Open Dag Gemeentewerf Nieuwegein goed bezocht

Zaterdag 30 september hield de gemeente Nieuwegein op haar gemeentewerf een Open Dag van de uitvoerende werkzaamheden in de openbare ruimte. Inwoners van Nieuwegein konden een kijkje te nemen achter de schermen. En dat werd ook gedaan, ondanks het slechte weer! Ruim 800 inwoners namen de moeite om te komen kijken naar werkzaamheden. Onze videograaf Michael Simonse nam ook een kijkje en maakte bovenstaand video verslag.

Tijdens de open Dag werden ook een deel van de 700 zelfbeheerders (zappers) in het zonnetje gezet. Zij kregen van verantwoordelijk wethouder Peter Snoeren een heerlijke lunch aangeboden vanwege hun bijdrage aan een mooie schone stad.

Ook de Fietsersbond Nieuwegein was aanwezig. Zij presenteerden de onlangs feestelijk geopende Fietsnet Nieuwegein. De Fietsersbond laat weten: ‘Veel mensen hebben de borden en stickers al gezien! Top!’

Kinderen konden zich laten schminken en de dieren bezoeken van kinderboerderij IJsselstee die speciaal voor deze middag op de werf waren. En binnen liet het personeel zien hoe de bruggen bediend werden op afstand.

Ook de roeivereniging De Doorslag deed mee aan de Open Dag. Zij zitten sinds de nieuwbouw samen met de gemeente in één gebouw. De roeivereniging hield deze dag praktijkexamens voor haar leden. Bezoekers van de open dag kregen de gelegenheid om een kijkje te nemen in de botenloods. Ook konden de bezoekers proef roeien op het droge en enkelen mochten het water op onder begeleiding van een instructeur.

De zappers in beeld

 

 

Bizar ongeluk op de A.C. Verhoefweg tussen drie voertuigen

Zaterdagavond rond 19.45 uur heeft op de A.C. Verhoefweg, ter hoogte van de Symfonielaan, een bizar ongeluk plaatsgevonden tussen drie voertuigen. Eén van de voertuigen kwam hierbij op zijn zijde te liggen. De politie laat op Instagram weten dat er alleen materieel schade was en geen persoonlijk letsel. Ambulance personeel was aanwezig en heeft de betrokken personen nagekeken.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog onbekend. De A.C. Verhoefweg is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. De sleepdienst heeft de voertuigen afgevoerd nadat de Ongevallen Analyse Dienst onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van het ongeluk.

De eerste foto van het ongeluk

MS, en hoe moet het dan met werk en inkomen?

Op woensdag 11 oktober tussen 10.30 uur en 12.30 uur zijn er tijdens de supportgroep in Nieuwegein drie professionals aanwezig die graag hun ervaringen willen delen over het hebben van MS en een carrière.

Multiple Sclerose is een aandoening die het dagelijks leven aardig kan beïnvloeden. Thuis lukt dan misschien niet alles meer, maar ook op het werk zijn er wellicht taken die je niet meer kunt uitoefenen. Veel MS-patiënten moeten zich dan uiteindelijk ziekmelden. En dan? Is je werkzame carrière dan in een keer over en uit? Kun je nog parttime blijven werken of in ander werk aan de slag? En hoe zit het dan met je inkomen? Wat als je helemaal niet meer kan werken? Bij het UWV weten ze veel over werken met gezondheidsproblemen.

Bij het UWV in Rotterdam werken drie professionals, die zelf beperkingen hebben in hun functioneren: een van hen is arts en de andere twee zijn arbeidsdeskundigen. Zij weten hoe het werkt als je je ziek moet melden en wat daarna volgt. Zij vertellen je er alles over, zowel vanuit hun werk bij het UWV als vanuit hun persoonlijke ervaring. Aanmelden voor de supportgroep kan via info@nationaalmsfonds.nl of telefonisch via (010)-591 98 39. Uiteraard mag je je partner, een vriend, kennis of familielid meenemen naar deze supportgroep.

Deze supportgroep is kosteloos. Na deze supportgroep weet je wat je te wachten staat als je in deze situatie zit of terecht komt. Ook wat je vervolgens zelf moet of kunt doen als je je werk niet meer helemaal volhoudt.

De Week van de Palliatieve Zorg

Proxima Terminale Zorg Hospice & Thuis biedt met opgeleide vrijwilligers ondersteuning aan mensen in de laatste levensfase in de hospice in Nieuwegein of thuis bij mensen in elf gemeenten in de Provincie Utrecht. In het kader van de Week van de Palliatieve Zorg van 9 t/m 15 oktober verzorgt Proxima Terminale Zorg Hospice & Thuis diverse activiteiten.

Heeft u iemand in uw omgeving die ziek is ,wilt u als vrijwilliger iets betekenen voor mensen in de laatste levensfase, bent u verwijzer of draagt u ons werk een warm hart toe en wilt u ons financieel steunen? Wij nodigen iedereen uit om kennis te maken met Proxima en onze activiteiten te bezoeken in de week van de Palliatieve Zorg 2017.

De eerste activiteit is op dinsdag 10 oktober, 20.15 uur: Proxima Filmavond: Een Man die Ove heet. De film is een lief pleidooi om met een wat zachtere blik te kijken naar de mensen in je naaste omgeving. Deze filmavond wordt samen met Film Theater Nieuwegein georganiseerd. De kaarten zijn verkrijgbaar via Wolff Bioscoop aan de Passage 104 te Nieuwegein.

Op 11 oktober staat Proxima met een informatiestand in het Antonius Ziekenhuis van 10.00-16.00 uur. De open dag in de Hospice Nieuwegein wordt gehouden op zaterdag 14 oktober van 11.00-15.00 uur. Bezoekers krijgen een rondleiding en kunnen genieten van een handmassage. Deze wordt vaak toegepast bij de cliënten. Bezoekadres is de Hogerhoeve 2 in Nieuwegein (Wijk Blokhoeve).

De laatste activiteit is de Sponsorwandeltocht “Ontdek het IJsselbos” op zondag 15 oktober om 13.30 uur onder begeleiding van een IVN Natuurgids. De verzamelplaats is bij de ingang van het IJsselbos, vlakbij de watertoren Nieuwegein. De sponsorbijdrage is € 3,-.

Ondanks slecht weer is de City Markt goed bezocht op de nieuwe lokatie

Er was er veel om te doen, de verplaatsing van de zaterdagmarkt van P-West naar het Stadsplein achter het Stadhuis aan de Doorslag bij DE KOM. Ondanks het slechte weer werd de markt deze zaterdag, die vanaf vandaag de City Markt gaat heten, goed bezocht. Veel bezoekers waren nieuwsgierig hoe de markt nu was op de nieuwe lokatie. Het dweilorkest De Batenbouwers zorgden voor de muzikale omlijsting. De kinderfiguren Buurman & Buurman vermaakten de kinderen die met hun ouders waren meegekomen.

Al gauw lieten de bezoekers blijken dat de opzet gezellig en vernieuwend was. ‘Jammer van het slechte weer’ laat Monique Verbeij weten. Bijna 50 kramen waren opgesteld in het gebied tussen de kroegjes en eetgelegenheden. Zij waren vandaag extra vroeg opengegaan om de bezoekers te voorzien van allerlei versnaperingen. De City Markt zal op 21 oktober aanstaande officieel feestelijk geopend worden.

‘De problemen die nu werden ondervonden zullen opgelost worden’ laat de City Markt voorzitter Peter Vermeij weten. ‘De marktkooplui waren zeer tevreden. De komende weken moet blijken hoe de markt is aangeslagen in de binnenstad van Nieuwegein. Wij vertrouwen op dat alles goed verloopt’ aldus Vermeij.

Mensen klaagden wel over de iets duurdere parkeerkosten van de parkeergarages onder het gebied. Wellicht is daar nog iets aan te doen. Wij stuurden onze videograaf Michael Simonse op de fiets naar de City Markt om bovenstaand videoverslag te maken. Dat scheelt weer declaratiekosten.

AkoestiCafé reist door Nieuwegein

Op woensdag 11 oktober is de volgende editie van het AkoestiCafé. Dit keer is het maandelijkse muziekfeest te gast in café De Burgemeester op het Stadsplein. ‘De komende maanden reizen we door Nieuwegein’, legt organisator Martin Koot uit aan onze redactie. ‘We kunnen zo meer mensen kennis laten maken met ons concept. En zelf hebben we er ook lol in.’

Dat de organisatoren er lol in hebben zal ook te maken hebben met de succesvolle september-editie in Barista Cafe. Een kleine honderd bezoekers hadden de najaarsstorm getrotseerd om alsnog omver geblazen te worden, niet door de storm maar door de indrukwekkende optredens van singer-songwriters Remco Van Rotterdam en Judy Blank. ‘Remco en Judy waren zelf ook onder de indruk’, vertelt Martin Koot. ‘De sfeer in het AkoestiCafé noemden ze uniek, vooral de aandacht en waardering die onze gasten hebben voor hun muziek. Dat te horen van ervaren muzikanten is een groot compliment, voor ons maar vooral voor onze gasten. Die komen dus echt voor een fijne avond muziek.’ Martin blijft wel realistisch. ‘Dat het café bomvol zat was fantastisch, een echte opsteker voor ons. Maar kwaliteit blijven we belangrijker vinden dan kwantiteit. Als we de volgende keer minder mensen trekken die dan wel weer een geweldige avond beleven, is het wat ons betreft ook prima. Het programma van oktober is weer heel anders, we willen blijven verrassen.’

Verrassend is de line-up van oktober zeker. De spits wordt afgebeten door Woody & Cat, twee Amsterdamse singer-songwriters die met cello, piano, gitaar en tweestemmige zang vertellen over hun leven en de wereld om hen heen. Daarna is het tijd voor Jan van Piekeren en zijn volledige band. Dit zeer ervaren Utrechtse gezelschap trekt langs theaters en cafés met een schatkist aan mooie liedjes. Nederlandstalige muziek voor wie verder durft te kijken dan commercie.

De deur gaat om acht uur open. De Burgemeester zit op het Stadsplein 2D, pal naast de uitgang van parkeergarage Theater. Zoals altijd is de entree gratis. Tijdens de avond wordt gevraagd om een donatie in de glazen pot te doen om de onkosten van organisatie en muzikanten te dekken. Meer informatie is te vinden op de website van de organisatie.

tekst

Kernramppillen ook voor de inwoners van Nieuwegein

De jodiumpillen die bewoners van de gevarenzone rondom een kerncentrale in geval van een kernramp moeten beschermen tegen radioactief jodium worden in oktober uitgedeeld. Ook inwoners jonger dan 18 jaar uit Nieuwegein krijgen de jodiumpillen. Bij bepaalde doelgroepen belanden de tabletten tussen 10 en 25 oktober in de bus.

Eerder kregen alleen mensen die in een straal van tien tot vijfentwintig kilometer rond een kerncentrale wonen jodiumpillen. Dat is uitgebreid tot honderd kilometer en dat betekent dat ook Nieuwegein tot het risicogebied geteld wordt. Binnen een straal van twintig kilometer rondom een centrale krijgen voortaan alle bewoners van veertig jaar of jonger de tabletten opgestuurd. Maar van deze groep heeft het merendeel eerder al tabletten gekregen.

Dat Nieuwegein nu ook in de gevarenzone zit komt omdat er nu een cirkel van 100 km is getrokken rondom de Belgische kerncentrale in Doel. U kunt hier de postcodecheck doen om te kijken of u de jodiumpliien krijgt. Ook vindt u daar meer informatie over dit onderwerp.

Waarom krijgen volwassenen geen pillen?
‘Er zijn twee redenen. Een heel belangrijke reden is dat wanneer je in de groei bent, en dat is tot je 18e, neem je meer jodium op en dus ook radioactief jodium. Daarom willen ze dat vooral bij die groep blokkeren. Tweede reden is: voordat schildklierkanker tot uiting komt ben je al vaak twintig jaar verder. Dat betekent dat naar mate je ouder bent dat de kans is dat schildklierkanker bij je optreedt steeds kleiner wordt.’

Hoe werken de pillen precies?
Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij. Dat wordt via de lucht verspreid. ‘Dat geeft vooral een stralingsdosis voor de schildklier, maar het mooie van het menselijk lichaam is dat alles wat een lichaam teveel binnen krijgt, bij de meeste stoffen is dat, wordt uitgescheiden. Als je nou zorgt dat het lichaam vooraf niet radioactief jodium binnen krijgt dan raakt het lichaam verzadigd van jodium. Alles wat er aan jodium bijkomt wordt uitgescheiden. Dus als daarna pas het radioactief jodium aankomt bij het lichaam dan zal het lichaam dat jodium heel kort even opnemen, maar binnen 24 uur is een heel groot gedeelte weer uitgescheiden.’

Ongeboren kind
Tussen de twintig en honderd kilometer rondom de kerncentrale worden de pillen verstrekt aan alle huishoudens met kinderen tot achttien jaar. Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een kernramp, kunnen de tabletten kopen bij apotheken en drogisterijen.

Radioactieve wolk
Maar dan moet je die pillen dus wel in huis hebben, zodat je na een ramp snel een tablet kan innemen, voordat de radioactieve wolk met daarin kankerverwekkend jodium over je heentrekt. Daarom worden de pillen nu al uit voorzorg uitgedeeld.

De onderbouwing voor de indeling in de verschillende groepen op basis van de afstand tot de centrale is dat de blootstelling aan radioactief jodium bij een kernramp lager zal zijn als je verder van de kernreactor vandaan woont.

Ook rondom de Duitse centrale in Emsland en de Belgische centrale in Tihange worden pillen uitgedeeld. In totaal krijgen zo’n 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens de pillen thuisgestuurd.

Vijf bestuurders met slok op tijdens controle op de A.C. Verhoefweg

Vrijdagaovond 29 september heeft de politie van Nieuwegein een grote controle gehouden op de A.C. Verhoefweg. Dit deed zij samen met het Verkeers Handhaving Team uit Lelystad. Tijdens de controle in Nieuwegein werden 278 bestuurders gecontroleerd. Ook in houten werd gelijktijdig een controle gehouden.

Op de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein moesten 278 bestuurders blazen. Hierbij bleek bij vijf bestuurders dat zij te veel hadden gedronken. De hoogst gemeten waarde was 500 Ugl (max. = 220 Ugl). Zij mochten allen niet verder rijden en zullen een boete krijgen van het OM. Eén persoon heeft een bekeuring gekregen voor het rijden zonder rijbewijs (wel nuchter).

De politie op Facebook: ‘Hoewel wij niet iedere week een alcoholcontrole organiseren, controleren wij tijdens onze surveillance ook met enige regelmaat bestuurders op het gebruik van alcohol.’ Rond 03.00 uur werd de controle beëindigd.

Fotofragment uit filmpje politie Nieuwegein tijdens de controle

Foto Michael Simonse rond 02.30 uur

 

Begroting Nieuwegein op orde, samen de stad vernieuwen

Het college van B&W heeft een sluitende meerjarenbegroting en de Najaarsnota aangeboden aan de gemeenteraad. De begroting 2018-2021 geeft een doorkijk naar de (financiële) ontwikkeling van de gemeente op lange termijn. Leidraad is het versterken van de kracht en de kwaliteit van Nieuwegein en haar bewoners. In 2018 worden de buurten Merwestein, de Sluyterslaan en Rijtuigenbuurt daadwerkelijk opgeknapt. De gemeente werkt door aan de uitvoering van het woningbouwprogramma voor een betaalbaar en duurzaam woningaanbod voor starters, stijgers en ouderen. Dat leidt in 2018 tot concrete projecten. De plannen voor vernieuwing van scholen en sportzalen in Doorslag en Vreeswijk hebben ook tot doel de stad en wijken toekomstbestendiger te maken. Samen met partners, professionals en bewoners werkt de gemeente met hulp en ondersteuning aan de versterking van de kracht van meer kwetsbare bewoners. Bewoners en ondernemers kunnen op 12 oktober tijdens de commissievergadering meepraten over de voorstellen in de begroting. De gemeenteraad stelt de begroting en Najaarsnota op 2 november vast.

‘De financiën van de gemeente maken investeringen mogelijk. We investeren in de kwaliteit en toekomstbestendigheid van onze stad. Door samen te werken, maken we ambities waar en nog meer zichtbaar wat Nieuwegein te bieden heeft. Met de aantrekkende economie hebben we de wind mee, maar de leeftijd van onze stad stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen. Daarbij zijn financiële effecten van veranderend kabinetsbeleid mogelijk. Het blijft daarom van belang om ook in de toekomst zorgvuldig met de bestedingen om te gaan’, aldus wethouder Johan Gadella van Financiën.

Toekomstbestendig aan de slag
In 2021 viert Nieuwegein haar 50-jarig bestaan. In het kader van citymarketing gaat Nieuwegein in 2018 de eerste concrete activiteiten zien. Samen met de stad gaat een citymarketeer aan de slag om Nieuwegein verder op de kaart te zetten als jonge, ondernemende stad met een rijke historie waar het prettig wonen is met het gemak van alle voorzieningen dichtbij. In 2018 werken partners in stichting Binnenstadsmanagement verder aan een bruisend City. De economische visie beschrijft hoe Nieuwegein haar werkgelegenheid wil behouden en nieuwe bedrijven wil aantrekken. Vanaf 2018 gaan ondernemers, scholen en de gemeente hier gezamenlijk de komende jaren invulling aan geven. Voor kwetsbare bewoners zet de gemeente zich met partners in om maatwerk te bieden in ondersteuning. We kijken naar wat mensen wél kunnen en bieden mensen met een arbeidsbeperking een werkplek die aansluit bij hun talenten en capaciteiten. Met het oog op volgende generaties streeft de gemeente ernaar om in 2040 klimaatneutraal te zijn. In aanloop naar de nieuwe Omgevingswet werkt de gemeente aan de optimale afstemming tussen verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur en op het stimuleren van duurzame projecten. Binnen de gemeentelijke organisatie is de toekomstbestendigheid van de bedrijfsvoering een speerpunt. In de komende jaren gaat de gemeente aan de slag met het verstevigen van haar ICT-dienstverlening.

Lage lasten
Wat zegt de begroting over belastingtarieven voor Nieuwegeiners in 2018? Nieuwegeinse bewoners betalen rond de 20% lagere lokale belastingtarieven dan het regionale en landelijke gemiddelde. In 2018 stijgt de OZB slechts met het inflatiepercentage van 1,9%.

Financiële situatie
De begroting sluit met een positief saldo. De economische groei en de hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid zorgen voor een positief beeld. De verbeterde financiële positie van de gemeente is gevolg van de toename van de reserves (sociaal domein en Grondbedrijf) en een verlaging van risico’s. De reserve sociaal domein is de komende jaren nodig om investeringen in het kader van veranderingsprocessen te kunnen betalen en mogelijke risico’s op te vangen. Kijkend naar de financiële ontwikkelingen in het lopende jaar 2017 laat ook de Najaarsnota per saldo een positief resultaat zien. Het college stelt de gemeenteraad voor om het geld toe te voegen aan de algemene reserve.

Vervolg
Bewoners, bedrijven en verenigingen zijn op 12 oktober welkom tijdens de commissievergadering over de begroting en hebben de mogelijkheid om in te spreken. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij de griffier via griffie@nieuwegein.nl. Op 2 november vindt de publieke raadsvergadering plaats waar de gemeenteraad de begroting en Najaarsnota vaststelt.

Jamsessie ‘Stormy Monday’

Muziekliefhebbers kunnen maandag 9 oktober weer genieten van ‘Stormy Monday’, een gratis jamsessie in het theatercafé van DE KOM. Iedereen die zingt, een instrument speelt, of gewoon graag naar muziek luistert, is van harte welkom langs te komen. ‘Stormy Monday’ is een samenwerking tussen de KunstKOMbinatie en Theater DE KOM.

Join the stage
Deze keer begeleidt Pieter Hoogervorst de sessie, waarbij het draait om samen muziek maken. Jazzy pop, funky reggae, rockende hiphop of eigen muzikale ideeën: alles kan deze avond! Heb je favoriete nummers die je graag zingt? Speel je vaak gewoon muziek op het gehoor mee? Of gebruik je liever wat noten of akkoordsymbolen? Het mag allemaal; we houden de sessie heel toegankelijk, zodat je al gauw mee kunt doen. En het leukst is natuurlijk spelen voor zoveel mogelijk publiek. Nodig vooral iedereen die je kent uit om te komen kijken in het theatercafé!

Pieter Hoogervorst
Pieter is docent basgitaar en contrabas in DE KOM en begeleidt cursisten ook in pop- en jazzbands. Daarnaast is hij zelf actief als allround bassist in de pop- en jazzscene, waarvan de laatste jaren veel in wisselende formaties. Dat zorgt voor een diversiteit aan muzikale inspiraties en ervaringen, die hij graag deelt met leerlingen in DE KOM en de deelnemers van ‘Stormy Monday’.

Pieter Hoogervorst op basgitaar