Provincie Utrecht en Waternet pakken rode Amerikaanse rivierkreeft aan

De Provincie Utrecht en Waternet doen momenteel onderzoek naar de rode Amerikaanse rivierkreeft. “Deze exoot uit oorspronkelijk Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, bedreigt ons ecosysteem ernstig”, vertelt Winnie Rip, adviseur waterbeheer bij Waternet. “Deze kreeften eten alles, maar dan ook écht alles: larven, kikkerdril, planten en zelfs elkaar. Oevers en keringen verzwakken doordat ze holen graven, best dramatisch. Ook gaat het ten koste van de waterkwaliteit, met als gevolg dat de biodiversiteit sterk afneemt.” In Nieuwegein zijn ook veel van deze kreeften te vinden.

Het onderzoek in de Utrechtse Molenpolder wordt gedaan om een effectieve methode te ontwikkelen om de kreeften te beheersen en terug te brengen in aantal. “Dat is lastig, want we weten nog maar heel weinig over ze”, zegt Winnie. “Het is met name moeilijk om de kleine kreeften en zwangere vrouwtjes te vangen. En juist die moeten we vangen omdat ze zich razendsnel voortplanten.”

Rode Amerikaanse rivierkreeft in Nederland
De rode Amerikaanse rivierkreeft werd voor het eerst in 1985 in de Nederlandse natuur aangetroffen. Winnie: “Daarvoor werd deze kreeft al in verhandeld en hield men de kreeft in tuinvijvers of in een aquarium. Waarschijnlijk is de kreeft ontsnapt of losgelaten in Den Haag en andere grote steden in Nederland. Vervolgens heeft de kreeft zich vanuit de grote steden in het westen verder over Nederland verspreid.”

De kreeften hebben ook de provincie Utrecht bereikt. Een trouwe pen.nl lezeres, Monique Jansen uit Galecop, mailde ons al in augustus 2017 een foto van een Amerikaanse Rivierkreeft die ze tegenkwam op het Pandorapad in Batau-noord.

Wel 500 eitjes
De kreeft plant zich razendsnel voort. “Een vrouwtje draagt wel 500 eitjes of jongen onder haar staart,” weet Winnie. “In de Molenpolder vangen we vooral mannetjes, de drachtige vrouwtjes zijn moeilijk te vangen, die houden zich goed schuil onder water of in de oever.” Het is dus belangrijk dat de vrouwtjes met jongen en eitjes worden gevangen om het kreeftenaantal laag te houden. “Helaas vangen we de vrouwtjes met jongen en eitjes nu nog heel weinig: slechts 1 procent van alle kreeften die we vangen zijn vrouwtjes met eitjes of jongen. We zijn op zoek naar vangtuigen die deze vrouwtjes wel vangen.”

Groene Glazenmaker verdwenen door kreeft
Winnie is heel blij dat ze samen met de provincie dit onderzoek doet: “Samen zoeken we naar bestrijdingsmethoden voor exoten zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft omdat hij de biodiversiteit bedreigt. Zo is de groene glazenmaker, een libel, uit dit Natura2000-gebied verdwenen door, naar mijn mening, deze kreeft.”

Meld een exoot
Zie je zelf een rode Amerikaanse rivierkreeft of een andere exoot? Meld het op www.waarneming.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk