelco,” legt Jan uit.

NATUURINCLUSIEF BOUWEN
“Bij nieuwbouwhuizen bouwen we natuurinclusief. Dat betekent dat we in het ontwerp en de bouw al direct voorzieningen opnemen om de biodiversiteit te versterken, zoals vleermuiskasten,” vertelt Jan. “We willen niet alleen dat mensen veilig wonen, dat geldt ook voor de natuur. We zorgen goed voor onze huurders, ook voor onze natuur.”

SOORTENMANAGEMENTPLAN
Mitros wil naar een soortenmanagementplan voor de gemeente Utrecht om populaties van beschermde soorten duurzaam te behouden. “Zo’n plan versoepelt ons werk en is kostenbesparend. Maar dit plan is er nog niet,” vertelt Jan. “We moeten in kaart hebben welke beschermde dierenpopulaties exact in de stad leven. Bijvoorbeeld de vliegroutes van vleermuizen en de schuilgebieden van de huismus. Dat zou in een soortenmanagementplan staan. We roepen daarvoor de hulp in van corporaties, andere grote vastgoedbezitters, ecologen en de gemeente.”

‘De Kervelgaarde’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Kervelgaarde. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordy Jupijn. Deze week dus de Kervelgaarde in de wijk Batau Zuid.

Weer misstanden bij Kidsplus in Nieuwegein

Bij de kinderopvang van Kidsplus in Nieuwegein is veel mis. Dat blijkt uit recente rapporten van de GGD regioUtrecht. Eerder nog werd de kinderopvang in Bilthoven van deze organisatie tijdelijk gesloten, omdat het niet aan de eisen voldeed. Ook in Veenendaal blijkt dat er veel misstanden zijn.

Kidsplus, dat ook onder de naam KO Midden Nederland B.V. werkt, zit in Apeldoorn en ligt al langer onder vuur, zoals in Arnhem en in Bilthoven. Eigenaar Rinald Kloppenberg heeft zelf nu besloten de kinderopvang in de regio Utrecht definitief te sluiten met ingang van 1 juni dit jaar. Maar in Veenendaal en Nieuwegein blijken de baby’s en kinderen ook in een onveilige omgeving te worden opgevangen.

Giftige planten in de buitenruimte, kans op verstikking voor peuters vanwege een plastic zak met afval naast de wasmachine en losliggende elektriciteitskabels. Dat zijn slechts een aantal punten die de GGD regio Utrecht constateert tijdens een controle dit jaar bij de Montessori kinderopvang in Nieuwegein en ook bij de buitenschoolse opvang.

LEIDING
De reactie van de leiding van de kinderopvang is verwerkt in het rapport van de GGD. Ze zien de conclusies als een momentopname: “Daarom benaderen wij het proces van inspectie en het inspectierapport als een document van waaruit wij kunnen leren en ontwikkelen. Het laat ons weer met andere ogen naar onze locatie en pedagogisch klimaat kijken en houdt ons scherp”.

Er is direct actie ondernomen om de tekortkomingen op te lossen. Er is schoongemaakt en over de giftige planten in de buitenruimte zegt de leiding: “We leren kinderen omgaan met bloemen en planten die zij in het dagelijks leven ook tegen komen. Echter begrijpen wij ook dat sommige bloemen en planten een groter risico vormen voor jonge kinderen dan anderen. Wij maken hierin bewuste keuzes. De Hedera is inmiddels verwijderd.”

SLAAPKAMERS
Niet alleen was het rommelig en vies in de slaapruimtes van de kinderen in Nieuwegein, de ventilatie was niet in orde. In de slaapkamer is geen raam en ook geen andere vorm van ventilatie, waardoor de kinderen slapen in een warme ruimte met een temperatuur van 19 graden. Een CO2 meter was niet aanwezig. Die meter is inmiddels geplaatst en de ventilatie is gecontroleerd zegt de leiding in Nieuwegein. Ook in Veenendaal is de ventilatie in de slaapkamertjes onvoldoende schrijft de GGD in het rapport. Het systeem werkt niet en er is ook geen CO2 meter aanwezig. “De luchtkwaliteit is dus niet te monitoren in de slaapkamertjes”, aldus de GGD regio Utrecht.

KLACHTEN
Het onderzoek bij de Montessori kinderopvang in Veenendaal is verricht na klachten van ouders van kinderen bij de opvang. Volgens de ouders is het meubilair verouderd en dusdanig beschadigd dat het gevaarlijk kan zijn. De GGD regio Utrecht geeft de ouders gelijk, zo valt in het rapport te lezen: “Tijdens de opvang van de kinderen moest een kast weggeschoven worden omdat deze dermate beschadigd is dat er een potentieel veiligheidsrisico optreedt”. Ook bij deze opvang is het rommelig. Lekkende vuilniszakken staan naast de kast waar groente en fruit wordt bewaard. Stopcontacten zitten op bereikbare hoogte voor de kinderen en zijn niet van buitenaf beveiligd en er is weinig uitdagend speelgoed.

HANDHAVING
De gemeente Veenendaal en ook Nieuwegein zijn bezig met een handhavingsprocedure bij de Montessori kinderopvang. Inhoudelijk willen de gemeenten daarom niet reageren. Wel zegt een woordvoerder van de gemeente Veenendaal: “Het college hecht een grote waarde aan een veilige omgeving voor kinderen. Wanneer noodzakelijk kan en zal het college gebruik maken van de mogelijkheid om strenger te handhaven.”

Het Montessori kinderdagverblijf en ook de buitenschoolse opvang hebben tot 23 mei de gelegenheid de tekortkomingen op te lossen. De GGD regio Utrecht zal hierop toezien. Na die controle beoordeelt de gemeente of er vervolgstappen nodig zijn.

KAMERVRAGEN
De Montessori kinderopvangen in Veenendaal en Nieuwegein en ook Bilthoven zijn van Kidsplus. Na de sluiting van de opvang in Bilthoven heeft de Pvda kamervragen gesteld over deze kinderopvangorganisatie. Het is nog even wachten op de antwoorden hierop zijn.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Provincie vernieuwt regionale tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein

De regionale tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein (SUNIJ-lijn) wordt volgend jaar zomer gemoderniseerd. Er komen nieuwe trams waarmee meer reizigers kunnen worden vervoerd, de haltes worden verlengd en verlaagd, en het merendeel van het spoor in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vernieuwd. Door de tramlijn te koppelen aan de nieuwe Uithoflijn, kunnen reizigers vanaf eind 2020 bij de start van de winterdienstregeling zonder overstappen reizen tussen IJsselstein/Nieuwegein en P+R Science Park Utrecht.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door BAM Infra Rail bv. BAM kwam als beste uit de bus bij een Europese aanbesteding door de Provincie Utrecht, eigenaar van de regionale tramlijn. Met de modernisering is inclusief de aanschaf van de nieuwe trams een investering gemoeid van ruim € 150 miljoen.

Bij de aanbestedingsprocedure keek de provincie niet alleen naar de prijs, maar ook naar de bereidheid van bedrijven tot gezamenlijke risicobeheersing. Van alle inschrijvers werd gevraagd aan te geven hoe zij die risico’s – vooral ook in financiële zin – en de hinder voor de reiziger zo goed mogelijk kunnen beperken. Afspraken daarover met betrekking tot onder meer de ondergrond, waterberging en spoorconstructie maken deel uit van het contract met de aannemer.

Bussen
Volgend jaar april begint al het ombouwen van twee tramhaltes in Nieuwegein en IJsselstein. De wisselaansturing wordt voordat de trambaan op de schop gaat getest in een proefopstelling. Tussen 1 juni en 21 augustus 2020 vinden de werkzaamheden aan de tramlijn zelf plaats. Gedurende die twaalf weken is geen tramverkeer mogelijk en worden de reizigers vervoerd met bussen.

Om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, wordt zo min mogelijk ‘s nachts gewerkt. De geluidsoverlast wordt beperkt doordat BAM speciale lastechnieken toepast en funderingswerk zo uitvoert dat trillingen beperkt blijven. Om het verkeer te ontlasten, maakt het bouwtransport gebruik van een transporthub en doorgaande wegen. Bijzondere locaties zoals het St. Antonius-ziekenhuis blijven vanzelfsprekend bereikbaar.

Ondertekening
Op donderdag 9 mei ondertekenen gedeputeerde Straat en BAM Infra Rail-directeur Jet de Boer-Lasseur op de tramhalte IJsselstein-Zuid het contract, in het bijzijn van wethouder Peter Bekker van de gemeente IJsselstein. “Utrecht krijgt hiermee een comfortabele regionale tram die veilig, betrouwbaar en voor alle reizigers goed toegankelijk is”, aldus de gedeputeerde. BAM-directeur De Boer-Lasseur noemt de realisatie in twaalf weken een uitdaging: “De sleutel ligt in een goede voorbereiding en een organisatie die gericht is op samenwerking.”

Stormy Sunday: ’New Orleans en Modern Jazz’

Muziekliefhebbers kunnen zondag 12 mei weer genieten van ‘Stormy Sunday’, een gratis jamsessie in het theatercafé van DE KOM. Iedereen die een instrument speelt, zingt of gewoonweg van muziek houdt is van harte welkom om te komen spelen, improviseren of te luisteren. Deze keer leidt de Friese Utrechter Tjitze Vogel de sessie. ‘Stormy Sunday’ is een samenwerking tussen de KunstKOMbinatie en DE KOM. ‘Stormy Sunday’ begint om 15.00 uur.

Tjitze Vogel
Tjitze speelt contrabas en ventieltrombone, componeert, arrangeert en geeft al sinds jaar en dag les van hot tot her in Jazz, compositie en improvisatie. Hij voelt zich thuis in een veelheid van stijlen waarin het naar elkaar luisteren terwijl je speelt centraal staat.

Second Line: Jazz’n’Joy
Jazz is ontstaan in de mengelmoes van het Amerikaanse New Orleans, 100 jaar geleden. ‘Second Line’ is de muziek uit New Orleans, waarin het leven na de begrafenis gevierd wordt en is een eigen swingende stijl van de jazz geworden. Jazz’n’Joy, een vijfmans (m/v) band waarin Tjitze trombone speelt en arrangeert ondersteunt de sessie en ‘sessiegasten’. Alle instrumentalisten en zangers zijn welkom. De middag is gratis toegankelijk.

Jazz’n’Joy

Kamermuziekconcert in de Dorpskerk van Jutphaas

Op zondag 12 mei wordt er in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Jutphaas weer een kamermuziekconcert georganiseerd. Dit is het laatste kamermuziekconcert van dit seizoen. Het concert heeft als titel “Maria, schone Vrouwe”. Het concert begint om 16.00 uur, entree is € 10,00. Kaartverkoop aan de kassa.

De maand mei is traditiegetrouw gewijd aan Maria (meimaand – Mariamaand) én het is dan moederdag. Om die reden wordt er muziek uitgevoerd die te maken heeft met de Moeder van alle moeders maar bovenal de moeder van Jezus, Moeder Gods: Maria.

De bekende sopraan Wendy Roobol zingt Marialiederen van verschillende componisten zoals Louis Vierne, Francis Poulenc, Hendrik Andriessen, Margreeth Chr. de Jong en Paul Chr. van Westering. Ze wordt hierbij begeleid door Arno van Wijk op het 150-jarige en jubilerende Holtgräve-orgel.

Wendy Roobol

‘Venster’ april 2019

Vandaag de veertiende aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang!

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio, achter een groen laken en voor de camera, of is het nu voor een groen laken en achter de camera, maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met alweer de veertiende aflevering van ‘Venster’. Kijk hier alle ‘Vensters’ terug.

 

 

IJsselstein duidelijk over de windmolens in polder Rijnenburg, college Nieuwegein blijft onduidelijk

IJsselstein heeft geen problemen met zonnevelden in polder Rijnenburg, maar wil geen windmolens aan de gemeentegrens zien. Die zouden de woningbouw in het gebied maar in de weg zitten. Dat blijkt uit een brief die IJsselstein aan buurgemeente Utrecht gaat sturen over de toekomstplannen voor de polder Rijnenburg.

De brief is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders van IJsselstein en is gericht aan buurgemeente Utrecht. In het document legt wethouder Peter Bekker uit dat er wat hem betreft woningen moeten komen in polder Rijnenburg. Windmolens in het midden van de polder, dichtbij IJsselstein en Nieuwegein, zouden dat maar in de weg zitten.

Zonnevelden zouden eventueel wel kunnen, aldus de wethouder. Bekker: “Die zonnevelden gaan de woningen niet in de weg zitten omdat je redelijk dichtbij zonnevelden kan bouwen. Met die zonnevelden hebben we geen enkel probleem. Maar die windmolens willen we alleen als die de planning voor woningbouw niet in de weg gaan zitten.”

VAN HOOIJDONK
De komst van windmolens en zonnevelden in de polder ten zuidwesten van Utrecht is een wens van de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. Zij wil maximaal elf windmolens neerzetten en ruim 200 hectare zonnepanelen aanleggen.

Omwonenden die zich georganiseerd hebben in Belangengroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) zijn fel tegen dat plan. Zij klagen dat de gemeente de plannen voor de windmolens er doorheen drukt.

CONCEPT
Aan de IJsselsteinse brief is al een poosje gewerkt. In juli 2018 riep de gemeenteraad het college op om een brief te schrijven. Ook het wijknetwerk Galecop in Nieuwegein heeft het college opgeroepen om een zelfde soort brief te sturen aan buurgemeente Utrecht. Echter geeft Nieuwegein geen sjoemel en lijkt hiermee accoord te gaan met wat Utrecht wil. Binnenkort geeft het college van IJsselstein groen licht voor de brief en zal hij op de mat vallen van GroenLinks wethouder ‘Zot van Hooijdonk.’

Spelers FC Utrecht wassen auto’s en halen lege flessen op voor WKZ, resultaat: 225 euro!

De selectie van FC Utrecht ging vandaag de straat op in de provincie, zo ook in Nieuwegein. Samen met kinderen van BSO Bikkels op Parkhout haalden de spelers Nicolas Gavory & Cyriel Dessers van FC Utrecht geld op voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Samen met de kinderen hebben de spelers auto’s gewassen. Een lange rij van auto’s stond te wachten om een goede beurt te krijgen van één van de spelers van FC Utrecht. Met deze actie is maar liefst 225 euro opgehaald voor het WKZ. Ook konden de bezoekers lege flessen inleveren. Dit statiegeld gaat ook naar het goede doel.

WILHELMINA KINDERZIEKENHUIS
Het verdiende geld gaat naar de skybox in Wilhelmina Kinderziekenhuis. FC Utrecht wil een ruimte maken waar zieke kinderen voetbalwedstrijden kunnen bekijken en spelen.

FC Utrecht wil met deze actie een maatschappelijke bijdrage leveren aan de gezondheid van de jeugd of goede doelen steunen en te stimuleren. ‘Met FC Utrecht Maatschappelijk raken we in het hart en willen we het verschil maken bij inwoners van de provincie Utrecht. Hierbij richten we ons in de basis op drie doelgroepen: Jeugd, ouderen en supporters’ aldus Mark van der Marel die donderdag 29 maart jl. ook in Nieuwegein was.

Onze fotograaf Michael Simonse was ter plekke en maakte onderstaande foto’s van de wasbeurten van de auto’s.

AkoestiCafé door belastingdienst erkend als goed doel

De stichting die vorig jaar door de organisatoren van het AkoestiCafé is opgericht, heeft de ANBI-status gekregen van de belastingdienst. Daarmee zijn giften aan de stichting voor particulieren en bedrijven aftrekbaar voor de belastingen. ‘Bovendien heb je als sponsor nu meer zekerheid dat je geld goed terecht komt’, zegt Martin Koot, aanvoerder van het AkoestiCafé en voorzitter van de stichting. ‘De belastingdienst eist namelijk dat 90% van de inkomsten uitgegeven wordt aan het algemeen belang. Ook goed bestuur is een voorwaarde.’

Het AkoestiCafé-concept is eind vorig jaar ondergebracht in de nieuw opgerichte stichting Stadslab Nieuwegein. Er is bewust gekozen voor een afwijkende naam voor de stichting. ‘Mogelijk gaan we ook andere activiteiten ontwikkelen en ondersteunen,’ vertelt Martin. ‘Daarvoor is het handig als de stichting een bredere naam heeft.’