Agenda wijknetwerkvergadering Fokkesteeg weer aangepast

In verband met de ontwikkelingen rondom de mogelijke komst van Tiny Houses en de ontstane onrust hierover is de agenda van het wijknetwerkoverleg van dinsdag 28 november aanstaande wederom aangepast.

In de komende wijknetwerkvergadering in wijkhuis De Steeg aan de Hoornseschans zullen Lister en de gemeente Nieuwegein een toelichting geven op de voortgang van het proces. Daarbij komt o.a. aan de orde hoe zij met bewoners van Fokkesteeg in contact komen en/of blijven. Verder is er een kleine terugblik op de bijeenkomst van woensdag 22 november j.l. in Merwestein. Eerder vanavond kwamen de wijkbewoners al met een verklaring naar buiten over de zaak bij onze redactie.

Tijdens het komende wijknetwerkoverleg aankomende dinsdag zal er geen ruimte zijn voor inhoudelijke vragen, die kunnen wel schriftelijk of per email (wijknetwerkfokkesteeg@gmail.com) gesteld worden. Het wijknetwerk zorgt er voor dat de vragen, opmerkingen, zorgen bij de gemeente of Lister terecht komen. Zij zullen deze daarna beantwoorden.

Afhankelijk van de uitkomsten omtrent het verloop van het proces, komen er wellicht later mogelijkheden voor de bewoners om weer met Lister en de gemeente in gesprek te gaan.

Vanwege capaciteitsproblemen in de zaal is het aantal deelnemers helaas zeer beperkt. Graag vooraf aanmelden (wijknetwerkfokkesteeg@gmail.com). De redactie van De Digitale Stad Nieuwegein heeft zich aangemeld maar ook hierbij is de pers niet welkom, zo laat het wijknetwerk ons zojuist weten.

Bewoners Fokkesteeg komen met een reactie op de Tiny Houses in hun wijk

Vandaag hebben de bewoners van de wijk Fokkesteeg in een reactie laten weten dat ‘de opvang van clienten van Lister een dermate onevenredig zware belasting vormt voor de wijk dat dit de positieve ontwikkelingen die de wijk nu ondergaat in gevaar zouden brengen.’

De meeste bewoners van Fokkesteeg staan zeker positief tegenover de doelstellingen van Lister en de hulp aan de doelgroep van Lister. Wel stellen zij vast dat door de gemeente Nieuwegein en Lister een ernstige inschattingsfout is gemaakt met de wijze waarop hieraan invulling zou kunnen worden gegeven.

De wijk Fokkesteeg is een wijk met een verleden van sociale achterstand en criminaliteit en maakt de laatste jaren een buitengewoon positieve ontwikkeling door dankzij de bewoners en de gemeente. De geclusterde opvang van clienten van Lister vormt dan ook een dermate onevenredig zware belasting voor de wijk dat dit de positieve ontwikkelingen in gevaar zou brengen en stuit alleen al om die reden bij de bewoners op grote weerstand en heeft ernstige bezorgdheid over de sociale veiligheid tot gevolg. ‘Daarnaast is de locatiekeuze binnen de wijk op zijn zachtst gezegd hoogst ongelukkig’ aldus het actie comité.

Hanny Plomp-van Rheenen mede namens een groot aantal buurtbewoners: ‘Door de ontwikkeling van Nieuwegein uit de dorpen Jutphaas en Vreeswijk en de voormalige Vinex-lokatie tot de volwassen stad die Nieuwegein nu is, heeft de gemeente buitengewoon weinig overgebleven cultureel erfgoed en daar willen wij zuinig op zijn. De voormalige boerderij aan de Urkerveste betreft een van de historische elementen, oorspronkelijk behorende tot het landgoed Oudegein.’

Hanny: ‘Als de stedenbouwkundige en de welstandscommissie van de gemeente bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een carport al meent dat dit niet in het “cultuur-historisch karakter van de wijk” past dan is de komst van 7 Tiny Houses (van maar liefst 9 x 3 x 4 meter met een zwarte kleur op een perceel met inbegrip van de bestaande opstallen waarvan de gemeente stelt voornemens te zijn deze als monument aan te merken, van slechts circa 1.600 m2), zeker aan te merken als de verwoesting van een stukje waardevol historisch aanzicht van Nieuwegein.’

Samenvattend staan de meeste bewoners positief tegenover Lister en haar doelstellingen maar niet op één geconcentreerde locatie in de wijk en niet met een invulling welke een van de weinige stukjes cultureel erfgoed vernielt.

De bewoners onderzoeken momenteel welke mogelijkheden er zijn om deze plannen tegen te houden, zeker nu is gebleken dat de gemeente voornemens is dit te faciliteren op basis van een tijdelijke vergunning (voor tien jaar!) welke misschien wel geschikt is voor bijvoorbeeld een mantelzorgwoning, maar zeker niet voor een bijna permanente voorziening in het kader van de geestelijke gezondheidszorg.

De bewoners willen graag met de gemeente in gesprek over een goede invulling voor de bestemming van dit stukje historisch Nieuwegein aan de Urkerveste nummer 9. Plomp laat weten dat er genoeg ideeën zijn en zelfs een plan. Binnenkort meer op De Digitale Stad Nieuwegein.

Inmiddels heeft het wijknetwerk Fokkesteeg haar komende wijkvergadering weer aangepast. In een e-mail aan onze redactie laat zij weten:

Reactie Wijknetwerk Fokkesteeg
‘In verband met de ontwikkelingen rondom de mogelijke komst van Tiny Houses en de ontstane onrust hierover is de agenda van het wijknetwerkoverleg van dinsdag 28 november aangepast.

Lister en de Gemeente Nieuwegein geven een toelichting op de voortgang van het proces. Daarbij komt o.a. aan de orde hoe zij met bewoners van Fokkesteeg in contact komen en/of blijven. Verder is er een kleine terugblik op de bijeenkomst van woensdag j.l.

Dinsdag is er geen ruimte voor inhoudelijke vragen, die kunnen wel schriftelijk of per email (wijknetwerkfokkesteeg@gmail.com) gesteld worden. Het wijknetwerk zorgt er voor dat de vragen, opmerkingen, zorgen bij de gemeente of Lister terecht komen. Zij zullen deze beantwoorden.

Afhankelijk van de uitkomsten omtrent het verloop van het proces, komen er wellicht later mogelijkheden voor de bewoners om weer met Lister en de gemeente in gesprek te gaan.

Vanwege capaciteitsproblemen in de zaal is het aantal deelnemers helaas zeer beperkt. Graag vooraf aanmelden (wijknetwerkfokkesteeg@gmail.com)’

‘Indische koffer vol recepten’ voor wethouder Johan Gadella

Wethouder Johan Gadella nam vrijdag 24 november het familiekookboek ‘Indische koffer vol recepten’ van schrijfster Pascale van Onselen in ontvangst. In het boek staan 60 recepten, afgewisseld met verhalen over de familiegeschiedenis, van haar oma Stien Boermeester (94 jaar). Oma Stien woont nog zelfstandig in haar aanleunwoning bij verzorgingshuis Vreeswijk in Nieuwegein. De overhandiging vondt plaats in haar woning.

Stien Boermeester kwam in 1955 naar Nederland met niet veel meer dan een koffer vol recepten en haar vijzel om kruiden fijn te malen. De vijzel, ‘de tjobèk, was het enige dat teruggevonden is van haar familie na het bombardement op Soerabaja. Hij wordt traditioneel doorgegeven van generatie op generatie en is nu in het bezit van Pascale. De verhalen in het boek worden verteld aan de hand van deze vijzel. “Oma is ontzettend trots op het familiekookboek”, zegt Pascale. “Ik vind het fijn dat ik op deze manier iets aan mijn familie terug kan geven.”

“Een kookboek met een snufje historie” noemt wethouder Johan Gadella het familiekookboek. “Stien is na een ingewikkelde geschiedenis de halve wereld over gereisd om uiteindelijk in Nieuwegein te gaan wonen. Haar kleindochter zorgt er nu voor dat de schatten, die in haar oma verborgen waren, bewaard blijven. Hoe mooi is dat! Ik ben nieuwsgierig naar de verhalen van de voorouders van Stien en van haar eigen generatie. En ik ga ook zeker iets uit het boek bereiden.”

Johan Gadella vindt het boeiend dat in mensen veel schatten verborgen zitten. Hij daagt iedereen uit om die verborgen schatten te delen. Net zoals Stien en haar kleindochter.

Het boek is in beperkte oplage te krijgen. Informatie is te vinden op de website van Pascale van Onselen, www.koffersvolrecepten.nl.

Voor 263.560 euro matches gemaakt tijdens beursvloer Samen voor Nieuwegein

Tijdens de Beursvloer 2017 zijn mooie matches gemaakt. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid hebben gehandeld met gesloten beurs. In totaal werden er 81 matches gemaakt met een maatschappelijke waarde van 263.560 euro. Deze achtste editie werd gehouden in theater en kunstencentrum DE KOM.

Zo’n 130 mensen waren gisteren, donderdag 23 november, aanwezig om met elkaar te handelen. Na de officiële opening door wethouder Martijn Stekelenburg werden al snel de eerste matches gemaakt. De matchpartijen leverden hun formulier met de gemaakte afspraak in bij notaris Marco Sutter van Dijkstra|Sutter Netwerk Notarissen. Hij controleerde het formulier, waarna accountant Jeroen Witteveen van HLB Blömer de waarde van de match ging berekenen. Van een vrijwilliger van Reinaerde, locatie Lijsterbes kregen de deelnemers voor iedere match een wuppie. Al gauw liepen vele deelnemers met meerdere wuppies op de schouder.

In ons eigen theater werden de bezoekers van de Beursvloer zeer gastvrij ontvangen. De vrijwilligers van Samen voor Nieuwegein werkten nauw samen met de medewerkers van DE KOM. Samen hebben zij een topevenement neergezet voor de aanwezigen. Nicole van Nimwegen van het Comité 4 en 5 mei: ‘’Het was mijn eerste keer op de beursvloer. We zijn erg blij met zes mooie matches. Strak en goed georganiseerd, complimenten! En gaaf hoe in twee uur tijd mooie verbindingen tussen maatschappelijke organisaties en bedrijven worden gelegd.’’ De gastvrouwen hebben bij vertrek de deelnemers gevraagd naar hun ervaringen. ‘’Wij kregen heel veel te horen dat mensen leuke matches hebben gemaakt, maar vooral enorm waardevolle contacten hebben gelegd’’, aldus gastvrouw Marleen Menningh.

Wethouder Hans Adriani sloot de beursvloer met een harde slag op de gong. Hij vertelde alle aanwezigen dat hij blij was met alle mooie verbindingen die waren gemaakt en hij maakte bekend dat er 81 matches zijn gesloten met een maatschappelijke waarde van 263.560 euro. Deze matches worden in de komende maanden uitgevoerd. Zo zijn er vele partijen die elkaar helpen met extra handjes, advies, een ruimte voor een activiteit of het bieden van stageplekken. Samen voor Nieuwegein volgt deze matches en maakt hiervan melding via de website en de social media.

Jeanette Verplancke (links) van het Vrijwilligershuis heeft een mooie match gemaakt met Caroline van der Helm (rechts) van SportID.

Jan met de Pet: ‘Fokkesteeg na ‘Weedwijk’ nu ‘Psychowijk”

De gemeente Nieuwegein en Lister, een organisatie die begeleiding en huisvesting biedt aan personen met psychiatrische beperkingen en/of verslavingsachtergrond, willen aan de Urkerveste in de wijk Fokkesteeg een aantal cliënten huisvesten. Een wederom verbazingwekkende actie van de gemeente. De bestemmingslocatie is inmiddels aangepast zonder dat daar ruchtbaarheid aan gegeven is, met andere woorden: sssssst, misschien hebben ze het niet door! (komt daar het woord (LI)sssssttt(ER) vandaan?

Maar gemeente, jullie moeten nu toch zo langzamerhand weten dat dit soort dingen nooit geheim blijven. Dan maar een bewonersavond organiseren en dat moest opeens in een stroomversnelling en in een veel te kleine ruimte namelijk wijkhuis De Steeg aan de Hoornseschans. En u snapt het al natuurlijk, een veel te kleine ruimte. Dus moest er op stel en sprong worden overgegaan naar Merwestein. De pers mocht NIET aanwezig zijn, hoezo openbaarheid van bestuur? Maar ook mensen uit de aangrenzende wijken waren niet welkom. Rare jongens en meisjes van de gemeente en Lister!

Wat is nu het probleem, zult u zich afvragen? Ik kan mij de onrust en bezorgdheid wel voorstellen. Want hebben ze het ene nog maar net verwerkt, komt het volgende al weer op de deur kloppen (Hm, het is wel Sinterklaas die vandaag bij iedereen aanklopt). De wijkbewoners in Fokkesteeg hebben toch een paar jaar moeten worstelen met een Weedshop en de daarbij behorende overlast. Vooral bij de tramhalte Fokkesteeg was het regelmatig een puinhoop, en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. En nu krijgen ze dan een stel psychiatrische patiënten met een verslavingproblematiek op hun deurmat. En na alle recente incidenten met deze groep mensen uit Den Dolder kan ik me goed voorstellen dat dit nu even teveel is, maar misschien nog wel belangrijker: Als het niet was ‘uitgelekt’ was het een voldongen feit geweest. Het college van B&W moet toch ook weten dat ze moeten handelen uit naam van de bewoners en niet uit naam van een organisatie die iets wil? Of hebben ze teveel naar Den haag gekeken. Lees: dividendbelasting: afspraken maken met twee grote organisaties en Bingo! Maling aan de burgers van Nederland.

Ook zou dit college moeten weten dat er in maart volgend jaar gemeenteraadverkiezingen zijn. Nou is dat voor de burgemeester niet zo’n groot probleem, want die wordt door de minister benoemd maar die vier wethouders kunnen het mijnsinziens nu wel helemaal op hun buik schrijven. Ja jongens, het gebeurt tijdens jullie wethoudersperiode en jullie doen (nog steeds) of jullie niets met de inwoners te maken hebben en gewoon vier jaar een beetje aanklooien en dan in maart weer om ons vertrouwen te vragen want: we hebben het toch zo goed gedaan? Nee, jullie hebben deze periode meerdere malen blijk gegeven van een bepaalde mate van arrogantie die zijn weerga niet kent in de Nieuwegeinse politiek.

Ik begrijp dat de politiek roept dat er te weinig interesse is voor het politiek, maar aan de andere kant snap ik niet dat je dit durft te zeggen als je er zelf zo’n zooitje van maakt, en telkens de mensen die je het mandaat hebben gegeven zo behandeld. Geloof mij mensen, die lui weten heel goed dat het geheugen van de kiezer maar drie maanden terug gaat. Kijk maar naar het verleden: in de drie maanden voor de verkiezingen gebeuren (bijna) nooit gekke dingen.

Maar ik zal daar verandering in gaan brengen, althans een poging ondernemen door jullie in die drie maanden voor de verkiezingen nog wat zaken aan te stippen, een voorbeeldje van de beginfase van dit college; een wethouder die even vergeet dat hij een kunstwerk had besteld zonder daar de gemeenteraad in te kennen, oeps vergeten zei hij lachend, en ging vervolgens nog vaker in de fout met zaken vergeten.

Nou Johan, Peter, Martijn en Hans ik heb het niet vergeten en kom erop terug in geuren en kleuren en voor de mensen die nu al nieuwsgierig zijn: op De Digitale Stad Nieuwegein staan al mijn columns.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Ik diep maar weer eens wat planten op uit de krochten van mijn archief. Deze keer de late guldenroede, met een prachtige bloementooi en ook wel eens in een gemengd boeket aan te treffen. Bij deze: de late guldenroede!’

Udo: ‘In plantengidsen staat nog wel eens vermeld dat bepaalde planten vooral op ruderale plaatsen zijn aan te treffen. Eh…, ja, ruderaal. Dat geldt ook voor de late guldenroede, die in Nieuwegein vooral langs de Lek is te vinden. We hebben dus een ruderale waterkant. Enfin, het is een pracht van een (na)zomerbloeier en, nu de Bossewaard toegankelijk is voor wandelaars, ook van dichtbij te bewonderen. De planten worden zo’n 1½ m hoog.’

‘Scoor NU de Playstation 4 bij MediaMarkt Nieuwegein’

Je kunt er niet meer omheen, het is Black Friday bij MediaMarkt Nieuwegein! Dat betekent kopen, kopen, niet kijken! Bij MediaMarkt Nieuwegein hebben ze op de grootste gaming-afdeling van de regio dé Playstation 4 (slim) + FIFA 18 + extra Dual Shock controller console + game + extra controller als setprijs in de actie gegooid!

Let wel; op dit moment is al meer dan de helft van de voorraad van deze Playstation verkocht.
Dus kom snel naar MediaMarkt Nieuwegein en scoor deze Black Friday aanbieding!

Bij MediaMarkt Nieuwegein zijn er regelmatig leuke acties of signeersessies. Kijk op www.mediamarkt.nl/nieuwegein voor meer informatie, volg de MediaMarkt Nieuwegein op Twitter @MediaMarktNWG en of Instagram via: #MediaMarktNieuwegein.

Black Friday bij de MediaMarkt in Nieuwegein!

Het is geen officiële feestdag, maar dat zou het wel moeten zijn: Black Friday! Deze dag wordt ook wel Zwarte Vrijdag genoemd en is traditiegetrouw altijd de vrijdag na Thanksgiving. In Amerika kijken ze er weken naar uit. Dan begint namelijk het kerstseizoen en moeten er inkopen gedaan worden! Iedereen begeeft zich massaal richting shopping malls om te profiteren van goede aanbiedingen en koopjes. Het is hét moment om je slag te slaan en dat nieuwe elektronicaproduct te bemachtigen voor een mooie prijs.

De actie duurt nog t/m maandag 27 november 21:00 uur. Kom dus gauw naar MediaMarkt Nieuwegein en sla je slag!

Bij MediaMarkt Nieuwegein zijn er regelmatig andere leuke acties of signeersessies. Kijk op www.mediamarkt.nl/nieuwegein voor meer informatie, volg ons MediaMarkt op Twitter: @MediaMarktNWG en/of Instagram: #MediaMarktNieuwegein.