Provincie vernieuwt regionale tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein

De regionale tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein (SUNIJ-lijn) wordt volgend jaar zomer gemoderniseerd. Er komen nieuwe trams waarmee meer reizigers kunnen worden vervoerd, de haltes worden verlengd en verlaagd, en het merendeel van het spoor in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vernieuwd. Door de tramlijn te koppelen aan de nieuwe Uithoflijn, kunnen reizigers vanaf eind 2020 bij de start van de winterdienstregeling zonder overstappen reizen tussen IJsselstein/Nieuwegein en P+R Science Park Utrecht.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door BAM Infra Rail bv. BAM kwam als beste uit de bus bij een Europese aanbesteding door de Provincie Utrecht, eigenaar van de regionale tramlijn. Met de modernisering is inclusief de aanschaf van de nieuwe trams een investering gemoeid van ruim € 150 miljoen.

Bij de aanbestedingsprocedure keek de provincie niet alleen naar de prijs, maar ook naar de bereidheid van bedrijven tot gezamenlijke risicobeheersing. Van alle inschrijvers werd gevraagd aan te geven hoe zij die risico’s – vooral ook in financiële zin – en de hinder voor de reiziger zo goed mogelijk kunnen beperken. Afspraken daarover met betrekking tot onder meer de ondergrond, waterberging en spoorconstructie maken deel uit van het contract met de aannemer.

Bussen
Volgend jaar april begint al het ombouwen van twee tramhaltes in Nieuwegein en IJsselstein. De wisselaansturing wordt voordat de trambaan op de schop gaat getest in een proefopstelling. Tussen 1 juni en 21 augustus 2020 vinden de werkzaamheden aan de tramlijn zelf plaats. Gedurende die twaalf weken is geen tramverkeer mogelijk en worden de reizigers vervoerd met bussen.

Om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, wordt zo min mogelijk ‘s nachts gewerkt. De geluidsoverlast wordt beperkt doordat BAM speciale lastechnieken toepast en funderingswerk zo uitvoert dat trillingen beperkt blijven. Om het verkeer te ontlasten, maakt het bouwtransport gebruik van een transporthub en doorgaande wegen. Bijzondere locaties zoals het St. Antonius-ziekenhuis blijven vanzelfsprekend bereikbaar.

Ondertekening
Op donderdag 9 mei ondertekenen gedeputeerde Straat en BAM Infra Rail-directeur Jet de Boer-Lasseur op de tramhalte IJsselstein-Zuid het contract, in het bijzijn van wethouder Peter Bekker van de gemeente IJsselstein. “Utrecht krijgt hiermee een comfortabele regionale tram die veilig, betrouwbaar en voor alle reizigers goed toegankelijk is”, aldus de gedeputeerde. BAM-directeur De Boer-Lasseur noemt de realisatie in twaalf weken een uitdaging: “De sleutel ligt in een goede voorbereiding en een organisatie die gericht is op samenwerking.”

2 thoughts on “Provincie vernieuwt regionale tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein

  1. Erik de Bruijn

    Het wordt maar eens tijd om heel die oudbouw van Nieuwegein plat te leggen en vol te bouwen met hoogbouw en laten we vele Chinese expats inhuren om het beste 5G netwerk op te zetten. Mooi is dat he Amerikanen boos maken.

  2. Linda

    Waar worden die zonnepanelen en windmolens eigenlijk gemaakt?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk