UPDATE: Cityplaza dicht, kinderen blijven op school en Moskee in Nieuwegein extra bewaakt

Update: De verdachte van de aanslag op de tram in Utrecht is rond 18.30 uur opgepakt.

In verband met de gebeurtenissen in Utrecht, waarbij één of meerdere daders rond 10.40 uur hebben geschoten in een tram van Nieuwegein naar Utrecht, heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau opgevoerd naar het hoogste niveau: 5. Het dreigingsniveau geldt voor heel de provincie Utrecht tot 18.00 uur. Bij niveau 5 is de terroristische dreiging in Nederland ‘kritiek’. De NCTV heeft in dat geval concrete aanwijzingen dat terroristen op het punt staan een aanslag in Nederland te plegen, er heeft al een aanslag plaatsgevonden of er is een kans op een vervolgaanslag in Nederland.

Het dreigingsniveau is opgevoerd om zoveel mogelijk mankracht vrij te krijgen voor het onderzoek en om objecten te bewaken waar eventueel gevaar zou kunnen ontstaan. Het incident in Utrecht heeft volgens de NCTV alle kenmerken van een terroristische aanslag. De politie en het OM verzoekt iedereen in en om Utrecht om binnen te blijven tot er meer bekend is. Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten.

NL Alert
De Veiligheidsregio Utrecht adviseert: kom niet naar Kanaleneiland en omgeving, wees alert en meld elke verdachte situatie bij 112, blijf zoveel mogelijk binnen

Mogelijke dader
De politie is op dit moment nog op zoek naar de dader. Het zou gaan om de 37-jarige Turk Gökman Tanis (Foto gemaakt in de tram vlak voor de aanslag hieronder) Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn: 0800-6070. Gökman zou komen uit een streng gelovige familie en was in 2017 ook al verdacht van een verkrachting waar begin deze maand een regiezitting over was.

Drie doden en negen gewonden
Inmiddels is bekend gemaakt dat bij de aanslag in de tram die reed van Nieuwegein naar Utrecht drie doden zijn gevallen en negen gewonden. Het is onbekend of hierbij inwoners uit Nieuwegein komen.

Kinderen blijven binnen in scholen in Nieuwegein
Ook de scholen in Nieuwegein hebben besloten de kinderen binnen te houden. Ouders worden verzocht om de kinderen na schooltijd op te halen in de klas. Het gaat om de scholen de Veldrakker, Prinses Margrietschool, de Evenaar, De Lucasscholen in Galecop en Batau en de Prinses Beatrixschool. Of andere scholen de kinderen binnen houden is niet bekend.

Ook Winkelcentrum Cityplaza gaat sluiten
Winkelcentrum Cityplaza gaat dicht. De winkeliers hebben laten weten de deuren te sluiten vanwege de terreurdreiging.

Zo bewaakt de politie momenteel het Islamitisch Cultureel en Eductief Centrum aan de Professor Doctor Hesselaan in Jutphaas. Ook rijdt er meer politie in Nieuwegein dan normaal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren