Ruimte voor de Lek bijna afgerond

Op 1 oktober jl. heeft de aannemerscombinatie Martens en Van Oord/Heijmans het Ruimte voor de Rivier-project Ruimte voor de Lek opgeleverd. Op die datum moest de waterveiligheid gerealiseerd zijn en dat is gelukt. Ruimte voor de Rivier werkt aan ruim 30 waterveiligheidsprojecten langs de Rijntakken. De rivieren krijgen weer meer ruimte en waar dat kan, maken we het rivierengebied tegelijk mooier. Dit is ook gelukt bij Ruimte voor de Lek. In het voorjaar van 2016 wordt het totale project Ruimte voor de Lek op feestelijke wijze opgeleverd en in gebruik genomen.

Sinds Minister Schultz van Haegen op 5 maart 2014 het startsein gaf voor de werkzaamheden is uit het projectgebied zo’n 600.000 kubieke meter klei en zand afgevoerd terwijl nog eens 290.000 kubieke meter binnen het projectgebied is verwerkt. Door de werkzaamheden zijn nevengeulen gerealiseerd die zorgen voor een snellere afvoer en berging van water bij hoge waterstanden. Samen met het verlagen van de toegangsdam bij het stuwcomplex Hagestein wordt door deze maatregelen op de Lek ter plaatse een waterstandsdaling behaald van acht centimeter wat voldoende is om samen met de overige Ruimte voor de Riviermaatregelen de waterveiligheid in het rivierengebied sterk te bevorderen.

Andere werkzaamheden, die geen directe relatie hebben met de waterveiligheid, worden de komende tijd door de aannemer afgerond. Denk aan wandelpaden die geschikt zijn voor mindervaliden, ruiterpaden en speelnatuur. In de Bossenwaard, aan de Nieuwegeinse zijde van de Lek, zijn in het wandelpad archeologische materialen verwerkt die herinneringen oproepen aan de vele steenfabrieken die in dit gebied hebben gestaan. Ook zijn door de gemeente Nieuwegein twee speelbruggen gebouwd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk