Weinig schade in Nieuwegein door februaristorm

De februaristorm heeft donderdag niet heel veel schade aangericht in Nieuwegein. De brandweer kreeg 18  meldingen te verwerken. Het waren vooral bomen, daken en schuttingen die het moesten ontgelden. De storm begon rond 18.00 uur en er was code oranje afgegeven door het KNMI. Door de verwachte storm was de spits al vroeg op gang omdat veel mensen op tijd thuis wilden zijn.

De eerste melding kwam vanaf de Havezatedrift. Daar liet een deel van het dak los. De brandweer moest het dak op om de omgeving veilig te stellen. Rond 19.00 uur viel een boom om op de Kalmoesgaarde. Hierbij raakte gevel van de woning beschadigd maar ook de auto van de bewoners. De boom viel op de auto. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd.

Rond 22.15 uur moest een boom het ontgelden op de Lichtegaarde. Gelukkig kwam hier de boom niet tegen de gevel van de woning. Ook hier heeft de brandweer de boom in stukken gezaagd.

In Nieuw Vreeswijk kwam de wind onder de dakpannen bij enkele woningen aan de Houtwerf. De brandweer heeft geassisteerd bij het verwijderen van de loszittende dakpannen zodat deze niet naar beneden konden vallen.

Naast bomen die gesneuveld zijn, zijn ook 6 schuttingen her en der omgewaaid in Nieuwegein en rolde vuilniscontainers door de straat. Rond 23.15 uur is de wind gaan liggen en was de storm het hoogste punt voorbij.

Heeft u foto’s? Dan ontvangt onze redactie ze graag. Deze mag u mailen naar redactie@pen.nl of via uw mobiel middels een WhatsAppje naar: 06-46 13 96 96.

Stormschade aan een veranda aan de Graaf Diederiklaan in Nieuwegein

Verkeer belangrijk aandachtspunt voor locatie Groenling

Het voorstel om de locatie Groenling te gebruiken voor een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw riep uiteenlopende reacties op tijdens de 3e wijkbijeenkomst op 14 februari. Ruim 60 bewoners kwamen naar de bijeenkomst. Over het algemeen is men tevreden met deze keuze.

Aandachtspunt
Wel is er een heel belangrijk aandachtspunt: Verkeer. Projectleider Kees Hilhorst lichtte toe dat het nieuwe gebouw minder oppervlak in beslag neemt en dat er daardoor voldoende ruimte is om oplossingen te creëren voor verkeer en parkeren. Voor de direct omwonenden heeft de nieuwbouw echter een grote impact.

Wethouder Peter Snoeren: “Dat realiseren wij ons heel goed. Ook beseffen wij ons dat wij niet iedereen tevreden kunnen stellen. Daarom waarderen wij het zo dat u nu al met ons meedenkt. Ik hoop dan ook dat u ook bij de uitwerking van de plannen weer actief mee wilt denken over de inrichting van de ruimte!”

Reageren tot 1 maart
Reacties op het voorstel zijn nog welkom. Op deze website vindt u een reactieformulier en een forum waar u uw reactie tot 1 maart kunt achterlaten.

Word vrijwilliger bij de Media Maker Space van de bieb

In Groot-Brittannië en India zijn programmeren, techniek en media al verplichte vakken op school. In Nederland zijn we nog niet zo ver, maar ook onze kinderen zijn dagelijks omringd met telefoons met apps, camera’s en technisch speelgoed. Techniek en media nemen een steeds grotere plek in in deze wereld. Daarom hebben we een jeugd nodig die technologie kan ontwerpen en bouwen, en die met media kan omgaan. Om die reden start bibliotheek De tweede verdieping binnenkort met de Media Maker Space, een plek waar kinderen en jongeren (en later ook volwassenen) kunnen leren over en experimenteren met techniek en media.

Kinderen en jongeren tussen 6 en 14 jaar krijgen les in programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken en vloggen. Ook is er ruimte voor bijvoorbeeld een Minecraft-toernooi of een 3D-printingmiddag en andere eenmalige workshops. Vind je het leuk om met kinderen en jongeren te werken en heb je affiniteit met media en techniek? (denk aan technisch lego, filmen met je smartphone, dingen maken met een 3D-pen e.d.)

Ben je minimaal één keer per maand beschikbaar op woensdag-, vrijdag- of zaterdagmiddag? En vind je het leuk om deel uit te maken van een enthousiaste groep medewerkers en vrijwilligers? Neem dan voor meer informatie contact op met Rebecca Wolf, projectleider Media Maker Space: r.wolf@detweedeverdieping.nu

PENTekening: ‘Het Vrijwilligershuis Nieuwegein’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS  en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis  of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft  u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

‘In 2015 daagden een aantal vrijwilligers van organisaties en inwonersinitiatieven de gemeente Nieuwegein uit om vrijwilligers slimmer te ondersteunen. Na gedegen onderzoek ontstond het platform Vrijwillige Inzet Nieuwegein, waar ideeën werden geboren en plannen gemaakt. Het Vrijwilligershuis Nieuwegein is met ingang van 1 januari jl. het centrale steunpunt en expertisecentrum voor vrijwilligers-werk en inwonersinitiatieven geworden. Jeannette Verplancke gaat de boel coördineren. Binnenkort verwacht het Vrijwilligershuis een fysieke locatie te kunnen betrekken centraal gelegen in Nieuwegein. Nu moet het maar even zo.’

‘De straat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week de Harpij in de wijk de Doorslag.

 

Opvallend veel diefstallen van bromfietsen in Nieuwegein

In Nieuwegein worden de laatste weken opvallend veel bromfietsen gestolen. De politie waarschuwt hiervoor op hun Facebookpagina. Om hoeveel diefstallen het gaat is niet bekend gemaakt. ‘Maar reden genoeg om extra te surveilleren’ aldus de politie. Veel brommers en scooters worden gestolen doordat dieven ze op een aanhangwagen of in een busje zetten. Zo hebben dieven alle tijd om het slot open te breken.

Wijkagente Linda Dalhuisen: ‘Afgelopen weken werden er veel bromfietsen gestolen!
Wees hier vooral alert op en bel 112 bij situaties die u niet vertrouwt! Zet nooit je bromfiets op alleen het stuurslot en het liefst ergens binnen.  Met extra surveillance kunnen we hopelijk de diefstallen beperken.’

Hoe kan ik mijn bromfiets/snorfiets/scooter tegen diefstal wapenen?
Laat uw bromfiets/snorfiets/scooter registreren. Bijvoorbeeld door ‘tags’ in te laten bouwen. Deze minuscule chips functioneren als elektronische merktekens. Zo worden ook gelijk onderdelen van uw voertuig geëtst en van zogenaamde ‘datadots’ voorzien. Brommers met dit unieke nummer worden geregistreerd. Bij veel verzekeringsmaatschappijen krijgt u hiervoor een aanzienlijke korting op uw verzekeringspremie. Informeer naar de mogelijkheden bij uw bromfietshandelaar.

Zet uw kostbare bromfiets/snorfiets/scooter als het kan altijd in een stalling, schuur of box, en zet hem altijd goed op slot met minimaal twee goede sloten. Laat zo mogelijk een alarmsysteem installeren. Hier vindt u meer informatie.

Afzwemmen voor het B-diploma in Merwestein

Woensdag 15 februari 2017 werd er afgezwommen voor het B- diploma en was het enorm spannend voor een grote groep kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes,opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het tweede diploma van het zwem-ABC, namelijk het B – diploma. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto’s de trotse kinderen met hun diploma:

Nesim Donkervoort, Jill Regter, Joey Regter, Amir Chaquibi, Feline van der Brugge, Gian de Stigter, Amy Mullekes, Tamar van Rotterdam, JAra van der Geld, Bodhy Kraa, Djaron HAurissa, Jelle van Weelden, Femke Zaal, This Wind, Lorena Nibourg, Yessica Pater, Lexandré Landefort, Rumishaldra Landefort, Melissa de Nijs, Eefke huijding, Nina Ramharakh, Fay Regter.

Nieuwegein in top 3 bij fraude met energie in de provincie Utrecht

Het aantal gepakte energiefraudeurs in de provincie Utrecht is vorig jaar flink opgelopen. Netbeheerder Stedin trof in 2016 366 keer fraude aan. In 196 gevallen ging het hierbij om een hennepkwekerij. De cijfers laten een aanzienlijke stijging zien ten opzichte van het jaar ervoor. In 2015 zijn 295 energiefraudeurs betrapt, waarbij het in 169 gevallen een wietplantage betrof.

GOEDKOOP FRAUDEREN
Stedin ziet graag dat het Openbaar Ministerie fraudeurs harder aanpakt. Nu hoeft een betrapte knoeier alleen de netto gestolen kWh energie terug te betalen aan de netbeheerder. Dit zogenoemde “netverlies” ligt veel lager dan de prijs die de eerlijke consument betaalt.

Daarmee is valsspelen te aantrekkelijk, meent Dave de Wit, hoofd fraudebestrijding bij Stedin. “Wie energiefraude pleegt wordt niet bestraft, maar krijgt eigenlijk een korting van ongeveer 70 procent op de kWh-prijs. Dit is oneerlijk tegenover de consument die wel netjes zijn volledige energierekening betaalt.”

SLIMMERE CRIMINELEN
Extra aandacht gaat uit naar fraude met wietplantages. Houders van hennepkwekerijen rommelen vaak met onveilige elektrische bedrading waardoor de kans op kortsluiting en brand groot is. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren voor de kweker of bewoner zelf, maar ook voor de nietsvermoedende buren.

Het overgrote deel van de wietplantages blijft onontdekt, geeft een woordvoerder toe. De georganiseerde misdaad maakt het steeds moeilijker om illegale praktijken op te sporen. “Ze zijn erg slim in het verbergen van hennepkwekerijen, bijvoorbeeld door ventilatie te maskeren”, aldus De Wit. “Landelijk zien we dat er minder hennepkwekerijen zijn aangetroffen.”

Vorig jaar ontwikkelde Stedin een nieuwe meettechniek waarmee actief hennepkwekerijen in het elektriciteitsnet gevonden kunnen worden. Met deze techniek zijn in 2016 succesvol de eerste kwekerijen ontdekt. Ook dit jaar zal de netbeheerder deze techniek toepassen in tienduizenden elektriciteitsstations.

TOP DRIE
Gemeente Utrecht scoort als grootste stad logischerwijs het hoogst. Daar zijn 108 gevallen van fraude geconstateerd, waarbij het 49 keer om een hennepkwekerij bleek te gaan. Amersfoort (39 keer fraude) en Nieuwegein (28 keer) completeren de top drie van 2016.

Primeur voo St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een spiksplinternieuwe radiologieafdeling. Volgens het Nieuwegeinse ziekenhuis wordt voortaan gewerkt met unieke apparatuur waar in het diepste geheim aan is gewerkt. De nieuwe apparaten geven haarscherpere beelden en minder radiologische straling.

In de nieuwe ruimte worden onder andere kleine implantaten (zoals stents) in het lichaam gebracht met behulp van hightech beeld- en navigatiesystemen. Het St. Antonius heeft met de door Philips ontworpen ruimte een Nederlandse primeur. Het bedrijf is al tientallen jaren partner van de afdeling radiologie van het St. Antonius en koos daarom voor Nieuwegein om het nieuwe ontwerp aan de wereld te presenteren. Dit gebeurde afgelopen woensdag 22 februari 2017 middels een live-verbinding aan de wereld.

“We hebben nu een systeem waarbij veel meer van het hele ziekenhuis geïntegreerd is en ook is hebben we veel aandacht voor de beleving van de patiënt” aldus interventieradioloog Marco van Strijen.

Volgens Van Strijen kunnen bijvoorbeeld hersenscans voortaan veiliger en sneller gemaakt worden. “Via dit grote scherm zijn we veel sneller geïnformeerd. We hoeven niet meer naar andere plekken in het ziekenhuis te lopen om op schermen te kijken.”

Van Strijen toont de nieuwe apparatuur aan de wereld