Update: Grote brand op de Ravenswade, asbestplaten zorgen voor veel geknal

In een oud veilinggebouw van de Albert Heijn op de Liesbosch aan de Ravenswade in Nieuwegein heeft zondagavond rond 20.15 uur een grote bedrijfsbrand plaatsgevonden. Het gebouw is tot op de grond toe afgebrand.Volgens de brandweer zou het pand binnenkort gesloopt worden en stond zo goed als leeg.

De brandweer heeft omwonenden geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Vermoedelijk is bij de brand asbest vrijgekomen. Diverse brandweerkorpsen waren gealarmeerd om de brand te bestrijden. De brand werd al snel opgeschaald naar Grip 1. Ter plekke werd een CoPi (Commando plaats Incident) samengesteld om de coördinatie tussen de diverse hulpdiensten te regelen. Om 01.30 meldde de brandweer dat de brand meester was, maar dat het nablussen nog tot in de ochtend zal duren.

Het bewuste bedrijfspand in de ochtend

De uitslaande brand brak uit in een loods bij het voormalige Albert Heijn-distributiecentrum. Omdat knallen te horen waren gingen geruchten dat in het pand vuurwerk opgeslagen lag. Waarschijnlijk klopt dat niet en kwam het lawaai van ontploffende asbestplaten. Dit heeft het VRU tegenover onze redactie bevestigd. Over de oorzaak van de brand kon het VRU (Veiligheids Regio Utrecht) zondagavond nog niets te zeggen. In de loop van maandagmorgen zal zij met een verklaring komen.

Er waren extra wagens naar het gebied gestuurd omdat op het bedrijventerrein weinig water beschikbaar is. Boven Nieuwegein was een flinke rookpluim te zien en tot in Houten en IJsselstein hing een rooklucht. Rond 01.30 uur was de brand onder controle. De rook trok over de lijn Houten richting Culemborg. De N408 was in één richting afgesloten, omdat er rook over de weg trok.

Asbest
Omdat er asbest platen in het dak van het gebouw zaten, is er tijdens de brand asbest vrijgekomen. Het eerste onderzoek van de brandweer gaf aan dat de verspreiding van het asbest zich in eerste instantie beperkt heeft tot het afgezette gebied. Tevens is er een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld die momenteel vervolgonderzoek doet naar het exacte verspreidingsgebied van de asbestdeeltjes. Dit kan betekenen dat het uiteindelijke verspreidingsgebied groter wordt dan de brandweer in eerste instantie heeft aangegeven.

Afgezet gebied
De komende periode zal het gebied rondom het afgebrande distributiecentrum afgezet zijn in verband met het verwijderen van de asbest.

Update 07.00 uur
Vanwege een asbestonderzoek zijn er de komende uren een aantal wegen afgezet rondom industrieterrein de Liesbosch:

De Laaggravense weg (N408) tussen verkeersplein Hooggraven (afslag 18 van de A12) en de Houtenseweg is komende uren in beide richtingen afgesloten.

•De Koppeldijk ter hoogte van de Utrechtseweg is voor al het verkeer gesloten.

•De fietspaden gelegen aan de Waijensedijk ter hoogte van de Fortweg, het Seychellenpad ter hoogte van de Koppelbrug en het Liesboschpad ter hoogte van de A12 zijn afgesloten.

•De Ravenswade is op 2 plekken afgesloten.

•Bedrijventerrein Laaggraven is waarschijnlijk nog de hele dag niet bereikbaar.

Verkeer kan de Liesbosch beperkt bereiken. Verkeer van en naar Houten via Limesbaan (N421) of via DE Staart. Inwoners van Nieuwegein wordt verzocht de Pletterburgerbaan en de Laagravenseweg te mijden. Inwoners van Houten wordt verzocht de Utrechtseweg en de Laagravenseweg te mijden.

Tot in de wijde omtrek was de brand te zien, zoals hier in de wijk Zuilenstein

One thought on “Update: Grote brand op de Ravenswade, asbestplaten zorgen voor veel geknal

  1. Bea

    En de dieren van Diebo?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren