Portret van de week: ‘Wie is daar juwelier in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Stefanie Sluijsmans.

Arend Bloemink: ‘De afspraak stond. Totdat ‘de tram’, het vreselijke incident in Utrecht, scholen en winkels deed sluiten en de straten leegraakten. We spraken af dat we de fotoshoot een weekje gingen verzetten. En zo geschiedde het dat ik op een maandagmorgen, camera in de hand, me meldde bij een schitterende winkel aan de Passage in Cityplaza. De eigenares (het Portret van déze Week) en haar dochter zijn de winkel aan het klaarmaken. Vitrines worden, om diefstal te voorkomen, elke dag ’s avonds leeggehaald en ’s morgens weer keurig ingericht. Stefanie, het Portret, laat het inrichten aan haar dochter over en spoedt zich naar achteren om zich klaar te maken voor de shoot.’

‘Dan gaan we fotograferen. Ik vraag haar mee naar buiten, opdat we in ieder geval ook een beeld hebben van Stefanie voor haar winkel. Dan gaan we de winkel weer binnen en praten we over het hoe, het wat en het waarom van het naar Nieuwegein komen en… ‘

‘…ach, maak middels de antwoorden die Stefanie Sluijsmans op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft nader kennis met haar, met haar passie die zo mooi tot uiting komt in haar winkel en met hoe zij over Nieuwegein denkt.’

Wie ben je?
Ik ben Stefanie Sluijsmans. Van oorsprong Duits en via heel wat omzwervingen zijn we in 2006 in Nieuwegein terecht gekomen vanwege het werk van mijn man in Utrecht.

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik juwelier en eigenaresse van een eigen winkel in de Passage van winkelcentrum Cityplaza in de binnenstad van Nieuwegein die we in mei 2017 hebben geopend. Een droom die we hebben waar gemaakt.

In 1992 heb ik namelijk mijn opleiding als juwelier in Duitsland afgerond. In mijn stage-bedrijf is mijn passie voor het vak gegroeid. Ik was altijd gefascineerd van het proces met een klant op zoek te gaan naar een sieraad dat zijn persoonlijkheid of emotie weerspiegeld. Maar ook de wens om zelf een winkel te runnen had ik al snel.

Deze wens groeide nog meer toen ik voor mijn stage-bedrijf twee winkels heb mogen opzetten en deze ook mocht leiden. In 2001 ben ik vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd, waar ik eerst bij een internationale klantenservice heb gewerkt.

Hier heb ik mijn gevoel voor service en klantgerichtheid natuurlijk kunnen toepassen maar ook verder kunnen ontwikkelen. Nadat ik de taal heb geleerd en onze 3 dochters oud genoeg waren begon het toch weer te kriebelen, ik wilde terug in mijn vak.

Vanaf 2015 ben ik weer werkzaam geweest bij een juwelier. De passie en wens uit het verleden werd hierdoor weer opnieuw aangewakkerd. Net als het verlangen om de klantgerichtheid weer terug te brengen in de winkel. En het mooie is dat Alexandra in mijn voetsporen treed. Zij is nu bezig met haar afrondende stage bij Nobilia in Utrecht als Goudsmid en werkt daarnaast nu al enkele dagen in ons atelier.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Wij zijn als gezin in 2006 vanuit Twente naar Nieuwegein verhuisd. Nu dus ongeveer 13 jaar. Eerste hebben we in Batau Noord gewoond en nu sinds 2013 met veel plezier in Batau Zuid.

Wat vind je van Nieuwegein?
Wat ik ideaal vind aan Nieuwegein zijn de groenvoorzieningen waar je lekker met de hond kunt lopen en heerlijk tot rust kunt komen. Verder natuurlijk de centrale ligging en bereikbaarheid, alles is eigenlijk heel dicht bij. Gewoon lekker wonen en werken, voorziening vlakbij en toch nog een beetje een dorp waar mensen elkaar kennen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Wat ontzettend zonde is, is dat er nauwelijks uitgaansgelegenheden zijn en met name voor jongeren. Hiervoor gaat men of naar Utrecht of naar IJsselstein. Het verdwijnen van de bioscoop is, denken wij, een gemis. Nieuwegein heeft niet echt een centrum waar je ’s avonds even lekker uit kunt. Op de Kom na natuurlijk.

En als ondernemer, maar ook als bezoeker van Cityplaza vind ik de parkeerkosten behoorlijk fors.

Naar de toekomst kijkend, ben ik heel benieuwd naar de realisatie van alle plannen rondom de bus- en tramhalte en of dat gaat bijdragen tot een bruisende kern waar mensen graag komen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk