Binnenstad P-West gaat op de schop voor ‘de meest duurzame binnenstad van Nederland’

De gemeente Nieuwegein heeft grote plannen met de binnenstad van Nieuwegein. Niet op Oost, dat is deels klaar. P-West is nu aan de beurt. Duurzaamheid, levendigheid en plezier zijn drie credo’s die aan bod kwamen tijdens het interview van onze Frans Evers met verantwoordelijke wethouder Hans Adriani. De gemeente Nieuwegein hield vandaag voor de media een rondleiding door het gebied dat de komende jaren op de schop gaat. Ook het tramstation zal aangepast en ietsje verlegd worden. Uiteindelijk moet het volgens wethouder Hans Adriani de ‘meest duurzame binnenstad’ van Nederland worden.

Nieuwegein-Stadscentrum is nu al met zo’n 2.000 instappers per dag, na Utrecht C.S., de drukste tramhalte op de lijn. Bovendien nemen op een gemiddelde werkdag ruim 1.400 reizigers daar de bus. Dat worden er in de toekomst nog meer, omdat de gemeente Nieuwegein ongeveer 1.600 nieuwe woningen in het centrum wil bouwen en daar extra voorzieningen zoals een onderwijsinstelling wil vestigen. Ook een grote bioscoop zal op P-West gevestigd worden. De provincie wil dit knooppunt versterken om een extra impuls te geven aan het regionaal openbaar vervoer rondom de stad Utrecht.

Op 18 oktober a.s. bespreekt de commissie ROM van de gemeente Nieuwegein dit gezamenlijke voorstel. Definitieve besluitvorming vindt plaats op 1 november in de gemeenteraad van Nieuwegein en op 5 november in Provinciale Staten. Bij positieve besluiten krijgt City Nieuwegein een modern knooppunt voor bus en tram. Tijd dus om de verantwoordelijke wethouder Hans Adriani aan de tand te voelen.

Planning
Provincie en gemeente zetten erop in om het nieuwe tramstation in de zomer van 2020 te realiseren, wanneer in opdracht van de provincie de trambaan tussen de haltes Nieuwegein-Centrum en Nieuwegein-Zuid wordt vernieuwd. Mocht dit niet haalbaar blijken, dan wordt een tijdelijke tramhalte gebouwd ten westen van de oversteek bij de Schouwstede. Het nieuwe busstation moet uiterlijk 2023 gereed zijn voor gebruik.

Frans Evers in gesprek met wethouder Hans Adriani

EENDJE! jeugdtheater voor 6+ in de herfstvakantie in Dorpshuis Fort Vreeswijk

Op donderdag 25 oktober om 14.30 uur is er een erg leuke voorstelling in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk: Eendje. De voorstelling toert door Nederland en doet verschillende schouwburgen aan; de reacties zijn enthousiast. In de herfstvakantie is deze voorstelling te zien in het Dorpshuis Fort Vreeswijk. Door een mooie bijdrage van het Veerhuis, is de entree heel laag en kan ieder kind komen genieten van dit leuke theater.

In de voorstelling EENDJE speelt Kim van Zeben een journaliste die voor het radioprogramma Pia op Pad een reportage maakt over een eendje. Het beestje is wat onaangepast en weet niet goed of ze nu een eend of een mens is. Het zoekt haar weg naar een gelukkig bestaan. Dat leidt tot vele hilarische, vaak zeer beeldende scènes onder meer in een riool waarin eendje een rat ontmoet. Als ze een huis wil huren, ondergaat ze een test waaruit moet blijken of ze normaal is.

Kim van Zeben is geboren en getogen in Nieuwegein. Ze is een zeer veelzijdige actrice die afgelopen tien jaar in talloze voorstellingen speelde waaronder Minoes, Jip en Janneke, Woef Side Story en Klucht lijkt met deze derde solo, de eerste voor kinderen, haar definitieve vorm te hebben gevonden. Ze heeft een innemende présence, is mimisch sterk, kan uitstekend acteren, goed zingen, prachtig spelen met poppen en heeft ook nog eens een enorm arsenaal aan gekke stemmetjes.

Reserveren is aanbevolen
Kaartjes kosten € 3,- en mensen met een Nieuwegeinpas betalen slechts € 1,-.Een unieke kans voor iedereen om te komen genieten van een geweldige voorstelling. Stuur een email naar dorpshuisvreeswijk@gmail.com, of bel met de beheerder van het Dorpshuis: 06-21664918. De zaal gaat open om om 14.00 uur.

Soep & Cultuur met: Trio Triest

Op zondag 28 oktober aanstaande om 16.00 uur treedt Trio Triest op met smartlappen. Trio Triest is voortgekomen uit het vroegere trio Café de Hoop. Zij wonnen zo’n 20 jaar geleden regelmatig prijzen bij het toenmalige Nieuwegeinse Smartlappenfestival.

Zanger en mede-tekstschrijver Ad Elbertse, een geboren Vreeswijker, kwam door het meespelen met de musical Ja zuster, nee zuster in contact met Judith Spithoven en John Oostrom uit IJsselstein. Met hen durft Ad het met veel plezier aan om de liedjes van toen weer voor publiek te zingen. Judith zingt en schrijft ook en John is de accordeonist.

Zij zingen hoofdzakelijk zelfgeschreven smartlappen, waarbij de glimlach ook zeker niet vergeten wordt! De liedjes gaan o.a. over een depressieve toiletjuffrouw, een smoorverliefde zeeman, een mislukte overwintering in Spanje, kortom, voor elk wat wils.

De refreintjes liggen makkelijk in het gehoor en kunnen uit volle borst meegezongen worden door het publiek. Op zondag 28 oktober treden zij van 16.00 uur tot 17.00 uur op in het dorpshuis Vreeswijk. Daarna kunt u genieten van een heerlijk kop soep. Kosten: entree 2,- euro. Kop soep 2.50 euro.

Maatregelen tegen overlast klimaatverandering

Afgelopen donderdag 11 oktober, op één van de warmste dagen in oktober ooit gemeten, stelde de gemeenteraad van Nieuwegein de aanpak voor klimaatadaptatie vast. Deze bestaat uit een visie, een uitvoeringsprogramma en een inspiratieboek. De gemeente neemt maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten en zo weerbaarder te maken tegen overlast door langdurige droogte, extreme piekbuien en hittestress. De komende vier jaar zullen Nieuwegeinse inwoners, ondernemers en organisaties steeds meer gaan merken van deze aanpassingen in de openbare ruimte. 

De gemeente kijkt bij stedelijke projecten, waarbij de openbare ruimte opnieuw wordt ingericht, direct welke aanpassingen zij kan doen. Denk aan de vernieuwing van de riolering (gemeentelijk rioleringsplan), het vernieuwen van oudere buurten (programma Betere Buurten) en het onderhoud van groen en infrastructuur. Maar ook bij andere gebiedsontwikkelingen, zoals woningbouw of de ontwikkeling van City, is de weerbaarheid tegen het veranderende klimaat een belangrijk aandachtpunt. 

Ook bij de nieuwbouw van scholen en sportaccommodaties ziet de gemeente kansen, zoals groene daken en gevels. In de aanbesteding worden daarvoor eisen meegegeven. Uiteraard worden inwoners en belanghebbenden nauw betrokken, zodat de aanpassingen goed aansluiten bij de mogelijkheden van de omgeving. De effecten van de aanpassingen hebben vaak een positieve invloed op de waarde van onroerend goed en dragen bij aan een prettige, gezonde en groene leefomgeving. 

Enkele concrete maatregelen op een rij:

  • Meer groen is belangrijk voor waterberging en voor verkoeling. Denk aan verbinden snippergroen, grote bomen, geveltuinen, groene gevels en daken. 
  • Gemeente brengt overbodige verhardingen in beeld die groener kunnen. 
  • Bestratingen en parkeerplaatsen worden waterpasserend of waterdoorlatend. 
  • Wegen en parkeerplaatsen inzetten voor (tijdelijke) waterberging. 

Groener maken privéterrein 
Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren op hun privéterrein. Daarom wil de gemeente inwoners bewust maken van wat zij kunnen doen. Zo wil de gemeente inwoners stimuleren en verleiden om ook hun tuinen, gevels of daken groener te maken. Daarmee kan de weerbaarheid van Nieuwegein nog groter worden. 

Workshop – Art Journaling o.l.v. Nancy Boone

Op donderdag 25 oktober aanstaande geeft Nancy Boone een workshop over Art Journaling. De workshop wordt gegeven in het KunstGein Podium op de beganegrond van het Stadshuis van Nieuwegein en duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. De kosten zijn € 15,- per persoon.

Wat is nou precies een art journal? Nancy Boone neemt je mee in de wondere wereld van het creatief werken in boeken. Wat kun je in Art Journals allemaal vinden, wat kun je er mee doen en wat levert het jou als mens of kunstenaar op? Ze wil je graag inspireren met deze ‘andere’ manier van werken.

Tijdens de workshop laat Nancy je ervaren hoe het is om in een boek te werken, welke boeken en materialen je kunt gebruiken en ze wil je vooral laten genieten van het spelen in je art journal! De workshop is geschikt voor beginners en andere liefhebbers. Het benodigde materiaal is aanwezig. Trek kleding aan die tegen een spatje verf kan!

Zelf een Art Journal maken? Schrijf je in voor deze workshop. Tot en met 27 oktober exposeert Nancy met haar Art Journals in KunstGein Podium. Inschrijving tot 22 oktober via e-mail adres: inschrijvingenkunstgein@gmail.com o.v.v. Art-journal. Na bevestiging inschrijving betaling p.p. € 15,- incl. koffie/thee. De Stadspas is geldig voor deze workshop.

Over Nancy Boone
In het dagelijks leven werkzaam in zorg/welzijn. De rest van de tijd is ze een crea bezige bij, die altijd wel een projectje heeft. De ene keer is dat een schilderij, op het andere moment een armband van een gerecyclede riem, soms een ander product dat ge-up-cycled wordt en af en toe geeft ze een workshop zoals donderdag 25 oktober aanstaande. Een nieuw leven geven aan iets ouds, schilderen of linoleumsnedes maken? Als je er maar lol in hebt! Dat is wat ze je wil meegeven!

Een werk van Nancy Boone

Portret van de week: ‘Wie speelt daar in de muziekgroep JAFT en schrijft liedjes?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Frans de Birk.

Arend Bloemink: ‘Het Portret van déze Week is een creatief mens. Hij dicht, schrijft liedteksten, draagt voor, treedt op in een combinatie van dichtkunst en muziek. Zo ook op 21 oktober aanstaande in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk. Mooie gelegenheid om eens nader met hem kennis te maken.’

Lees daartoe de antwoorden van Frans de Birk op de vijf (altijd dezelfde) vragen en over hem, over zijn creativiteit en over wat hij vindt van Nieuwegein.

Wie ben je?
Ik ben Frans de Birk, geboren in 1961 in Soesterberg. Een mooi dorp, waar toen slechts 6000 mensen wonen. Wat dat betreft was de overgang met Nieuwegein best wel groot. Ik ben getrouwd en heb mijn vrouw leren kennen in Utrecht. Wij hebben samen vier kinderen en zeven kleinkinderen. Het leuke om te melden is dat slechts èèn kind Nieuwegein heeft verlaten en Nieuwegein heeft verruild voor Doorn.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Vooral bezighouden met tekstschrijven. Daarnaast schrijf ik al heel lang gedichten en liedteksten. Mijn negende gedichtenbundel is op 28 september uitgekomen. Dat was precies op de dag dat ik kon voordragen in de Bieb, De Tweede Verdieping. Een mooi initiatief, waar ze iedere keer weer een mooi gevarieerd programma weten te presenteren.
De bundel heet ‘Of later maar’en is te bestellen in de boekhandel of op elke mogelijke boeken-site, zoals bijvoorbeeld www.boekenbestellen.nl.

Het optreden in de bibliotheek deed ik samen met de muziekgroep JAFT, waarvan ik deel uitmaak. Hier zitten nog meer Nieuwegeiners in. Arie Gresnigt (Rooie Arie), Alfred van der Linden en Rob Kruger. Eèn van de gedichten die in de nieuwe bundel staat, ‘Hoe mooi’, werd die avond in de bibliotheek uitgevoerd, omdat ik daar ook een liedtekst op heb geschreven. Zo is muziek en gedichten een prima combinatie om een mooi optreden te verzorgen.

Verder zoek ik vaak verbinding tussen teksten en beeldende kunst, hetgeen weer andere mogelijkheden biedt. Zo openen de saxofonist (Rob Kruger), de bassist (Ricardo Kuster) en ik op 21 oktober een expositie met beeldende kunst in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk. Erg leuk om te doen en om op deze manier een soort van kruisbestuiving te hebben met andere creatieve disciplines.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Wij zijn in 1980 samen gaan wonen in Nieuwegein aan de Herenstraat. Heel mooi wonen. Zicht op het water en op het park. In 1986 zijn wij verhuis naar de Zandwal, waar wij slechts 2 jaar woonden. Sinds 1988 wonen wij in Huis de Geer. Een prima wijk. Rustig en ruim. Dus in totaal al zo’n 38 jaar. Huis de Geer is perfect, omdat je op de fiets zo in het oude Jutphaas zit, of het centrum van Nieuwegein, en met de bus zo in het centrum van Utrecht.

Wat vind je van Nieuwegein?
Waar wij nu al geruime tijd wonen is het heerlijk. Nieuwegein in het algemeen vind ik prima. De kunstmarkt, de markt in Vreeswijk op Koningsdag, een zeer goede bieb, cafe’s, zoals De Burgemeester, Het theatercafé van De Kom, met live-muziek. De Kom natuurlijk en de ‘zaterdagsfeer’ op de markt. Ik ben niet zo’n winkelaar, maar mijn vrouw is erg blij met het nieuwe City Plaza. Wel leuk dat wanneer je van de markt komt, nu mogelijkheden genoeg hebt om ergens koffie te gaan drinken, of een hapje te eten. En dan nog natuurlijk het grote park met de kinderboerderij, of met de fiets rond Het Fort.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Toen onze kinderen groter werden gingen zij zelf naar Utrecht, Bunnik, Ijsselstein en noem maar op. Voor die tijd brachten en haalden wij ze. Met andere woorden, voor de jeugd vind ik niet dat er veel te beleven valt. Het zou toch mogelijk zijn om voor deze groep initiatieven te ontplooien. Dansavonden, buurthuisactiviteiten en dergelijk. Hopelijk krijgt de Nieuwegeinse politiek hier in de komende tijd oog voor.

Buitengewoon ongewoon brandje op Fort Vreeswijk

Zondagavond even na 18.00 uur moest de brandweer van Nieuwegein in actie komen bij een buitengewoon ongewoon brandje op Fort Vreeswijk. Een boom zou in brand staan. De brandweer Post Vreeswijk was snel ter plekke en kon de boom blussen en zo voorkomen dat de vlammen richting de takken van de boom gingen.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onbekend. Het lijkt er niet op dat het door de warmte zou zijn gekomen. Baldadigheid wordt niet uitgesloten. Of de boom, een oude Wilg, het gaat redden is niet bekend. Dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Foto: Brandweer Vreeswijk

“Drank, drugs en telefoons in gevangenis Nieuwegein”

Ook in de gevangenissen in Nieuwegein is sprake van misstanden. Dat vertellen anonieme oud-gedetineerden aan De Telegraaf naar aanleiding van een publicatie over feestende gevangenen in Zaanstad.

In Nieuwegein zouden gedetineerden onder meer drank en drugs bestellen bij bewaarders voor 150 euro per bestelling. De spullen worden in lampen binnengesmokkeld.

Een gevangene die wordt verdacht van liquidaties kreeg volgens de krant van handlangers smokkelwaar toegegooid over de gevangenismuur, zonder dat bewakers iets in de gaten hadden. Ook zouden gevangenen onderling mobiele telefoons met onbeperkte bel- en databundels verkopen.

De Telegraaf publiceerde vorige week foto’s en videobeelden van feestende gedetineerden in Zaanstad. De beelden, waarop ook drugs te zien zijn, waren vermoedelijk door de gevangenen zelf gemaakt en naar vrienden en familie gestuurd. Ook in Alp[hen a/d Rijn zouden misstanden zijn.

Jacobs uit Nieuwegein klaar voor het EK bowlen

In april werd Chantal Jacobs (26) uit Nieuwegein tweede op de Nederlandse kampioenschappen bowlen. Een teleurstelling, want naast het mislopen van de nationale titel ging ook deelname aan de aan de European Champions Cup (ECC) 2018 in Duitsland, het EK bowlen voor nationale kampioenen, aan haar neus voorbij. Totdat NK winnares Ellen Jansen zich deze zomer geblesseerd moest afmelden.

Positieve verrassing
Toen het telefoontje kwam hoefde Jacobs niet lang na te denken. “Ja, natuurlijk wil ik Nederland tijdens de ECC vertegenwoordigen!” Daarna kwam de realiteit om de hoek kijken: er was tijd en geld nodig. Dat heeft Jacobs uiteindelijk gevonden, mede door de ondersteuning van enkele sponsoren die Jacobs helpen de eigen bijdrage te betalen.

“Door de ondersteuning van de sponsoren en enkele individuen die mij financieel ondersteunen kon ik mij al snel volledig richten om het belangrijkste: uren maken op de banen van Bowling Nieuwegein, om zo goed mogelijk voor de dag te komen in Langen”, aldus Jacobs. Zij neemt het in Duitsland op tegen 38 andere dames, waaronder o.a. titelverdedigster Filippa Persson uit Zweden en Mai Ginge-Jensen uit Denemarken, zij won afgelopen WK het zilver.

Programma
De ECC 2018 wordt dinsdag 23 oktober geopend. Op woensdag begint voor Jacobs de voorronde die duurt t/m vrijdag. De beste 16 dames na de voorronde spelen zaterdag voor een plek bij de beste 8, waarmee op zondag wordt toegewerkt naar de finale.

Namens Nederland komt bij de heren Nick de Gelder in actie. Aan Jacobs en De Gelder de uitdaging om de lijn van de afgelopen jaren voor Team NL Bowling door te zetten: sinds 2014 worden er ieder jaar één of twee medailles gewonnen.

Chantal Jacobs