Zwolsche Algemeene kantoorgebouw Nieuwegein 1984-2019

De omwonenden van de Buizerdlaan in Nieuwegein werden begin november dit jaar op de hoogte gebracht van de sloop- en asbestsanering van het markante glazenkantoorgebouw Buizerdlaan 12. Dit markante glazen gebouw was representatief en architectonisch een topper voor Nieuwegein. ‘Een gemis voor de gemeente en bewoners’ aldus Wim van Wijk.

Enkele omwonenden volgen de sloopwerkzaamheden en brengen u regelmatig op de hoogte met een ode over dit karakteristieke gebouw op De Digitale Stad Nieuwegein. Vandaag deel 2. (Lees hier het eerste deel).

Schadeverzekeraar Zwolsche Algemeene was de opdrachtgever voor het ontwerpen van het Glazen Kantoorgebouw aan de Buizerdlaan Nieuwegein.

Peter Gerssen (1932-2017), ontwierp het gebouw in de jaren 1982 tot 1984, met een mathematische basisstructuur, een abstracte compositie, integratie van functies in het ontwerp, een hoge mate van préfabricage en daardoor beperkte en snelle bouwtijd. Als zelfstandig architect ontwierp Peter Gerssen verschillende spraakmakende gebouwen. Het kantoorgebouw in Nieuwegein (oplevering 1984) is hier een prachtig voorbeeld van.

Kenmerken van het kantoorgebouw Zwolsche Algemeene: Vier trapeziumvormige kantoorvleugels zijn als molenwieken rond een vierkante kern geplaatst. Het gebouw is geheel afgewerkt met hardglazen panelen verlijmd en voorzien van een reflecterende laag. Hierdoor is een zeer glad en energiezuinig gebouw ontstaan. De kern is ingericht met glazen liften, luchtbruggen, spiegelwanden en roestvrijstalen vloeren.

Foto: Henk ten Bos

Peter Gerssen was zijn tijd ver vooruit door het kantoorgebouw te voorzien van dikke betonplaten, een dikke laag steenwol en drie dubbeldikke glasplaten aan te brengen. Door deze methode ontstond het energiezuinigste kantoorgebouw van Nederland.

Anno 2019-2020
Inmiddels is het sloop en asbestsaneringsbedrijf Lek-sloopwerken B.V. met de werkzaamheden begonnen.
Van week 44 tot en met week 51 wordt, zover het aanwezig, het asbest verwijderd (saneren) en met het leegstrippen begonnen. Met nadruk geeft het sloopbedrijf aan dat de huidige vorm asbest niet schadelijk is voor omwonenden!

De foto hieronder geeft een kijkje over de gevolgen van het leegstrippen en dumpen van het overtollige puin.

Foto: Wim van Wijk

de eerste gaten zijn geslagen
wie nu het spiegelglas beziet
denkt dat de hemel scheuren toont
en zo beginnen d’ laatste dagen
een nieuwe functie gunt men ’t niet
juist hier, waar men ooit zei
dat transformatie van gebouwen loont

Wordt vervolgd

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren