Kiezen kan in Nieuwegein; ruim aanbod dagbesteding activiteiten

De gemeente Nieuwegein wil dat iedereen zelf kan kiezen aan welke dagbesteding- activiteiten hij wil deelnemen. Er is in Nieuwegein genoeg te kiezen. ‘Daarom vinden we het belangrijk dit aanbod zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen van de sociaal professionals die de inwoners doorverwijzen’ aldus de gemeente. Op maandag 20 november organiseerde de gemeente een informatiemarkt waarin aanbieders van de activiteiten hun aanbod aan de professionals toonden.

Iedereen zo goed mogelijk op de hoogte
De informatiemarkt had tot doel om de professionals uit het sociaal domein zo goed mogelijk van informatie te voorzien van de diverse dagbestedingen die er in Nieuwegein zijn. Als je echt wil dat inwoners kunnen kiezen dan wil je ze een zo breed mogelijk aanbod kunnen aanbieden. De sociaal professionals zijn degene die de kracht en passie van de inwoner het beste kennen en het beste advies kunnen geven.

Wethouder Hans Adriani was enthousiast over deze markt: ”Er zijn verschillende en veel partijen in de stad heel actief betrokken bij het organiseren van activiteiten voor onze inwoners. Daarbij hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen namelijk een bijdrage leveren aan de positieve gezondheid van de inwoners. Het is belangrijk dat we daarbij over onze eigen grenzen heen kunnen en willen kijken. Dit betekent ook doorverwijzen naar een activiteit van een andere aanbieder als dat beter past. Het uitwisselen van kennis vandaag past heel goed bij deze wens.”

Mooie start met meer dan 20 deelnemers
Er waren ruim 20 deelnemers aanwezig. Er was ruimte om wat te presenteren, ideeën te verzamelen, kennis op te halen en kennis te maken! Want ook dat is een belangrijk onderdeel van het creëren van een gezamenlijk doel. De gemeente heeft het doel om meer van dit soort activiteiten te organiseren zodat het vergaren en uitwisselen van kennis alleen maar makkelijker wordt en de inwoners sneller en beter geïnformeerd wordt.

Buurtgezinnen Nieuwegein maakt vliegende start

Met het overhandigen van een informatiepakket aan wethouder Peter Snoeren en een handdruk, is Buurtgezinnen Nieuwegein een feit. Na Houten en IJsselstein is Nieuwegein de derde gemeente in regio Lekstroom is gestart met Buurtgezinnen. Buurtgezinnen.nl koppelt overbelaste gezinnen aan een gezin uit de buurt dat langere tijd ondersteuning biedt. “Het was direct een ‘vliegende start!’” zegt coördinator Atie Wakkee, “Op mijn eerste werkdag had ik al een terugbellijst van Nieuwegeinse inwoners gezinnen die ondersteuning nodig hebben of willen bieden. Er is in Nieuwegein duidelijk een behoefte aan buurtgezinnen.”

Wethouder Peter Snoeren: “Ik ben erg blij dat er in Nieuwegein nu de mogelijkheid bestaat om gebruik te maken van de ondersteuning van Buurtgezinnen.nl. Soms stapelen problemen zich op in een gezin. Dan lukt het niet meer om voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Iedereen ervaart weleens uitdagingen bij de opvoeding. Buurtgezinnen zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen, dat kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen en gezinnen na een tijdje op eigen kracht weer verder kunnen.” Atie Wakkee brengt de (zogeheten) ‘vraaggezinnen’ in contact met ‘steungezinnen’.

Op de foto: Atie Wakkee, coördinator Buurtgezinnen in Nieuwegein en Margret van Paassen, regio-coördinator van Buurtgezinnen.nl, overhandigen een informatiepakket aan wethouder Peter Snoeren.

Het vraaggezin en steungezin, maken samen afspraken over de invulling van de ondersteuning. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. De relatie tussen een vraaggezin en een steungezin is gebaseerd op onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid. Het vraaggezin en het steungezin gaan in principe een langdurige relatie aan. Dit bepalen de gezinnen zelf.

Atie: “Ik kon mijn eerste dag direct aan de slag met het maken van afspraken en heb zelfs al gezinnen bezocht. En dat terwijl Buurtgezinnen Nieuwegein nauwelijks bekend is. Hieruit blijkt dat er duidelijk een behoefte is aan deze vorm van ondersteuning. Zorgvuldige begeleiding is belangrijk voor een succesvolle match. Gelijkwaardigheid en vertrouwen in elkaar zijn de drijfveren van deze laagdrempelige hulp. Buurtgezinnen Nederland is een snel groeiende organisatie (Winnaar ‘Appeltje van Oranje’ 2017) en mijn collega’s werken dan ook wijd verspreid in het land. Toch is het een hecht team dat nauw in contact met elkaar staat. Om te zorgen dat Buurtgezinnen in Nieuwegein bekend wordt neem ik de komende tijd contact op met organisaties, instellingen, scholen, gezondheidscentra enz., die voor gezinnen van betekenis zijn. Natuurlijk kan dat ook andersom. Via de website www.Buurtgezinnen.nl/Nieuwegein zijn zij te vinden en een contact is snel gemaakt via de mail of door het invullen van het aanmeldingsformulier.”

100% Cees. Deze week maakt Maestro Culinaire Cees van Suylekom oma’s gehaktbrood

Als lezer van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) weet u dat we ook veel affiniteit hebben met eten. Al jaren maakt onze ‘Kookgek’ Eric Dekker wekelijks een heerlijk recept voor u in de rubriek: ‘Koken met PEN.’ Culinair Maestro Cees van Suylekom zal vanaf nu frequent tips en tricks geven over hoe je iets kunt bereiden, maar dan visueel, gefilmd door onze redactie en daarna ook samen opgegeten of geproefd. Zuiver om te beoordelen of het lekker is want alleen het beste is voor u! Eerder maakte Cees heerlijke Kabeljauw. In de laatste uitzending waren wij bij bierbrouwerij Julius in Nieuwegein. Wilt u ook dat wij bij u op lokatie komen filmen? Neem dan contact op met redactie@pen.nl voor de voorwaarden.

Cees is Maestro Culinaire en geeft o.a. kookworkshops in Fort Jutphaas. Dat doet hij met zijn Kleur-, Geur- en Smaakcentrum. Deze keer maakt Cees een een ouderwetse gehaktbrood, volgens oma’s recept. De volgende ingrediënten heeft u nodig:

1 heel casinobrood (liefst wit, Cees gebruikte een bruin omdat de bakker geen witte had)
2 ons boeren ham
1 grote witte ui
Ongeveer 100 gram roomboter
250 gram kalfsgehakt!
Verse gedroogde kruiden: rozemarijn en salie
1 ei-geel.

Bewerking
Ui ham fijnsnijden mengen met het gehakt en voeg peper en zout toe.
Brood aan de bovenzijde opensnijden en leeg halen.
Vullen met het gehakt mengsel.
Bovenzijde er weer op rondom insmeren met room boter.

Geheel in aluminium sluiten en plusminus 45 minuten in de oven op 220 graden.

De folie er af en dan jonge oven kaas op het dak brood nog even 5 minuten in de oven. Daarna is het klaar en in plakken snijden.

Eet smakelijk! Lekker met een verse salade met kappertjes.

Volgende keer maken we een heerlijk dessert voor de feestdagen. Dit doen we in Museum Warsenhoeck. Klik hier voor alle afleveringen van 100% Cees.

Expositie schildercollectief Feniks in DE KOM

Aankomende zondagmiddag 26 november zal de jaarlijkse expositie van het schildercollectief Feniks geopend worden door wethouder Martijn Stekelenburg. Dit zal om 14.30 uur gebeuren in Theater DE KOM. De expositie is hier dan nog tot en met 20 december te zien.

Het gaat om de kunstenaars: Wim vd Steen, Margreet Visser, Tineke Manschot, Liebeth Vermeent, Anneke de Cocq, Sherida Broekema, Christa Kruger, Ben Poppink en Dory Kestens.
Het zijn abstracte en figuratieve werken in olie en acryl verf. Tevens zijn er keramieke werken te bewonderen van Liesbeth Vermeent.

Tijdens de opening zijn alle kunstenaars aanwezig en kunt u ze ontmoeten bij hun kunstwerken. Zij geven dan desgewenst meer uitleg over hun werk. Tijdens de opening zondag 26 november aanstaande zullen de bands ‘Nana’ en ‘Scarlett Stories’ vanuit het Theatercafé de boel feestelijk omlijsten.

Pétanque Vereniging Nieuwegein viert haar 25-jarig bestaan

Op 14 november 2017 is het precies 25 jaar geleden dat in de huiskamer van de familie Schuler Pétanque Vereniging Nieuwegein (PVN) werd opgericht. Van de 26 leden in 1992 groeide de club in vijf jaar tijd naar meer dan 100 leden. Momenteel telt de vereniging bijna 130 leden, waarvan de meesten de pétanquesport recreatief bedrijven.

Met 6 teams in de Nationale Pétanque Competitie is PVN echter hierin ook bovengemiddeld vertegenwoordigd. Op vier dagen in de week kan men, het gehele jaar door, terecht in het Pétanquecentrum Nieuwegein om te trainen, te oefenen of gewoon gezellig recreatief te spelen.

PVN kende aanvankelijk een zwervend bestaan. Men startte op het oude trainingsveld (gravel) van VSV Vreeswijk aan het Helmkruid waar de eerste wedstrijden werden gespeeld. Men vond toen gastvrij onderdak in de houten kantine van Handbal Vereniging Nieuwgeein. Vanaf december 1993 kon men gedurende de wintermaanden terecht in een bedrijfsloods aan de Wierselaan. Deze tijdelijke accommodaties werden op 1 oktober 1996 ingeruild voor de oude schippersschool in Vreeswijk. In de school waren binnenbanen aangelegd en naast de school kwamen buitenbanen. Na een kleine zes jaar verhuisde PVN naar weer een tijdelijke accommodatie op Blokhoeve. Toen waren er al plannen voor een schitterende boulodrome die in 2006 is gerealiseerd aan de Galecopperzoom. Sinds die tijd speelt PVN haar wedstrijden in een van de mooiste accommodaties van Nederland.

Op zaterdag 25 november a.s. viert PVN haar zilveren jubileum. Met dit feest hoopt het bestuur van PVN het fundament te verstevigen, de vereniging steeds meer uit te bouwen en de pétanquesport meer bekendheid te geven in Nieuwegein.

Nieuwegein Challenge sponsorloop 2017 in Park Oudegein

Spelen is Leren organiseert de Nieuwegein Challenge sponsorloop 2017 op zondag 26 november 2017 van 13.00 tot 16.00 in Park Oudegein. Spelen is Leren wil hiermee vieren dat zij in vier jaar tijd van 15 leden explosief is uitgegroeid tot bijna 300 actieve leden. De opbrengst van de loop is voor de stichting Mag ik dan bij jou, gecertificeerde EHBO-cursus voor 16+ leden en de aanschaf van materialen voor de club. Wethouder Hans Adriani van Sportbeleid Nieuwegein geeft om 13.15 uur het startschot.

Hans Adriani: “We leven in een tijd dat kinderen zich vooral binnenshuis vermaken. Voetbal en buskruit spelen zijn verruild met de Smartphone, X-box en Netflix. Kinderen bewegen een stuk minder tegenwoordig. Daarom is het succes van Spelen motivatie komen. Er zit geen druk op van een strak lesprogramma. Ze gaan gewoon lekker sporten en bewegen samen met andere kinderen. Het feit dat er een explosieve groei is, wil zeggen dat dit een goede formule is. Gemeente Nieuwegein draagt hier graag aan bij.”

Spelen is Leren
Spelen is Leren biedt al ruim vier jaar freerun lessen en weerbaarheidstraining voor kinderen en jeugdigen, bewegen & spel voor de allerjongsten, turnlessen voor volwassenen en andere sportactiviteiten aan in Nieuwegein. De visie van Spelen is Leren is om kinderen , jongeren en volwassenen, met of zonder extra hulpbehoefte, vanuit hun intrinsieke motivatie spelenderwijs te laten bewegen. Hierbij worden ze door de coaches van Spelen is Leren geprezen voor hun kunnen en gestimuleerd om door te zetten en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Afzwemmen voor het B & C -diploma in Merwestein

Woensdag 22 november 2017 werd er afgezwommen voor het B & C- diploma en was het enorm spannend voor een grote groep kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes,opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het tweede of derde diploma van het zwem-ABC. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto’s de trotse kinderen met hun diploma;

B- diploma:
Esmee Broos, Manou Mpeye, Djayden Baartmans, Tijn Blok, Vince Burne, Marouane Afkir, Marley van Gerven, Jesper de Gooijer, Liz Klinkert, Femke Kistenkas, Valerie Nieuwendijk, Jayson Pinas, Senne Ploeg, Daantje Verheul, Reda Haddouchi, Venya van Lint, Dean Ligtelijn, Leen Waaria.

C- diploma:
Eline de Klein

Gemeente Nieuwegein onder vuur op bewonersavond Tiny Houses

De komst van vier cliënten van zorgorganisatie Lister heeft gezorgd voor hoogoplopende gemoederen tijdens een overvolle bewonersavond in Nieuwegein. De omwonenden zijn woensdagavond jl. bijgepraat in sporthal Merwestein.

Aanleiding voor de ophef is het bouwplan voor zeven zogenoemde Tiny Houses rondom een oude boerderij in de wijk Fokkesteeg. In vier van die huisjes moeten cliënten van Lister komen wonen. Het gaat om mensen die in het verleden behandeld zijn voor ernstige psychiatrische problemen. De bewoners zijn bang voor overlast en vrezen voor hun veiligheid. Een omwonende liet gisteravond aan RTV Utrecht weten te vrezen voor “een tweede Den Dolder”.

GEEN GARANTIES
Verschillende bewoners eisten garanties van de gemeente en Lister voor hun veiligheid. Die garanties werden niet gegeven. Wel benadrukte bestuurder Jan Berndsen van Lister dat er geen sprake is van een verhoogd risico. Daar namen de bewoners geen genoegen mee.

LOCATIE
Volgens wethouder Hans Adriani is de gekozen locatie aan de Urkerveste het meest geschikt omdat de grond al eigendom is van de gemeente. Verder passen de plannen en zijn er geen andere plannen op deze locatie. Bewoners hebben daar geen begrip voor. Ze vinden dat de toch al kwetsbare wijk overmatig belast wordt.

De bestuurder van Lister probeerde op de avond de plannen in perspectief te plaatsen. “Elk jaar worden honderd cliënten van Lister geplaatst in normale huurwoningen. Dat kan ook bij u in de straat zijn. Maar we kampen altijd met tekorten en zo ontstond dit idee; waarom bouwen we niet een paar kleine huisjes?”

TIJDELIJK
Wethouder Adriani laat weten dat een nieuw bestemmingsplan niet nodig is om de bouwplannen uit te voeren. Dat komt omdat het project in principe tijdelijk is. Tijdelijk betekent voor een periode van vijf jaar. Die periode mag ook nog een keer met vijf jaar verlengd worden. Met deze constructie hoeft alleen een vergunning aan te vragen.

Het is voor tegenstanders mogelijk om naar de rechter te gaan maar volgens de wethouder kijkt de rechter alleen of technisch alles goed is verlopen. Volgens de wethouder is het beter om aan de voorkant er uit te komen. Daar voegde hij aan toe: “Als de zaal deze aan deze opstelling vasthoudt is het misschien aan Lister om het plan te heroverwegen”.

OMWONENDEN
Niet alle omwonenden zijn tegen de komst van de cliënten. Opmerkingen van de bestuurder van Lister leiden hier en daar zelfs tot applaus. Een vrouw in zaal neemt het op voor de mogelijke nieuwe bewoners. “Het gaat me wel aan het hart dat er zo over ze wordt gepraat.” Toch heeft ook deze vrouw dit project liever in een andere wijk, want Fokkesteeg is al wel zwaar belast.

De beoogde locatie
Bron: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht
Foto slider: Martin de Wit