Weer misstanden bij Kidsplus in Nieuwegein

Bij de kinderopvang van Kidsplus in Nieuwegein is veel mis. Dat blijkt uit recente rapporten van de GGD regioUtrecht. Eerder nog werd de kinderopvang in Bilthoven van deze organisatie tijdelijk gesloten, omdat het niet aan de eisen voldeed. Ook in Veenendaal blijkt dat er veel misstanden zijn.

Kidsplus, dat ook onder de naam KO Midden Nederland B.V. werkt, zit in Apeldoorn en ligt al langer onder vuur, zoals in Arnhem en in Bilthoven. Eigenaar Rinald Kloppenberg heeft zelf nu besloten de kinderopvang in de regio Utrecht definitief te sluiten met ingang van 1 juni dit jaar. Maar in Veenendaal en Nieuwegein blijken de baby’s en kinderen ook in een onveilige omgeving te worden opgevangen.

Giftige planten in de buitenruimte, kans op verstikking voor peuters vanwege een plastic zak met afval naast de wasmachine en losliggende elektriciteitskabels. Dat zijn slechts een aantal punten die de GGD regio Utrecht constateert tijdens een controle dit jaar bij de Montessori kinderopvang in Nieuwegein en ook bij de buitenschoolse opvang.

kiesplus

LEIDING
De reactie van de leiding van de kinderopvang is verwerkt in het rapport van de GGD. Ze zien de conclusies als een momentopname: “Daarom benaderen wij het proces van inspectie en het inspectierapport als een document van waaruit wij kunnen leren en ontwikkelen. Het laat ons weer met andere ogen naar onze locatie en pedagogisch klimaat kijken en houdt ons scherp”.

Er is direct actie ondernomen om de tekortkomingen op te lossen. Er is schoongemaakt en over de giftige planten in de buitenruimte zegt de leiding: “We leren kinderen omgaan met bloemen en planten die zij in het dagelijks leven ook tegen komen. Echter begrijpen wij ook dat sommige bloemen en planten een groter risico vormen voor jonge kinderen dan anderen. Wij maken hierin bewuste keuzes. De Hedera is inmiddels verwijderd.”

SLAAPKAMERS
Niet alleen was het rommelig en vies in de slaapruimtes van de kinderen in Nieuwegein, de ventilatie was niet in orde. In de slaapkamer is geen raam en ook geen andere vorm van ventilatie, waardoor de kinderen slapen in een warme ruimte met een temperatuur van 19 graden. Een CO2 meter was niet aanwezig. Die meter is inmiddels geplaatst en de ventilatie is gecontroleerd zegt de leiding in Nieuwegein. Ook in Veenendaal is de ventilatie in de slaapkamertjes onvoldoende schrijft de GGD in het rapport. Het systeem werkt niet en er is ook geen CO2 meter aanwezig. “De luchtkwaliteit is dus niet te monitoren in de slaapkamertjes”, aldus de GGD regio Utrecht.

KLACHTEN
Het onderzoek bij de Montessori kinderopvang in Veenendaal is verricht na klachten van ouders van kinderen bij de opvang. Volgens de ouders is het meubilair verouderd en dusdanig beschadigd dat het gevaarlijk kan zijn. De GGD regio Utrecht geeft de ouders gelijk, zo valt in het rapport te lezen: “Tijdens de opvang van de kinderen moest een kast weggeschoven worden omdat deze dermate beschadigd is dat er een potentieel veiligheidsrisico optreedt”. Ook bij deze opvang is het rommelig. Lekkende vuilniszakken staan naast de kast waar groente en fruit wordt bewaard. Stopcontacten zitten op bereikbare hoogte voor de kinderen en zijn niet van buitenaf beveiligd en er is weinig uitdagend speelgoed.

HANDHAVING
De gemeente Veenendaal en ook Nieuwegein zijn bezig met een handhavingsprocedure bij de Montessori kinderopvang. Inhoudelijk willen de gemeenten daarom niet reageren. Wel zegt een woordvoerder van de gemeente Veenendaal: “Het college hecht een grote waarde aan een veilige omgeving voor kinderen. Wanneer noodzakelijk kan en zal het college gebruik maken van de mogelijkheid om strenger te handhaven.”

Het Montessori kinderdagverblijf en ook de buitenschoolse opvang hebben tot 23 mei de gelegenheid de tekortkomingen op te lossen. De GGD regio Utrecht zal hierop toezien. Na die controle beoordeelt de gemeente of er vervolgstappen nodig zijn.

KAMERVRAGEN
De Montessori kinderopvangen in Veenendaal en Nieuwegein en ook Bilthoven zijn van Kidsplus. Na de sluiting van de opvang in Bilthoven heeft de Pvda kamervragen gesteld over deze kinderopvangorganisatie. Het is nog even wachten op de antwoorden hierop zijn.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren