Portret van de week: ‘Wie speelt daar in de muziekgroep JAFT en schrijft liedjes?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Frans de Birk.

Arend Bloemink: ‘Het Portret van déze Week is een creatief mens. Hij dicht, schrijft liedteksten, draagt voor, treedt op in een combinatie van dichtkunst en muziek. Zo ook op 21 oktober aanstaande in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk. Mooie gelegenheid om eens nader met hem kennis te maken.’

Lees daartoe de antwoorden van Frans de Birk op de vijf (altijd dezelfde) vragen en over hem, over zijn creativiteit en over wat hij vindt van Nieuwegein.

Wie ben je?
Ik ben Frans de Birk, geboren in 1961 in Soesterberg. Een mooi dorp, waar toen slechts 6000 mensen wonen. Wat dat betreft was de overgang met Nieuwegein best wel groot. Ik ben getrouwd en heb mijn vrouw leren kennen in Utrecht. Wij hebben samen vier kinderen en zeven kleinkinderen. Het leuke om te melden is dat slechts èèn kind Nieuwegein heeft verlaten en Nieuwegein heeft verruild voor Doorn.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Vooral bezighouden met tekstschrijven. Daarnaast schrijf ik al heel lang gedichten en liedteksten. Mijn negende gedichtenbundel is op 28 september uitgekomen. Dat was precies op de dag dat ik kon voordragen in de Bieb, De Tweede Verdieping. Een mooi initiatief, waar ze iedere keer weer een mooi gevarieerd programma weten te presenteren.
De bundel heet ‘Of later maar’en is te bestellen in de boekhandel of op elke mogelijke boeken-site, zoals bijvoorbeeld www.boekenbestellen.nl.

Het optreden in de bibliotheek deed ik samen met de muziekgroep JAFT, waarvan ik deel uitmaak. Hier zitten nog meer Nieuwegeiners in. Arie Gresnigt (Rooie Arie), Alfred van der Linden en Rob Kruger. Eèn van de gedichten die in de nieuwe bundel staat, ‘Hoe mooi’, werd die avond in de bibliotheek uitgevoerd, omdat ik daar ook een liedtekst op heb geschreven. Zo is muziek en gedichten een prima combinatie om een mooi optreden te verzorgen.

Verder zoek ik vaak verbinding tussen teksten en beeldende kunst, hetgeen weer andere mogelijkheden biedt. Zo openen de saxofonist (Rob Kruger), de bassist (Ricardo Kuster) en ik op 21 oktober een expositie met beeldende kunst in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk. Erg leuk om te doen en om op deze manier een soort van kruisbestuiving te hebben met andere creatieve disciplines.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Wij zijn in 1980 samen gaan wonen in Nieuwegein aan de Herenstraat. Heel mooi wonen. Zicht op het water en op het park. In 1986 zijn wij verhuis naar de Zandwal, waar wij slechts 2 jaar woonden. Sinds 1988 wonen wij in Huis de Geer. Een prima wijk. Rustig en ruim. Dus in totaal al zo’n 38 jaar. Huis de Geer is perfect, omdat je op de fiets zo in het oude Jutphaas zit, of het centrum van Nieuwegein, en met de bus zo in het centrum van Utrecht.

Wat vind je van Nieuwegein?
Waar wij nu al geruime tijd wonen is het heerlijk. Nieuwegein in het algemeen vind ik prima. De kunstmarkt, de markt in Vreeswijk op Koningsdag, een zeer goede bieb, cafe’s, zoals De Burgemeester, Het theatercafé van De Kom, met live-muziek. De Kom natuurlijk en de ‘zaterdagsfeer’ op de markt. Ik ben niet zo’n winkelaar, maar mijn vrouw is erg blij met het nieuwe City Plaza. Wel leuk dat wanneer je van de markt komt, nu mogelijkheden genoeg hebt om ergens koffie te gaan drinken, of een hapje te eten. En dan nog natuurlijk het grote park met de kinderboerderij, of met de fiets rond Het Fort.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Toen onze kinderen groter werden gingen zij zelf naar Utrecht, Bunnik, Ijsselstein en noem maar op. Voor die tijd brachten en haalden wij ze. Met andere woorden, voor de jeugd vind ik niet dat er veel te beleven valt. Het zou toch mogelijk zijn om voor deze groep initiatieven te ontplooien. Dansavonden, buurthuisactiviteiten en dergelijk. Hopelijk krijgt de Nieuwegeinse politiek hier in de komende tijd oog voor.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren