Katern

ChristenUnie houdt vinger aan de pols over de bouw op de NH-locatie

In de raadsvergadering van 28 juni 2018 heeft de gemeenteraad van Nieuwegein gesproken over het bestemmingsplan voor de zogenaamde NH-locatie. Dat is het kleine stukje groen dat tussen de winkel van Karwei en Cityplaza ligt, ter hoogte van de Herenstraat en de brug over de Doorslag. Het stukje groen was bestemd om ooit te worden bebouwd met kantoren, maar omdat er tegenwoordig zoveel kantoren leeg staan, heeft de gemeenteraad besloten dat er op die plek woningen gebouwd zullen worden. ‘De ChristenUnie was daar op zich niet tegen, maar het bestemmingsplan dat nu voorlag konden zij echt niet steunen’, aldus Ineke Schiltkamp van de ChristenUnie in Nieuwegein op hun website.

Schiltkamp: ‘De omwonenden maken zich heel veel zorgen maken over het verdwijnen van het groen op die plek. Om hen tegemoet te komen, wordt het gebouw veel hoger dan ooit de bedoeling was, namelijk 35 meter hoog. Zo kan een stukje groen bewaard blijven. Daar komt de parkeergarage onder. In het verleden is ons al eens vaker voorgeschoteld dat er voldoende groen zou overblijven na de bouw van woningen. Ik denk aan het Lotusplantsoen. Na de bouw van de patiowoningen is daar nauwelijks meer iets van dat park overgebleven. Wij voorzien dat ook hier bij dit kleine stukje gras met bomen. En als het een beetje tegenzit, verliezen de bewoners ook nog het tweede stukje groen in dat gebied, omdat daar het water moet worden gecompenseerd.’

De doelgroep die de ChristenUnie graag aan woningen wil helpen, namelijk de mensen die op zoek zijn naar een middeldure koop- of huurwoning wordt met dit project niet bediend. ‘Dit project is alleen voor mensen met een grote beurs. En de insteek om te bouwen voor senioren met zorg, is een mooie insteek, maar niemand kan afdwingen dat er straks ook echt senioren zullen wonen’ zo laat de ChristenUnie onze redactie weten.

‘Maar ons grootste zorgpunt is toch wel de afwikkeling van het verkeer: Al het verkeer moet aanrijden via de Noordstedeweg. Een weg waarvan wordt beweerd dat die het verkeer aan kan, maar waarvan elke Nieuwegeiner weet dat die zwaar belast is en regelmatig gevaarlijke situaties oplevert. Straks moeten de senioren uit de nieuwe woningen in hun scootmobiels en met hun rollators zich gaan mengen in dat onoverzichtelijke verkeerslandschap. Het is vragen om problemen’ zegt de ChristenUnie.

In het gesprek met bewoners van de binnenstad in september 2017 is gebleken dat men verlangt naar meer groen in de grijze versteende omgeving van de binnenstad. Senioren wilden liever geen hoogbouw en iedereen heeft zijn zorgen over de verkeerssituatie uitgesproken. De ChristenUnie vindt dat het college daar onvoldoende rekening mee heeft gehouden.

Schiltkamp: ‘Voor ons was het reden genoeg om tegen het voorstel te stemmen. Helaas kon onze stem niet het verschil maken en is het bestemmingsplan vastgesteld. Wij zullen de verdere ontwikkelingen kritisch volgen.’

De voorgenomen bouw van de woningen op de NH-locatie

6 thoughts on “ChristenUnie houdt vinger aan de pols over de bouw op de NH-locatie

 1. hessel

  Geen woningbouw langs de Doorslag ter hoogte van city. Laat groenstroken in Nieuwegein !

 2. Dirk

  Er blijft meer dan genoeg groen over. Het is een mooie plek en het wordt duurzame hoogbouw. Er zijn genoeg senioren geïnteresseerd om daar hun dagen te slijten. Ze schuiven door vanuit middenklasse huur of koopwoningen. Er zijn dus niet alleen maar tegenstanders. Ben blij dat het bestemmingsplan is aangenomen. Waarom krijgen toch altijd de kleine groep tegenstanders van iets dergelijks het woord.

  1. Marga

   Beste Dirk,

   Woon jij hier zélf aan de rand van City Plaza? Of ben je van plan om zélf op de NH-locatie te gaan wonen?
   Dan mag je meepraten.
   Ik behoor tot de categorie 60+ en woon al meer dan 30 jaar in Nieuwegein. Toen we hier kwamen wonen was de wijk nog groen met voldoende speelruimte voor de kinderen en een overzichtelijke verkeerssituatie. De laatste jaren wordt alles volgebouwd en is de verkeerssituatie onoverzichtelijk en chaotisch geworden (met veel ongelukken).
   Ik wil kleiner gaan wonen, maar blijf voorlopig zitten waar ik zit (eengezinswoning), omdat ik nu meer waar en ruimte voor mijn geld krijg dan in een duur nieuwbouwappartement.
   Wetende dat de verkeerssituatie op die locatie een puinhoop is en de kades aan de Herenstraat slecht/verzakt zijn, zou ik daar zeker niet willen zitten.
   Verder heb ik te doen met de mensen die in de Kruyderlaan, tegenover City een koopwoning hebben en hun uitzicht/zonlicht belemmerd zien worden door een 35 meter hoog gebouw!
   Vreemd dat veel mensen daar hun huis verkocht hebben of te koop hebben staan?
   Wij hebben om de hoek zélf de ervaring gehad met de “van Reeshof”.
   Bestemmingsplan was laagbouw met een sociale functie. Veel inspraak hebben de omwonenden hierin ook niet gehad.
   Wel veel informatieavonden, waar ook dingen beloofd werden op papier, maar die in de praktijk heel anders uitvielen.
   Ik ben het daarom ook helemaal eens met de argumenten van de CU.

 3. Annelie van Dijk

  Ik ben omwonende en ik vind het verschrikkelijk zoals Nieuwegein in hoog tempo wordt volgebouwd. Weer in flat in onze tot nu toe nog enigszins rustige buurt. Verschrikkelijk!

 4. hessel

  Annelie, ik ben het helemaal met je eens. De stukjes groen die rondom city liggen mogen NIET worden bebouwd. Wij Nieuwegeiners vinden dat er bij city al te veel beton staat. Politiek, luister naar je burgers !!

 5. Hella Clement

  Supertriest kreeg ooit op een raadsvergadering de toezegging dat het groen zou blijven, bouwen niet doen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!