Fokkesteeg krijgt mogelijk opvang van ex-zwaar verslaafden of psychiatrische patiënten

De gemeente Nieuwegein en Lister, een organisatie die huisvesting en begeleiding biedt aan mensen met een psychiatrische beperking of verslavingsachtergrond, zijn voornemens om in de wijk Fokkesteeg een opvang te creëren voor ex-zwaar verslaafden of psychiatrische patiënten. Beide partijen hebben hun oog laten vallen op het pand aan de Urkerveste 9 hoek Vreeswijkstestraatweg. Het pand wordt momenteel bewoond door antikraak maar deze moeten het pand spoedig verlaten.

Een wijkbewoner tegenover onze redactie: ‘De huidige anti-kraakbewoner moest e.e.a. van gemeente stil houden maar de plannen zijn toch ‘uitgelekt’. Het zou gaan om zeven Tiny Houses waar ex-zwaar verslaafden of psychiatrische patiënten komen te wonen. Aangezien dit zou komen in een woonwijk met veel jonge gezinnen, is er zeker na de recente gebeurtenissen in Den Dolder, behoorlijk wat onrust ontstaan.’

Overlast
Bewoners zijn vooral bang voor overlast (diefstal, intimidatie, vuil, spuiten, lastig vallen etc., Onveilig gevoel, Parkeerproblemen, Waardevermindering huis en Verkeersonveiligheid (de Tiny Houses voor de verslaafden worden 4 meter hoog)

Bijeenkomst
Inmiddels is er in allerijl een bijeenkomst gepland voor direct omwonenden. Deze is woensdagavond 22 november aanstaande in wijkhuis De Steeg. Het begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Inloop is om 19.30 uur. De pers mag niet aanwezig zijn alsook andere wijkbewoners. Zij vinden dit onterecht en willen ook gehoord worden. Ook wordt bovenstaand item besproken in het wijkoverleg van dinsdag 28 november aanstaande. Deze is eveneens in wijkhuis De Steeg en begint om 20.00 uur.

Begin dit jaar is de bestemmingslocatie gewijzigd van de beoogde locatie naar ‘woonzorgbestemming.’ Dat de gemeente het stil wilde houden en de op het laatste moment geregelde bijeenkomst geeft een heel slecht gevoel bij de bewoners van de wijk. Een wijk overigens die toch al ‘onrustig’ is te noemen.

Actie
De bewoners zijn bang dat de boel al is beklonken en dat zij geen invloed meer hebben om in bezwaar te gaan. Zij verenigen zich nu. Plannen, ideeën en of andere zaken kunnen gemeld bij de heer Hartgers. Hij is te bereiken via: h.hartgers@hotmail.com.

Urkerveste 9 in Fokkesteeg

20 thoughts on “Fokkesteeg krijgt mogelijk opvang van ex-zwaar verslaafden of psychiatrische patiënten

 1. Als dit door gaat wordt het een tweede Den Dolder.

 2. Regina Heijerman

  Gaan we deze complexe mensen in een woonwijk plaatsen met een school op 300meter verderop. Waarom? Denk dat we juist eerst aan onze jeugd moeten denken!! Vraag me ook af of dit mag, vind dit namelijk erg krom. In de hele randstad staan er genoeg grote kantoorpanden leeg die heel goed om te bouwen zijn! Ik woon niet gelijk in de directe omgeving maar ik woon 2 straten verderop. Vind het wel erg belangrijk dat wij ook inspraak krijgen!

 3. Muriel

  Wat een idioot plan weer van de gemeente Nieuwegein,stil houden en het plan stiekem doorvoeren vind ik echt misselijkmakend! Zulke mensen horen niet in een woonwijk met veel kinderen en tieners en wat denk je van de waarde van je koophuis die is meteen een stuk lager.

 4. In Amsterdam woont deze doelgroep op een industrieterrein in container woningen met een constante begeleiding van het Leger des Heil, uiteraard niet in een woonwijk met veel jonge gezinnen. Daarbij vind ik dat er stukje historie verloren gaat, 1 van de weinige oude huizen van de wijk gaat hiermee verloren, erg jammer.

 5. Elvira

  Waarom moet dit juist weer in Fokkesteeg? Juist in een wijk met veel kinderen.Er zijn genoeg andere mogelijkheden voor handen lijkt mij zoals leegstaande kantoorpanden.

 6. Soenita

  Ik vind dit een rare maatregel..Het is in de buurt van een school en er wonen veel jonge kinderen en tieners in deze buurt. Er zijn inderdaad voldoende leegstaande kantoorpanden die omgebouwd kunnen worden. Bovendien is de informatievoorziening van de gemeente onvoldoende en de beslissing is al genomen..Het liefst zou ik de boerderij opkopen en er een buurthuis van maken..als ik t geld ervoor had..

 7. Carlo

  Het lijkt mij dat er al genoeg begeleid wonen en zorg zit in de wijk. Belachelijk weer dat dit zo moet worden doorgedrukt

 8. Echt te gek voor woorden!
  In een WOONWIJK nog wel. En de gemeente doet gewoon maar. Ja, jaaaaaa.
  Veel actie voeren zou ik zeggen.

 9. Beste mensen;
  De manier hoe dit voornemen naar buiten wordt gebracht is zeer onhandig en wekt terecht verontwaardiging op..
  Maar voordat iedereen gaat roepen en conclusies gaat trekken over deze doelgroep/MENSEN, lijkt mij dat zo’n informatieavond zeer nuttig kan zijn.
  Gelijk een oproep tot actie voeren is weer zo voorbarig ….Probeer eerst eens (rustig )met elkaar in gesprek te gaan en zonder oordeel te luisteren naar wat Lister te bieden heeft aan deze groep mensen…
  Of ga eens in gesprek met desbetreffende mensen die met goede ondersteuning net als u en ik in de samenleving willen wonen.
  Opruiende vergelijkingen met DenDoldrr doet mij pijn, daar het mijn geboortedorp is.
  En daardoir misschien wat meer nzicht heb met allerhande mensen die hulp nodig hebben.
  Dus ga voordat er van alles geroepen
  wordt naar de hoop ik transparante avondin de Steeg.
  ONBEKEND MAAKT ONBEMIND…..

  1. hessel

   Je maakt denk ik een grote vergissing, de mensen die in jou tijd daar woonden hadden geen strafblad.

   1. Conny Van Wal

    Beste Hessel
    Er woonde al vanaf dat er een “dolhuis” stond, ook al mensen in een speciaal paviljoen .
    Alwaar mensen woonden die vanuit hun psychiatrische problematiek verbleven “achter slot en grendel”
    Mijn vader is ook in Den Dolder geboren, dus ga er maar vanuit dat ik wel weet wat ik zeg.
    Dus wederom, hou op met oordelen en aannames….
    Natuurlijk zie ik ook dat er veel mis gaat in de maatschappij en hoe psychiatrische instellingen daarmee omgaan….Ik heb daar ook zo mijn mening over….
    Maar niemand is erbij gebaat om dat ongenuanceerd via sociale media de wereld in te gooien.
    Dat doe ik liever op plekken waar het wel een verschil zou kunnen maken….

    1. Hoi Conny, dus hier ken ik je van!

 10. A. De Heus

  Nou, Conny, wat een onzin verhaal! Onbekend maakt onbemind.
  Ik weet niet waar je woont, maar ik hoop dat zoiets bij jou in de wijk gerealiseerd gaat worden!
  En dan nog ” den Dolder is mijn geboorteplaats”. 😢
  Dààr wordt ik dan weer “verdrietig” van……….

 11. Mariëtte

  Het gaat hier gewoon om Nieuwegeiners, 4 mensen die hun problemen achter zich hebben gelaten. Die nu onder begeleiding wonen en hard gewerkt hebben aan zichzelf. Mensen die nu weer en gewoon leven willen opbouwen, in een menselijke buurt. Mensen die niet willen leven vanuit angst, maar vanuit vertrouwen in de medemens.

  Ex-psychiatrisch patiënten of ex-gedetineerden zijn gewoon mensen net als u en ik, die in hun leven op cruciale momenten een stuk steun en veiligheid gemist hebben waardoor ze in de problemen zijn gekomen. Ik wens ze, naast de andere 3 bewoners van de tiny houses, positieve buurtgenoten toe op wie ze kunnen terugvallen.

  1. Chris

   Niet alle omwonenden zijn tegen. Er zijn er ook die er geen probleem mee hebben. Ik ben er 1 van.

 12. Dorette

  Ik vind het geen slim idee.
  Deze mensen verdienen wel een kans ja, maar dan in een omgeving die ook voor hun minder trigger geeft en minder ellende voor als het toch “fout” gaat. Ik woon nu zelf helemaal niet in de buurt, kom oorspronkelijk wel uit Nieuwegein. Vandaar dat ik hier mijn mening plaats. Als dit bij mij in de buurt zou komen, zou ik er ook met argus ogen naar kijken hoe dat zal gaan en mijn kind minder vrijheden geven om naar buiten te gaan en in die buurt te spelen…..

 13. T.

  Echt belachelijk vlakbij scholen in een wijk met jonge gezinnen. Dat is vragen om moeilijkheden. Alleen t idee geeft al een gevoel van onveiligheid. Maak een opvanghuis bij de gezinnen van de gemeente ambtenaren in de buurt! Dan piepen ze wel anders. Ben absoluut tegen!!!

  1. A. De Heus

   Helemaal met je eens!
   Denk even terug aan den Dolder……..
   Wie zegt mij, dat deze mensen niet in herhaling vallen??

 14. Nick

  Iedereen heeft maar over Den Dolder, terwijl dit heel anders is dan Den Dolder. Dit zijn personen die al over heen zijn wat ze gedaan hebben en hun leven beter en als jullie geen kans voor hun geven waar moeten dan heen?? zelfmoord plegen ofzo. Kom op zeg mensen. Jullie kunnen alleen aan zelf denk ik, ik en rest kan stikken. Galecop heb ook mensen die niet zo honderd zijn, daar heb geen last van. Dus geef hun gewoon kans. Jeugd in Fokkesteeg altijd probleem geweest.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk