Plussen en minnen nr 25

Plussen
De Volkskrant, u weet wel die courant die durfde te beweren dat Nieuwegein de op een na lelijkste gemeente van Nederland was na Almere, heeft gebogen voor de Nieuwegeinse binnenstad; verbaasd over de kwaliteit van stadshuis, Kom in wording en het nieuwe winkelplein. En dat midden in de crisis. Ja ja zo heeft vertraging ook zijn nut. Natuurlijk konden de journalisten niet nalaten nog even te mopperen over de kwaliteit onze wijkjes die nu allemaal zo oud zijn. Wat verder in die wijkjes rondkijken is er nog steeds niet bij. Kennelijk komen die mensen ook in Amsterdam, Utrecht enz., nooit buiten het mooie centrum. Al doende hebben ze geen benul hoe de wijkjes in die steden eruit zien. Nu met die wijkjes kan Nieuwegein prima concurreren. Waarvan ACTE.

Minnen
In zijn enthousiasme over dit interview, kon wethouder Lubbinge niet nalaten te vertellen dat we aan de Doorslag nog twee appartementengebouwen krijgen. “Met uitzicht over het water” voegde de wethouder, dromerig volgens de krant, daar aan toe. Ik denk dat we stevig wakker moeten blijven. Het voordeel voor de onderste verdiepingen van deze flats die op de oostkant uitkijken en dus boulevard en water kunnen zien, weegt waarschijnlijk niet op tegen het nadeel voor de inwoners die vanuit de binnenstad eigenlijk nauwelijks iets kunnen zien van de Doorslagboulevard, laat staan dat er daar plaats is voor prettig terrasjes wat nu juist dat Leidscheplein gehalte van de Nieuwgeinse binnenstad moet veroorzaken. Vergeet niet dat de bedoeling van al het gedoe in onze binnenstad was een echte binnenstad te maken en niet alleen een winkelcentrum. Dat we al doende nu een hele aardige uitbreiding hebben van ons winkelareaal, is niet verkeerd. Maar dat alleen is niet voldoende en was ook niet de bedoeling. Wanneer dus die ruimte tegen de Doorslag aan eens gebruikt gaat worden voor de veraangenaming van het verblijf ter plekke, mag van mij de min boven dit stukje verdwijnen. Dat zal een feest zijn. Dat trekt en passant nog meer bezoek aan van buiten onze stad ter verhoging van de omzet van onze winkeliers en verbetering van onze parkeerexploitatie, om over de Kom niet te spreken Nog even en dan zijn we weer het beste winkelcentrum qua omzet per vierkante meter winkelruimte en de leukste stad in de regio.

Coffeeshop waarheen?
Ongelofelijk maar waar. Ongeveer dertigduizend euro armer, heeft het college nu de durf mede dankzij dat duur betaald rapport van Berenschot, aan te kondigen dat de coffeeshop voorlopig niet weg gaat. De raad had om dit rapport gevraagd, heet het dan.

Ja de mensen in die wijk voelen zich onveilig. Dat bevestigt het rapport. Van de omwonenden van de Rapenburgerschans voelt 60 procent zich vaak of soms onveilig in de eigen buurt. Dat is ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde in de stad. Wanneer je dan 49 pagina’s verder bent heb je niet veel bij geleerd, behoudens het feit dat de mensen geen aangifte doen want de politie doet niets. Logisch wanneer er in het APV niets over drugsoverlast staat, behalve sinds verleden jaar. Ook wordt er natuurlijk door andere spelers dan verslaafden rommel achter gelaten en ook hard rijden is qua oorzaak niet goed te herleiden naar de coffeeshop. Althans wanneer je 100 procent zekerheid wilt! Dat wast overigens die 60 procent niet weg hoe subjectief die ook is.
Ondanks de situatie en de publiciteit die al jaren lang speelt stelt het college vast dat het bewijs er niet echt is. De koppeling is niet 1op 1 en dan het finale argument: We zouden wel eens een schadeclaim van een miljoen aan onze broek kunnen krijgen. Een nieuwe inbreng waar we zelfs als raadsleden nog nooit van gehoord hebben.

Ik wens de collegepartijen heel veel sterkte om de stad een en ander zodanig uit te leggen dat de inwoners van deze gemeente en in het bijzonder die van de wijk Fokkesteeg de politiek en de organisatie weer als geloofwaardig gaan zien, en dat vlak na de stemming over de bezuinigingen en de uitleg over onze strategische heroriëntatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk