Dader aanslag opgepakt, dreigingsniveau weer naar 4

De 37-jarige Turk Gökmen Tanis en een tweede verdachte zijn aan het begin van de avond aangehouden voor het dodelijke schietincident vanmorgen in Utrecht. Hoofdverdachte Gökman werd om 18.15 uur in een appartement aan de Oudenoord in Utrecht in de kraag gevat. Het is onbekend waar de tweede verdachte is opgepakt en wat zijn aandeel is in deze zaak. Of er nog meer mensen bij het dodelijk geweld betrokken zijn moet het onderzoek nog uitwijzen.

Het aantal gewonden is zojuist naar beneden bijgesteld. Het gaat om 5 gewonden in plaats van de eerder genoemde 9. Drie van de gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het aantal overledenen is op dit moment onveranderd, dit blijven er drie. Het is onbekend of onder de doden en gewonden mensen zijn uit Nieuwegein.

Familieruzie of aanslag met terroristisch motief
In de loop van de dag zijn ook verklaringen gekomen van bekenden van de man, die zeggen dat hij psychische problemen had en dat er een familiekwestie speelde. Volgens sommigen had de verdachte het voorzien op zijn ex, anderen denken dat zijn doelwit een lid van zijn schoonfamilie was.

De regio was door de aanslag, die rond 10.40 uur plaatsvond op het 24 Oktoberplein in Utrecht, in rep en roer. Ook in Nieuwegein was veel politiebeweging, zowel in de straten als in de lucht. De Moskee aan de Professor Doctor Hesselaan werd bewaakt en het ROC aan de Harmonielaan werd uit voorzorg, vanwege een verdacht pakketje, gesloten. Na onderzoek door de Explosieven Opsporingsdienst (EOD) bleek dat het niet om een explosief ging. Ook veel winkels op Cityplaza sloten rond 14.00 uur hun deuren.

Het Dreigingsniveau, dat eerder vandaag voor de hele provincie Utrecht omhoog is gegaan naar 5, is inmiddels teruggebracht naar 4. Het openbaar vervoer van en naar Nieuwegein is inmiddels weer opgestart. U-OV lag direct na de aanslag al het openbaar vervoer stil in en om Utrecht. Zodra onze redactie meer weet zullen wij weer hierover berichten. Weet u iets en heeft u beeldmateriaal, laat het ons dan weten. Ons e-mail adres is redactie@pen.nl.

Over de dader Gökmen Tanis
De 37-jarige Gökmen Tanis is vaak in aanraking geweest met justitie. Hij stond de afgelopen jaren meermaals terecht, onder meer voor het schieten met een vuurwapen en een vermeende verkrachting, maar ook voor relatief kleine delicten.

In december 2013 zou hij met een vuurwapen hebben geschoten in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland. Justitie verdacht hem daarom van poging tot doodslag en/of zware mishandeling. Dat incident is op steenworp afstand van waar vanochtend drie mensen zijn doodgeschoten.

Ook zeer recent stond de man van Turkse afkomst nog voor de rechter omdat hij in 2017 een vrouw zou hebben verkracht. De zitting in de Utrechtse rechtbank was exact twee weken geleden.

Het lijkt erop dat Tanis, geboren op 2 juli 1981, een veelpleger is. Zo stond hij ook vaak terecht voor relatief kleine delicten, zoals belediging van een vrouw, belediging en bedreiging van een agent, rijden onder invloed, fietsendiefstal, inbraak en plassen in een politiecel.

Of hij ook aan al die delicten schuldig is bevonden, is vooralsnog onduidelijk. Het OM wil daarover voorlopig niets kwijt.

One thought on “Dader aanslag opgepakt, dreigingsniveau weer naar 4

  1. C.

    Het is geen aanslag, hij heeft zijn schoonzus doodgeschoten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren