Buurtgezinnen Nieuwegein maakt vliegende start

Met het overhandigen van een informatiepakket aan wethouder Peter Snoeren en een handdruk, is Buurtgezinnen Nieuwegein een feit. Na Houten en IJsselstein is Nieuwegein de derde gemeente in regio Lekstroom is gestart met Buurtgezinnen. Buurtgezinnen.nl koppelt overbelaste gezinnen aan een gezin uit de buurt dat langere tijd ondersteuning biedt. “Het was direct een ‘vliegende start!’” zegt coördinator Atie Wakkee, “Op mijn eerste werkdag had ik al een terugbellijst van Nieuwegeinse inwoners gezinnen die ondersteuning nodig hebben of willen bieden. Er is in Nieuwegein duidelijk een behoefte aan buurtgezinnen.”

Wethouder Peter Snoeren: “Ik ben erg blij dat er in Nieuwegein nu de mogelijkheid bestaat om gebruik te maken van de ondersteuning van Buurtgezinnen.nl. Soms stapelen problemen zich op in een gezin. Dan lukt het niet meer om voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Iedereen ervaart weleens uitdagingen bij de opvoeding. Buurtgezinnen zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen, dat kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen en gezinnen na een tijdje op eigen kracht weer verder kunnen.” Atie Wakkee brengt de (zogeheten) ‘vraaggezinnen’ in contact met ‘steungezinnen’.

Op de foto: Atie Wakkee, coördinator Buurtgezinnen in Nieuwegein en Margret van Paassen, regio-coördinator van Buurtgezinnen.nl, overhandigen een informatiepakket aan wethouder Peter Snoeren.

Het vraaggezin en steungezin, maken samen afspraken over de invulling van de ondersteuning. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. De relatie tussen een vraaggezin en een steungezin is gebaseerd op onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid. Het vraaggezin en het steungezin gaan in principe een langdurige relatie aan. Dit bepalen de gezinnen zelf.

Atie: “Ik kon mijn eerste dag direct aan de slag met het maken van afspraken en heb zelfs al gezinnen bezocht. En dat terwijl Buurtgezinnen Nieuwegein nauwelijks bekend is. Hieruit blijkt dat er duidelijk een behoefte is aan deze vorm van ondersteuning. Zorgvuldige begeleiding is belangrijk voor een succesvolle match. Gelijkwaardigheid en vertrouwen in elkaar zijn de drijfveren van deze laagdrempelige hulp. Buurtgezinnen Nederland is een snel groeiende organisatie (Winnaar ‘Appeltje van Oranje’ 2017) en mijn collega’s werken dan ook wijd verspreid in het land. Toch is het een hecht team dat nauw in contact met elkaar staat. Om te zorgen dat Buurtgezinnen in Nieuwegein bekend wordt neem ik de komende tijd contact op met organisaties, instellingen, scholen, gezondheidscentra enz., die voor gezinnen van betekenis zijn. Natuurlijk kan dat ook andersom. Via de website www.Buurtgezinnen.nl/Nieuwegein zijn zij te vinden en een contact is snel gemaakt via de mail of door het invullen van het aanmeldingsformulier.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk