Katern

CDA: schort pilot Drank- en Horecawet op

Het CDA in Nieuwegein wil dat Burgemeester Backhuijs de Nieuwegeinse deelname aan de VNG-pilot Drank- en Horecawet opschort, zodat hij eerst volstrekte duidelijkheid kan geven over het hoe en waarom van de pilot. Dat stelde het CDA voor in het debat hierover met de burgemeester. De partij vindt de commotie over deze pilot ongewenst voor Nieuwegein en met name de Nieuwegeinse ondernemers.

De gemeente doet mee aan de pilot samen met 36 andere gemeenten om op die manier winkeliers horeca-activiteiten te laten ontplooien zoals alcohol verstrekken en verkopen, inmiddels bekend geworden als ‘een wijntje bij de kapper’. De rechter heeft de gemeente Nieuwegein teruggefloten en ook de Staatssecretaris van Volksgezondheid heeft Nieuwegein in het vizier gekregen en tolereert het niet dat de burgemeester zich niet aan de wet houdt.

‘Dit is geen beste beurt. Het beeld ontstaat dat de burgemeester liever marchandeert met de wetgever en oproept tot bestuurlijke ongehoorzaamheid dan dat hij zich aan de regels houdt. Door het blijven doorgaan met de pilot laat hij deelnemende ondernemers de wet overtreden. Niet verstandig,’ stelt CDA-fractievoorzitter Roelof de Wild.

Ook zet hij vraagtekens bij de voorbereiding door het College op deelname aan deze pilot: ‘De gemeenteraad had vooraf nadrukkelijker betrokken moeten worden bij het bepalen van de inhoud, de nut en noodzaak van deze pilot voor Nieuwegein. Dat had mogelijk meer draagvlak opgeleverd. Nu is de geest uit de fles en gaat het meer om de prestige dan om de pilot.’

Daarom stelt het CDA voor dat de burgemeester de deelname aan de pilot opschort en de raad eerst informeert over zijn doelstellingen en hoe deze zich verhouden tot andere gezondheidsdoelen zoals het ontmoedigen van het gebruik van alcohol. Ook vindt het CDA het belangrijk dat er eerst met de Staatssecretaris gesproken wordt over deze kwestie en daarna met alle pilot-gemeenten bepaald wordt hoe met de pilot verder te gaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk