Aan de slag met toekomstige zorgvraag

Er zijn straks in de stadsregio Utrecht onvoldoende woningen die geschikt zijn voor mensen die zorg nodig hebben, als gemeenten niet snel met inwoners en zorgorganisaties aan de slag gaan om woningen aan te passen en zorg in de buurten beschikbaar te hebben. Dit komt naar voren uit de monitor Wonen-Zorg en MO van de U10. Zij ziet ook kansen. U10 is het netwerk dat bestaat uit de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen, Woerden en Zeist die samen nieuwe vormen van regionale samenwerking ontwikkelen.

Wethouder Hans Adriani, trekker Wonen en Zorg binnen de U 10, samen met wethouders van Utrecht en Zeist opdrachtgever van de monitor: “De conclusies uit het rapport laten zien dat de U10-gemeenten voor forse vraagstukken staan, die per gemeente wel verschillen. Alleen door goede samenwerking tussen beleidsontwikkelaars wonen en zorg en onze inwoners zijn deze vraagstukken op te lossen. Gemeenten inventariseren samen wanneer met welke opgave aan de slag wordt gegaan. Voor een deel gaat het om opgaven op de bestuurlijke agenda van de nieuwe colleges van burgemeester & wethouders voor de komende jaren. De besluitvorming vindt lokaal plaats.”

De monitor is opgesteld in het kader van Rijksbeleid dat meer gericht is op langer zelfstandig thuis wonen, een lager aantal plaatsen in verzorgingshuizen en meer vraag van inwoners naar zelfstandig verzorgd wonen, met zorg op afroep. De gemeenten worden hiervoor verantwoordelijk vanaf 2015 en willen zich daar goed op voorbereiden. Daarom heeft de U10 het huidige aanbod in de regio en de toekomstige vraag goed onder de loep genomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk