‘De Kerkstraat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Kerkstraat. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week dus de Kerkstraat in de wijk Jutphaas-Wijkersloot.

Kunstproject Comité 4 en 5 mei Nieuwegein

Op vrijdag 12 april om 16.00 uur zal burgemeester Frans Backhuijs een kunstexpositie rondom het thema oorlog, vrede en vrijheid, gemaakt door kinderen en jongeren openen. De opening vindt plaats bij Kunstgein Podium in het atrium van het Stadshuis.

Het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein is dit jaar, in samenwerking met kunstenaar Painter Jazz, het Anna van Rijn College en de Tweede Verdieping, een kunstproject gestart. Kinderen en jongeren maken kunstwerken waarmee zij uitdrukking geven aan allerlei aspecten van oorlog, vrede en vrijheid. Zij hebben de kunstwerken gemaakt onder begeleiding van docenten en kunstenaars.

Zo maken jongeren op het Anna van Rijn College posters, waarvan er enkele ook in de stad gebruikt gaan worden om de expositie onder de aandacht te brengen van het publiek. En op het Anna van Rijn College is er door kunstenares Jasmijn Felix ook een workshop acrylverf gieten gegeven. ‘Ook dit heeft prachtige resultaten opgeleverd’ aldus Renée Blom, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei in Nieuwegein.

Verder zocht het comité de samenwerking met de bibliotheek waar middels 3D printen kunststukjes zijn gemaakt. De Kids-redactie interviewden kunstenaars en maakten. Filmpjes. Bijzonder zijn ook de drie quilts die door kinderen uit groep 7 en 8 van de Toonladder zijn gemaakt. De quilts symboliseren de weinige kleren die kinderen in de oorlog hadden. Deze quilts zullen na de tentoonstelling aan Stichting Roemeense Kinderhulp gedoneerd worden.

Ook de kunstwerken die zijn voortgekomen uit de samenwerking tussen kunstenaar Painter Jazz en de leerlingen van de Lucasschool en de resultaten van de schilderworkshops door Kids Art gegeven op de Toonladder zijn tijdens de expositie te bewonderen.

Vier leerlingen werken samen met Jazz aan twee schilderijen met als onderwerp Vrede en Respect.

Verliezend finalist Dario Moya Gil wint met sportiviteit Gouden Racket Rijnhuyse

Met de uitreiking van het Gouden Racket aan Dario Moya Gil is het Kapsalon Van Doorn Open Jeugdtoernooi Rijnhuyse zondag 24 maart jl. ten einde gekomen. Een zeer zonnige lentedag was het decor van de vele finales. Ook dit jaar stond een sportieve instelling hoog in het vaandel. Rijnhuyse onderstreept dat met het uitreiken van een Gouden Racket.

De winnaar dit jaar was Rijnhuyse speler Dario Moya Gil. ‘Hij is een voorbeeld voor de jeugdsporters. Zelfs na het verliezen van 2 finales, liet hij zich van zijn beste kant zien’, aldus de organisatie. Het Kapsalon Van Doorn Open Jeugdtoernooi Rijnhuyse werd dit jaar voor de 11e maal georganiseerd en vind altijd eind maart plaats.

Clinic
Zo’n 120 kinderen deden mee aan het jeugdtoernooi, waarbij meedoen altijd belangrijker is dan winnen. Het Gouden Racket is daar een belangrijk onderdeel in. Ook dit jaar werd in poules gespeeld, zodat alle deelnemers minimaal twee wedstrijden spelen.

Ook de deelnemersclinic op zaterdag 23 maart viel zeer in de smaak. Zit jij in groep 5-6 op de basisschool en wil jij ook leren tennissen. Kom dan zaterdag 30 maart tussen 13.00 – 14.00 uur naar de tennisclinic.

Portret van de week: ‘Wie is daar juwelier in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Stefanie Sluijsmans.

Arend Bloemink: ‘De afspraak stond. Totdat ‘de tram’, het vreselijke incident in Utrecht, scholen en winkels deed sluiten en de straten leegraakten. We spraken af dat we de fotoshoot een weekje gingen verzetten. En zo geschiedde het dat ik op een maandagmorgen, camera in de hand, me meldde bij een schitterende winkel aan de Passage in Cityplaza. De eigenares (het Portret van déze Week) en haar dochter zijn de winkel aan het klaarmaken. Vitrines worden, om diefstal te voorkomen, elke dag ’s avonds leeggehaald en ’s morgens weer keurig ingericht. Stefanie, het Portret, laat het inrichten aan haar dochter over en spoedt zich naar achteren om zich klaar te maken voor de shoot.’

‘Dan gaan we fotograferen. Ik vraag haar mee naar buiten, opdat we in ieder geval ook een beeld hebben van Stefanie voor haar winkel. Dan gaan we de winkel weer binnen en praten we over het hoe, het wat en het waarom van het naar Nieuwegein komen en… ‘

‘…ach, maak middels de antwoorden die Stefanie Sluijsmans op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft nader kennis met haar, met haar passie die zo mooi tot uiting komt in haar winkel en met hoe zij over Nieuwegein denkt.’

Wie ben je?
Ik ben Stefanie Sluijsmans. Van oorsprong Duits en via heel wat omzwervingen zijn we in 2006 in Nieuwegein terecht gekomen vanwege het werk van mijn man in Utrecht.

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik juwelier en eigenaresse van een eigen winkel in de Passage van winkelcentrum Cityplaza in de binnenstad van Nieuwegein die we in mei 2017 hebben geopend. Een droom die we hebben waar gemaakt.

In 1992 heb ik namelijk mijn opleiding als juwelier in Duitsland afgerond. In mijn stage-bedrijf is mijn passie voor het vak gegroeid. Ik was altijd gefascineerd van het proces met een klant op zoek te gaan naar een sieraad dat zijn persoonlijkheid of emotie weerspiegeld. Maar ook de wens om zelf een winkel te runnen had ik al snel.

Deze wens groeide nog meer toen ik voor mijn stage-bedrijf twee winkels heb mogen opzetten en deze ook mocht leiden. In 2001 ben ik vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd, waar ik eerst bij een internationale klantenservice heb gewerkt.

Hier heb ik mijn gevoel voor service en klantgerichtheid natuurlijk kunnen toepassen maar ook verder kunnen ontwikkelen. Nadat ik de taal heb geleerd en onze 3 dochters oud genoeg waren begon het toch weer te kriebelen, ik wilde terug in mijn vak.

Vanaf 2015 ben ik weer werkzaam geweest bij een juwelier. De passie en wens uit het verleden werd hierdoor weer opnieuw aangewakkerd. Net als het verlangen om de klantgerichtheid weer terug te brengen in de winkel. En het mooie is dat Alexandra in mijn voetsporen treed. Zij is nu bezig met haar afrondende stage bij Nobilia in Utrecht als Goudsmid en werkt daarnaast nu al enkele dagen in ons atelier.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Wij zijn als gezin in 2006 vanuit Twente naar Nieuwegein verhuisd. Nu dus ongeveer 13 jaar. Eerste hebben we in Batau Noord gewoond en nu sinds 2013 met veel plezier in Batau Zuid.

Wat vind je van Nieuwegein?
Wat ik ideaal vind aan Nieuwegein zijn de groenvoorzieningen waar je lekker met de hond kunt lopen en heerlijk tot rust kunt komen. Verder natuurlijk de centrale ligging en bereikbaarheid, alles is eigenlijk heel dicht bij. Gewoon lekker wonen en werken, voorziening vlakbij en toch nog een beetje een dorp waar mensen elkaar kennen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Wat ontzettend zonde is, is dat er nauwelijks uitgaansgelegenheden zijn en met name voor jongeren. Hiervoor gaat men of naar Utrecht of naar IJsselstein. Het verdwijnen van de bioscoop is, denken wij, een gemis. Nieuwegein heeft niet echt een centrum waar je ’s avonds even lekker uit kunt. Op de Kom na natuurlijk.

En als ondernemer, maar ook als bezoeker van Cityplaza vind ik de parkeerkosten behoorlijk fors.

Naar de toekomst kijkend, ben ik heel benieuwd naar de realisatie van alle plannen rondom de bus- en tramhalte en of dat gaat bijdragen tot een bruisende kern waar mensen graag komen.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Bij de vele beestjes die ik “voor publicatie vrijgeef” zitten relatief weinig spinnen. Vaak zijn het enge griezels om aan te zien en dat ze hun prooi uitzuigen zit mij ook niet lekker. Maar voor deze, de kou trotserende huiszebraspin maak ik een uitzondering. Het heeft wel wat.’

Udo: ‘In het prille voorjaar, bij 8°C, zat een huiszebraspinnetje alert te turen onder de laagstaande zon. Gekleed in iets gebreids en met een donkere zonnebril op trotseerde het de kou. Gereed om alle vliegen af te vangen, maar die lieten nog even op zich wachten…’

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Ben ik nou onhandig, of let ik gewoon niet goed op met wat ik doe? Elke vakantie die ik heb, gebeurt er wel weer wat. Ditmaal gebeurde het tijdens het schoonmaken. Wij hebben een kokend-water-kraan, waaruit direct kokend water komt. Super handig bij het afwassen en schoonmaken… minder handig als je je arm er per ongeluk onder houdt. Verbandfabrikanten, jullie kunnen me nog steeds sponsoren!’

Provincie Utrecht en Waternet pakken rode Amerikaanse rivierkreeft aan

De Provincie Utrecht en Waternet doen momenteel onderzoek naar de rode Amerikaanse rivierkreeft. “Deze exoot uit oorspronkelijk Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, bedreigt ons ecosysteem ernstig”, vertelt Winnie Rip, adviseur waterbeheer bij Waternet. “Deze kreeften eten alles, maar dan ook écht alles: larven, kikkerdril, planten en zelfs elkaar. Oevers en keringen verzwakken doordat ze holen graven, best dramatisch. Ook gaat het ten koste van de waterkwaliteit, met als gevolg dat de biodiversiteit sterk afneemt.” In Nieuwegein zijn ook veel van deze kreeften te vinden.

Het onderzoek in de Utrechtse Molenpolder wordt gedaan om een effectieve methode te ontwikkelen om de kreeften te beheersen en terug te brengen in aantal. “Dat is lastig, want we weten nog maar heel weinig over ze”, zegt Winnie. “Het is met name moeilijk om de kleine kreeften en zwangere vrouwtjes te vangen. En juist die moeten we vangen omdat ze zich razendsnel voortplanten.”

Rode Amerikaanse rivierkreeft in Nederland
De rode Amerikaanse rivierkreeft werd voor het eerst in 1985 in de Nederlandse natuur aangetroffen. Winnie: “Daarvoor werd deze kreeft al in verhandeld en hield men de kreeft in tuinvijvers of in een aquarium. Waarschijnlijk is de kreeft ontsnapt of losgelaten in Den Haag en andere grote steden in Nederland. Vervolgens heeft de kreeft zich vanuit de grote steden in het westen verder over Nederland verspreid.”

De kreeften hebben ook de provincie Utrecht bereikt. Een trouwe pen.nl lezeres, Monique Jansen uit Galecop, mailde ons al in augustus 2017 een foto van een Amerikaanse Rivierkreeft die ze tegenkwam op het Pandorapad in Batau-noord.

Wel 500 eitjes
De kreeft plant zich razendsnel voort. “Een vrouwtje draagt wel 500 eitjes of jongen onder haar staart,” weet Winnie. “In de Molenpolder vangen we vooral mannetjes, de drachtige vrouwtjes zijn moeilijk te vangen, die houden zich goed schuil onder water of in de oever.” Het is dus belangrijk dat de vrouwtjes met jongen en eitjes worden gevangen om het kreeftenaantal laag te houden. “Helaas vangen we de vrouwtjes met jongen en eitjes nu nog heel weinig: slechts 1 procent van alle kreeften die we vangen zijn vrouwtjes met eitjes of jongen. We zijn op zoek naar vangtuigen die deze vrouwtjes wel vangen.”

Groene Glazenmaker verdwenen door kreeft
Winnie is heel blij dat ze samen met de provincie dit onderzoek doet: “Samen zoeken we naar bestrijdingsmethoden voor exoten zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft omdat hij de biodiversiteit bedreigt. Zo is de groene glazenmaker, een libel, uit dit Natura2000-gebied verdwenen door, naar mijn mening, deze kreeft.”

Meld een exoot
Zie je zelf een rode Amerikaanse rivierkreeft of een andere exoot? Meld het op www.waarneming.nl

Nieuwegein is een logistieke hub. Is dat enkel goed nieuws?

Onze provincie raakt steeds meer volgebouwd. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de bebouwingsgraad in de provincie Utrecht tussen 1996 en 2015 met 2,2 procent gegroeid is, boven het Nederlandse groeigemiddelde, tot bijna 19 procent. Alleen Noord- en Zuid-Holland hebben een hogere bebouwingsgraad. Onze gemeente lijkt geen uitzondering te zijn, want ook hier vestigen steeds meer retailers en distributiebedrijven hun nationale logistieke centra. En dat doen ze niet zomaar; ze bouwen megaloodsen op Het Klooster. Zo meldden we onlangs nog de komst van een landelijk XL-distributiecentrum voor Hema. Ook grote spelers als Jumbo, DHL en PostNL zijn al in onze regio aanwezig of hebben er bouwplannen. De gemeente zet immers sterk in op het terrein tussen de A2, A12 en A27.

Wethouder Ellie Eggengoor noemde Het Klooster een logistieke hotspot. Dit is natuurlijk goed nieuws, want het creëert banen in de regio en aangezien de gemeente de grond verkoopt, brengt het ook voor ons allen geld in het laatje. Bereikbaarheid is onze grootste troef, aangezien het bedrijvenpark centraal in Nederland ligt, dicht bij zowel het spoor als het water. Maar is dat enkel goed nieuws? Zeker in een dichtbevolkte gemeente als de onze, met maar liefst 2620 personen per vierkante kilometer, is de schaarse open ruimte en de blijvende bereikbaarheid belangrijk. Zullen die megaloodsen dat niet verder onder druk zetten? De laatste tijd is er immers heel wat te doen over de ‘verdozing’ van Nederland. Dat is het fenomeen dat bij ons ook goed te zien is: steeds minder open ruimte en steeds meer magazijnen.

De sector moet beseffen dat het zo niet verder kan
Natuurlijk weet de distributiesector dat het compleet dichtslibben van onze wegen, of het volledig inpalmen van de open ruimte niet kan. Bij de distributie zit er dan ook wel wat rek op het aantal voertuigverplaatsingen of het aantal magazijnen dat gebruikt wordt. De megaloodsen die er bij ons bijkomen zouden, door hun innovativiteit en efficiëntie, meerdere kleinere locaties moeten vervangen in plaats van een toevoeging te vormen. Wat distributeurs ook kunnen doen – zoals PostNL of DHL, die zich bij ons vestigen – is kijken hoe ze verplaatsingen lokaler kunnen houden of meer kunnen groeperen. Dat blijkt ook uit een onderzoek in buurgemeente Utrecht, waar bleek dat 667 verschillende chauffeurs nodig waren voor 1565 leveringen. Eenzelfde vervoerder doet in onze regio dus maar iets meer dan twee leveringen per keer. Dat kan natuurlijk veel slimmer beheerd worden, want vaak gaat het om leveringen en naleveringen aan dezelfde bedrijven, kantoren of organisaties. Bedrijven zouden hun verplaatsingen dus moeten doorlichten om te zien hoe deze teruggebracht of beter gegroepeerd kunnen worden. Slimme gps-tracking van de voertuigen kan hierbij een oplossing vormen, zoals bij Verizon Connect, die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om exact te volgen waar een voertuig is, waar het geweest is en in welke regio het verplaatsingen heeft gemaakt. Zo kan het distributiebedrijf uitmeten waar het zich moet vestigen én hoe het het aantal verplaatsingen kan verminderen. PostNL voert nu al experimenten uit met kleinere “hubs” in de stadscentra die de druk op de grote distributiecentra moeten verminderen. Bij ons komen er dus enkel grote hubs, en geen kleine nieuwe dc’s, maar dat wil niet zeggen dat deze niet inzetten op duurzaamheid.

De logistieke sector in Nieuwegein is innovatief, maar is deze ook duurzaam?
Het nationale distributiecentrum dat Jumbo sinds oktober bij ons realiseert is niet enkel geautomatiseerd via slimme en innovatieve processen, maar gaat ook voor een lange houdbaarheid van de producten. Zo dragen ze bij aan minder verspilling en meer efficiëntie. Ook het dc dat voor Hema gepland staat, heeft de duurzaamheidskwalificatie “zeer goed”, bijvoorbeeld omdat er zonnepannelen op het dak komen en omdat alle verlichting er LED zal zijn. Op zich kan dus gezegd worden dat er zeker rekening gehouden wordt met duurzame processen. Echter, dat neemt niet weg dat die ‘dozen’ er wel nog altijd komen en natuurlijk ook extra verkeer aantrekken, zowel transport als woon-werkverkeer, wat ook voor meer CO2-uitstoot zorgt. Enkel de toekomst zal dus uitwijzen wat het effect op de lange termijn is voor onze regio.

Achterban clubs en verenigingen in Nieuwegein brengen 15.937 euro bij elkaar voor de clubkas

Een mooie opsteker voor 11 verenigingen in Nieuwegein. Dankzij hun achterban kwam er bij deze clubs in 2018, 15.937 euro extra binnen in de clubkas. De achterban steunt haar vereniging door specifiek voor deze club mee te spelen met de VriendenLoterij.

De helft van ieder lot waarmee zij meespelen, gaat direct naar de clubkas. Opbrengsten worden zoal besteed aan een nieuw trainingsveld, een opknapbeurt van een clubhuis en hulp aan jong en oud in de regio. KRC Rolling haalde het hoogste bedrag op, namelijk 3.888 euro.

Meespelen voor je eigen club
In Nederland genereren enkele duizenden clubs, verenigingen en stichtingen via de VriendenLoterij extra inkomsten. Zij dragen daarmee bij aan gezondheid en welzijn in hun eigen regio. Dit jaar is er een recordopbrengst van ruim 5,8 miljoen euro uitgekeerd.

De VriendenLoterij is hierdoor een structurele financier voor veel organisaties. Clubs en verenigingen die nog niet aangesloten zijn, kunnen zich aanmelden via: www.vriendenloterij.nl/clubs.

Slachtoffer van tramaanslag uit Nieuwegein weer thuis

Eén van de slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht is uit het ziekenhuis ontslagen. De 21-jarige vrouw uit Nieuwegein mocht maandagmiddag naar huis.

Volgens een persbericht van haar advocaat zal ze thuis verder herstellen en wil ze voorlopig geen contact met de media. “Ze vraagt de pers dan ook haar privacy te respecteren en haar niet te benaderen.” Twee andere slachtoffers, een 74-jarige man uit De Meern en een 20-jarige vrouw uit Utrecht raakten ook zwaargewond.

Bij de aanslag vorige week overleden drie slachtoffers en raakten drie mensen ernstig gewond. Vier anderen raakten lichtgewond in het tumult dat door het schietincident ontstond. De gebeurtenis en de dreiging die er vanuit ging zorgde ervoor dat vrijwel het gehele openbare leven in Utrecht stil kwam te liggen. ‘s Avonds werd een verdachte gearresteerd die nog altijd vast zit in afwachting van verder onderzoek.

Naar aanleiding van de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht is een nazorgtraject in gang gezet. Zo hebben alle slachtoffers en hun naasten een familierechercheur van de politie gekregen en een casemanager van Slachtofferhulp.

De nazorg bestaat uit psychosociale hulp en schadeafhandeling. Ook het herdenken is onderdeel van het traject. De gemeente heeft verschillende initiatieven tot het houden van een stille tocht vrijdagavond samengebracht en samen met de hulpdiensten de organisatie ondersteund.