Katern

Jan met de Pet: ‘Fokkesteeg na ‘Weedwijk’ nu ‘Psychowijk”

De gemeente Nieuwegein en Lister, een organisatie die begeleiding en huisvesting biedt aan personen met psychiatrische beperkingen en/of verslavingsachtergrond, willen aan de Urkerveste in de wijk Fokkesteeg een aantal cliënten huisvesten. Een wederom verbazingwekkende actie van de gemeente. De bestemmingslocatie is inmiddels aangepast zonder dat daar ruchtbaarheid aan gegeven is, met andere woorden: sssssst, misschien hebben ze het niet door! (komt daar het woord (LI)sssssttt(ER) vandaan?

Maar gemeente, jullie moeten nu toch zo langzamerhand weten dat dit soort dingen nooit geheim blijven. Dan maar een bewonersavond organiseren en dat moest opeens in een stroomversnelling en in een veel te kleine ruimte namelijk wijkhuis De Steeg aan de Hoornseschans. En u snapt het al natuurlijk, een veel te kleine ruimte. Dus moest er op stel en sprong worden overgegaan naar Merwestein. De pers mocht NIET aanwezig zijn, hoezo openbaarheid van bestuur? Maar ook mensen uit de aangrenzende wijken waren niet welkom. Rare jongens en meisjes van de gemeente en Lister!

Wat is nu het probleem, zult u zich afvragen? Ik kan mij de onrust en bezorgdheid wel voorstellen. Want hebben ze het ene nog maar net verwerkt, komt het volgende al weer op de deur kloppen (Hm, het is wel Sinterklaas die vandaag bij iedereen aanklopt). De wijkbewoners in Fokkesteeg hebben toch een paar jaar moeten worstelen met een Weedshop en de daarbij behorende overlast. Vooral bij de tramhalte Fokkesteeg was het regelmatig een puinhoop, en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. En nu krijgen ze dan een stel psychiatrische patiënten met een verslavingproblematiek op hun deurmat. En na alle recente incidenten met deze groep mensen uit Den Dolder kan ik me goed voorstellen dat dit nu even teveel is, maar misschien nog wel belangrijker: Als het niet was ‘uitgelekt’ was het een voldongen feit geweest. Het college van B&W moet toch ook weten dat ze moeten handelen uit naam van de bewoners en niet uit naam van een organisatie die iets wil? Of hebben ze teveel naar Den haag gekeken. Lees: dividendbelasting: afspraken maken met twee grote organisaties en Bingo! Maling aan de burgers van Nederland.

Ook zou dit college moeten weten dat er in maart volgend jaar gemeenteraadverkiezingen zijn. Nou is dat voor de burgemeester niet zo’n groot probleem, want die wordt door de minister benoemd maar die vier wethouders kunnen het mijnsinziens nu wel helemaal op hun buik schrijven. Ja jongens, het gebeurt tijdens jullie wethoudersperiode en jullie doen (nog steeds) of jullie niets met de inwoners te maken hebben en gewoon vier jaar een beetje aanklooien en dan in maart weer om ons vertrouwen te vragen want: we hebben het toch zo goed gedaan? Nee, jullie hebben deze periode meerdere malen blijk gegeven van een bepaalde mate van arrogantie die zijn weerga niet kent in de Nieuwegeinse politiek.

Ik begrijp dat de politiek roept dat er te weinig interesse is voor het politiek, maar aan de andere kant snap ik niet dat je dit durft te zeggen als je er zelf zo’n zooitje van maakt, en telkens de mensen die je het mandaat hebben gegeven zo behandeld. Geloof mij mensen, die lui weten heel goed dat het geheugen van de kiezer maar drie maanden terug gaat. Kijk maar naar het verleden: in de drie maanden voor de verkiezingen gebeuren (bijna) nooit gekke dingen.

Maar ik zal daar verandering in gaan brengen, althans een poging ondernemen door jullie in die drie maanden voor de verkiezingen nog wat zaken aan te stippen, een voorbeeldje van de beginfase van dit college; een wethouder die even vergeet dat hij een kunstwerk had besteld zonder daar de gemeenteraad in te kennen, oeps vergeten zei hij lachend, en ging vervolgens nog vaker in de fout met zaken vergeten.

Nou Johan, Peter, Martijn en Hans ik heb het niet vergeten en kom erop terug in geuren en kleuren en voor de mensen die nu al nieuwsgierig zijn: op De Digitale Stad Nieuwegein staan al mijn columns.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

6 thoughts on “Jan met de Pet: ‘Fokkesteeg na ‘Weedwijk’ nu ‘Psychowijk”

 1. Karel

  Heel juist Jan .
  Maar ze lezen t en zijn t gelijk weer kwijt net als de andere zaken benoemd.
  Gr.Karel

 2. M Schouten

  Beste Jan met de Pet,

  Met veel plezier woon ik sinds kort in de Fokkesteeg, niet zo ver van de Urkerveste.
  En wat kinderachtig zeg, die typering die u geeft van onze wijk! Er zijn plannen om mensen te huisvesten, die psychische problemen hebben of hebben gehad. En ja, daar moet met zorg over worden nagedacht hoe dat geregeld kan worden.
  Ik ken ze in mijn eigen familiekring: ze kregen zonder er om te vragen een psychose, of een depressie; ze raakten verslaafd en zo voort. Ze kregen hulp, dat kan gelukkig. En dan gaan ze weer ergens wonen, en willen maar al te graag iets van hun leven maken. Ik vraag me af wat ze van deze column zouden vinden. Waarschijnlijk niet erg creatief en al helemaal niet origineel. Ze hebben gelijk.
  Marieke Schouten

 3. Wethouder Hans Adriani

  Schaam je, Jan. Ga je diep, diep schamen. Je mag (want daar beleef je kennelijk plezier aan) wat mij betreft alles over ons politici zeggen, zelfs als het ongeïnformeerde onwaarheden of doelbewuste leugens zijn, zoals in dit stukje en veel van je stukjes. Maar om mee te doen met het stigmatiseren, wegzetten en uitsluiten van hele groepen mensen, mensen waar je niks over weet, waar je je niet in verdiept hebt, is iemand die zich een vaste columnist van Pen mag noemen (zelfs als die zijn identiteit zo laf geheim houdt als jij) onwaardig.

  Kijk nog eens goed rond in je eigen gezin, je eigen familie, je eigen vrienden- en kennissenkring. En zeg eens eerlijk: niemand die ooit een depressie heeft gehad, of een psychose? Niemand die ooit een psycholoog of psychiater heeft geraadpleegd? Niemand die een fase in zijn of haar leven heeft gehad waarin alles gewoon even misliep? Als je niemand weet, Jan, dan heb je waarschijnlijk een hele kleine familie en vriendenkring. Of je hebt een onwaarschijnlijk gelukkig sociaal netwerk.

  Ik ken ze wel. Mensen die ik familie noem, of vriend. Mensen die tegenslag gehad hebben. Hulp nodig gehad hebben. Zich daaruit geknokt hebben of aan het knokken zijn. En die niets liever willen dan weer een gewoon leven opbouwen. Jan, zeg jij nou echt tegen je medemens: jij mag nooit meer meedoen?

  1. Renée Blom

   Hans; Ik had het niet beter kunnen zeggen!

 4. A. De Heus

  Beste Marieke, ik woon al 36 jaar met veel plezier in Fokkesteeg. NOOIT geen problemen in dit deel van Fokkesteeg.
  Ik woon óók niet ver van de Urkerveste. En idd. deze mensen moeten goede “nazorg” /c.q.begeleiding hebben.
  Maar niet in een woonwijk met kleine kinderen en kleinkinderen, die daar vlakbij spelen.
  Ook mijn kleinkinderen dus!
  Ga jij nu als nieuweling bepalen, wat wel en niet mag/moet?

 5. Marleen Schollaart

  Ik sta volledig achter de reacties van M. Schouten en wethouder Adriani. Ook ik ben tegen bebouwing rond de boerderij, gewoon omdat het een historisch en cultureel stukje Nieuwegein is wat m.i. in tact moet worden gehouden, in zijn geheel (dus ook de tuin). Maar ik vind het vreselijk hoe een groep mensen zo generaliserend gestigmatiseerd wordt. Hoezo een psychowijk?
  In mijn familie heb ik iemand met PDDNOS. Wordt niet begeleid door Lister, want die is niet werkzaam in dat deel van het land, maar wel door een soortgelijke organisatie. Sinds een paar maanden woont hij onder begeleiding zelfstandig. Een schat van een jongen die geen vlieg kwaad doet. En in mijn kennissenkring zitten een paar ex-cliënten van Lister. Mensen die nu een baan hebben, en het heel goed doen in de maatschappij. Ik heb grote bewondering voor ze, voor hoe ze zich terug geknokt hebben. Ze bezorgen niemand last, en worden als goed en fijne buren gezien.
  Op de bewonersavond 22 november is duidelijk aangegeven dat de mensen die eventueel in de tiny houses zouden komen wonen géén gewelddadige achtergrond hebben, en hun problemen overwonnen hebben. Wordt er eigenlijk wel geluisterd? Heb liever bewondering voor ze in plaats van ze zo te stigmatiseren.
  M. Schouten en Hans, heel goed verwoord!

  Marleen Schollaart

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren