Katern

Column Willeke Stadtman: ‘Meedoen’

Kleinzoon van vijf huppelt door de huiskamer. ‘We gaan naar de binnenspeeltuin,’ joelt hij. ‘Gaan we daar ook lunchen oma, en krijg ik ook een ijsje en mag ik dan ook 1 euro voor die grote raceauto?’ Hij neemt vergenoegd een hap van zijn broodje kaas, de melk lust hij niet. ‘Van mama hoef ik geen melk,’ zegt hij.

Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend: speeltuin, iets lekkers voor de lunch, een ijsje. Een fietsje krijgen voor je verjaardag, een sportvereniging. Maar dat is het niet. Althans niet voor de circa 1600 kinderen in Nieuwegein, van wie de ouders minimale financiële mogelijkheden hebben, zeg maar onder de armoedegrens leven. Ik ken dat getal pas sinds echtgenoot T. in het bestuur zit van de Stichting Leergeld.

In het leven van alledag is het niet echt zichtbaar: armoede valt in de categorie ‘verborgen leed.’ Het speelt zich af binnen de muren, met de deuren dicht. Want schaamte is een belangrijk aspect van het leven in armoede.

Stichting Leergeld Nieuwegein bestaat sinds 2007 en is een van de 91 lokale stichtingen van Leergeld Nederland. Leergeld Nieuwegein is er voor kinderen van 4-18 jaar van wie de ouders minimale financiële mogelijkheden hebben. Het wil sociale uitsluiting voorkomen. Het mogelijk maken dat ook deze kinderen kunnen sporten, een fiets hebben, of een laptop als ze naar de middelbare school gaan. Dat ze met een speciale bon gratis schoolspullen kunnen uitkiezen bij Bruna, zodat ook zij een toffe agenda hebben.

Sinds kort werkt Leergeld samen met de Stichting Jarige Job. Kinderen krijgen een cadeau en de mogelijkheid om op school te trakteren. Fantastisch. Kinderen die in armoede opgroeien moeten dezelfde kansen krijgen als andere kinderen. Zodat ze kennis kunnen opdoen, hun vaardigheden kunnen vergroten en daardoor als volwassene volwaardig kunnen meedoen in de samenleving, en armoede niet overgaat van de ene generatie op de andere.

Is het een ernstig probleem? Zeker. Tussen 2011 en 2015 is het aantal kinderen dat in armoede opgroeit met 28% gestegen; door de toename van het aantal vluchtelingen zal dit getal naar verwachting nog verder oplopen.

Stichting Leergeld werkt uitsluitend met vrijwilligers. Naast een coördinator werken er vier intermediairs die gezinnen die zich aanmelden persoonlijk bezoeken om vast te stellen of ze in aanmerking komen voor hulp van Leergeld.

Op kantoor werken vrijwilligers die administratief en ondersteunend werk verrichten. Momenteel zijn er twee vacatures. Leergeld is dringend op zoek naar mensen die zich in willen zetten voor kinderen. Het gaat om twee dagdelen per week gedurende vier uur (zie ook de advertentie die binnenkort in De Molenkruier verschijnt). Maar ik schrijf deze column ook omdat Leergeld niet alle kinderen kan bereiken. Veel ouders schamen zich of weten de weg niet. Kleinzoon en ik hadden een geweldige middag. Maar die euro, die zat er dit keer niet in.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk