Verkoop woningen HN-locatie binnenkort van start

De verkoop van de appartementen op de zogenaamde HN-locatie in de binnenstad van Nieuwegein zal binnenkort van start gaan. Op het kleine stukje groen tussen de winkel van Karwei en Cityplaza, ter hoogte van de Herenstraat en de brug over de Doorslag, zal binnen afzienbare tijd het appartementencomplex ‘Point of View’ herrijzen. Het complex bestaat uit verschillende type appartementen in een prijscategorie vanaf ca. € 269.000 tot ca. € 775.000 v.o.n..

Het stukje groen was bestemd om ooit te worden bebouwd met kantoren. Maar omdat er tegenwoordig zoveel kantoren leeg staan, heeft de gemeenteraad in juni 2018 besloten dat er op die plek woningen gebouwd zullen worden.

Bewoners waren minder blij en maakten zich zorgen over het verdwijnen van het groen op die plek. In het gesprek met bewoners van de binnenstad in september 2017 is gebleken dat men verlangt naar meer groen in de grijze versteende omgeving van de binnenstad. Om de bewoners tegemoet te komen, is besloten het gebouw hoger te maken. Zo kon een stukje groen bewaard blijven.

Het appartementencomplex is ontworpen door Klunder Architecten uit Rotterdam. Het is nog niet bekend wanneer de bouw gaat beginnen.

Dader aanslag opgepakt, dreigingsniveau weer naar 4

De 37-jarige Turk Gökmen Tanis en een tweede verdachte zijn aan het begin van de avond aangehouden voor het dodelijke schietincident vanmorgen in Utrecht. Hoofdverdachte Gökman werd om 18.15 uur in een appartement aan de Oudenoord in Utrecht in de kraag gevat. Het is onbekend waar de tweede verdachte is opgepakt en wat zijn aandeel is in deze zaak. Of er nog meer mensen bij het dodelijk geweld betrokken zijn moet het onderzoek nog uitwijzen.

Het aantal gewonden is zojuist naar beneden bijgesteld. Het gaat om 5 gewonden in plaats van de eerder genoemde 9. Drie van de gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het aantal overledenen is op dit moment onveranderd, dit blijven er drie. Het is onbekend of onder de doden en gewonden mensen zijn uit Nieuwegein.

Familieruzie of aanslag met terroristisch motief
In de loop van de dag zijn ook verklaringen gekomen van bekenden van de man, die zeggen dat hij psychische problemen had en dat er een familiekwestie speelde. Volgens sommigen had de verdachte het voorzien op zijn ex, anderen denken dat zijn doelwit een lid van zijn schoonfamilie was.

De regio was door de aanslag, die rond 10.40 uur plaatsvond op het 24 Oktoberplein in Utrecht, in rep en roer. Ook in Nieuwegein was veel politiebeweging, zowel in de straten als in de lucht. De Moskee aan de Professor Doctor Hesselaan werd bewaakt en het ROC aan de Harmonielaan werd uit voorzorg, vanwege een verdacht pakketje, gesloten. Na onderzoek door de Explosieven Opsporingsdienst (EOD) bleek dat het niet om een explosief ging. Ook veel winkels op Cityplaza sloten rond 14.00 uur hun deuren.

Het Dreigingsniveau, dat eerder vandaag voor de hele provincie Utrecht omhoog is gegaan naar 5, is inmiddels teruggebracht naar 4. Het openbaar vervoer van en naar Nieuwegein is inmiddels weer opgestart. U-OV lag direct na de aanslag al het openbaar vervoer stil in en om Utrecht. Zodra onze redactie meer weet zullen wij weer hierover berichten. Weet u iets en heeft u beeldmateriaal, laat het ons dan weten. Ons e-mail adres is redactie@pen.nl.

Over de dader Gökmen Tanis
De 37-jarige Gökmen Tanis is vaak in aanraking geweest met justitie. Hij stond de afgelopen jaren meermaals terecht, onder meer voor het schieten met een vuurwapen en een vermeende verkrachting, maar ook voor relatief kleine delicten.

In december 2013 zou hij met een vuurwapen hebben geschoten in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland. Justitie verdacht hem daarom van poging tot doodslag en/of zware mishandeling. Dat incident is op steenworp afstand van waar vanochtend drie mensen zijn doodgeschoten.

Ook zeer recent stond de man van Turkse afkomst nog voor de rechter omdat hij in 2017 een vrouw zou hebben verkracht. De zitting in de Utrechtse rechtbank was exact twee weken geleden.

Het lijkt erop dat Tanis, geboren op 2 juli 1981, een veelpleger is. Zo stond hij ook vaak terecht voor relatief kleine delicten, zoals belediging van een vrouw, belediging en bedreiging van een agent, rijden onder invloed, fietsendiefstal, inbraak en plassen in een politiecel.

Of hij ook aan al die delicten schuldig is bevonden, is vooralsnog onduidelijk. Het OM wil daarover voorlopig niets kwijt.

Video Update: ROC in Nieuwegein ontruimd vanwege verdacht pakketje

Het ROC Midden Nederland aan de Harmonielaan in de wijk Zuilenstein is vandaag ontruimd. Een Arrestatie Team van Terrorismebestrijding heeft een inval gedaan in de school. Daarbij is er een persoon mee genomen voor verhoor. Bronnen melden dat dit zou gaan om de broer van de verdachte. Later op de dag is bij de school een verdacht pakketje gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) was ter plekke. ‘Het is nog onduidelijk wat er in het pakketje zit’ aldus Aris Willemse van de school eerder tegenover onze redactie. Later bleek dat het ging om een koffertje vol met afval.

Alle locaties van ROC Midden Nederland in de stad Utrecht en Nieuwegein blijven maandag 18 maart voorlopig gesloten. Dit betekent dus dat iedereen het gebouw tot nader order ook niet mag verlaten.

Het ROC volgt hiermee het advies van de politie en Veiligheidsregio Utrecht om de scholen te sluiten in verband met het schietincident op het 24 Oktoberplein in Utrecht. ‘De veiligheid van onze medewerkers en studenten is uiteraard onze hoogste prioriteit’ aldus de school tegenover onze redactie.

Gemeente Nieuwegein
In verband met het incident in Utrecht worden er in Utrecht maatregelen getroffen. De gemeente Nieuwegein heeft nog geen verzoeken gekregen van de officiële instanties om dezelfde maatregelen te treffen als de gemeente Utrecht. ‘Wij houden nauw contact met de officiële instanties en volgen de ontwikkelingen op de voet. Als daartoe aanleiding is, zal de gemeente Nieuwegein maatregelen treffen en daarvan melding maken.’

Zoekactie
Momenteel cirkelt er boven Nieuwegein Noord een helikopter van de politie. Dit heeft te maken met de zoekactie naar de mogelijke dader van het schietincident. Zodra meer bekend is zullen wij hiervan melding maken. Dij deze de melding: de hoofdverdachte is inmiddels opgepakt.

De politie heeft de Harmonielaan in de wijk Zuilenstein afgezet bij het ROC

UPDATE: Cityplaza dicht, kinderen blijven op school en Moskee in Nieuwegein extra bewaakt

Update: De verdachte van de aanslag op de tram in Utrecht is rond 18.30 uur opgepakt.

In verband met de gebeurtenissen in Utrecht, waarbij één of meerdere daders rond 10.40 uur hebben geschoten in een tram van Nieuwegein naar Utrecht, heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau opgevoerd naar het hoogste niveau: 5. Het dreigingsniveau geldt voor heel de provincie Utrecht tot 18.00 uur. Bij niveau 5 is de terroristische dreiging in Nederland ‘kritiek’. De NCTV heeft in dat geval concrete aanwijzingen dat terroristen op het punt staan een aanslag in Nederland te plegen, er heeft al een aanslag plaatsgevonden of er is een kans op een vervolgaanslag in Nederland.

Het dreigingsniveau is opgevoerd om zoveel mogelijk mankracht vrij te krijgen voor het onderzoek en om objecten te bewaken waar eventueel gevaar zou kunnen ontstaan. Het incident in Utrecht heeft volgens de NCTV alle kenmerken van een terroristische aanslag. De politie en het OM verzoekt iedereen in en om Utrecht om binnen te blijven tot er meer bekend is. Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten.

NL Alert
De Veiligheidsregio Utrecht adviseert: kom niet naar Kanaleneiland en omgeving, wees alert en meld elke verdachte situatie bij 112, blijf zoveel mogelijk binnen

Mogelijke dader
De politie is op dit moment nog op zoek naar de dader. Het zou gaan om de 37-jarige Turk Gökman Tanis (Foto gemaakt in de tram vlak voor de aanslag hieronder) Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn: 0800-6070. Gökman zou komen uit een streng gelovige familie en was in 2017 ook al verdacht van een verkrachting waar begin deze maand een regiezitting over was.

Drie doden en negen gewonden
Inmiddels is bekend gemaakt dat bij de aanslag in de tram die reed van Nieuwegein naar Utrecht drie doden zijn gevallen en negen gewonden. Het is onbekend of hierbij inwoners uit Nieuwegein komen.

Kinderen blijven binnen in scholen in Nieuwegein
Ook de scholen in Nieuwegein hebben besloten de kinderen binnen te houden. Ouders worden verzocht om de kinderen na schooltijd op te halen in de klas. Het gaat om de scholen de Veldrakker, Prinses Margrietschool, de Evenaar, De Lucasscholen in Galecop en Batau en de Prinses Beatrixschool. Of andere scholen de kinderen binnen houden is niet bekend.

Ook Winkelcentrum Cityplaza gaat sluiten
Winkelcentrum Cityplaza gaat dicht. De winkeliers hebben laten weten de deuren te sluiten vanwege de terreurdreiging.

Zo bewaakt de politie momenteel het Islamitisch Cultureel en Eductief Centrum aan de Professor Doctor Hesselaan in Jutphaas. Ook rijdt er meer politie in Nieuwegein dan normaal.

Vanwege schietpartij geen tramverkeer van en naar Nieuwegein

Bij een schietincident in een tram op het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland in Utrecht zijn maandagochtend om 10.40 uur meerdere gewonden gevallen. Volgens getuigen hebben meerdere personen het vuur geopend in een tram op weg van Nieuwegein naar Utrecht CS en meerdere personen neergeschoten. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig en bezig met eerste hulp in de tram. ‘Een man begon in het wilde weg te schieten’, meldt een getuige.

Premier Rutte sprak zojuist in Den Haag over een ‘verontrustende’ situatie en gaat zo overleggen met het crisisteam dat bijeen is geroepen. Een slachtoffer zou zijn overleden. Hoeveel gewonden er zijn gevallen is niet bekend gemaakt. De dader(s) zouden gevlucht zijn in een rode Renault Clio.

Dreigingsniveau omhoog naar 5, uitsluitend voor provincie Utrecht tot 18.00 uur. Dader(s) zijn nog voortvluchtig. ‘Terroristisch motief niet uitgesloten. Volg aanwijzingen lokale autoriteiten’ aldus P.J. Aalbersberg Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De politie is momenteel begonnen met het onderzoek. ‘Daarin houden we ook rekening met een eventueel terroristisch motief’ aldus de politie. Het gebied rondom het 24 Oktoberplein is ruim afgezet, meldt de politie. Voor het incident zijn drie traumahelikopters opgeroepen om hulp te verlenen. Rijkswaterstaat vraagt automobilisten ruimte te maken voor de hulpdiensten die richting Utrecht gaan.

Vervoerder U-OV laat weten dat vanwege een politie onderzoek de tram tussen Utrecht C.S. en Zuilenstein, de haltes 24 Oktoberplein-Zuid, 5 Mei Plein, CS Jaarbeursplein, Graadt van Roggenweg, Kanaleneiland-Zuid, P+R Westraven en Vasco da Gamalaan tot nader order komen te vervallen.

Om te reizen van Utrecht C.S. naar Nieuwegein adviseert U-OV om te reizen met de lijn 74 of 77 vanaf perron C5, naar IJsselstein met de lijnen 195 en 295 vanaf perron C2.

Foto: RTV Utrecht

Bijeenkomst kunstproject in La CaZa gaat vanavond niet door

Naar aanleiding van de aanslag in Utrecht heeft de gemeente Nieuwegein besloten om de bijeenkomst van vanavond in buurtcentrum La CaZa in Schansen-Noord niet door te laten gaan. Nu Nederland in de ban is van deze verschrikkelijke gebeurtenis, vindt de gemeente het niet gepast om deze avond in gesprek te gaan over de ideeën voor een kunstproject in de buurt.

De bijeenkomst wordt op maandag 25 maart op hetzelfde tijdstip 19.30 uur georganiseerd in La CaZa.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Zoals onderstaande foto, waarmee we openden met onze wekelijkse nieuwsbrief ‘De Digitale Nieuwegeiner’ op vrijdag 8 maart jl.

Arend Bloemink: ‘Onlangs signaleerde ik een bijzonder bordje en vroeg me publiekelijk af hoe deze mededeling te rijmen viel met de verwoede pogingen van de buurtsportcoaches om iedereen meer te doen bewegen. Welnu, dit weekend kwam het antwoord daarop binnen:’

‘Geachte redactie,
Dit bordje is geplaatst ivm de problemen die zich voordeden op een speelplekje dat specifiek is ingericht voor de kleintjes. Echter vanwege het niet volledig opvullen met speelattracties, werd dit speelplekje door oudere kinderen gebruikt als trapveldje en vond daardoor verdringing plaats van de leeftijdsgroep waarvoor het was ingericht. Ook de omwonenden ondervonden hierdoor veel overlast van ballen die in hun tuinen terechtkwamen met de nodige vernielingen aan hagen en tuinen.’

‘Aangezien er in de nabije omgeving prachtige mogelijkheden zijn gerealiseerd voor oudere kinderen om zich qua voetbal uit te leven, is in overleg met de wijkcoordinator en de omwonenden besloten om voor de leeftijdsgroep kinderen waarvoor het speelplekje is ingericht, het gedeelte van het speelplekje dat zo uitnodigend was voor de oudere jeugd om te voetballen,in te vullen met moestuintjes. De bewoners hebben met subsidie van de gemeente deze moestuintjes zelf aangelegd, dus dit was een bewonersinitiatief dat mede door financiering vanuit de Stichting Wijkoverleg Galecop en de Gemeente Nieuwegein is gehonoreerd.’

Hoop dat deze uitleg u voldoende heeft geinformeerd over de plaatsing van dit informatieve bordje.
Met een warme groet vanuit Galecopnamens stichting Wijkoverleg GalecopBea Boogaard-Hoofd (Penningmeester)’.

Heb je óók iets vreemds, moois, bijzonders, leuks, spannends, aparts, gezelligs gezien èn gefotografeerd in Nieuwegein? Stuur je foto naar de redactie, dat kan via: redactie@pen.nl. Wellicht vind je je foto straks terug op pen.nl!

Regionaal Badminton Toernooi houdt haar 28ste editie

De badmintonverenigingen BAD’87 en de R.B.C.N. uit Nieuwegein houden op 7 april aanstaande voor de 28e keer het Regionaal Badminton Toernooi (RBT). Ook dit jaar is Streef Airconditioning hoofdsponsor geworden.

Het grootste badmintontoernooi voor gemengde- en herendubbel recreantenteams van Midden Nederland verwacht ook dit jaar weer het maximaal aantal deelnemers te mogen ontvangen.

Het toernooi zal worden gehouden in het Sport- en Evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein. Dit badminton-evenement duurt één dag en is gratis toegankelijk voor publiek. Wilt u als team meedoen? Neem dan contact op met de organisatie. Meer informatie vindt u op de website van RBT Nieuwegein.

Video: ‘Geslaagde NLDoet weekend in Nieuwegein’

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart jl, tijdens NLDoet, staken weer veel vrijwilligers de handen uit de mouwen, ook in Nieuwegein. NLDoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds.

NLDoet is de kans om met vrijwilligers een klus of activiteit aan te pakken. Meedoen betekent extra handen, nieuwe netwerken en naamsbekendheid voor de organisatie. Maatschappelijke organisaties konden hun klus aanmelden op de website van NLDoet en dat deden weer veel organisaties. Onze videograaf Jos van Vogelpoel reed afgelopen zaterdag een rondje door Nieuwegein en maakte bovenstaande impressie.

Jos ging langs bij de Tiny Houses op Plettenburg. Meer dan 50 vrijwilligers, van jong tot oud, hielpen mee om het gebied leefbaarder te maken. Ook bij Dorpshuis Vreeswijk werd geholpen. Vrijwilligers zeemden de ramen en de speeltoestellen werden schoongemaakt.

Aan de Nedereindseweg in Batau Noord werd het pand, waar voorheen de jongerenorganisatie De Pit zat, opgeknapt. Even verderop in de wijk, aan het Oortjesburg, hielpen vrijwilligers mee tijdens de spelletjesmiddag en maakten sommige dames de kantine schoon.