Kunst of een Kunstgreep?

Ik heb zo eens een beetje de berichtgeving gevolgd over de SP wethouder Martijn Stekelenburg en een stukje kunst wat op het stadsbalkon geplaatst zou moeten worden.

Martijn Stekelenburg is volgens zo’n beetje iedereen voor de troepen aan het uitlopen. Hij bestelt een kunstwerk maar vergeet even hierover de raad te informeren. Goh, was dat niet diezelfde Stekelenburg die tijdens zijn raadsperiode het college steeds “beschuldigde” van achterkamertjespolitiek? Misschien is dit dan een wijze les voor hem: Niet eerst iets bestellen en vervolgens maar hopen dat de raad het niet door heeft dat er zoveel geld naar een kunstwerk toe gaat.20150804_werkvanramkatzirgroot

Als we het even hebben over de kosten moet ik u zeggen dat ik hiervan wel schrik: 15.000 euro ontwikkelkosten en nog 200.000 euro plaatsingskosten. En moet dan de kunstenaar nog betaald worden en het materiaal? Dus een beetje rekensom leert dat de kosten vooraf vaak 10% van het totale plaatje zijn. Dus 15.000 + 200.000 euro kosten vooraf houdt dan in dat het totale “project” ongeveer 2 miljoen zal kosten!!

Zitten wij. als inwoners van Nieuwegein, te wachten op een kunstwerk of hebben we behoefte aan iets wat echt ten voordele is van de inwoners? Ik heb even Google geraadpleegd voor die kunstenaar (zie foto) en zag wel een paar mooie dingen maar ook weer een paar dingen waarvan ik denk: wat moet dit voorstellen?

Maar misschien een nog betere vraag is: ‘Hebben wij in Nieuwegein geen kunstenaars die deze “leemte” kunnen opvullen?’ Waarom moet men altijd “buiten de deur” zoeken naar zoiets terwijl wij ook kunstenaars hebben die dit kunnen. Maar dat is een beetje de werkelijke gang van zaken met dit gemeentebestuur: recepties buiten de stadsgrenzen, opdrachten die lokale ondernemers ook kunnen uitvoeren en ga zo maar door.

En college, nu niet aan komen met die smoes: ‘dat moeten we van Brussel!’ Mijn inziens zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en een beetje slimme ambtenaar kan dat wel sturen! Zo krijgen onze eigen Nieuwegeinse ondernemers ook weer eens een mooie opdracht!

Maar even terug naar de politieke afhandeling van dit kunstgreepje van de wethouder. De stemming staakte tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. Met andere woorden het wordt opnieuw in stemming gebracht. Ben benieuwd welke fractie zijn verantwoordelijkheid neemt en de wethouder op het matje roept. Want dit wordt toch wel een schijn van: ach die raad wat moet je er mee?

Het college neemt ook wel goede besluiten hoor, zeker onze burgemeester die een voetbalwedstrijd verbood van FC Utrecht. JSV was zeer “ontdaan” door dit besluit en sprak zelfs van een onbeschofte behandeling omdat zij niet waren gekend en betrokken bij het besluit. Nou JSV, daar hoeven jullie ook niet bij betrokken te worden, want dit is de verantwoordelijkheid van onze burgervader dus terug in je mandje op jullie mooie sportcomplex!!

Ik moet en kan niet anders dan onze burgemeester hier een dikke pluim voor geven want hij heeft dit goed ingeschat. Het is een puinzooi geworden in Utrecht waar de wedstrijd werd gespeeld. Verschillende grote vechtpartijen en meerdere arrestaties. Dat hadden wij dus bij JSV kunnen hebben en dan had iedereen over Frans Backhuijs heen gevallen en zeker de raad met natuurlijk de SP voorop! Gelukkig heeft onze columniste Willeke Stadtman hier al het nodige over gezegd.

Nu is het rustig in het dorp zoals meerdere mensen plachten te zeggen maar er komt volgens mij nog wel een onstuimige periode aan. Nu moet het college laten zien dat ze daadkrachtig zijn en het voortouw nemen in de ontwikkeling van de stad maar ook zeker van de inwoners want wat hebben we aan een mooi kunstwerk als er steeds meer mensen naar de voedsel- en kledingbank moeten?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren