Kernramppillen ook voor de inwoners van Nieuwegein

De jodiumpillen die bewoners van de gevarenzone rondom een kerncentrale in geval van een kernramp moeten beschermen tegen radioactief jodium worden in oktober uitgedeeld. Ook inwoners jonger dan 18 jaar uit Nieuwegein krijgen de jodiumpillen. Bij bepaalde doelgroepen belanden de tabletten tussen 10 en 25 oktober in de bus.

Eerder kregen alleen mensen die in een straal van tien tot vijfentwintig kilometer rond een kerncentrale wonen jodiumpillen. Dat is uitgebreid tot honderd kilometer en dat betekent dat ook Nieuwegein tot het risicogebied geteld wordt. Binnen een straal van twintig kilometer rondom een centrale krijgen voortaan alle bewoners van veertig jaar of jonger de tabletten opgestuurd. Maar van deze groep heeft het merendeel eerder al tabletten gekregen.

Dat Nieuwegein nu ook in de gevarenzone zit komt omdat er nu een cirkel van 100 km is getrokken rondom de Belgische kerncentrale in Doel. U kunt hier de postcodecheck doen om te kijken of u de jodiumpliien krijgt. Ook vindt u daar meer informatie over dit onderwerp.

Waarom krijgen volwassenen geen pillen?
‘Er zijn twee redenen. Een heel belangrijke reden is dat wanneer je in de groei bent, en dat is tot je 18e, neem je meer jodium op en dus ook radioactief jodium. Daarom willen ze dat vooral bij die groep blokkeren. Tweede reden is: voordat schildklierkanker tot uiting komt ben je al vaak twintig jaar verder. Dat betekent dat naar mate je ouder bent dat de kans is dat schildklierkanker bij je optreedt steeds kleiner wordt.’

Hoe werken de pillen precies?
Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij. Dat wordt via de lucht verspreid. ‘Dat geeft vooral een stralingsdosis voor de schildklier, maar het mooie van het menselijk lichaam is dat alles wat een lichaam teveel binnen krijgt, bij de meeste stoffen is dat, wordt uitgescheiden. Als je nou zorgt dat het lichaam vooraf niet radioactief jodium binnen krijgt dan raakt het lichaam verzadigd van jodium. Alles wat er aan jodium bijkomt wordt uitgescheiden. Dus als daarna pas het radioactief jodium aankomt bij het lichaam dan zal het lichaam dat jodium heel kort even opnemen, maar binnen 24 uur is een heel groot gedeelte weer uitgescheiden.’

Ongeboren kind
Tussen de twintig en honderd kilometer rondom de kerncentrale worden de pillen verstrekt aan alle huishoudens met kinderen tot achttien jaar. Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een kernramp, kunnen de tabletten kopen bij apotheken en drogisterijen.

Radioactieve wolk
Maar dan moet je die pillen dus wel in huis hebben, zodat je na een ramp snel een tablet kan innemen, voordat de radioactieve wolk met daarin kankerverwekkend jodium over je heentrekt. Daarom worden de pillen nu al uit voorzorg uitgedeeld.

De onderbouwing voor de indeling in de verschillende groepen op basis van de afstand tot de centrale is dat de blootstelling aan radioactief jodium bij een kernramp lager zal zijn als je verder van de kernreactor vandaan woont.

Ook rondom de Duitse centrale in Emsland en de Belgische centrale in Tihange worden pillen uitgedeeld. In totaal krijgen zo’n 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens de pillen thuisgestuurd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren