‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Een operatie, live op TV. Het is zowel fascinerend als ‘nee-dank-je.’ Toch nemen we maar al te graag een kijkje in de keuken van een ander. We zijn nieuwsgierig en bemoeien ons graag met alles en iedereen. Dus, wat is de volgende stap? Een kijkje in de keuken van de gemeenteraad? Live, bij pen.nl!’

Doorgaande weg de Ravensewetering (N408) en de Ravenswade weer open na de asbestbrand

De Laagravenseweg N408 en de Ravenswade zijn om 17.00 uur vandaag opengesteld. De Ravensewetering is naar verwachting vanaf 18.00 uur open tot aan de ingang van het bedrijventerrein Laagraven. Het noordelijk deel van bedrijventerrein Laagraven is dan bereikbaar. De Ravensewetering is vanaf de ingang van het bedrijventerrein tot aan de Koppeldijk gesloten.

Hekken
Op het industrieterrein zijn hekken geplaatst en afzetlinten gespannen om de zijwegen af te sluiten van een gebied waar wegen en bedrijven nog niet zijn schoon gemaakt. Op het kaartje zijn met rode vlakken de gebieden aangegeven die nog niet bereikbaar zijn.

Volgens burgemeester Bakhuijs gaat het saneren van het hele gebied misschien wel dagen of weken duren.

Expositie ‘Kunst en Poëzie’ in Tweede Verdieping

Met als titel ‘Kunst en Poëzie’ worden van 11 november tot 30 december 2017 in de bibliotheek ‘De Tweede Verdieping’ schilderijen geëxposeerd van Christa Kruger-Heijdens met gedichten van Azar Tishe. Christa Kruger en Azar Tishe ontmoetten elkaar in 2016 tijdens het project ‘Beeldtaal’ in de Nieuwegeinse bibliotheek.

Ondanks hun verschillende achtergrond en geschiedenis was er direct een klik. De kleurrijke abstracte impressies van Christa Kruger, ontstaan door intuïtieve waarneming en beleving van de werkelijkheid, inspireerde schrijver en dichter Azar Tishe direct tot het schrijven van een aangrijpend en actueel verhaal over IS en de vluchtelingenproblematiek.

Voor deze expositie heeft Azar Tishe bij twaalf van de werken van Christa Kruger gedichten geschreven over reizen, liefde en het leven. Bij de officiële opening zullen een aantal gedichten door Azar Tishe worden voorgedragen.

De band tussen beide kunstenaars geeft een extra dimensie aan deze expositie. Azar en Christa stimuleren met deze gezamenlijke expositie van gedichten en schilderijen de fantasie en nemen je mee in hun artistieke wereld van poëzie en kleur.

Christa Kruger-Heijdens ontwikkelde sedert 2001 een toenemende passie voor schilderen. In haar werk heeft in de loop der jaren een ontwikkeling plaats gevonden van figuratief naar abstract.

Azar Tishe is een Koerdisch-Perzische schrijver en dichter. Haar gedichten gaan veelal over liefde, de zoektocht naar jezelf en haar ervaringen als vrouw in een vreemd land. In haar gedichten hoor je de Iraanse dichttradities doorklinken. Azar Tishe publiceerde onlangs haar eerste Nederlandse gedichtenbundel Reiziger.

Nederland, Nieuwegein, 20171022
Christa Kruger (links) en Azar Tishe (rechts). In het atelier van Kruger-Heijdens
Foto: (c)Michiel Wijnbergh

Christa Kruger-Heijdens en Azar Tishe

Halloweenkermis; de garantie voor ouderwetse kermispret

Morgen gaat de allereerste Halloweenkermis van start op het parkeerterrein P-West bij Cityplaza aan de Hagestede in Nieuwegein. Van woensdag 1 tot en met zondag 5 november kunnen jong en oud er hun hart ophalen want er staat voor een ieder wel wat wils.

Openingstijden
Woensdag van 13.00 uur tot 23.00 uur
Donderdag van 13.00 uur tot 23.00 uur
Vrijdag van 13.00 uur tot 24.00 uur
Zaterdag van 13.00 uur tot 24.00 uur
Zondag van 13.00 uur tot 21.30 uur

Zeer gevarieerd aanbod aan vermaak
Nagelnieuw en dé super sensatie op de Halloweenkermis. De Disco Jumper laat haar passagiers swingen en dansen tijdens supersnelle ritjes. Omhoog en omlaag jumpen de armen terwijl ook de gondels om hun as kunnen tollen. Een must voor de sensatiezoekers, waarbij de vormgeving, verlichting en het thema van de attractie en lust zijn voor het oog.

Ook de Breakdance is zo’n spektakelzaak. Een grote ronde schijf draait met variabele snelheid rond. De gondeltjes die hier op staan draaien in groepjes hun eigen rondjes en spinnen daarbij met enorme snelheid alle kanten op om hun eigen as. Daarmee is de Breakdance een attractie die grote populariteit geniet onder vooral de jongere kermisbezoekers

De Botsauto’s is een echte familiezaak en de garantie voor dikke pret. Hier hoef je recht nu eens geen voorrang te geven en mag je de verkeersregels lekker aan je laars lappen.

Kriebels in de onderbuik in de Wipp. In deze op en neer dansende bank wordt je heerlijk heen en weer gezwiept. Van onder naar boven, van links naar recht. Ter verhoging van de pret wisselt het tempo constant en gillen de passagiers het uit van de pret.

Liefhebbers van hoogte zijn bij de Bungee Katapult aan het juiste adres. In een ronde “kogel” plaatsgenomen spannen de elastieken aan om de passagiers vervolgens met enorme snelheid tot op grote hoogte het luchtruim in te schieten. Voor nog meer beleving tolt de kogel daarbij ook nog eens alle kanten op in de rondte. Als dat geen kriebels in de onderbuik oplevert.

Natuurlijk is ook aan de allerkleinsten gedacht. Zij kunnen o.a. terecht bij de draaimolen, hengelen naar eendjes of zich heerlijk uitleven als ze hun eerste acrobatische toeren uithalen bij de trampolines. Bij de Buggy wacht het avontuur als op reis wordt gegaan door een jungle landschap.

Het woord zegt het al, bij de Familie Achtbaan vinden jong en oud plezier. Aanvankelijk nog een rustige rit komt de snelheid er goed in te zitten als de vrije val wordt ingezet. De passagiers vinden het prachtig en gillen het uit.

Wie een kansje wil wagen kan zijn geluk beproeven bij de grijpkranen, de pusher, het ballengooien of de schietsalon want ook deze zaken staan dit jaar op de allereerste Halloweenkermis van Nieuwegein.
Ook voor de snoepers is er goed nieuws. De heerlijk zoete geur die op het terrein valt op te snuiven verraad dat ook dit jaar zaken als de suikerspin en nougatkraam weer present zijn om de liefhebbers van deze typische kermislekkernijen op hun wenken te bedienen.

Prehistorisch bezoek
Op zaterdag 4 november om 15.00 uur zet een bezoek van de Dino’s de tijd ver terug. Prehistorische verschijningen doen u geloven in een Jurassic park te zijn beland. De bedrieglijk echt ogende Dino’s zijn gelukkig ongevaarlijk en niet cameraschuw.

Wie van griezelen houdt zit goed!
Nieuw dit jaar zijn de scare nights die op woensdag en vrijdag worden gehouden van 20.00 tot 23.00 uur. Inspelend op de Halloweenrage zullen zich deze avond een reeks griezels en gedrochten op het kermisterrein begeven. U bent niet bang uitgevallen en houdt wel van een portie schrik in de benen? Dan moet u beslist langskomen. Laat het koude angstzweet u uitbreken als duistere wezens uit het niets opduiken om u eens flink te grazen te nemen.

De Halloweenkermis is voor Nieuwegein een geheel nieuw fenomeen. Halloweenkermissen zijn elders reeds zeer succesvol gebleken. Als dat ook hier het geval is, en daar wordt eigenlijk niet aan getwijfeld, dan zal het fenomeen volgend jaar verder worden uitgebreid.
De organisatie heet u allen van harte welkom maar, kom niet alleen, je weet nooit wie je tegen komt……

Onduidelijk wanneer N408 bij Nieuwegein weer open gaat

De N408, de Laagravenseweg, is nog niet open voor verkeer. De reden voor deze vertraging is dat er hekken geplaatst moeten worden langs de wegen. Dit is de laatste actie voordat de weg toegankelijk gemaakt kan worden. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoelang het gaat duren voordat de hekken geplaatst zijn.

Avondspits
Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers aan de zuidkant van Utrecht voor mogelijke verkeershinder tijdens de avondspits van dinsdag 31 oktober. De hinder voor het verkeer op de A12 kan tot na de avondspits duren. Op de A12 ring Utrecht-Zuid is afrit Hoograven/Houten (18) gedeeltelijk afgesloten vanwege asbestonderzoek.

Plaatsen hekken
De gemeente Nieuwegein plaatst in het gebied waar asbest is aangetroffen hekken langs de wegen. De reden hiervan is om te voorkomen dat auto’s door de bermen heen rijden en daarmee asbest zouden kunnen verspreiden. Het plaatsen van de hekken is de laatste actie voordat de Laagravenseweg (N408) toegankelijk gemaakt wordt.

De hekken worden op de volgende locaties geplaatst:
– Ravensewetering tussen de Laagravenseweg en Laag Raven (toegangsweg bedrijventerrein Laagraven)
– Op het bedrijventerrein Laagraven tussen Ravensewetering tot halverwege het terrein
– Een deel van Ravenswade vanaf de Laagravenseweg

Schoonmaken van de bermen
Een aannemer en een gespecialiseerd bedrijf zullen daarna de bermen en de strook buitenlangs de hekken zo snel mogelijk reinigen. Vanaf de rijbaan voor vrachtwagens op de Laagravenseweg werkt de provincie door met het afschrapen en reinigen van de bermen. Hiermee wordt voorkomen dat fijne asbestdeeltjes kunnen worden verspreid door turbulentie van voorbijrijdende auto’s. Deze maatregel was niet mogelijk langs de N408 vanwege de intensiteit en frequentie van het verkeer al daar. De hekken worden verwijderd nadat ook deze bermen zijn gereinigd.

Noordelijk deel Laagraven
Het plaatsen van de hekken maakt het noordelijke deel van bedrijventerrein Laagraven bereikbaar voor ondernemers. De overige afzettingen blijven gehandhaafd en zullen worden verplaatst naarmate de schoonmaken van het terrein vordert.

Asbestsanering
Samen met de ondernemers op de bedrijventerreinen waar asbest is aangetroffen, werkt de gemeente aan het opstellen en uitvoeren van een saneringsplan gericht op het schoonmaken van de panden en terreinen van individuele bedrijven.

Niet bereikbaar
De bedrijven in het gebied Laagraven zijn nog niet bereikbaar. Hier zitten o.a. Makro, Gamma, Karwei, etc

De N408 is sinds zondagavond afgesloten na een grote brand op industrieterrein De Liesbosch in Nieuwegein. Hierdoor zijn Nieuwegein en Houten van en naar de A12 niet bereikbaar via afrit Hoograven. Er zijn omleidingen ingesteld. Een gedeelte van het bedrijventerrein is inmiddels weer vrijgegeven.

Nieuw in Nieuwegein: Eet mee! Vaste gast matcht ouderen voor gezellig etentje bij buurtgenoten

Ruim 800.000 senioren eten altijd alleen. Hoe gezellig kan het zijn om tenminste een keer per maand bij iemand in de buurt aan te schuiven? Per 1 november verbindt Eet mee! Vaste gast senioren in de gemeente Nieuwegein met een vast eetadres in hun buurt waar ze een of twee keer per maand kunnen aanschuiven voor een gezellige maaltijd. Stichting Eet Mee! zorgt voor een persoonlijke intake waarin de wensen en belangstelling ter sprake komen en doet dit ook met de adressen waar gegeten gaat worden. Nadat er een ‘match op maat’ gemaakt is volgt een kennismakingsbezoekje of -etentje en als het klikt wordt de oudere een vaste gast aan tafel. Desgewenst betaalt de gast een kleine bijdrage voor het eten.

Elly van Doorn, medewerker Vaste Gast bij Stichting Eet Mee!: ‘We maken als sinds 2014 waardevolle matches in Utrecht, Zeist en De Bilt. Het is niet alleen voor de oudere een leuke activiteit. Ook eetadressen zijn blij dat ze iets kunnen betekenen voor een senior uit de buurt en kijken uit naar de verhalen en gezelligheid die hun gast(e) meebrengt.’

Meedoen
Wil je als oudere regelmatig als gast bij een van onze gezellige eetadressen aanschuiven voor een praatje en een lekkere maaltijd? Neem dan contact met ons op. Stichting Eet Mee! maakt een mooie match voor je.

Wil je een of twee keer per maand een senior als vaste gast aan tafel ontvangen? Graag! Meld je aan via t 030-2213498 of via de website van Stichting Eet Mee!

Weten wie er in je buurt wonen, even zwaaien in het voorbijgaan en een nieuwe eetafspraak op de kalender: daar wordt de wereld net een beetje mooier van!

Eet mee! Vaste gast wordt in Nieuwegein mogelijk gemaakt met bijdragen van de gemeente Nieuwegein, Monuta Helpt en Rabobank Utrecht en omstreken.

Nieuwegeinse kinderen komen vaker terug bij jeugdhulp

In het eerste halfjaar van 2017 hebben ruim 311 duizend jongeren onder de 23 jaar jeugdhulp gekregen. Vooral in Nieuwegein en IJsselstein doen jongeren vaker dan eens een beroep op hulp. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die vandaag zijn gepresenteerd.

Het cijfer ligt iets lager dan in dezelfde periode van vorig jaar, toen waren dat 314 duizend jongeren. Het gaat om alle hulp die kinderen of hun ouders nodig kunnen hebben. Tanja Traag, onderzoeker en socioloog bij het CBS, noemt als voorbeelden opvoedingsproblemen van ouders (denk aan een kind dat wil niet doorslapen) en kinderen met gedragsproblemen, een verstandelijke beperking, een fysieke handicap of dyslexie.

De cijfers zijn gebundeld omdat al deze zorg valt onder de jeugdwet, vertelt Traag. “Het geeft een beeld voor de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor deze zorg. Het brengt gegevens bij elkaar zodat gemeenten weten hoe de jeugd functioneert. Ze kunnen een vergelijking maken met het landelijke gemiddelde, om te zien of er veel kinderen zijn die jeugdhulp nodig hebben. Of hoe vaak meerdere malen gebruik is gemaakt van jeugdhulp.”

TRAJECT
Zo’n 150 duizend jongeren zaten in een hulptraject, een periode waarin een bepaalde vorm van hulp of zorg wordt verleend. Van de jongeren die aan zo’n traject begonnen, had 29 procent de afgelopen vijf jaar al eerder hulp ontvangen. Vooral in Nieuwegein in IJsselstein is het aantal jongeren dat terugkeert hoog: meer dan 35 procent. In de stad Utrecht ligt het percentage onder de 25 procent.

Traag legt uit: “Het gaat hier om kinderen die over een periode van vijf jaar meer dan eens aan een hulptraject zijn begonnen en die ook weer hebben afgesloten. Dat kunnen hele verschillende dingen zijn, bijvoorbeeld in eerste instantie opvoedingsproblematiek en jaren later dyslexie.”

Het gaat in dit onderzoek alleen om jeugdhulp in natura. Hulp via een persoonsgebonden budget is in deze cijfers niet meegenomen.

Getuigen gezocht aanrijding verkeersplein Laagraven

Op zaterdag 28 oktober vond er rond 18.30 uur onderaan de afrit van de A12, nabij het verkeersplein Laagraven, een aanrijding plaats waarbij drie inzittenden aanzienlijk letsel hebben opgelopen. De politie is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van deze aanrijding.

Bij de aanrijding waren een lichtgrijze Peugeot 206 en een donkere Range Rover betrokken. Toen politieagenten ter plaatse kwamen, bevonden zich in de Peugeot drie slachtoffer die bekneld zaten. De donkere Range Rover stond 200 meter verderop. De bestuurster van de Range Rover was in eerste instantie verdwenen, maar ze kon later aangehouden worden. Deze 52-jarige verdachte werd overgebracht naar het politiebureau, waar bleek dat ze ruim drie keer de toegestane alcoholhoeveelheid had gedronken. Haar rijbewijs werd direct ingevorderd.

Vlak na de aanrijding kon de bestuurster van de Peugeot zelfstandig uit het voertuig klimmen. De andere twee inzittenden moesten met hulp van de brandweer bevrijd worden. Alle drie de slachtoffers werden overgebracht naar een ziekenhuis. Inmiddels zijn de slachtoffers weer thuis om te herstellen.

Uw hulp
Ter plaatse sprak de politie diverse getuigen die de klap hoorden, maar het ongeval zelf niet gezien hebben. Heeft u achter de donkere Range Rover gereden en/of het ongeval wel gezien? Dan heeft het tactisch verkeersteam uw hulp nodig. Heeft u informatie meldt dit dan via 0900-8844 of maak gebruik van onderstaand tipformulier.

Economisch nieuws: de lage rente op de woningmarkt blijft aanhouden

Het Economisch Bureau van ABN AMRO heeft zijn verwachtingen bijgesteld: de 10-jaarsrente zal rond 2018 waarschijnlijk 1% bedragen, in plaats van de vooropgestelde 1,5%. Ook de lange hypotheekrentes, die evolueren conform de evolutie van de 10-jaarsrente, zullen daardoor pas later opnieuw beginnen op te lopen. Goed nieuws voor zij die een woning wensen aan te schaffen. Die evolutie is vooral te wijten aan het kunstmatige ingrijpen door het ECB, noteert het Economisch Bureau.

Een knap staaltje ingrijpen door het ECB
Deze evolutie is te danken aan een knap staaltje ingrijpen door de Europese Centrale Bank. Omdat de Europese Centrale Bank de inflatie, die een flinke deuk kreeg door de kredietcrisis, opnieuw wil aanzwengelen namen ze een hele resem aan maatregelen. Die maatregelen omvatten bijvoorbeeld het opkopen van staatsobligaties om de rente te drukken. De drukking van de 10-jaarsrente is met andere woorden kunstmatig te noemen en zal slechts aanhouden gedurende de periode waarin die kunstmatige koopcontext blijft bestaan. Het aanhouden van de lage rente moet dan ook binnen die context gezien worden: de ECB gaat zijn maatregelen maar langzaam afbouwen, wat ook in 2018 zijn gevolgen zal hebben voor de langetermijnrente.

De Woningmarktmonitor is toch niet helemaal enthousiast
Alhoewel het nieuws met de nodige portie enthousiasme wordt ontvangen, constateert de Woningmarktmonitor (Economisch Bureau) toch ook een vorm van scepticisme. Dat komt omdat men inziet dat rente over het dieptepunt heen is en opnieuw zal blijven stijgen. Ook de toenemende kloof tussen aangeboden en gezochte woning, met de verder stijgende prijzen op de woningmarkt tot gevolg, zorgt voor de nodige portie argwaan bij potentiële kopers. De verwachting is dan ook dat vooral in regio’s waar de prijzen de laatste jaar blijvend stegen – ten gevolge van de grote vraag – die vraag niet proportioneel zal toenemen. Dat zal er op termijn voor moeten zorgen dat de woningprijzen in die regio’s minder snel zullen stijgen dan elders. Gemiddeld genomen zullen de woningprijzen echter nóg sneller stijgen dan voorheen. Een en ander valt te verklaren door de toegenomen interesse in woningen die zich niet alleen in het stadscentrum bevinden.

Gemiddeld genomen blijven de huizenprijzen stijgen
Alhoewel er her en der met de nodige portie scepticisme wordt gereageerd, verwacht het Economisch Bureau toch een fikse gemiddelde stijging van de woningprijzen. Ze stellen hun schatting bij van 7 tot 7,5% voor het jaar 2017. Dit wijten zij aan de toenemende druk op de woningmarkt, de grotere eisen die banken stellen voor het verkrijgen van hypotheken en het ontbreken van regeringsplannen om het woningtekort weg te werken. Het is met andere woorden ook gedeeltelijk afwachten op wat het kabinet Rutten III zal doen en hoe ook die maatregelen de prijzen op de woningmarkt zullen beïnvloeden. Wij wachten nieuwsgierig af, net als alle starters die nog steeds dromen van een eigen woning.

Burgemeester Frans Backhuijs begrijpt boze ondernemers

Burgemeester Frans Backhuijs  begrijpt de boosheid die leeft onder ondernemers op industrieterrein De Liesbosch in Nieuwegein. De ondernemers zijn niet blij met de manier waarop de gemeente met ze communiceert over de grote brand van zondagavond.

“We hebben geprobeerd heel veel ondernemers te bellen en terug te bellen maar ik heb die signalen gehoord. Ik begrijp de boosheid en de schade die ze daardoor kunnen oplopen, maar zorgvuldigheid en gezondheid gaan wel voor alles en er ligt hier asbest, gevaarlijk spul en dat moet zorgvuldig verwijderd worden, ook in het belang van de ondernemers” aldus de burgemeester.

De grote brand woedde zondagavond in een veilinggebouw aan de Ravenswade. In het dak van het gebouw zaten asbestplaten. Bedrijventerrein de Liesbosch-Laagraven is grotendeels afgesloten vanwege asbestonderzoek. Bedrijven op de industrieterreinen, zoals de Karwei, Makro en Praxis, zijn dicht. De totale schade loopt in de miljoenen. Ondernemers zijn boos.

Burgemeester Backhuijs: “Het schoonmaken van het hele gebied en de gebouwen die daar staan, kan nog dagen duren. Dat is heel vervelend maar het is overmacht. Ik begrijp de economische belangen, maar het gezondheidsbelang en de veiligheid van mensen, daar kan ik niet omheen.”

Burgemeester Frans Backhuijs.
Foto: RTV Utrecht

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers aan de zuidkant van Utrecht voor verkeershinder tijdens de ochtendspits van dinsdag 31 oktober. Op de A12 ring Utrecht-Zuid is afrit Hoograven/Houten (18) gedeeltelijk afgesloten vanwege asbestonderzoek. Het asbest is zondagavond vrijgekomen bij een brand op het nabij gelegen bedrijventerrein. De hinder voor het verkeer op de A12 duurt in ieder geval nog tot na de dinsdagochtendspits. De gemeente Nieuwegein geeft aan dat de N408 naar verwachting om 12.30 uur weer wordt opgesteld.

Wegafsluiting en omleidingsroutes
Vanwege de schoonmaakwerkzaamheden is de N408, Laagravenseweg, tijdelijk in beide richtingen afgesloten. Dat betekent dat de bedrijventerreinen De Liesbosch en Laagraven, evenals Nieuwegein en Houten, tijdelijk niet bereikbaar zijn via de A12 Ring Utrecht-Zuid, afrit 18. Voor lokaal verkeer komende vanuit Houten en Nieuwegein is het niet mogelijk om via de Laagravenseweg de A12 te bereiken. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de omleidingsroute via de A27, afrit Houten (29) te volgen.

Verkeer vanaf de A12 ring Utrecht-Zuid richting de Waterlinieweg (Utrecht Lunetten) is wel mogelijk. Op de afrit voor verkeer komende vanuit het westen (rijrichting Den Haag –> Anrhem) is echter slechts één rijstrook beschikbaar. Houd daar dus rekening met extra drukte.